hvala, jako mi je drago da slazemo oko ovih stvari - bez socijalne karte, bez podataka na osnovu kojih se mogu raditi ove stvari... jednostavno nema sanse da se bilo sta napravi...Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders
Ovo i jeste tema za raspravu i drago mi je da o tome diskutujem
Koliko sam shvatio, slazemo se da vlast mora prestati tretirati sve kao socijalni fond.(komunalne usluge, penzijski fond, itd).
Vas model pretpostavlja izradu socijalnih karti.
Nazalost, mi u ovom trenutku nemamo cak ni jedinstvenu databazu korisnika socijalnih usluga.
Nas socijalni sistem, kao sto vam je sigurno poznato, je od strane relevantnih agencija ocjenjen kao potpuni promasaj.
Cak 80% svih socijalnih davanja. prema spomenutim analizama, ide onima kojima socijalna pomoc uopste ne treba.
(U jednoj usporedbi u jednoj analizi se kaze da bi potpuno ukidanje socijalnih fondova u BiH povecalo siromastvo samo za 1%).
U svakom slucaju to sto vi zagovarate jeste jedan od modela koje treba razmotriti.
Ipak. stojim na stanovistu da neovisno od toga treba uobliciti sistem komunalnih taksi i poreza koji ce prepoznati
osnovne zivotne, komunalne i prostorne egzistencijalne potrebe i zastiti ih, a koriscenje iznad toga tretirati kao luksuz, biznis, itd.
Taj princip se moze primjeniti i na grijanje i na porez na nekretnine (razlikujuci nekrentine u kojima vlasnik primarno zivi od onih u kojima ne zivi) itd.
I jedna i drugi model zahtijevaju ozbiljne reforme u evidencionom sistemu drzave. Prvi zahtijeva izradu socijalnih a drugi imovinskih karata svakog gradjanina. Ja vjerujem da bi siroka javna rasprava na ovu temu ponudila rjesenje koje bi sadrzavalo elemente i jednog i drugog modela.
Prvi korak, i u jednom i u drugom, slucaju, slozicete se, jeste utvrdjivanje stvarne ekonomske cijene komunalnih usluga.
Tom koraku, kako sam vec mnogo puta rekao, mora prethoditi temeljna racionalizacija u komunalnim preduzecima jer troskovi poslovanja ovih preduzeca - ukljucujuci naravno i neracionalno zaposljavanje koje je trajalo godinama - znacajno uticu na iznos te stvarne, ekonomske, cijene.
p.k.
tu se razlikujemo, jer ja ni po koju cijenu ne bih pristao na jos nakaradnih rjesenja privremenog karaktera, mada su haman samo takva rjesenja moguca u ovom trenutku... sramotno je da kanton sarajevo, sa najmanjom teritorijom, najvecim platama, najmanje nezaposlenih i najboljim standardom zivljenja u drzavi nema socijalnu kartu - i to 20 godina nakon rata... stoga smatram da bi bilo kakva rjesenja koja se sada predloze bila privremena, jer ih nemamo na cemu bazirati, jednostavno nemamo podatke
sta bi dobili takvim rjesenjima? skrsili bi metar vremena i ljudskih resursa u kreiranje i implementaciju modela koji bi bili privremeni i koji ne bi rijesili kljucni problem, tj. bacanje para na socijalu bez ikakvog plana, smisla i logike...
ako vi smatrate da bi i takva privremena rjesenja donijela neke rezultate, vrijedi i to pokusati... pod uslovom da se paralelno krene u izradu socijalne karte, temeljito reformu i reviziju socijale, i izradu trajnih rjesenja, zasnovanih na tim ciframa... u protivnom - dzaba smo krecili