Sirija vol. 2

Locked
madner

#18076 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Martinez_ wrote:
madner wrote:Mislis da je to bio razlog za sve prosle godine?
Prošle godine je Asad bio pred slomom, saveznička IS nikad jača a i mrski Kurdi su u milosti Amerike. Znači, nije trebalo reagovati.

Sad se ne sme jer apsolutno niko ne zna kako će Putin uzvratiti.
Ne bas, prosle godine je izgledalo kao da ce Asad ovladati situacijom. Povezao je par uspjesnih operacija, povezao veliku teritoriju, osigurao granicu sa Libanom itd...
Turska pomoc je bila odlucujuca za preokret koji je doveo do Ruske intervencije, no sasvim sigurno su i prije godine dana imali opciju invazije.
Kikibombona

#18077 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

madner wrote:Pa lako je napadati porazenog protivnika, kakve ti snage trebaju za taj potez?

Mogli su ih napasti da ih ne lomi SAA sest mjeseci.
Aj mi objasni zasto pobunjenici nisu napali jug enklave?

Pa covjece, oni ne mogu napredovati kroz jedan kurdski kvart u Alepu koji je okruzen sa svih strana. Dakle, jedan potpuno izolovan kvart ne mogu zauzeti. Toliko o njima i kurdskoj odbrani.

U Rojavi opsta mobilizacija. Kako je krenulo, nagurat ce 200 000 vojnika. :D

330 novih vojnika!

Image
Image

Da Turci ulete, mislim da bi oruzje uzeli SVI i da bi se slilo bezbroj dobrovoljaca. Oruzja ima u izobilju.S obzirom na negativne emocije, bio bi to strasan sukob do kojeg vjerujem nece doci.
Kareem Abdul

#18078 Re: Sirija vol. 2

Post by Kareem Abdul »

Kikibombona wrote:
madner wrote:Lukava strategija Asada, sto vise ojaca Kurde, to ce Turskoj biti bitnije da ostane cjelovita Sirija.
Tacno!

Mada, sto se tice Kurda, Sirija ce sigurno ostati cjelovita. Jos nijedan kurdski autoritet u Siriji ne POMENUO nezavisnost, kamoli da je o tome rekao koju rijec vise. Upravo suprotno, Kurdi govore da ce Sirija ostati cjelovita, da ce biti demokratska i slobodna. Zagovarali bi oni nezavisnost, ali su svjesni da je to u ovom trenutku potpuno nerealno. Niko ih ne bi podrzao. Sto jaca Rojava a onda vremenom teziti nezavisnosti.

Siriju mogu podijeliti samo Ameri i Rusi, ako oni tako odluce. Nikakvi Kurdi ili Turci.

SDF usao u grad Mare bez ispaljenog metka. Kurdi slave...
Kurds will for the first time reach kurdish areas that FSA+ISIS exiled them from. After 2 years of occupation kurds will free their areas.

The area around sahba dam there are over 20 kurdish villages. This area was under Jabhat akrad controll before ISIS+TR FSA backstabbed them
Fakat nisam vjerovao da Kurdi iz enklave pored odbrane imaju snage ofanzino djelovati. I to ovako uspjesno i munjevito. Juzna granica enklave Efrin granici sa pobunjenickim teritorijem. Dakle, mogu ih i mogli su ih napasti kada su htjeli, sa koliko su htjeli boraca... al kurko... Efrin tvrdjava!

Kristijane, ohladi!

Ljubav prema Kurdima kod tebe postaje ovisnost. A takva vrsta ovisnosti je dijametralno suprotna onoj o heroinu.

Prosječan heroinski ovisnik se pretvori u skeleton.

Ti ćeš se od sjedenja i buljenja u sve pro-kurdske twitter naloge pretvoriti u kravu.
SA 071

#18079 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

Kikibombona wrote:
Man of steel wrote:Najveći teroristi i prijetnja suverenitetu Sirije i Iraka su Kurdi.

