Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Alfons Kauders

#18051 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders

Ovo i jeste tema za raspravu i drago mi je da o tome diskutujem
Koliko sam shvatio, slazemo se da vlast mora prestati tretirati sve kao socijalni fond.(komunalne usluge, penzijski fond, itd).

Vas model pretpostavlja izradu socijalnih karti.
Nazalost, mi u ovom trenutku nemamo cak ni jedinstvenu databazu korisnika socijalnih usluga.
Nas socijalni sistem, kao sto vam je sigurno poznato, je od strane relevantnih agencija ocjenjen kao potpuni promasaj.
Cak 80% svih socijalnih davanja. prema spomenutim analizama, ide onima kojima socijalna pomoc uopste ne treba.

(U jednoj usporedbi u jednoj analizi se kaze da bi potpuno ukidanje socijalnih fondova u BiH povecalo siromastvo samo za 1%).
U svakom slucaju to sto vi zagovarate jeste jedan od modela koje treba razmotriti.

Ipak. stojim na stanovistu da neovisno od toga treba uobliciti sistem komunalnih taksi i poreza koji ce prepoznati
osnovne zivotne, komunalne i prostorne egzistencijalne potrebe i zastiti ih, a koriscenje iznad toga tretirati kao luksuz, biznis, itd.

Taj princip se moze primjeniti i na grijanje i na porez na nekretnine (razlikujuci nekrentine u kojima vlasnik primarno zivi od onih u kojima ne zivi) itd.

I jedna i drugi model zahtijevaju ozbiljne reforme u evidencionom sistemu drzave. Prvi zahtijeva izradu socijalnih a drugi imovinskih karata svakog gradjanina. Ja vjerujem da bi siroka javna rasprava na ovu temu ponudila rjesenje koje bi sadrzavalo elemente i jednog i drugog modela.

Prvi korak, i u jednom i u drugom, slucaju, slozicete se, jeste utvrdjivanje stvarne ekonomske cijene komunalnih usluga.
Tom koraku, kako sam vec mnogo puta rekao, mora prethoditi temeljna racionalizacija u komunalnim preduzecima jer troskovi poslovanja ovih preduzeca - ukljucujuci naravno i neracionalno zaposljavanje koje je trajalo godinama - znacajno uticu na iznos te stvarne, ekonomske, cijene.

p.k.
hvala, jako mi je drago da slazemo oko ovih stvari - bez socijalne karte, bez podataka na osnovu kojih se mogu raditi ove stvari... jednostavno nema sanse da se bilo sta napravi...

tu se razlikujemo, jer ja ni po koju cijenu ne bih pristao na jos nakaradnih rjesenja privremenog karaktera, mada su haman samo takva rjesenja moguca u ovom trenutku... sramotno je da kanton sarajevo, sa najmanjom teritorijom, najvecim platama, najmanje nezaposlenih i najboljim standardom zivljenja u drzavi nema socijalnu kartu - i to 20 godina nakon rata... stoga smatram da bi bilo kakva rjesenja koja se sada predloze bila privremena, jer ih nemamo na cemu bazirati, jednostavno nemamo podatke

sta bi dobili takvim rjesenjima? skrsili bi metar vremena i ljudskih resursa u kreiranje i implementaciju modela koji bi bili privremeni i koji ne bi rijesili kljucni problem, tj. bacanje para na socijalu bez ikakvog plana, smisla i logike...

ako vi smatrate da bi i takva privremena rjesenja donijela neke rezultate, vrijedi i to pokusati... pod uslovom da se paralelno krene u izradu socijalne karte, temeljito reformu i reviziju socijale, i izradu trajnih rjesenja, zasnovanih na tim ciframa... u protivnom - dzaba smo krecili
Alfons Kauders

#18052 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote: Izvinjavam se sto upadam u raspravu, ali zar vecina reformi ne zavisi od sistema drzave? Volio bih kada bi mi neko objasnio da kada se "zagrebe" po povrsini oko bilo kojeg problema unutar KS-a, zar se ne nazire rjesenje SAMO na nivou drzave.
komunalije i kantonalna socijala ne zavise... i nista ne sprijecava kanton da sam, nezavisno od drzave, krene u uvodjenje reda i kreiranje pomenute baze podataka...

