pa jbg valja "svojim" majstorima popuste pokriti koje im daju za dijelovebitanga_sa_otesa wrote:u motorexu 80,kod ostalih 43 marke
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#18076 Re: Pitamo Mehanicare ?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#18077 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislis odbitak poreza?noviclan wrote:pa jbg valja "svojim" majstorima popuste pokriti koje im daju za dijelovebitanga_sa_otesa wrote:u motorexu 80,kod ostalih 43 marke
-
aktivacija
#18078 Re: Pitamo Mehanicare ?
Problem sa akumulatorom koji se isprazni do ujutru. Nece ni da krehne. Kad skinem klemu i auto stoji 15 dana, samo nakacim klemu i pali ko mina. Na mjerenju sa unimerom pokazuje 0,02A - 0,01 potrosnju nakon 1min cekanja dok se sve pogasi od elektronike. Na netu pise da je tolerancija do nekih 0,05A (ili je 0,005 ne zamjerite, zaboravio sam). Trosio je on oko 1A, dok nisam skonto da mi zuji mikro prekidac od šibera, pa sam izvadio njegov osigurac i od tad vrijednost padne na gorenavedenu cifru.
Moje pitanje bi bilo, mogu li ubaciti slabiji (od 74Ah) da ga testiram par dana (moj trenutni je 100Ah, auto c klasa 85kW). Vozio sam krace relacije jedan dan sa ovim slabijim i kod paljenja nisam primjetio ama bas nikakvu razliku. Pa me samo zanima hocel sta skoditi ako ostavim ovaj slabiji par dana samo da vidim kako ce se ponasati, da ne kupujem novi akumulator ako je mozda problem u elektronici.
Obzirom na to kakvi su nasi majstori, kad bi odvezo na pregled, imam osjecaj da bi mi svaki reko da je potrosnja struje u normalnim vrijednostima, a meni se ipak isprazni do ujutru. Ja bi odmah uzeo drugi, al me buni to sto se stari ne trosi kad je otkacen i pali i nakon 15-20 dana bez problema.
Moje pitanje bi bilo, mogu li ubaciti slabiji (od 74Ah) da ga testiram par dana (moj trenutni je 100Ah, auto c klasa 85kW). Vozio sam krace relacije jedan dan sa ovim slabijim i kod paljenja nisam primjetio ama bas nikakvu razliku. Pa me samo zanima hocel sta skoditi ako ostavim ovaj slabiji par dana samo da vidim kako ce se ponasati, da ne kupujem novi akumulator ako je mozda problem u elektronici.
Obzirom na to kakvi su nasi majstori, kad bi odvezo na pregled, imam osjecaj da bi mi svaki reko da je potrosnja struje u normalnim vrijednostima, a meni se ipak isprazni do ujutru. Ja bi odmah uzeo drugi, al me buni to sto se stari ne trosi kad je otkacen i pali i nakon 15-20 dana bez problema.
-
Throttle
#18079 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma moze i taj proci, ako ga pali nemas frke par dana
Servisi imaju testere za akumulator pa mogu provjerit taj tvoj
Vjerovatno je do baterije, jer je ta potrošnja struje mizerna za to da ga izvuce preko noći tj 0,2-0,3W što je ništa, vjerovatno lampica neka od alarma i slično
Servisi imaju testere za akumulator pa mogu provjerit taj tvoj
Vjerovatno je do baterije, jer je ta potrošnja struje mizerna za to da ga izvuce preko noći tj 0,2-0,3W što je ništa, vjerovatno lampica neka od alarma i slično
-
aktivacija
#18080 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moj akumulator pokazuje 12,6V -12,7V u toku dana kad ga vozim. Ali ipak do jutra padne na 5-6V, pa se bojim da bi mi i ti testeri pokazali da je ''sve u redu''.
- amar1994
#18081 Re: Pitamo Mehanicare ?
Malo je 12,6V,mozda ti imas problema i sa punjenjem?..normalno bi trebalo izmedju 13.5 i 14.5V dok radi .
Ako je poslije voznje sa ugasenim motorom 12,6V ,to je voltaza napunjene baterije..
Ako je poslije voznje sa ugasenim motorom 12,6V ,to je voltaza napunjene baterije..
