Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#18076 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

elcaliente wrote:Pa sta treba ostaviti ljude da rade i dalje za 400km?
Never change the runing system.
Generacijski nam emigracija funkcionise i to vrlo dobro, znaci ako nemas dovoljno posla za sve u drzavi onda im dopustis da odu, vazda je tako bilo u BiH i svi su zadovoljni sa tim.
Mjera nasoj ekonomiji je 2,5 miliona stanovnika, evo vidite i sami na sve strane se prica kako je puno otislo ljudi a standard isti, jos sada kada recesija opuca Svabiju biti ce jos vise ljudi bez posala u BiH.
Kada se spusti na 2,5 i prvi put zapne bice da je mjera milion i osamsto, koji ce nas k... vise, koliko ih je u Luksemburgu pa fino zive.
BiH je i sa prijeratna 4,2 miliona bila slabo naseljena, sad je pusta. Nabilo se sve u nekolika grada i uz ceste, desetak kilometara sa strane vuci viju
pustopoljina

#18077 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

skafiskafsnjak wrote:Ja cu se prvi vratiti ... to ne osporavam.
U kojoj si ti zemlji?
elcaliente

#18078 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

@havana

Meni nije tesko to prihvatiti i drago mi je da ima takvih ljudi. Samo sam rekao da to nije masa ljudi koji emigriraju, nego sporadicno.
Vecina emigrira zauvjek fizicki ali mentalno ne u prvoj generaciji, druga i treca generacija vec nemaju skori nikakvog dodira sa BiH.
elcaliente

#18079 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

pustopoljina wrote:Nije to "boljka"
    To je "nagrada za zivota"
    Oni su zivjeli skupa po stanovima, radili teske poslove od jutra do mraka (imam 41 i bole me ledja...NE MOGU zamisliti kako je imati 50 ili 55 i biti 30- 35 godina na bausteli.
    A nemas te pare da izgradis kucu i skolujes djecu u njemackoj...a i svi su imali puno jaci osjecaj duznosti prema roditeljima, nego mi danas. Bilo je nezamislivo otici 2-3x godisnje.
    To su bila druga vremena i njima je penzija u bosni bila raj.
    Ovima sada...ne znam..nekad, kad cujem price, cini mi se lakse integrisati se u posve stranu zemlju, nego u te ex yu...
    Zato i kazem danas svi zele biti MTV.
    Kada dodju djeca poselami se sa Bosnom. Jasta ce neko raditi citave godine kao konj u Njemackoj da bi proveo 4 sedmice godisnjeg u Spani ili Kalesiji pogotovo kada umru dedo i nana.
    Nego starije generacije hoce na more malo Hrvatska malo i oni da vide all incl u Turskoj a mladje hoce na Ibizu, Mikonos,Thailand, USA pogotovo ako su rodjene na zapadu.
    I zamisli koliko njih interesuje sto im je otac napravio trospartanicu u Olovu?
    skafiskafsnjak

#18080 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

pustopoljina wrote:
    U kojoj si ti zemlji?
    Nisam jos otisao ... idem iduci mjesec.
    Minhen.
    elcaliente

#18081 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

elcaliente wrote:
    Hajvan wrote:
    elcaliente wrote:Pa sta treba ostaviti ljude da rade i dalje za 400km?
    Never change the runing system.
    Generacijski nam emigracija funkcionise i to vrlo dobro, znaci ako nemas dovoljno posla za sve u drzavi onda im dopustis da odu, vazda je tako bilo u BiH i svi su zadovoljni sa tim.
    Mjera nasoj ekonomiji je 2,5 miliona stanovnika, evo vidite i sami na sve strane se prica kako je puno otislo ljudi a standard isti, jos sada kada recesija opuca Svabiju biti ce jos vise ljudi bez posala u BiH.

au svabiji- ocel tamo bit jos vise bosanaca be posla??
    Kakve to veze ima sa temom?
    Naravno da ce i tamo neki nasi ostati bez posla ali nasi ljudi ce raditi bilo kakve poslove ako treba a i nije bas da su tamo u velikom broju vrhunski strucnjaci iz Bosne otisli koji su specijalizirani samo na jednu oblast. Posla u uslugama ce vazda biti a i onaj ko nebude imao srece sto se tice posla ce se zakaciti na socijalu , vratit u BiH se nece sigurno.
    Sve dok Bosna nemoze hraniti svoju djecu a nije nikada mogla u proslosti raditi ce se na smanjenju broja stanovnika kroz emigraciju, to je recept koji u BiH funcionise stotinama godina.
    Nase drustvo nemoze generirati poslove za tolike ljude niti ce moci u bliskoj buducnosti.
    stakasa

