IRAN

Post Reply
insomnia78

#18051 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Al nemaju muda :lol:
Po kojem scenariju Izrael koji je manji od RS-a bi mog’o napasti Iran?
Kikibombona

#18052 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Point. wrote:Amerika, odnosno Trump odnosno Netanyahu žele rat. Izrael odavno lobira da USA gruhne na Iran, nemaju muda da to otvoreno sami urade, kada je bio Obama nisu mogli lobirati, sada vide mogućnost kako je idiot Trump došao na vlast.

Ne volim iranske mule ni sekunde ali u ovome nemaju ni zrno krivnje. Poštuju postignuti sporazum i oni a i ostatak zemalja potpisnica osim Trumpa koji se pravi pametan pa fol sporazum je štetan. Sumnjam da je i jednom pročitao sporazum nego se inati Obami na sve što je on postigao.
Izrael i Saudijska Arabija 100% zele rat Amerike i Irana, ali da oni budu sa strane i navijaju za propast Irana.

Amerika, siguran sam, ne zeli rat. Ni Tramp ne zeli rat, ni vecina njegove administracije i americke vojske. Americka javnost pogotovo ne zeli rat.

Za Ameriku je idealna opcija da Iran totalno zatvore i uniste iranske paravojne formacije diljem BI. Sve ciljeve mogu postici bez rata.

...

Ovdje nije problem nuklearno oruzje ako se najvise potencira radi javnosti. Problem je iranski ekspanzionizam i paravojne formacije koje Iran formira diljem BI. Te formacije su direktna prijetnja americkim, izraelskim i saudijskim interesima. Nerealno je ocekivati da se navedeni prave mutavi i ne reaguju na iransko vojno sirenje regionom.
salik79

#18053 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:Po ovome sto vidim americka javnost je izrazito protiv rata sa Iranom sto je dobro i rekao bih normalno.

Samo mi nije jasno zasto sve poznate amricke licnosti koje se oglasavaju kao krivca oznacavaju Dzona Boltona. :roll: Nije on formirao siitske ekstremne paravojne formacije sirom BI vec Iran...

https://mobile.twitter.com/MSNBC/status ... 0346222592

I sam Bolton je vise puta rekao da ne zeli rat i da su njegove poruke upozorenje Iranu da ne predje crvenu liniju i ne inicira katastrofu.
Pa, je l' ti bas sve u svom zivotu moras lagati, pa cak i ono sto je toliko svima poznato, da postaje apsurdno demantovati te!? :? :-)

https://www.nytimes.com/2015/03/26/opin ... -iran.html
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#18054 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Kikibombona wrote:Samo mi nije jasno zasto sve poznate amricke licnosti koje se oglasavaju kao krivca oznacavaju Dzona Boltona. :roll: ...
Idealna prilika da se oslobode njega i njegovih mentora.
Challenger_ wrote:I tako se najgluplji "puč" ikad okončao.

Ako Donald ne otpusti Boltona, Pompea i Abramsa, ili makar dvojicu od njih (prvog i trećeg), doboko će me razočarati.
Challenger_ wrote:Eto mu idealne prilike da se oslobodi dijela kadrova iz "močvare".
:arrow: LINK
salik79

#18055 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Point. wrote:Amerika, odnosno Trump odnosno Netanyahu žele rat. Izrael odavno lobira da USA gruhne na Iran, nemaju muda da to otvoreno sami urade, kada je bio Obama nisu mogli lobirati, sada vide mogućnost kako je idiot Trump došao na vlast.

Ne volim iranske mule ni sekunde ali u ovome nemaju ni zrno krivnje. Poštuju postignuti sporazum i oni a i ostatak zemalja potpisnica osim Trumpa koji se pravi pametan pa fol sporazum je štetan. Sumnjam da je i jednom pročitao sporazum nego se inati Obami na sve što je on postigao.
Izrael i Saudijska Arabija 100% zele rat Amerike i Irana, ali da oni budu sa strane i navijaju za propast Irana.

