Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18076 Re: Zeničani
Sve su ovo simptomi da je kasa sve praznija i praznija. Do kad ce ovako, ne znam. Kratkorocno je dobro sto ljudi masovno idu, ali dugorocno je katastrofa. Nece imat ko kasu da puni ako svi odu, valjda je to ovim glavonjama jasno.
Ono u sta sam ubjedjen da ovaj egzodus ljudi uopste nije slucajan. Pa nije davno bilo kad nisi mogao mrdnuti bez vize dalje od Bregane. A sad odjednom 80 000 ljudi ode, ne turisticki, nego da zivi i radi tamo gdje unazad 7-8 godina nije mogao prismrditi bez šume papira.
I kad Svabo popuni kvote koje je zamislio, opet ce rampa. Ko prezivi pricat ce.
Ono u sta sam ubjedjen da ovaj egzodus ljudi uopste nije slucajan. Pa nije davno bilo kad nisi mogao mrdnuti bez vize dalje od Bregane. A sad odjednom 80 000 ljudi ode, ne turisticki, nego da zivi i radi tamo gdje unazad 7-8 godina nije mogao prismrditi bez šume papira.
I kad Svabo popuni kvote koje je zamislio, opet ce rampa. Ko prezivi pricat ce.
- kamen spoticanja
#18077 Re: Zeničani
Problem je sto su njemacke potrebe ogromne a resursi neograniceni
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18078 Re: Zeničani
Svakako. Ali nije nista vjecno pa ni to. Da ima naznaka da ce ubrzo stati, nema. Ali kako je naglo krenulo, moze isto tako i stati.
Nesto kontam, ko ostane u BiH, zivjece poput Dalmatinaca.
A ne znam je li halc, ali mi se cini da je vec poprilicna pustahija u periodu kad dijaspora slabije dolazi
Nesto kontam, ko ostane u BiH, zivjece poput Dalmatinaca.
A ne znam je li halc, ali mi se cini da je vec poprilicna pustahija u periodu kad dijaspora slabije dolazi
- kamen spoticanja
#18079 Re: Zeničani
Ma nema zivog roba...grad pocesto lici na capljinu jal livno_BataZiv_0809 wrote:Svakako. Ali nije nista vjecno pa ni to. Da ima naznaka da ce ubrzo stati, nema. Ali kako je naglo krenulo, moze isto tako i stati.
Nesto kontam, ko ostane u BiH, zivjece poput Dalmatinaca.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18080 Re: Zeničani
Bas tako nekako steknes utisak.kamen spoticanja wrote: Ma nema zivog roba...grad pocesto lici na capljinu jal livno
Nedavno mi prahnulo da napravim đir na legendarnoj relaciji Bega-Gimnazija. Pa onda malo produzim Masarikovom skroz do crkve, pa kroz Gradski park, pored pozorista, onda onom ulicicom kod Amicija i opet glavnom dzadom do auta koje je bilo parkirano na mostu kod pijace. Nidje zivog roba.
Kraj januara (jbt pa i nije bas nedavno
- Norm
#18081 Re: Zeničani
morali bi platiti osoblje...a onda ne bi bilo usteda da bi Aida mogla na 'drive therapy'...a i ovako se niko ne buni..._BataZiv_0809 wrote:Ne fakat, u cemu je problem da se to uvede? Ozbiljno pitam.kamen spoticanja wrote:Mozda su nam doktori kod vas u Italiji
- Norm
#18082 Re: Zeničani
...izvinjavam se ali ne seri...imamo izbore svake dvije godine i sta? ono pola sto glas glasa zbog 30 KM a ono pola sto ne glasa onda kuka...i tako 20 god.commendatore wrote:
tacno mi je zao vise sto Ratko Mladic nije smlavio ovu balijesinsku kvazidrzavu....
Ko je kriv? Aida koja se 'snasla' ili penzioneri koji sute a niko im nista nemoze, studenti koji sute, koji su svugdje u svijetu pokretacka snaga za promjene samo 'unas' snaga za uhljebljenje uz ispriku nemoj da ja MOZDA cu dobiti posao, radnici koji potpisuju da dobiju topli obrok a nikad ga ne dobiju, koji rade 10 god. bez plate i onda skontaju da 'nesto nije uredu', zrtve ugriza poludivljih zvjeri nadajuci se da ce im 'novi' gradonacelnik isplatiti odstetu...nece...i svi sute...i svi su drugi krivi...i svi drugi trebaju rjesavati nase probleme...hebe se Incka, hebe se MMF-u, hebe se Kahrimanu, Fudi, Kelesturi i Aidi...njima je dobro...