KS ima oko 450,000 stanovnika... recimo 200,000 domacinstava... vecinom urbane sredine, mala povrsina... a mi se ponasamo kao da je nemoguce u jednom gradu i par pregradja skontati kome treba socijala a kome ne... ko da pricamo o kini jbt... i to sve u gradu gdje se zna ko se s kim svalera i ko se gdje napio za vikend...

ako KS nije u stanju uraditi barem to, onda bi trebali zamoliti neku od stalnih clanica vijeca sigurnosti da nas elegantno i bezbolno zbrise s lica planete kakvom praaavo velikom nuklearkom, cisto da nam skrati muke... narod koji za 25 godina nije u stanju izraditi bazu podataka o korisnicima socijale u gradu velicine sarajeva fakat ne treba da postoji
Paranoid

#18053 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

Alfons, koliko znam postoji Zavod za statistiku, ali na nivou drzave..po nekoj logici socijalna slika BiH, pa i kantona Sarajeva bi trebala da bude dostupna, ili se varam?
Alfons Kauders

#18054 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:Alfons, koliko znam postoji Zavod za statistiku, ali na nivou drzave..po nekoj logici socijalna slika BiH, pa i kantona Sarajeva bi trebala da bude dostupna, ili se varam?
ne postoji nista, niti je bilo sta uvezano... bukvalno se ne zna ko pije a ko placa... svako ministarstvo na svakom nivou i svaka institucija ima svoje podatke i radi po njima... a u kvalitet istih sam se imao prilike uvjeriti prije vise od 10 godina... nesto radili, poceli gledati spiskove... i nesto nije stimalo - uradimo provjeru jmbg, paf - nepostojeci broj... pa jos jedan... pa jos jedan... pa onda lazna imena, pa ljudi bez prezimena, jmbg... strasno - ni tad mi nije bilo jasno kako uopste postoji zakonski osnov da se nekome bez jmbg isplacuje bilo kakva naknada, to je suludo

garantujem da je skoro pola socijale baceno u vjetar... kao i barem trecina davanja po osnovu biza... i o tome niko ne prica, nikad... nepopularna tema... i ja sam cuo slicne informacije kao pedja, moguce je da smo citali iste izvjestaje i analize - vecina novca koja ide na socijalna davanja uopste ne stize do ugrozenih, to je cinjenica i te cifre su cca duplo gore nego u srbiji ili hrvatskoj... po onome sto sam ja upratio samo 18.5% socijalnih davanja dolazi ljudima u stanju socijalne potrebe

ukratko te pare se bacaju, milioni svaki dan na svim nivoima vlasti... (a ove subvencije preko komunalne privrede uopste ne ulaze u socijalu)
VjecitiStudent

#18055 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Za neoliberalnog Peđu, zar to što naša korumpirana država loše vodi svoja preduzeća, treba da znači da je cijeli model trajno neprihvatljiv?
drug_profi

#18056 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Govorimo o ekonomskoj cijeni komunalija?
sta je ekonomska cijena? Ona koja omogucava nadprosjecne plate u monopolistickom preduzecu?
I ko ce ih sprijeciti da ih i dalje povecavaju jer, eto, posluju uspjesno...?
Samim tim i da dizu cijene usluga i da opet na kraju nema odrzavanja jer su sve kroz guzicu protjerali kao i do sad?

PRVO se moraju te firme dovesti u potpuni red i zamrznuti im plate na onaj rok koliko traje otplata kredita, ako vec kolektivni ne dozvoljva smanjivanje.
Onda cemo da pricamo o ekonomskoj cijeni koju nece praviti neko kao Zeljkovic ili Petrovic, pa ni Kojovic nego npr. nezavisni sindikat ili neka vanstranacka organizacija.
vivaldi

#18057 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vivaldi »

Paranoid wrote:Alfons, koliko znam postoji Zavod za statistiku, ali na nivou drzave..po nekoj logici socijalna slika BiH, pa i kantona Sarajeva bi trebala da bude dostupna, ili se varam?
entiteski sakupljaju podatke, drzavni zavod je uglavnom samo sabirni, ali to su ionako zbirni i generalni podaci - niko ne zna pojedinacno kolika su necija primanja u domacinstvu, materijalna situacija i sl.
Alfons Kauders

#18058 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Govorimo o ekonomskoj cijeni komunalija?
sta je ekonomska cijena? Ona koja omogucava nadprosjecne plate u monopolistickom preduzecu?
Samim tim i da dizu cijene usluga i da opet na kraju nema odrzavanja jer su sve kroz guzicu protjerali kao i do sad?