Turci su opravdano nervozni jer su svjesni da se kurdski apetiti neće zadovoljiti stvaranjem države na tlu Sirije i Iraka već će nakon toga kao rak rana početi nagrizati istočni dio Turske gdje pretežno žive Kurdi.

Može se reći da su sve greške kratkovidne Erdoganove politike oličene u podršci teroristima u Siriji došle na naplatu.
Eh, da je sultan muslimana znao kako ce se situacija razvijati, ljubio bi stope Asadu i nudio pomoc za borbu protiv terorista.

Ko je mogao pomisliti da ce Kurdi u Siriji do te mjere ojacati? Poznato je da su jaki i brojni u Turskoj, Iranu i Iraku, dok na Siriju cak ni najveci kurdski nacionaoisti nisu posebno racunali. Trenutno kontrolisu 10 puta veci teritorij nego sto su prizeljkivali prije izbijanja sukoba.

I naravno da nece na tome stati. Zapadni i Juzni Kurdistan pokrivaju manji dio Velikog Kurdistana. Sjeverni Kurdistan (Turska) je povrsinski pet puta veci od Zapadnog (Sirija). I Istocni (Iran) je ogroman, skoro kao Sjeverni.
Mislim da Kurdi u Siriji neće praviti svoju državu, ali će vjerovatno dobiti neku vrstu autonomije. Nešto slično kao sada u Iraku. I ovo oslobađanje naselja od strane sirijske regularne vojske, pa njegovo prepuštanje kurdskim borcima govori o postojećoj saradnji među njima. Ali bi u dugom roku zato mogli dobiti državu u Turskoj u kojoj bi se naselili dijelom i ovi Kurdi iz Sirije, Iraka i Irana. Naravno, ako Turci ne budu dovoljno pametni da im daju sva prava i autonomiju kao Irak i Sirija. U protivnom, mjerama represije i ubistvima će Erdoan postići isto ono što je Milošević postigao na Kosovu.
bingov buraz

#18080 Re: Sirija vol. 2

Post by bingov buraz »

Kikibombona wrote:
zrakomlat wrote:
bingov buraz wrote: Ovi bi regularnoj sirijskoj vojsci odredjivali sta smije oslobadjati u svojoj zemlji :-)
Malo macku teleca glava.
:thumbup:
Rezimska vojska se povukla iz Kafr Naje koju su zauzeli od pobunjenika. SDF usao u selo bez borbi. :D
Ako je tako onda je Asad prava pizda i glupan,ovi Dzejs Tuvari i ostali ex FSA bojovnici koji su se naguzili Kurdima nakon sto ih je SAA presjekla sjeverno od Halepa su zametak za novu "revoluciju".
madner

#18081 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Pa kralju i sahu logike, pratis li ti sta se desava u zadnjih 6 mjeseci? SAA, Hezbolah, Kuds brigade vrse gotovo konstantno ofanzive u ovom zelenom trouglu. Pobunjenici saltaju ono malo mobilnih formacija sto imaju kako bi zaustavili te ofanzive. I onda se ti cudis sto ne napadnu Kurdsku enklavu od koje ih jedino ne boli glava jer su dosad bili karine koje su se samo branile. Pa ko bi normalan otvarao jos jedan front?
Novak20

#18082 Re: Sirija vol. 2

Post by Novak20 »

Dešava se ono što su Rusi najavljivali u šiframa već nakon prvog mjeseca bombardovanja a to je da im dolaze nekakve pobunjeničke formacije koje će oni podržati u borbi protiv Islamske Države (za Ruse sve džihadističke - islamističke grupe). Tad smo se smijali i pitali koje su to grupe ali sada se vidi da je postignut džentlmenski sporazum i kompromis sa Kurdima, FSA i drugim uslovno arapskim grupama koje nisu nužno džihadističke ali se ne mogu i ne žele direktno staviti pod režimsku komandu nego se bore zajedno sa Kurdima uz rusku pomoć i koordinaciju sa SAA. Puno bolja varijanta nego američko bacanje para na obučavanje i naoružavanje boraca koje su preuzimali islamisti.
Potezanje ručne za SAA i povlačenje iz zone uticaja Kurda i FSA, uzimanja okruženog grada Mare za prioritet da u njega ne ulete isisovci a ne Azaza pokazuje se da su akcije koordinirane i da se konačno stvaraju realni uslovi za oslobođenje kompletne Sirije.
SA 071