- apsidejzi
#18083 Re: Zeničani
Ja sam gledao predavanje 2015-e kada jedan Njemac objasnjava kako ce do 2030-e sva ona baby boom generacija njemaca otici u penziju i kako im do 2030e treba novih 8 miliona radnika da bi imali isti GDP kao sto imaju danas. Dakle, fakticki trodupla bosna, a posto smo mi veoma radan i posten narod kada odemo vani i posto smo se pokazali kao najbolja imigranska grupa u bilo kojoj zapadnoj zemlji, to onda znaci da je za nas fakticki neogranicen pristup. 80.000 sto je otislo nije nista koliko treba Njemackoj i Svedskoj za par godina. Jedan bosanac je sto puta bolji radnik od somalijca ili afganistanca koji su fakticki paraziti. Mi dodjemo da radimo i uz par izuzetaka svi bosanci su zaposleni i asimilirani._BataZiv_0809 wrote:Svakako. Ali nije nista vjecno pa ni to. Da ima naznaka da ce ubrzo stati, nema. Ali kako je naglo krenulo, moze isto tako i stati.
Nesto kontam, ko ostane u BiH, zivjece poput Dalmatinaca.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18084 Re: Zeničani
Da, ali opet tu cifru moze namiriti Ukrajina i to sama maltene. Koliko njih ima 30-40 milionaapsidejzi wrote: Ja sam gledao predavanje 2015-e kada jedan Njemac objasnjava kako ce do 2030-e sva ona baby boom generacija njemaca otici u penziju i kako im do 2030e treba novih 8 miliona radnika da bi imali isti GDP kao sto imaju danas. Dakle, fakticki trodupla bosna, a posto smo mi veoma radan i posten narod kada odemo vani i posto smo se pokazali kao najbolja imigranska grupa u bilo kojoj zapadnoj zemlji, to onda znaci da je za nas fakticki neogranicen pristup. 80.000 sto je otislo nije nista koliko treba Njemackoj i Svedskoj za par godina. Jedan bosanac je sto puta bolji radnik od somalijca ili afganistanca koji su fakticki paraziti. Mi dodjemo da radimo i uz par izuzetaka svi bosanci su zaposleni i asimilirani.
Jer i kod nas ce biti sve manje i manje djece u skolama. Baby boom, uslovno receno, je kod nas trajao par godina iza rata.
To su sad ove generacije sto zavrsavaju srednju skolu. Za par godina bice i srednjoskolaca osjetno manje.
Mislim generalno, puno je tu parametara koji odlucuju.
-
clio_dci120
#18085 Re: Zeničani
notsure wrote:Ništa ne bi platila Elektroprivreda, to sve plaćaju korisnici. Elektroprivreda je nudila da ganja kredite, da ne mora Zenica, ali mi nismo htjeli. Tj. Huso nije htio.Ajatolah_ wrote:Finansijera za rješavanje lokalnog problema grijanja vide u federalnom fondu za zaštitu okoliša i Vladi FBiH. Dakle čitava FBiH snosi teret rješavanja lokalnog pitanja. Onda i Zenica s pravom može isto tako tražiti sufinansiranje onih kotlova, štaviše kod nas je to puno više pitanje okoliša nego kad je u pitanju Sarajevo.clio_dci120 wrote: http://www.avaz.ba/clanak/282066/toplov ... je-od-2020
Necemo mi, ima ko hoce...
A jos, sad ne znam da li je istina, prije 5-6 godina kada je ovo bilo aktuelno pricalo se da bi EP BiH sve platila, za razliku gdje ce ovdje dio finansiranja ici preko fondova ili na druge nacine.
Elektroprivreda je pravila ovakvu računicu:
- uzeli sadašnju cijenu tople (tačnije, mlake) vode iz Mitala - 45 KM/MWh
- uzeli cijenu tople vode iz TE Kakanj - 22 KM/MWh
- razliku u cijeni ukalkulisali u rate kredita za toplovod
- izračunali da treba kredit od 20 godina da bi se to isplatilo.