PRVO se moraju te firme dovesti u potpuni red i zamrznuti im plate na onaj rok koliko traje otplata kredita, ako vec kolektivni ne dozvoljva smanjivanje.
Onda cemo da pricamo o ekonomskoj cijeni koju nece praviti neko kao Zeljkovic ili Petrovic, pa ni Kojovic nego npr. nezavisni sindikat ili neka vanstranacka organizacija.
Slazem se - ali nisam htio pricati o predimenzioniranim platama i problemima oko kolektivnih ugovora (o tome smo razglabali svuda)

Stoga par pitanja za Pedju... (gle cuda, ozbiljna pitanja, nije zajebancija) :D

Da li NS podrzava ogranicenje roka trajanja kolektivnih ugovora?
Da li NS podrzava zahtjeve MMF-a u vezi kolektivnih ugovora i radnog zakonodavstva?
Koliko je KS zijanio na tuzbama po kolektivnim ugovorima u proteklih pet godina i kakva je dinamika isplate?
Kolike provizije su hajrovali advokati na pomenutim tuzbama?
Da li je istina da je prosla/pretprosla vlada preusmjeravanjem para preko Union banke pokusala da odgodi izvrsenje presuda?
komandant mark

#18059 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

drugi profil wrote:Govorimo o ekonomskoj cijeni komunalija?

Zasto bi sindikati i nevladine organizacije odredjivali cijenu komunalija? To nema nigdje u svijetu. Cijenu mora odredjivati menadzment tih preduzeca koji treba da odgovara za rezultate - krivicno, moralno i materijalno (npr. njihova primanja se vezu za rezultate firme, ako dobro rade imaju bonuse, ako ne - ne samo da nema bonusa, nego ih smjenjuju, ako zloupotrijebe ovlastenja - idu u zatvor, itd)... A za izbor tog menadzmenta odgovara Vlada, koja preko NO vrsi i nadzor i indirektno odobrava sve poslovne poteze menadzmenta. Ne vidim da moze da funkcionise model u kojem neko drugi direktoru komunalnog preduzeca odredjuje cijenu za uslugu, to ce samo doprinijeti sveopstoj neodgovornosti - tamo gdje svi odlucuju i sakrivaju se iza nekih sindikata, plenuma itd, niko nije odgovoran i to je upravo ono sto odgovara nasim politickim strankama, ali ne moze to tako... I mislim da plate menadzmenta javnih preduzeca ne treba fiksirati - ako se pronadju ljudi koji dobro rade i hoce da se bave nasom propalom komunalnom privredom i ostvare tu neke rezultate, treba ih posteno platiti; sve drugo je jeftini populizam, stvaranje zabokrecine, forsiranje mediokriteta...
drug_profi

#18060 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Nije bas tema.
Zasto ne menadzment tih preduzeca? Zato sto ce procjena biti subjektivna i nerealna.
To treba da radi grupa ljudi predstavnika zainterisiranih strana. Dakle i tih firmi, i vlasnika (drzave), nezavisnog sindikata i udruzenja potrosaca (ili uzmi ti koga hoces i stavi tu da stiti interese gradjana) UPRAVO zato sto je rijec o formiranju cijena usluga monopolistima koji ne mogu i nece nikom odgovarati za lose poslovanje, niti imaju korektiv trzista.
Pedja Kojovic

#18061 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

alfonse kauders

Da li NS podrzava ogranicenje roka trajanja kolektivnih ugovora?

Naravno. (Sa "evergreen" klauzulom)

Da li NS podrzava zahtjeve MMF-a u vezi kolektivnih ugovora i radnog zakonodavstva?

Dio zakonodavstva koji regulise ove oblasti se mora reformisati.
Mislim da je sadasnji model neodrziv i da ce promjene morati ici u pravcu stvaranja fleksibilnije radne snage ali i
ostrijih pravila za poslodavca. Zahtjevi MMF-a izrazeni u pismima namjere, kao i pogled u arhivu slucajeva slicnih BiH, sugerisu radikalnu izmjenu koja ide iskljucivo u korist poslodavca. Takva, radikalna, pozicija je nesto sto mi ne bi smo podrzali.
Dakle, jesmo za izmjene i jesmo za odnose u kojem ce obaveze i prava i radnika i poslodavca biti jasno definirane i sankcionisane ali nismo za neregulisano trziste rada.