#18082 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

elcaliente wrote:
    elcaliente wrote:
    Hajvan wrote:
    Kakve to veze ima sa temom?
    Naravno da ce i tamo neki nasi ostati bez posla ali nasi ljudi ce raditi bilo kakve poslove ako treba a i nije bas da su tamo u velikom broju vrhunski strucnjaci iz Bosne otisli koji su specijalizirani samo na jednu oblast. Posla u uslugama ce vazda biti a i onaj ko nebude imao srece sto se tice posla ce se zakaciti na socijalu , vratit u BiH se nece sigurno.
    Sve dok Bosna nemoze hraniti svoju djecu a nije nikada mogla u proslosti raditi ce se na smanjenju broja stanovnika kroz emigraciju, to je recept koji u BiH funcionise stotinama godina.
    Nase drustvo nemoze generirati poslove za tolike ljude niti ce moci u bliskoj buducnosti.
    SR BiH je generirala i broj stanovnika je konstantno rastao
    elcaliente

#18083 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote:
    pustopoljina wrote:
    U kojoj si ti zemlji?
    Minhen.
    Ako ostanes vise od 5 godina neces se nikada vratiti jer ce ti poslije Minhena cak i Sarajevo izgledati kao hebena vukojebina tipa Kandahar a da ne pricam o ostalim mjestima u BiH.
    mO k3

#18084 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mO k3 »

skafiskafsnjak wrote:
    pustopoljina wrote:
    U kojoj si ti zemlji?
    Minhen.
    jos malo pa ce minhen biti iskljucivo bosanski .. znam hrpu naroda koji zivi i radi u minhenu
    pustopoljina

#18085 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

skafiskafsnjak wrote:
    pustopoljina wrote:
    U kojoj si ti zemlji?
    Minhen.
    Sretno i javljaj se :)
    elcaliente

#18086 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

@staksa

Naravno i vidi gdje nas je to odvelo, vozovima se ljudi slali vani na rad. Po 1000 ljudi u jednom vozu se slali za Austriju i Njemacku.
    pustopoljina

#18087 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

elcaliente wrote: Ako ostanes vise od 5 godina neces se nikada vratiti jer ce ti poslije Minhena cak i Sarajevo izgledati kao hebena vukojebina tipa Kandahar a da ne pricam o ostalim mjestima u BiH.
    Nema to veze sa tim.
    Kao da se svaki dan ide u milansku skalu...
    Kad ti odu roditelji, tetke, dajdze...sestra/brat imaju svoju porodicu..prijatelji ili rasuti ili sa porodicama...kafici i prodavnice tvog djetinjstva se zatvorile/promijenile ime/vlasnika...ides tim ulicama, ali si stranac...vidis svoja sjecanja na svakom cosku ali ne znas gdje da uzmes medenu tortu...
    A ovamo, "u tudjini", znas sve.
    skafiskafsnjak

#18088 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Ma Minhen je za pocetak. Zena mi je vezana za Minhen neko vrijeme. Cim bude prilika, ide se dalje...
    elcaliente

#18089 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote:Ma Minhen je za pocetak. Zena mi je vezana za Minhen neko vrijeme. Cim bude prilika, ide se dalje...
    U Njemackoj nema dalje od Minhena, to je vrh :D
    skafiskafsnjak

#18090 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote:
    skafiskafsnjak wrote:Ma Minhen je za pocetak. Zena mi je vezana za Minhen neko vrijeme. Cim bude prilika, ide se dalje...
    Alles zu teuer :D
    elcaliente

#18091 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote:
    elcaliente wrote:
    Alles zu teuer :D
    Naravno ima razlog za to.
    Generalno ja licno gledam na to kada emigriras ides da se popravis, jebiga neces iz Sarajeva otici u Manhajm ili Bielefeld.
    HAVANA

#18092 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

elcaliente wrote:
    skafiskafsnjak wrote:
    pustopoljina wrote: U kojoj si ti zemlji?
    Minhen.
    Ako ostanes vise od 5 godina neces se nikada vratiti jer ce ti poslije Minhena cak i Sarajevo izgledati kao hebena vukojebina tipa Kandahar a da ne pricam o ostalim mjestima u BiH.
    Meni prvu bilo mrak.Puno izazova,trazi stan,uci jezik,namjestaj...drugu trazi bolji posao,ganjaj papire...trecu pravi djecu,seli,opremaj,trazi jos bolji posao,cetvrtu kupi stan,namjestaj,petu radi,radi,igraj se sa djetetom,jedva cekaj godisnji,sestu zavrsio papire,stan,para se vec ima nesto,vec razmisljas malo dalje,nesta te jebe,sve je dobro a nije dobro.Knedla.Sedmu pravi drugo dijete,sad vec radis,imas papire,imas stan,imas djecu,zenu,nije mi dobro nikako.Zena jos gora,da joj u 3 ujutro kazem hajmo kuci nako u pidzami bi krenula.Jebo te i pare i sve,hajmo kuci.Narasce nam djeca,nikad se vratit necemo.Ja konto jos malo da sta para cvaknem al navrati me da prodamo stan i idemo sto prije.Da sam je bogdo posluso pa godinu prije otisao,jos bi bolje prosao,zlatne cijene nekretnina bile.Nema oravila i zavisi od mnogih stvari.I godine rodjenja...
    Last edited by HAVANA on 14/08/2019 10:29, edited 1 time in total.
    pustopoljina