Amerika, siguran sam, ne zeli rat. Ni Tramp ne zeli rat, ni vecina njegove administracije i americke vojske. Americka javnost pogotovo ne zeli rat.

Za Ameriku je idealna opcija da Iran totalno zatvore i uniste iranske paravojne formacije diljem BI. Sve ciljeve mogu postici bez rata.

...

Ovdje nije problem nuklearno oruzje ako se najvise potencira radi javnosti. Problem je iranski ekspanzionizam i paravojne formacije koje Iran formira diljem BI. Te formacije su direktna prijetnja americkim, izraelskim i saudijskim interesima. Nerealno je ocekivati da se navedeni prave mutavi i ne reaguju na iransko vojno sirenje regionom.
Te "paravojne formacije" su, izmedju ostalog, i najzasluznije za iskorjenjivanje isilovih, alkaidinih i inih terorista na BI.
Challenger_

#18056 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

salik79 wrote:Pa, je l' ti bas sve u svom zivotu moras lagati, pa cak i ono sto je toliko svima poznato, da postaje apsurdno demantovati te!? :? :-)
U osnovi on pati za izgubljenom utopijom pa je ogorčen, pa iz ogorčenja srlja. Za njega su Kurdi i Kurdistan iznova nađena utopija. Nešto kao "u svetu postoji jedno carstvo...".

Point.

#18057 Re: IRAN

Post by Point. »

insomnia78 wrote:Al nemaju muda :lol:
Po kojem scenariju Izrael koji je manji od RS-a bi mog’o napasti Iran?
Pa šta ja znam recimo gotovo 100% vjerovatnoća da Izrael posjeduje nuklearke. Odavno Netanyahu laprda protiv Irana, što me navodi na pomisao da bi rado udarili na Iran ali ne smiju pa zato navodi mazluma iz Bijele Kuće da to uradi umjesto njih. Pitanje je vremena kada će kao i Saddamu prišiti nepostojeći obogaćeni uranijum iz Nigera i cijevi iz Čada.
salik79

#18058 Re: IRAN

Post by salik79 »

Challenger_ wrote:
salik79 wrote:Pa, je l' ti bas sve u svom zivotu moras lagati, pa cak i ono sto je toliko svima poznato, da postaje apsurdno demantovati te!? :? :-)
U osnovi on pati za izgubljenom utopijom pa je ogorčen, pa iz ogorčenja srlja. Za njega su Kurdi i Kurdistan iznova nađena utopija. Nešto kao "u svetu postoji jedno carstvo...".

Uglavnom, nikako nije dobar. A nakon "pada" Kirkuka je totalno odlijepio.
Challenger_

#18059 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

:lol:
salik79

#18060 Re: IRAN

Post by salik79 »

K'o sipka i bubanj:

Image
Image
Nadzornik

#18061 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Predsjednik SAD-a Tramp porice da je planirao poslati 120.000 vojnika da se suprotstave Iranu.

BREAKING US President Trump denies planning to send 120,000 troops to counter Iran

https://twitter.com/AFP/status/11283282 ... 2Fpage-164
Nadzornik

#18062 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

IRGC salje jasno upozorenje zemljama perzijskog zaljeva.

Komandant IRGC vazdusnih snaga Irana, brigadni general Amir Ali Hajizade.

Image

https://ejmagnier.com/2019/05/14/irania ... countries/
Nadzornik

#18063 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Nema rata izmedju Irana i SAD uskoro: Tramp ne zna kako da pregovara sa Iranom.

Image

https://ejmagnier.com/2019/05/14/no-war ... with-iran/
Kikibombona

#18064 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
Kikibombona wrote:Po ovome sto vidim americka javnost je izrazito protiv rata sa Iranom sto je dobro i rekao bih normalno.

Samo mi nije jasno zasto sve poznate amricke licnosti koje se oglasavaju kao krivca oznacavaju Dzona Boltona. :roll: Nije on formirao siitske ekstremne paravojne formacije sirom BI vec Iran...

