pasha078 wrote:A kako si dosao na zakljucak da se radi o 'narodima', odnosno da ja mislim da ti mrzis americki narod ili da ja mrzim ruski? Iz toga vidim da operiras na nekoj cudnoj valnoj duzini..... Naravo da se odnosni na politiku i politicke strukture.
A ako cemo tako kolega, politicka struktura koju je US izgradila, ma koliko nesavrsena i sa svim svojim manama, najbolje je sto imamo. Kao sto sam napisao, bio je bipolarni svijet. Jel US napravila invaziju Poljske, Ceske, Madjarske da ih odvoji od 'ruskog Pola'? Zasto i sami Rusi bjeze na zapad?
Da ponovi, ideja multipolarnog svijeta je OK. Problem je sto niko ne zeli da zivi u tom 'ruskom polu'
pasha078 wrote:Zgoljo wrote:Jesu li ovi sto patoloski mrze Tursku sve Srbi ili ima i Bosnjaka.I ako ima Bosnjaka zasto oni patoloski mrze Tursku?
Molim suvisao odgovor.Podanicko suosjecanje sa prekodrinskom bracom ili......?
Ne znam koliko pratis temu, ali mrznja nije usmjerena prema Turskoj kao takvoj, vec prema Americi.
Imas ovdje grupicu forumasa koji patoloski mrze US, i iznose slicne stavove kroz razne teme iz medjunarodne politike. Mrznja prema Turskoj, prema KSA, Ukrajini itd je kao prema americkim proxijima. Vrhovni neprijatelj i sotona je US, koji oni vide kao moralno cudoviste, dok su Putin i Kina (sad Kinu potenciraju manje) branitelji slobodnog svijeta, morala i osnovnih ljudskih prava.
U tom smislu Sirija je samo faza ili epizoda, iako za neke od njih odlucujuca faza, pobjeda Asada bi na neki nacin signalizirala konacni slom Amerike. Svi ovi igraci u Siriji, Turci rebelsi itd, su samo americke marionete koje nemaju neovisne interese, aspiracije i politiku, i mrznja prema njima je u neku ruku refleksija mrznje prema US.
No, s druge strane, ova tema je izvandredan izvor najnovijih vijesti, i u koliko je koristis u tom smislu, ignorisuci moraliziranja forumasa, vrlo je vrijedna.
Pozdrav!
...ako se ne varam ovo je tvoj post sa 707 strane...bojeno si ti napisao...u najmanju ruku neprecizno si se izrazio, a šta ti misliš u svojoj glavi ja ne znam...prema tome i tvoja valna duzina je čudna, makar onoliko koliko i moja...
...nažalost prošla su vremena kad je američka politika služila čovječanstvu kao uzor...ovo što rade u zadnjih stotinjak godina i ne liči na na nešto što čovječanstvo želi i treba...
...a što se tiče Rusa, neka ih zbog balansa, a da su idealni nisu...ja se nadam da će ta ta njihova međusobna utakmica iznjedriti nešto bolje za čovječanstvo od postojećeg...ovo nije svijet, a kojeg, uglavnom, oblikuje američka politička elita koji nije po mjeri prosječnog čovjeka...ovo je svijet elita i povlašenih klasa, ali bgm i naroda, država, religija i kultura...ako je tebi to prihvatljivo bilo bi demokratski i uljudno

da tu istu mogućnost dopustiš i nama koji se ne slažemo s time...možda i sam pripadaš tome svijetu pa si na njegovoj strani...ja ne pripadam i stoga uzimam sebi za pravo da se borim protiv takvog planetarnog političkog koncepta...
...nego budu ti meni pozdravljen i uživaj u pravdi i blagodetima ovog svijeta, dok se ovoplanetarni autsajderi i dalje međusobno istrebljuju na nacinalnoj, vjerskoj, rasnoj, klasnoj, bratskoj itd osnovi...živila parola 'divide et impera'...