#18083 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

Novak20 wrote:Dešava se ono što su Rusi najavljivali u šiframa već nakon prvog mjeseca bombardovanja a to je da im dolaze nekakve pobunjeničke formacije koje će oni podržati u borbi protiv Islamske Države (za Ruse sve džihadističke - islamističke grupe). Tad smo se smijali i pitali koje su to grupe ali sada se vidi da je postignut džentlmenski sporazum i kompromis sa Kurdima, FSA i drugim uslovno arapskim grupama koje nisu nužno džihadističke ali se ne mogu i ne žele direktno staviti pod režimsku komandu nego se bore zajedno sa Kurdima uz rusku pomoć i koordinaciju sa SAA. Puno bolja varijanta nego američko bacanje para na obučavanje i naoružavanje boraca koje su preuzimali islamisti.
Potezanje ručne za SAA i povlačenje iz zone uticaja Kurda i FSA, uzimanja okruženog grada Mare za prioritet da u njega ne ulete isisovci a ne Azaza pokazuje se da su akcije koordinirane i da se konačno stvaraju realni uslovi za oslobođenje kompletne Sirije.
Upravo. E kada sam ja ranije naveo termin "erozija uticaja USA" koji je neko od novinara upotrijebio da opiše situaciju tamo, ovdje se neki smijali. A očito je da se upravo to desilo, i da su Rusi svojim odlučnim nastupom uspjeli "ubijediti" one koje su Amerikanci osnovali, naoružavali i finansirali da sarađuju i da rade u koordinaciji sa SAA.
DuckZz

#18084 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Pobunjenici TOW oružjem uništili vozilo SDF-a na sjeveru Aleppa.
Prvi put od početka 2011 da je uništeno Kurdsko vozilo od strane pobunjenika, pogotovo sa TOW projektilom.
Kaligula I

#18085 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

pasha078 wrote:A kako si dosao na zakljucak da se radi o 'narodima', odnosno da ja mislim da ti mrzis americki narod ili da ja mrzim ruski? Iz toga vidim da operiras na nekoj cudnoj valnoj duzini..... Naravo da se odnosni na politiku i politicke strukture.

A ako cemo tako kolega, politicka struktura koju je US izgradila, ma koliko nesavrsena i sa svim svojim manama, najbolje je sto imamo. Kao sto sam napisao, bio je bipolarni svijet. Jel US napravila invaziju Poljske, Ceske, Madjarske da ih odvoji od 'ruskog Pola'? Zasto i sami Rusi bjeze na zapad?

Da ponovi, ideja multipolarnog svijeta je OK. Problem je sto niko ne zeli da zivi u tom 'ruskom polu'
pasha078 wrote:
Zgoljo wrote:Jesu li ovi sto patoloski mrze Tursku sve Srbi ili ima i Bosnjaka.I ako ima Bosnjaka zasto oni patoloski mrze Tursku?
Molim suvisao odgovor.Podanicko suosjecanje sa prekodrinskom bracom ili......?
Ne znam koliko pratis temu, ali mrznja nije usmjerena prema Turskoj kao takvoj, vec prema Americi. Imas ovdje grupicu forumasa koji patoloski mrze US, i iznose slicne stavove kroz razne teme iz medjunarodne politike. Mrznja prema Turskoj, prema KSA, Ukrajini itd je kao prema americkim proxijima. Vrhovni neprijatelj i sotona je US, koji oni vide kao moralno cudoviste, dok su Putin i Kina (sad Kinu potenciraju manje) branitelji slobodnog svijeta, morala i osnovnih ljudskih prava.