I sam Bolton je vise puta rekao da ne zeli rat i da su njegove poruke upozorenje Iranu da ne predje crvenu liniju i ne inicira katastrofu.
Pa, je l' ti bas sve u svom zivotu moras lagati, pa cak i ono sto je toliko svima poznato, da postaje apsurdno demantovati te!? :? :-)

Opet se brukas, izjava stara 10 dana

Bolton: US deploying bombers to Middle East in warning to Iran
"The United States is not seeking war with the Iranian regime, but we are fully prepared to respond to any attack, whether by proxy, the Islamic Revolutionary Guard Corps or regular Iranian forces," Bolton said in a statement.
https://www.aljazeera.com/news/2019/05/ ... 51708.html
Nadzornik

#18065 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Pompeo danas u Rusiji sa ciljem popravljanja narusenih odnosa izmedju SAD i Rusije.

Image
MMM1977

#18066 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

I šta veli naš Kiki, Kurdi žive na kompaktnoj teritoriji u Iranu? E moj Kiki, budu li se plaho zajebavali, mogli bi postati još kompaktniji.

Kada sam na temi Sirije, dok je još bio aktelan Kobane, objašnjavao kakvi su Kurdi u biti, svi su me napadali jer su imali simpatije prema njima. A ispade da sam bio itekako u pravu, gdje god ima značajniji broj Kurda, tu imamo i problem (Turska, Sirija, Irak, Iran).
славянин

#18067 Re: IRAN

Post by славянин »

MMM1977 wrote:I šta veli naš Kiki, Kurdi žive na kompaktnoj teritoriji u Iranu? E moj Kiki, budu li se plaho zajebavali, mogli bi postati još kompaktniji.

Kada sam na temi Sirije, dok je još bio aktelan Kobane, objašnjavao kakvi su Kurdi u biti, svi su me napadali jer su imali simpatije prema njima. A ispade da sam bio itekako u pravu, gdje god ima značajniji broj Kurda, tu imamo i problem (Turska, Sirija, Irak, Iran).
To sugerises karadjiceve metode “kompaktiranja” ? Naravno budu li se “zajebavali”

Dvolicno rekao bih.
salik79

#18068 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:

Opet se brukas, izjava stara 10 dana

Bolton: US deploying bombers to Middle East in warning to Iran
"The United States is not seeking war with the Iranian regime, but we are fully prepared to respond to any attack, whether by proxy, the Islamic Revolutionary Guard Corps or regular Iranian forces," Bolton said in a statement.
https://www.aljazeera.com/news/2019/05/ ... 51708.html
Da, kao sto nije zelio rat sa Irakom.

Da li se ti stvarno pravis toliko blesav, ili je to tvoje prirodno stanje?! Bolton citave studije o bombanju irana pravio i onda izvuces iz (kon) teksta recenicu u kojoj, kao, "nije za rat, ali..." i onda ostavlja razne opcije za fals flagove, lazne dokaze i sl...

Kao sto to Jamal Abdi, predsjedavajuci National Iranian American Councila (NIAC), lijepo objasni:
Today, reports broke that John Bolton ordered updates to a military plan that detailed sending up to 120,000 troops to the Middle East should Iran attack U.S. forces or escalate its nuclear activities.

In response, President of the National Iranian American Council, Jamal Abdi, issued the following statement:

John Bolton is methodically setting the stage for war with Iran–forcing Iran into a corner and then readying war plans for when Iran takes the bait. There are two ways Bolton can be stopped: either Trump can fire him or Congress can pass legislation to block a war before it starts. It’s time for our leaders to stop sleepwalking and the public to speak out as an unrestrained Iraq war architect repeats the playbook from that generational catastrophe with Iran.
salik79

#18069 Re: IRAN

Post by salik79 »

MMM1977 wrote:I šta veli naš Kiki, Kurdi žive na kompaktnoj teritoriji u Iranu? E moj Kiki, budu li se plaho zajebavali, mogli bi postati još kompaktniji.