Znači, za iste pare koje sad plaćamo, otplaćivali bi kredit za toplovod i plaćali toplotu TE Kakanj, kao što to radi Lukavac (13 km toplovoda iz TE Tuzla se plaćalo razlikom u cijeni toplote Tuzla-Lukavac).
Huso (ili neko ko ga je držao u šaci) to nije dao jer se nije mogao ugraditi u projekat koji vodi JP, pa je gurao Montenegra.
Fudo to ne da jer ga je kupio Mital, pa zato ne da pričati o zagađenju.
Sarajevo puno više priča o svom "zagađenju" i na tu priču će uzeti toplotu iz Kaknja.
Umjesto da se pare (koje u fond uplaćuje i Mital) uzme Zenica, pa tako smanji ratu kredita i ubrza otplatu, sad će te pare uzeti Sarajevo.
Je li vam sad jasno zašto je Fudina komisija "eksperata" biologa i metalurga, cijenu toplote iz Kaknja sa 73 miliona eura bez objašnjenja pretvorila u 220 miliona KM i tako je učinila manje isplativom od ulaganja u Mitalove kotlove na koksni plin?
A ti se Muzafere kupaj.
Ko ne vjeruje, neka pogleda tačku 7a u materijalima za 4. sjednicu vijeća od 23.2.2017
http://www.zenica.ba/gradska-uprava/vij ... og-vijeca/A da bilo koji ekonoomsita pogleda kalkulaciju komisije biologa i metalurga (strana 15), odvalio bi se smijati.Ukupni troškovi realizacije projekta, uključivo i troškove finansiranja, su značajni i penju se na 220 mil. KM.Ukupna investicija iznosi 47 mil. €, u koju je uključeno i procijenjena vrijednost od 5 mil. € unešenih osnovnih sredstava "ArcelorMittal Zenica" u novu kompaniju.
Izvor sredstava:
- kreditna sredstva.................................................................................... 31,50 (67%)
- vlastita sredstva...................................................................................... 15,51 (33%)
Vlastita sredstva raspoređena prema pretpostavljenom učešću ulagača u JVC su:
- AMZ (50%).............................................7,76 (uslovno)........................... 2,76 (keš)
- partner (30%)........................................................................................... 4,65
- grad Zenica (20%).................................................................................... 3,10
Ukupno:..................................................15,51.........................................10,51 (keš)
Iz ekonomska analize "ArcelorMittal Zenica", u posmatranom periodu od 15 godina ukupni godišnji prihodi se kreću od 27,2 do 25,5 mil. €, osim u 2019.godini – tada iznose 31,5 mil. €.
Kredit se isplaćuje za 7 godina, čime dividenda raste na cca 4,16 mil. €.
Ovo upućuje na ogromnu mogućnost razvoja firme, uzimanja dobiti ili smanjenje cijene toplinske energije.
Neke od jediničnih cijena sa kojima se ušlo u ekonomske izračune su:
- cijena toplinske energije................................................................ 21,12 €/MWh
(smanjenje cijene za 1,6% u odnosu na trenutnu. Nakon otplate kredita, zavisno od politike preduzeća moguće je sniženje cijene za 15,2%).
- para 37 bar....................................................................................... 23,6 €/t
- para 37/10 bar.................................................................................. 21,7 €/t
- para 10 bar za grad......................................................................... 20,0 €/t
- koksni plin........................................................................................ 49,0 €/1.000 Nm3
- visokopećni plin................................................................................. 9,0 €/1.000 Nm3
- industrijska voda.............................................................................. 50,0 €/1.000 m3
- demi voda........................................................................................ 0,39 €/m3
- zemni plin...................................................................................... 270,0 €/1.000 Nm3
- električna energija 50,0 €/MWh
Dobar post. Kao sto si i pojasnio ovdje, iako bi zenicani otplacivali kredit, opet bi otplacivali po sadasnjoj cijeni grijanja i ne bi bilo Mitalovih ucjena. Ovako su vec polahko najavili da ce doci do povecanja cijene grijanja stavljanjem u funckiju novih kotlova, a plus ne rjesavaju se goruci ekoloski problemi.
-
clio_dci120
#18086 Re: Zeničani
Sto se tice ovih usluga u hitnoj pomoci, ja se nikada nisam odjavio u Ze, jednom me gripa uhvatila u Sa, ja otisao u hitnu i nista mi ne naplatise. Drugi clan moje porodice prijavljen u Sa i jednom otisao u hitnu u Zenici, oderalo nas ko u privatnoj klinici.