U tom smislu Sirija je samo faza ili epizoda, iako za neke od njih odlucujuca faza, pobjeda Asada bi na neki nacin signalizirala konacni slom Amerike. Svi ovi igraci u Siriji, Turci rebelsi itd, su samo americke marionete koje nemaju neovisne interese, aspiracije i politiku, i mrznja prema njima je u neku ruku refleksija mrznje prema US.

No, s druge strane, ova tema je izvandredan izvor najnovijih vijesti, i u koliko je koristis u tom smislu, ignorisuci moraliziranja forumasa, vrlo je vrijedna.

Pozdrav!

...ako se ne varam ovo je tvoj post sa 707 strane...bojeno si ti napisao...u najmanju ruku neprecizno si se izrazio, a šta ti misliš u svojoj glavi ja ne znam...prema tome i tvoja valna duzina je čudna, makar onoliko koliko i moja...

...nažalost prošla su vremena kad je američka politika služila čovječanstvu kao uzor...ovo što rade u zadnjih stotinjak godina i ne liči na na nešto što čovječanstvo želi i treba...

...a što se tiče Rusa, neka ih zbog balansa, a da su idealni nisu...ja se nadam da će ta ta njihova međusobna utakmica iznjedriti nešto bolje za čovječanstvo od postojećeg...ovo nije svijet, a kojeg, uglavnom, oblikuje američka politička elita koji nije po mjeri prosječnog čovjeka...ovo je svijet elita i povlašenih klasa, ali bgm i naroda, država, religija i kultura...ako je tebi to prihvatljivo bilo bi demokratski i uljudno :D da tu istu mogućnost dopustiš i nama koji se ne slažemo s time...možda i sam pripadaš tome svijetu pa si na njegovoj strani...ja ne pripadam i stoga uzimam sebi za pravo da se borim protiv takvog planetarnog političkog koncepta...

...nego budu ti meni pozdravljen i uživaj u pravdi i blagodetima ovog svijeta, dok se ovoplanetarni autsajderi i dalje međusobno istrebljuju na nacinalnoj, vjerskoj, rasnoj, klasnoj, bratskoj itd osnovi...živila parola 'divide et impera'... :mrgreen:
DaysleepeR

#18086 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

orangutanija
shin

#18087 Re: Sirija vol. 2

Post by shin »

Igre bez granica.
Naslovnica

#18088 Re: Sirija vol. 2

Post by Naslovnica »

"Borci ISIL-a"
sumirprimus

#18089 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Kaligula I wrote:
pasha078 wrote:A kako si dosao na zakljucak da se radi o 'narodima', odnosno da ja mislim da ti mrzis americki narod ili da ja mrzim ruski? Iz toga vidim da operiras na nekoj cudnoj valnoj duzini..... Naravo da se odnosni na politiku i politicke strukture.

A ako cemo tako kolega, politicka struktura koju je US izgradila, ma koliko nesavrsena i sa svim svojim manama, najbolje je sto imamo. Kao sto sam napisao, bio je bipolarni svijet. Jel US napravila invaziju Poljske, Ceske, Madjarske da ih odvoji od 'ruskog Pola'? Zasto i sami Rusi bjeze na zapad?

Da ponovi, ideja multipolarnog svijeta je OK. Problem je sto niko ne zeli da zivi u tom 'ruskom polu'
pasha078 wrote:
Zgoljo wrote:Jesu li ovi sto patoloski mrze Tursku sve Srbi ili ima i Bosnjaka.I ako ima Bosnjaka zasto oni patoloski mrze Tursku?
Molim suvisao odgovor.Podanicko suosjecanje sa prekodrinskom bracom ili......?
Ne znam koliko pratis temu, ali mrznja nije usmjerena prema Turskoj kao takvoj, vec prema Americi. Imas ovdje grupicu forumasa koji patoloski mrze US, i iznose slicne stavove kroz razne teme iz medjunarodne politike. Mrznja prema Turskoj, prema KSA, Ukrajini itd je kao prema americkim proxijima. Vrhovni neprijatelj i sotona je US, koji oni vide kao moralno cudoviste, dok su Putin i Kina (sad Kinu potenciraju manje) branitelji slobodnog svijeta, morala i osnovnih ljudskih prava.