Ja, Boga mi, imam kurdske krvi, i to upravo iz Irana, ali citajuci kikija bih sam sebe zamrzio. :run: :skoljka: :lol:
Nadzornik

#18070 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

salik79 wrote: Ja, Boga mi, imam kurdske krvi, i to upravo iz Irana, ali citajuci kikija bih sam sebe zamrzio. :run: :skoljka: :lol:
Cega se pametan stidi... :D
Kikibombona

#18071 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

A da li su problem Kurdi ili drzave koje Kurdima negiraju pravo na jezik, kulturu, politicko organizovanje i ekonomski razvoj?

Recimo, 8-10 miliona Kurda u Iranu nema nijednu politicku partiju, Iran je svaku zabranio.

...

A sto se tice mula, imali su Kurdi posla sa mnogo gorim i zajebanijim igracima pa su opstali i iz svega izasli jos jaci.

Peshmerge su spremne na paninama zapadnog Irana i cekaju svoj trenutak

Image

Image

Image

Image

Kurdske snage sve vrijeme kontrolisu planine zapadnog Irana i cekaju trenutak da oslobode gradove. Pravi partizani u borbi protiv nacistickog okupatora. Kudrske borce ne zanima Teheran, Shiraz i Isfahan, samo zele osloboditi svoje gradove.
Last edited by Kikibombona on 15/05/2019 01:47, edited 1 time in total.
Leopard_SA

#18072 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

Kikibombona wrote:

Da li ti je poznato da su Britanci srusili Kraljevinu Kurdistan i na njenim temeljima napravili arapsku drzavu Irak?

I sami Britanci priznaju da je akcija bila zlocinacka i krajnje surova. Koristili su fosforne bombe i napalm sa ciljem da uniste Kurde i na njihovoj zemlji naprave arapsku drzavu tzv. Irak. U pozadini svega je vracanje duga Arapima za njihov angazman u rusenju Otomanskog carstva i glad za naftom koja je otkrivena u Kirkuku i ostatku Kurdistana.

Irak je utemeljen na masovnim zlocinima nad Kurdima. Poslije je uslijedilo sikaniranje, etnicko ciscenje, genocid, arabizacija i mnoga druga zlodjela.

Evo ti britanski dokumentarac, kako je pravljen monstrum drzava tzv. Irak

https://m.youtube.com/watch?v=8rrSaFvRBFU

https://m.youtube.com/watch?v=nx-QgSa6cLA

Obavezno pogledaj i sve ce ti biti jasno.

A to je samo mali djelic, imas gomilu dokaza o zlocinackim projektima britanskih i francuskih kolonijalista. Kurde su zgazili ne zato jer ih mrze vec zato sto su imali dogovor sa Arapima i sto je u pozadini svega bila nafta i novac. Ili ce nestati ove granice ili ce nestati Kurdi, nema druge opcije.
Evo idemo redom.

-Koliko je godina trajala kraljevina Kurdistan i koliko je tada drzava imalo diplomatske odnose sa istom?
Koliko vidim, ti prizivas nestanak i unistenje 4 medjunarodno priznate drzave(Turska, Iran, Sirija i Irak), od cega dvije drzave(Turska i Iran) imaju tradiciju dugu hiljadama godina i sto je najbitnije puno duzu tradiciju i duzu drzavnost od Kurdistana. Opet, Kurdistan nikada nije postojao kao drzava tako da drzavnost Kurdistana i gore navedenih drzava se ne moze porediti.

-Poznata cinjenica je da, gotovo svaki put kada se vrsi korekcija granica, dolazi do velikog krvoprolica. Da li uopste svjestan koliko bi Iranaca, Turaka, Arapa i Kurda poginulo tokom eventualnog formiranja drzave Kurdistan. Gledajuci vojnu snagu i podrsku koju imaju drzave sa kurdskim stanovnistvom, Kurdi ne bi imali mnogo sanse bez obzira na eventualnu podrsku SAD-a iz prostog razloga jer su opkoljeni sa svih strana.