- Hemel
#18082 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesi li skoro ugradjivao neki uredjaj u to auto? Npr. navigacija sa svim osrtalim.aktivacija wrote:Problem sa akumulatorom koji se isprazni do ujutru. Nece ni da krehne. Kad skinem klemu i auto stoji 15 dana, samo nakacim klemu i pali ko mina. Na mjerenju sa unimerom pokazuje 0,02A - 0,01 potrosnju nakon 1min cekanja dok se sve pogasi od elektronike. Na netu pise da je tolerancija do nekih 0,05A (ili je 0,005 ne zamjerite, zaboravio sam). Trosio je on oko 1A, dok nisam skonto da mi zuji mikro prekidac od šibera, pa sam izvadio njegov osigurac i od tad vrijednost padne na gorenavedenu cifru.
Meni se isti problem desio na Pasatu B6 nekad davno. Da zamijenim onu kutiju od navigacije RNS(komplet) kad ujutro aku prazan. Ja odem i ugradim nov ali ne lezi vraze, sledece jutro ponovo prazan. Nazovem ovoga sto mi je prodao navigaciju i on mi rece da dodjem kod njega da zamijeni navigaciju jer ova ne odgovara tom tipu auta. Ugradi istu(na izgled ali nije) i poslije toga nikakkav problem sa aku.
-
aktivacija
#18083 Re: Pitamo Mehanicare ?
12,6V je kad se ugasi auto, 14...i nesto kad radi.
Nista ugradjivano. Nikakve dzidze nema. Sve defaultno. Mjerio sam curenje tako sto skinem minus klemu i jedan kraj unimera spojim na tu klemu, drugi na minus od akumulatora. Jedina potrosnja struje na ugasenom autu je bila dok nisam nasao onaj osigurac od prekidaca za šiber.
Ali, sutra cu staviti ovaj drugi akumulator koji imam (slabiji) na par dana, pa cu javiti.
Nista ugradjivano. Nikakve dzidze nema. Sve defaultno. Mjerio sam curenje tako sto skinem minus klemu i jedan kraj unimera spojim na tu klemu, drugi na minus od akumulatora. Jedina potrosnja struje na ugasenom autu je bila dok nisam nasao onaj osigurac od prekidaca za šiber.
Ali, sutra cu staviti ovaj drugi akumulator koji imam (slabiji) na par dana, pa cu javiti.
-
Throttle
#18084 Re: Pitamo Mehanicare ?
tester mjeri i druge parametre baterije i moze procijeniti koliko procenata zivotnog vijeka jos ima.
-
aktivacija
#18085 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje u Sa to mogu uraditi? Imas li neki link da vidim kako to izgleda?Throttle wrote:tester mjeri i druge parametre baterije i moze procijeniti koliko procenata zivotnog vijeka jos ima.
-
Throttle
#18086 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam ko ima u Sa, ja sam to radio u Zenici.Mozda neko iz Sa zna gdje ima, vjerovatno opremljeniji servisi imaju
Guglas tester akumulatora
Guglas tester akumulatora
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#18087 Re: Pitamo Mehanicare ?
vesprom u hrasnom
-
tempuser
#18088 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jaran pita, a ja pojma nemam, Thule nosac za bicikle sto ide na kuku od auta ima LED stop svjetla (zmigavci i ostalo obicne sijalice) koja prave problem, bavi li se iko popravkom toga, ima li kakvog lijeka?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#18089 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mene zabrinjava to što ti pojma nemaš, obično imaš?!tempuser wrote:Jaran pita, a ja pojma nemam, Thule nosac za bicikle sto ide na kuku od auta ima LED stop svjetla (zmigavci i ostalo obicne sijalice) koja prave problem, bavi li se iko popravkom toga, ima li kakvog lijeka?
-
preludezalude
#18090 Re: Pitamo Mehanicare ?
12,6-12,7 u toku dana kad ga vozis je malo. U radu treba da pokazuje od 13,6-14,7 ovisi od raznih uslova. Kad ga ugasis napon ce ostati oko 13,6 i lagano tj sporo opadati do odredjene voltaze ovisno koliko je napunjen akumulator. Pravi napon ce ti pokazati tek nakon 10-ak sati stajanja i on bi kod totalno napunjenog akumulatora trebao da bude od 12,6-12,8.aktivacija wrote:Moj akumulator pokazuje 12,6V -12,7V u toku dana kad ga vozim. Ali ipak do jutra padne na 5-6V, pa se bojim da bi mi i ti testeri pokazali da je ''sve u redu''.