Koliko je KS zijanio na tuzbama po kolektivnim ugovorima u proteklih pet godina i kakva je dinamika isplate?

Ovako, napamet, mislim da je presudjeno oko 40 i nesto miliona i da skoro jos toliko treba da bude.(Ocekivati je da ce slicni slucajevi biti presudjeni slicno ili isto). Ne znam koja je dinamika isplate jer od 2012. nismo dobili izvjestaj o izvrsenju budzeta. Moja pretpostavka je da jos nista od toga nije isplaceno.

Kolike provizije su hajrovali advokati na pomenutim tuzbama?
U tuzbama bivsih boraca protiv FBiH presudjeno je oko 140 miliona km u njihovu korist.
Oko 50 i nesto miliona km od toga ide u ruke desetak advokatskih kancelarija koje su u njihovo ime vodile spor.
Vjerujem da je u nasem, kantonalnom, slucaju omjer slican.

Da li je istina da je prosla/pretprosla vlada preusmjeravanjem para preko Union banke pokusala da odgodi izvrsenje presuda?
Cuo sam tu tezu ali nisam naisao na cinjenice koje bi je potvrdile.

p.k.
drug_profi

#18062 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Pedja, pojasni molim te "evergreen" klauzulu.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#18063 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Čvrsto vjerujem da će potencijalna vlada kojom će rukovoditi Peđa Kojović a kojoj će podršku pružati djelimična ili potpuna kombinacija SDA,SDP-a ili SBB-a donijeti neprocjenjivo vrijedne promjene.
Vrijeme im je saveznik.

Izgleda da ni SDA-ovci ni SDP-ovci ni SBB-ovci nisu protraćili glasove svojih glasača
(iako Corto tvrdi da : "imaju pregled igre k'o Saša Matić").

Glasači Naše Stranke su eto uvučeni u potencijalnu koaliciju sa pomenutima , pred izbore , u totalno haotičnoj situaciji u Kantonu.

Hvala Vam Naša Stranko !
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#18065 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

StupskaBitanga wrote:Karleušo jesi gledala ovo
http://balkans.aljazeera.net/video/kant ... nove-vlade
Jesam Bitango.
S obzirom da sam glasala za NS , ako Peđa preuzme vladu , svi mi glasači NS-a smo zapravo glasali za "vlast" a zapravo će vladati dnevnim/noćnim smjenama portira u javnim ustanovama (uz najdužnije poštovanje P.K-u) jer su svi resursi vlasti u rukama (gle sad !!!) , tobožnje opozicije koja će (gle opet !) pružati podršku "vlasti".

Politikanstvo je dovelo ovu zemlju tu gdje jeste , nakon silne ratne/poratne pljačke i privatizacija.
Nisam očekivala politikanstvo u NS-u.
Ne smatram politikanstvo prihvatljivim , pogotovo ne u rukavicama.
Pozdrav.
zoro3

#18066 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zoro3 »

Ubrzo biraju novog(starog) komesara, još samo novog glavnog tužioca da imenuju i potpuna kontrola sistema.
komandant mark

#18067 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

drugi profil wrote:Nije bas tema.
Zasto ne menadzment tih preduzeca? Zato sto ce procjena biti subjektivna i nerealna.
To treba da radi grupa ljudi predstavnika zainterisiranih strana. Dakle i tih firmi, i vlasnika (drzave), nezavisnog sindikata i udruzenja potrosaca (ili uzmi ti koga hoces i stavi tu da stiti interese gradjana) UPRAVO zato sto je rijec o formiranju cijena usluga monopolistima koji ne mogu i nece nikom odgovarati za lose poslovanje, niti imaju korektiv trzista.
Postoji Zakon o konkurenciji koji sprecava monopoliste da zloupotrebljavaju svoj polozaj na trzistu, tako da to ne treba da se regulise drugim propisima.