-Sljedeca vrlo bitna stvar je opet to da Kurdistan nema historijski kontinuitet i njihova nezavisnost bi otvorila Pandorinu kutiju. Nezavisnost bi trazile Kalifornija, Teksas, Katalonija, Baskija, RS, Sandzak, sjeverni dio Italije itd. Kao sto mozes vidjeti, na ovom spisku ima i drzava koje su savezne drzave SAD-a. Da li smatras da bi SAD pristao na vlastiti raspad zbog Kurdistana?

-Da li smatras da bi se SAD-u isplatilo uci u rat sa cetiri drzave zbog Kurdistana. Zamislimo situaciju u kojoj SAD pruza vojnu podrsku Kurdima u borbi za nezavisnost. Da li mislis da bi USAF mogao osigurati nebo iznad ove cetiri drzave. Vojska SAD jeste trenutno najmocnija na planeti, ali sam poprilicno siguran da ne bi mogli poraziti cetiri izrazito jake zracne snage. Da bi imali vojnu nadmoc bi, ali potpuno poraziti zracne snage i protuzracnu odbranu Turske, Irana, Sirije i Iraka sumnjam. Bez apsolutne kontrole neba, kako bi dopremali pomoc Kurdistanu s obzirom da isti nema izlaz na more? Treba istaknuti da bi rat sa cetiri medjunarodno priznate drzave bio diplomatska katastrofa za SAD i da bi njihovi protivnici imali ogromnu pomoc americkih rivala(Rusija i Kina)

-Ono u cemu se slazemo je to da su Kurdi ogorman narod i da trebaju imati pravo na zastitu svoje kulture.
Naravno, ovo je sve u domenu pretpostavki, ali nadam se da ces shvatiti da se na Kurde ne mogu primjenjivati drugacija pravila nego na ostatak svijeta
Nadzornik

#18073 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Kikibombona wrote:
Kurdske snage sve vrijeme kontrolisu planine zapadnog Irana i cekaju trenutak da oslobode gradove. Pravi partizani u borbi protiv nacistickog okupatora. Kudrske borce ne zanima Teheran, Shiraz i Isfahan, samo zele osloboditi svoje gradove.
A po kom osnovu su njihovi gradovi...???'
Kikibombona

#18074 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Leopard_SA wrote:Evo idemo redom.

-Koliko je godina trajala kraljevina Kurdistan i koliko je tada drzava imalo diplomatske odnose sa istom?
Koliko vidim, ti prizivas nestanak i unistenje 4 medjunarodno priznate drzave(Turska, Iran, Sirija i Irak), od cega dvije drzave(Turska i Iran) imaju tradiciju dugu hiljadama godina i sto je najbitnije puno duzu tradiciju i duzu drzavnost od Kurdistana. Opet, Kurdistan nikada nije postojao kao drzava tako da drzavnost Kurdistana i gore navedenih drzava se ne moze porediti.

-Poznata cinjenica je da, gotovo svaki put kada se vrsi korekcija granica, dolazi do velikog krvoprolica. Da li uopste svjestan koliko bi Iranaca, Turaka, Arapa i Kurda poginulo tokom eventualnog formiranja drzave Kurdistan. Gledajuci vojnu snagu i podrsku koju imaju drzave sa kurdskim stanovnistvom, Kurdi ne bi imali mnogo sanse bez obzira na eventualnu podrsku SAD-a iz prostog razloga jer su opkoljeni sa svih strana.

-Sljedeca vrlo bitna stvar je opet to da Kurdistan nema historijski kontinuitet i njihova nezavisnost bi otvorila Pandorinu kutiju. Nezavisnost bi trazile Kalifornija, Teksas, Katalonija, Baskija, RS, Sandzak, sjeverni dio Italije itd. Kao sto mozes vidjeti, na ovom spisku ima i drzava koje su savezne drzave SAD-a. Da li smatras da bi SAD pristao na vlastiti raspad zbog Kurdistana?