U tom smislu Sirija je samo faza ili epizoda, iako za neke od njih odlucujuca faza, pobjeda Asada bi na neki nacin signalizirala konacni slom Amerike. Svi ovi igraci u Siriji, Turci rebelsi itd, su samo americke marionete koje nemaju neovisne interese, aspiracije i politiku, i mrznja prema njima je u neku ruku refleksija mrznje prema US.

No, s druge strane, ova tema je izvandredan izvor najnovijih vijesti, i u koliko je koristis u tom smislu, ignorisuci moraliziranja forumasa, vrlo je vrijedna.

Pozdrav!

...ako se ne varam ovo je tvoj post sa 707 strane...bojeno si ti napisao...u najmanju ruku neprecizno si se izrazio, a šta ti misliš u svojoj glavi ja ne znam...prema tome i tvoja valna duzina je čudna, makar onoliko koliko i moja...

...nažalost prošla su vremena kad je američka politika služila čovječanstvu kao uzor...ovo što rade u zadnjih stotinjak godina i ne liči na na nešto što čovječanstvo želi i treba...

...a što se tiče Rusa, neka ih zbog balansa, a da su idealni nisu...ja se nadam da će ta ta njihova međusobna utakmica iznjedriti nešto bolje za čovječanstvo od postojećeg...ovo nije svijet, a kojeg, uglavnom, oblikuje američka politička elita koji nije po mjeri prosječnog čovjeka...ovo je svijet elita i povlašenih klasa, ali bgm i naroda, država, religija i kultura...ako je tebi to prihvatljivo bilo bi demokratski i uljudno :D da tu istu mogućnost dopustiš i nama koji se ne slažemo s time...možda i sam pripadaš tome svijetu pa si na njegovoj strani...ja ne pripadam i stoga uzimam sebi za pravo da se borim protiv takvog planetarnog političkog koncepta...

...nego budu ti meni pozdravljen i uživaj u pravdi i blagodetima ovog svijeta, dok se ovoplanetarni autsajderi i dalje međusobno istrebljuju na nacinalnoj, vjerskoj, rasnoj, klasnoj, bratskoj itd osnovi...živila parola 'divide et impera'... :mrgreen:
Nije tema filozofija nego rat u siriji.. :mrgreen:
sarajevoxxxx

#18090 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 28 osoba poginulo u današnjem bombardovanju Eš-Šedadija u Hasaki od strane snaga Koalicije. Avionski projektil je pao ispred glavne pekare u gradu u trenutku kada se ispred nalazilo na desetine građana.

http://eldorar.com/node/94746
sarajevoxxxx

#18091 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Potresno! Izvlačenje medicinske sestre ispod ruševina bolnice Ljekara bez granica u Idlibu koja je preživjela jučerašnje silovito bombardovanje u kojem je poginulo 8 medicinskih radnika organizacije Ljekari bez granica:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 8088016969
Kareem Abdul

#18092 Re: Sirija vol. 2

Post by Kareem Abdul »

https://twitter.com/mutludc/status/699561546393874434

Video iz Tel Rifata nakon zauzimanja od strane Vojske Revolucionala i Sirijskih Demokratskih Snaga.
firebird

#18093 Re: Sirija vol. 2

Post by firebird »

skyper wrote:Raqqa danas

Image
Image

i

Image
Image
Jebo majku koji bolesnici. Treba ih sto prije potamaniti svim rapolozivim oruzjem da im se zatre trag.
breuer

#18094 Re: Sirija vol. 2

Post by breuer »

A šta ćeš, i da ih se eventualno vojno porazi ostaje ova stoka u ljuskom obliku da obitava među ljudima. Neće ih sigurno sve istrijebiti, iako im ja to iz sveg srca želim.
DaysleepeR

#18095 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

ma miševi su to. kad im se vojska porazi, nazad će oni u rupe.
Chisum

#18096 Re: Sirija vol. 2

Post by Chisum »

Desava li se u Krmetnjaku, pardon, u Kalifatu, ista osim ovog javnog komadanja tijela, odsjecanja glava i ruku, ili je to sve sto ovi ulojeni selefijski babuni mogu ponuditi svijetu?