A ako im neko drugi odredjuje cijenu, zasto bi menadzment tih drustava odgovarao za lose poslovanje? Stvara se situacija da su onda za te poslove zainteresovani samo najgori, koji gledaju da ih iskoriste za korupciju, jer ko bi normalan pristao da mu sindikat odredjuje cijenu, a da on bude odgovoran za lose poslovanje?
komandant mark

#18068 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders

(...)

Dio zakonodavstva koji regulise ove oblasti se mora reformisati.
Mislim da je sadasnji model neodrziv i da ce promjene morati ici u pravcu stvaranja fleksibilnije radne snage ali i
ostrijih pravila za poslodavca.

(...) p.k.
Ovo je kontradiktorno. Pravila za poslodavce ne mogu biti ostrija - prakticno ne mozete nikoga otpustiti po zakonu i praksi, osim u nekim ekstremnim slucajevima. Posto je takav zakon besmislen i nerealan, u praksi naravno to ne funkcionise tako, poslodavci traze druge nacine i zato postoji npr. to beskrajno produzavanje ugovora na odredjeno vrijeme i sve to trazenje sivih zona. Ali, to ne moze da se rijesi tako da se usvoje neka jos ostrija pravila koje bi bila jos manje primjenjiva i jos bi vise stitila lose radnike. Treba da se usvoje jasna i fleksibilna pravila koja ce se primjenjivati. Onda ce biti i manje tih nesporazuma i tuzbi...

A u vezi sa tuzbama iz kolektivnih ugovora protiv Kantona, da li je NS trazila istragu da se utvrdi ko je kriv za ovu stetu koja je nanesena budzetu propustanjem otkazivanja kolektivnih ugovora? Razumijem da nije politicki profitabilno otkazati kolektivne ugovore o predizbornoj godini, ali to je bio neciji posao...
drug_profi

#18069 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

komandant mark wrote:
drugi profil wrote:Nije bas tema.
Postoji Zakon o konkurenciji koji sprecava monopoliste da zloupotrebljavaju svoj polozaj na trzistu, tako da to ne treba da se regulise drugim propisima.

A ako im neko drugi odredjuje cijenu, zasto bi menadzment tih drustava odgovarao za lose poslovanje? Stvara se situacija da su onda za te poslove zainteresovani samo najgori, koji gledaju da ih iskoriste za korupciju, jer ko bi normalan pristao da mu sindikat odredjuje cijenu, a da on bude odgovoran za lose poslovanje?
Propustio si dio gdje kazem da i menadzment kao zainteresirana strana ucestvuje u odredjivanju konacne cijene.
Ali neko mora biti sa druge strane stola da im smanji apetite, a ne neki beskrvni zakon kojeg ce prekrsiti kao sto su i sada prilikom odredjivanja cijene vode diskriminirali odredjenu populaciju i prekrsili bar dva clana zakona o zastiti potrosaca.

Kad se tako formirana komisija usaglasi oko neke cijene, onda znaci i da je menadzment prihvatio to kao postenu cijenu.
biske

#18070 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by biske »

kluz franjo

#18071 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:46, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#18072 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

kluz franjo wrote:Kako da weredsf prevučemo na našu stranu?
Ejh:D

Moje neko razmisljanje je da ce ovi izbori biti i prekretnica gdje ce se vidjeti hoce li NS (po)ostati regionalna stranka za KS.

Ne kazem da bih to zelio, cak sta vise. Mislim da je politicki pravac NS trenutno najkvalitetniji (uz sve svoje mane i nedostatke). Ali cak i ako se to desi, jer mislim da je ipak barem dva-tri mandata u KS sigurno, nije kraj svijeta. HDSSB i IDS, su svijetao primjer jakih regionalnih stranaka. Tako da ono, ako ne uspije(mo) barem po par mandata uzeti na nivoima drugih kantona, vrijedi se nastaviti boriti u KS.

Znam, mozda nije popularno o ovakvim scenarijima pricati pred izbore, moze djelovati destimulativno :D ...ali eto, povuce me drug Franjo Kluz :D , svojim komentarom.
Last edited by -LIBERO- on 30/04/2014 01:32, edited 1 time in total.
kluz franjo

#18073 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

akcid

#18074 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by akcid »

Da li su Danis Tanović i Dino Mustafić još uvijek članovi "Naše stranke"?
kluz franjo

#18075 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Locked