-
didzej1602
#18087 Re: Zeničani
Naplatili su meni u hitnoj u Sa, u januaru ove godine. Krenula na posao, pala, bez knjizice se uputim tamo i naplate mi ciscenje i usivanje rane.
Odem ovdje kod nas u ZZO da vidim mogu li dobiti povrat tih para, slali me u tri razlicite kancelarije, jedan mi rekao da ulozim zalbu direktoru hitne
i odustanem, sreca bila je sica svakako 
Odem ovdje kod nas u ZZO da vidim mogu li dobiti povrat tih para, slali me u tri razlicite kancelarije, jedan mi rekao da ulozim zalbu direktoru hitne
- kamen spoticanja
#18088 Re: Zeničani
Al aida jeNorm wrote:morali bi platiti osoblje...a onda ne bi bilo usteda da bi Aida mogla na 'drive therapy'...a i ovako se niko ne buni..._BataZiv_0809 wrote:Ne fakat, u cemu je problem da se to uvede? Ozbiljno pitam.kamen spoticanja wrote:Mozda su nam doktori kod vas u Italiji
kontam da je i direktorica gledajuci u nju pocela oblaciti kratke i uske suknje na one svoje babinske noge i kukove
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18089 Re: Zeničani
Valjal cemu da ne guglam dzaba?kamen spoticanja wrote: Al aida je![]()
kontam da je i direktorica gledajuci u nju pocela oblaciti kratke i uske suknje na one svoje babinske noge i kukove
- kamen spoticanja
#18090 Re: Zeničani
Da me ova hanuma nece oderat sad bi je prizenio_BataZiv_0809 wrote:Valjal cemu da ne guglam dzaba?kamen spoticanja wrote: Al aida je![]()
ako za aidu pitas
selvedina ne valja
- Norm
#18091 Re: Zeničani
...drugi katon pa hajd, ja na poslu, povreda na radu, usivanje, isti kanton drugi grad, naplaceno i te kako, nikad nisam ostvario povrat a kamoli odstetu zbog povrede...aldidzej1602 wrote:Naplatili su meni u hitnoj u Sa, u januaru ove godine. Krenula na posao, pala, bez knjizice se uputim tamo i naplate mi ciscenje i usivanje rane.
Odem ovdje kod nas u ZZO da vidim mogu li dobiti povrat tih para, slali me u tri razlicite kancelarije, jedan mi rekao da ulozim zalbu direktoru hitnei odustanem, sreca bila je sica svakako
- Norm
#18092 Re: Zeničani
...valjaju one obje, jel dakamen spoticanja wrote:Da me ova hanuma nece oderat sad bi je prizenio_BataZiv_0809 wrote:Valjal cemu da ne guglam dzaba?kamen spoticanja wrote: Al aida je![]()
ako za aidu pitas
selvedina ne valja
- kamen spoticanja
#18093 Re: Zeničani
Ma kud ce im bolji planovi..aida handri zivce carsiji s fb objavama a direktorica joj ne silazi s kruzera i svjetskih prvenstava s onim svojim piskutavim teletom
a ti se kameni kupaj
a ti se kameni kupaj
-
clio_dci120
#18094 Re: Zeničani
Da, ali zaista je i isitna ovo sto pisem...sada mozda se sta mijenjalo, ovo sa mnom je bilo mozda 2013 - 2014... Fakat je bilo da mi nisu naplatili, a dali mi jos inekciju ili infuziju, ne sjecam se... Sjecam se dobro da mi nisu naplatili jer je i mene bilo iznenadilo, ja sam cekao kada ce reci da platim na salteru. Da ne govorim da su bili susretljiviji vise nego 1000 puta ovi u Ze.Norm wrote:...drugi katon pa hajd, ja na poslu, povreda na radu, usivanje, isti kanton drugi grad, naplaceno i te kako, nikad nisam ostvario povrat a kamoli odstetu zbog povrede...aldidzej1602 wrote:Naplatili su meni u hitnoj u Sa, u januaru ove godine. Krenula na posao, pala, bez knjizice se uputim tamo i naplate mi ciscenje i usivanje rane.
Odem ovdje kod nas u ZZO da vidim mogu li dobiti povrat tih para, slali me u tri razlicite kancelarije, jedan mi rekao da ulozim zalbu direktoru hitnei odustanem, sreca bila je sica svakako
...suti dobro je pa ne puca...