#18093 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Bgm. Kako se meni cini, dalje znaci u austriju :lol:
    U zadnje vrijeme, neki nasi, koje upoznah...sve iz de preselilo u at...sretoh i jedne iz swe...doselili ovamo.
    elcaliente

#18094 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

pustopoljina wrote:
    U zadnje vrijeme, neki nasi, koje upoznah...sve iz de preselilo u at...sretoh i jedne iz swe...doselili ovamo.
    Zasto?
    pustopoljina

#18095 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

elcaliente wrote:
    pustopoljina wrote:
    Zasto?
    Ovi iz swe su pravo mladi..oko 25god...nisam direktno pitala, ali zalili su se nesto kako je u swe sve online, a ovamo moraju licno ici da se prijave...i ja bezveze lupim, pa kad imate tri dana jahanja do prvog grada :lol: i oni se nesto pokunjili)..mislim da su tamo zivjeli u nekoj divljini, a i neciji roditelji se vracaju u bosnu...ugl. da budu blize i medju narodom, a i ovdje puno nasih...
    Ovi iz de...stariji likovi neki..nisam pitala...izgledalo mi je kao neki privatni brodolomi...razvodi...bankroti...ugl. nesto uopceno...tipa isto radis, uzmu ti vise poreza...tipa ovdje imas 2500 netto u njemackoj to bude 1300 u toj poreznoj klasi u njemackoj, gdje ces od tog zivjeti..malo mi je suhveli prica, ali sam bila samo slucajno u tom drustvu, pa nisam bila slobodna izresetati pitanjima :oops:
    pustopoljina

#18096 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

I austrijanku znam, otisla prije 2 godine u istocnu njemacku..za poslom...vratila se..tj. sad se vraca...kaze- hladan narod :lol: :lol:
    elcaliente

#18097 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Moze sve biti, neznam kakve su se promjene desile a znam da su Austrijanci prije isli na rad u Njemacku.
    pustopoljina

#18098 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

elcaliente wrote:Moze sve biti, neznam kakve su se promjene desile a znam da su Austrijanci prije isli na rad u Njemacku.
    U svicarsku vise. U njemacku se ozenis/udas..ili odes vidjeti berlin, pa ostanes (udas se/ozenis)...ili zivis tamo na granici, pa dobijes posao u minhenu...
    stakasa

#18099 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

pustopoljina wrote: Ovi iz swe su pravo mladi..oko 25god...nisam direktno pitala, ali zalili su se nesto kako je u swe sve online, a ovamo moraju licno ici da se prijave...i ja bezveze lupim, pa kad imate tri dana jahanja do prvog grada :lol: i oni se nesto pokunjili)..mislim da su tamo zivjeli u nekoj divljini, a i neciji roditelji se vracaju u bosnu...ugl. da budu blize i medju narodom, a i ovdje puno nasih...
    Ovi iz de...stariji likovi neki..nisam pitala...izgledalo mi je kao neki privatni brodolomi...razvodi...bankroti...ugl. nesto uopceno...tipa isto radis, uzmu ti vise poreza...tipa ovdje imas 2500 netto u njemackoj to bude 1300 u toj poreznoj klasi u njemackoj, gdje ces od tog zivjeti..malo mi je suhveli prica, ali sam bila samo slucajno u tom drustvu, pa nisam bila slobodna izresetati pitanjima :oops:
    Bec i jeste najoptimalnija opcija za Balkance. Ako se tu moze obezbjedit egzistencija glupo je ici dalje, nit ljepseg grada, nit veceg standarda niti blize kuci. Manja mjesta po Austriji, manji od Linza, Graza i Salzburga su depresivna, ljepo mi neugodno prenocit
    elcaliente

#18100 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

stakasa wrote:
    pustopoljina wrote: Ovi iz swe su pravo mladi..oko 25god...nisam direktno pitala, ali zalili su se nesto kako je u swe sve online, a ovamo moraju licno ici da se prijave...i ja bezveze lupim, pa kad imate tri dana jahanja do prvog grada :lol: i oni se nesto pokunjili)..mislim da su tamo zivjeli u nekoj divljini, a i neciji roditelji se vracaju u bosnu...ugl. da budu blize i medju narodom, a i ovdje puno nasih...
    Bec i jeste najoptimalnija opcija za Balkance. Ako se tu moze obezbjedit egzistencija glupo je ici dalje, nit ljepseg grada, nit veceg standarda niti blize kuci. Manja mjesta po Austriji, manji od Linza, Graza i Salzburga su depresivna, ljepo mi neugodno prenocit
    Austrija i ima samo jedan pravi grad to je Bec ovo ostalo su sve veca mjesta gledajuci evropske standarde. Salzbrug ima 150 hiljada stanovnika odprilike kao Zenica +/-.
    Post Reply