Off topic - papuce i carape... :lol: :lol: ovi su zajebali i hardcore ceske turiste iz 70-ih...
Kikibombona

#18097 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Tacno da se covjeku rasplace koliko dzihadisti kukaju! :-)

Zabili im noz u ledja? :o
A bore se vec mjesecima unazad, mjesecima unazad granatiraju i napadaju Sejh Maksud!
Dzebhetun Nusra, Ahrar i druga gamad pocinili niz pokolja i porusili bruku kurdskih sela!

Mare je prvi grad koji se pobunio protiv Asada i sada ga uz suze moraju napustiti.
Mozes misliti?

Pa onda lazna briga i poruke da ce sada od sija najebati!?
Ejs... :lol:

Itd, itd... Ubise patetikom, kuknjavom, prijetnjama! :D

Mapa :D

Image
jefff

#18098 Re: Sirija vol. 2

Post by jefff »

Battles for Syria | February 15th 2016 | Aleppo province
https://www.youtube.com/watch?v=EDLnfS6xL84
Kaligula I

#18099 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

SA 071 wrote:

Mislim da Kurdi u Siriji neće praviti svoju državu, ali će vjerovatno dobiti neku vrstu autonomije. Nešto slično kao sada u Iraku. I ovo oslobađanje naselja od strane sirijske regularne vojske, pa njegovo prepuštanje kurdskim borcima govori o postojećoj saradnji među njima. Ali bi u dugom roku zato mogli dobiti državu u Turskoj u kojoj bi se naselili dijelom i ovi Kurdi iz Sirije, Iraka i Irana. Naravno, ako Turci ne budu dovoljno pametni da im daju sva prava i autonomiju kao Irak i Sirija. U protivnom, mjerama represije i ubistvima će Erdoan postići isto ono što je Milošević postigao na Kosovu.

...a u suštini bilo bi najpoštenije da se Kurdima da država sastavljena upravo od sjevernih djelova Sirije i Iraka, te od istočnih djelova Turske...mislim da su tom projektu najveći protivnici Turci...na BI neće biti mira sve dotle dok se, između ostalog, i taj projekt ne realizira...nema niti jednog jedinog razloga ni pvojesnog, ni političkkog, a pogotovo moralnog da se to ne dogodi...čuj Istočni Timor, Južni Darfur, Kosovo i slični imaju pravo na državu, a da Kurdi nemaju...nema logike...ovaj rat je prelazna etapa ka tome cilju koji je, inače, neminovan...
Challenger__

#18100 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

SA 071 wrote: :lol: Jebaće ih cionisti, iskoristiće njihovu glupost i gurnuti ih u još veća govna. Misliš da je drago Izraelu da su Turci jaki? Svo ovo sranje na Bliskom Istoku i jeste napravljeno dijelom da bi sve države u okruženju Izraela koje bi im mogle biti potencijalna prijetnja bile oslabljene a prijetnja otklonjena. Egipat završili, Irak završili, Siriju završili, još jedini ozbiljan igrač u regiji su Turci. A kako stvari stoje i njih su počeli završavati... :lol: :roll:
Uz dužno poštovanje, potpuno neslaganje. Jedna od najrasprostranjenijih predrasuda je upravo fiktivni antagonizam između cionista, Izraela i Turske, prve nazovi-muslimanske države koja je priznala Izrael. Šta više, na planeti nema srodnijih entiteta od ove dvije tvorevine. Izrael i Republika Turska, sijamski blizanci.

p.s.

Da će ih žrtvovati za svoje interese ako bude stani-pani, naravno da hoće, ali samo i samo u krajnjoj nuždi jer je Turska TEMELJ izraelske geopolitičke arhitekture i moći u regiji i njihov osnovni partner u pokušaju komadanja Sirije i širenja na sjever Leventa.
Last edited by Challenger__ on 16/02/2016 16:53, edited 1 time in total.
Locked