![]()
![]()
- avenija
#18095 Re: Zeničani
Puna pordrska ljudima iz hitne da ovaj glupi mentalitet kod naroda iskorjene jednom za sva vremena , naravno najbolja metoda po dzepu!
Zbog ljudi koji dolaze samo da bi izbjegli guzve kod svojih doktora U HITNU MEDICINSKU POMOC nekada zakasne na prave pozive, smijem se kladiti da 70 % ljudi dolazi u HITNU neopravdano , licno sam bio kada momak govori boli me oko vec 10 dana i dosao navece u 11?? Sta si momak cekao 10 dana ?
Imas li doktora ? Pravis tu guzvu ljudima koji su zivotno ugrozeni za kojih je i namjenjena Hitna Pomoc. Puno podrska kaznjavaju javasluka kroz novcanu naplatu.
Zbog ljudi koji dolaze samo da bi izbjegli guzve kod svojih doktora U HITNU MEDICINSKU POMOC nekada zakasne na prave pozive, smijem se kladiti da 70 % ljudi dolazi u HITNU neopravdano , licno sam bio kada momak govori boli me oko vec 10 dana i dosao navece u 11?? Sta si momak cekao 10 dana ?
Imas li doktora ? Pravis tu guzvu ljudima koji su zivotno ugrozeni za kojih je i namjenjena Hitna Pomoc. Puno podrska kaznjavaju javasluka kroz novcanu naplatu.
-
kakavdanakneiskustvu
#18096 Re: Zeničani
avenija wrote:Puna pordrska ljudima iz hitne da ovaj glupi mentalitet kod naroda iskorjene jednom za sva vremena , naravno najbolja metoda po dzepu!
da,ima vjerovatno dosta i takvih koji nece da cekaju u porodicnoj ambulanti,ali sta kad nekoga ledja,stomak,bilo sta zaboli u 19 sati kad zavrsavaju sa radom te ambulante,ozbiljno zabole,,sta kad neko ima neku povredu koja nije zivotni ugrozavajuca a ne radi porodicna ambukanta,da ceka pola 8 ujutro,tacnije 8 dok sestre i doktori kafenisu?
-
Ci-Nick
#18097 Re: Zeničani
Sve si u pravu,..avenija wrote:Puna pordrska ljudima iz hitne da ovaj glupi mentalitet kod naroda iskorjene jednom za sva vremena , naravno najbolja metoda po dzepu!
ali ne treba zaboraviti reći da su za zloupotrebu službe hitne pomoći dobrim dijelom krive ambulante porodične medicine.
Moja supruga je u ponedeljak išla u ambulantu da joj napišu šugavu uputnicu i vratili je kao poslije podne ne radi njena doktorica nego radi u prvoj smjeni ali neće je biti ni u utorak ima neki seminar pa da nazove u srijedu.
U srijedu je nazvala, dobila termin u slijedeću srijedu.
Dakle deset dana čekati da bi napisali jednu uputnicu za koju treba 1 minuta.
Što se tiče usluge hitne pomoći oni ne naplaćuju ništa za hitne slučajeve čak ni bolnica za hitni slučaj ( znam iz iskustva ) stranom državljaninu neće naplatiti prvi dan u bolnici.
-
enkoo83
#18098 Re: Zeničani
Nenaplacuju u hitnoj bukvalno sve sto nije zivotno ugrozavajuce.Evo ja sam naprimjer neku noc otisao zbog upale uha nisu mi nista naplatili dobio uputnicu u bolnicu i to je to.Dole dve zavisi od doktora ako on procjeni da si mogao javiti se u porodicnu a ti nisi htio da necekas jer nisi narucen pa odes u hitnu onda ti naplate al opet kazem sve zavisi od doktora.
-
kakavdanakneiskustvu
#18099 Re: Zeničani
Sta kad neko nema kod sebe u tom trenutku novca da plati?
-
didzej1602
#18100 Re: Zeničani
Ja nisam imala pare uz sebe kad sam isla u Sarajevo u hitnu.
Objasnila sestri da nemam, da bih trebala do bankomata, ona rekla ok, ostavila joj ličnu čisto da bude sigurna iako nije ni tražila. E sad, šta se desi kad neko nema nikako novac da plati, to ne znam, možda daju uplatnicu pa da uplati u nekom roku.