-Da li smatras da bi se SAD-u isplatilo uci u rat sa cetiri drzave zbog Kurdistana. Zamislimo situaciju u kojoj SAD pruza vojnu podrsku Kurdima u borbi za nezavisnost. Da li mislis da bi USAF mogao osigurati nebo iznad ove cetiri drzave. Vojska SAD jeste trenutno najmocnija na planeti, ali sam poprilicno siguran da ne bi mogli poraziti cetiri izrazito jake zracne snage. Da bi imali vojnu nadmoc bi, ali potpuno poraziti zracne snage i protuzracnu odbranu Turske, Irana, Sirije i Iraka sumnjam. Bez apsolutne kontrole neba, kako bi dopremali pomoc Kurdistanu s obzirom da isti nema izlaz na more? Treba istaknuti da bi rat sa cetiri medjunarodno priznate drzave bio diplomatska katastrofa za SAD i da bi njihovi protivnici imali ogromnu pomoc americkih rivala(Rusija i Kina)

-Ono u cemu se slazemo je to da su Kurdi ogorman narod i da trebaju imati pravo na zastitu svoje kulture.
Naravno, ovo je sve u domenu pretpostavki, ali nadam se da ces shvatiti da se na Kurde ne mogu primjenjivati drugacija pravila nego na ostatak svijeta
- Kosovo je u ovom stoljecu po prvi put postalo drzava. Palestina nikad nije bila drzava ali ce nekad biti. Vazno je imati drzavotvoran i motivisan narod koji zeli svoju drzavu. Kurde su kolonijalisti podijelili na cetiri drzave, koje ih tlace na sve moguce nacine, sa cime se oni nikad nece pomiriti. Turska je nastala prije manje od 100 godina. Prije danasnje Turske je nastao Kurdistan, sve sa granicama, sporazumom u Servesu, ali su kasnije Kurdi prevareni i masakrirani. I da se pomire sa tim? Nece, jbg. Kurdi su proglasavali drzave u Turskoj, Iraku i Iranu. Sve su silom ugusena a Kurdi nisu odustali. U proslosti, Kurdi su imali mnoga kraljevstva i dinastije. Hilafet Saladina Ejubija je poznat kao kurdski hilafet.

- a da li si ti upoznat koliko je Kurda do sada izginulo u borbu za slobodu, u proteklih 100 godina, nakon sto su Britanci i Francuzi napravili drzave koje su Kurde podijelile na cetiri drzave? Stotine hiljada Kurda je polozilo zivote u borbi za slobodu. Oni od te borbe nece odustati. To je realnost druze, nebitno je sta ja i ti pisemo. Kurda ima sve vise i njihova zelja za slobodom je sve veca. Za par decenija ce ih biti 100 miliona. Ko ce zaustaviti tako veliki narod zeljan slobode? Rusi imaju problem sa 1.5 miliona Cecena. Kurdi su vec u Iraku i Siriji napravili de facto drzave. U Iranu samo cekaju da krenu. U Turskoj ce za par decenija biti vecina. Sta ce Turci kada Kurdi budu vecinski narod i ime drzave promijene u Kurdistan? Ima li tu nekog rjesenja?

- i ovo zadnje, samo da skratimo. Tu se druze radi o nepomirljivim razlikama. Erdogan kaze da Kurdi teroristi imaju po desetero djece i da je to prijetnja za Tursku. Kako sa takvima zivjeti, hajmo realno? Turci ne podnose nista sto ima veze sa Kurdima. Iran zabranjuje Kurdima da se politicki organizuju. Ni Turci ni Iranci ne zele Kurdima dati nikakva prava. Slicno kao sa Srbima i Albancima, koegzistencija apsolutno nemoguca.
asker

#18075 Re: IRAN

Post by asker »

Covjek lupeta za medalju :-) :-) :-)
Post Reply