-
preludezalude
#18091 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kazes 12,6 kad se ugasi auto. Ako si vozio auto, pa stao , ugasio auto i odmah mjerio...i pokazuje ti 12,6V.... Taj akumulator je prazan.aktivacija wrote:12,6V je kad se ugasi auto, 14...i nesto kad radi.
Napon akumulatora mjeri u jutro prije paljenja.
-
aktivacija
#18092 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam tri neka auta u avliji i kod svih je 12,6 (7,8) kad mjerim na ugasen auto.preludezalude wrote:Kazes 12,6 kad se ugasi auto. Ako si vozio auto, pa stao , ugasio auto i odmah mjerio...i pokazuje ti 12,6V.... Taj akumulator je prazan.aktivacija wrote:12,6V je kad se ugasi auto, 14...i nesto kad radi.
- bitanga_sa_otesa
#18093 Re: Pitamo Mehanicare ?
12.6 je dobar napon na ugasenom autu,provjeri nakon sat vremena poslije gasenja, ako je isti onda je ok .
-
Me_again
#18094 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas petaka od mene iz elektrotehnikebitanga_sa_otesa wrote:12.6 je dobar napon na ugasenom autu,provjeri nakon sat vremena poslije gasenja, ako je isti onda je ok .
-
preludezalude
#18095 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ugasen auto je relativan pojam. Prije koliko vremena je ugasen? Pravilan napon dobijes mjereci akumulator koji se nije punio 10 sati. Znaci, auto stoji ugaseno 10 sati. Zato sam i rekao da je najbolje premjeriti u jutro prije paljenja. Tada po naponu mozes zakljuciti nivo napunjenosti akumulatora. Mada i taj podatak ne igra neku veliku ulogu jer se nezna kapacitet akumulatora. Kapacitet ne mozes saznati unimerom. Mnogo se zezas sa tim. Zar ti nije jednostavnije otici autoelektricaru i za 5KM saznas stanje akumulatora i punjenja?aktivacija wrote:Imam tri neka auta u avliji i kod svih je 12,6 (7,8) kad mjerim na ugasen auto.preludezalude wrote:Kazes 12,6 kad se ugasi auto. Ako si vozio auto, pa stao , ugasio auto i odmah mjerio...i pokazuje ti 12,6V.... Taj akumulator je prazan.aktivacija wrote:12,6V je kad se ugasi auto, 14...i nesto kad radi.
-
Throttle
#18096 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa napisao je bitanga, ima u vespromu hepek za ispitivanje akumulatora. Nek ga hepekiraju i znas gdje si 
- bitanga_sa_otesa
#18097 Re: Pitamo Mehanicare ?
hvala profesore i lektiru sam proĆitoMe_again wrote:
Imas petaka od mene iz elektrotehnike

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#18098 Re: Pitamo Mehanicare ?
mozes imati koliko god hoćeš volti, ali kolika ti je struja kratkog spoja
to ti može reći onaj instrumentić kod Vesproma, voltmetar slabo, jedino da ujutro mjeriš a i tad ti se može desiti da imaš prilično dobar napon a da ne okrene, posebno sa gel baterijama
čak i da pratiš punjenje komplet od početka, ne znači ništa na kraju bez mjerenje struje KS
(kupi dobar unimetar i spoji + i - akumulatora na mjerenju struje, moli boga da pokaže nešto
)
to ti može reći onaj instrumentić kod Vesproma, voltmetar slabo, jedino da ujutro mjeriš a i tad ti se može desiti da imaš prilično dobar napon a da ne okrene, posebno sa gel baterijama
čak i da pratiš punjenje komplet od početka, ne znači ništa na kraju bez mjerenje struje KS
(kupi dobar unimetar i spoji + i - akumulatora na mjerenju struje, moli boga da pokaže nešto
-
Astrix
#18099 Re: Pitamo Mehanicare ?
Danas mi se upalila check engine lampica i poslije sam očitao greške MAP sensora. Bila je gradska vožnja, nisam primjetio da išta drugačije radi, vuče uzbrdo dobro. Samo primjećujem da kad tek upalim i krenem izbaci crni dim i to je sve. Nekad davno prije na autoputu je znao izgubiti snagu ali nije mi se to dešavalo već dugo. Auto je astra g, 1.7 dizel...
Možda bi pomoglo čišćenje sensora ili? Koliko bi došla zamjena ako bi se moralo to raditi?
Možda bi pomoglo čišćenje sensora ili? Koliko bi došla zamjena ako bi se moralo to raditi?
-
NediM17
#18100 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj auto hoce zajebavati i zbog ECU-a.