iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
lozze

#18051 Re: iPhone - All about

Post by lozze »

zdruzdjo wrote:Ali uopste mi nije cilj da popljujem ios ili iphone.
Javno kazem, tako fluidan telefon i takav dizajn bilo koji android moze samo sanjati ili napraviti neki zestok zaokret pa da ih sustigne.
Meni nije jasno samo zasto se drze ko pijan plota svojih gluposti koje ogranicavaju upotrebljivost inace savrsenog telefona.
To si upravu!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ali_G

#18052 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

S ovim zadnjim komentarom mi nikako nisi jasan, al hajd.
Elem, citava filozofija Apple je da se tvrdoglava gura neka svoja vizija koja korisnicima i nije bas najjasnija, al to pije vode.

hakazvaka

#18053 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

upozorenje @zdruzdjo za off topic
metnem

#18054 Re: iPhone - All about

Post by metnem »

zdruzdjo wrote:Ali uopste mi nije cilj da popljujem ios ili iphone.
Javno kazem, tako fluidan telefon i takav dizajn bilo koji android moze samo sanjati ili napraviti neki zestok zaokret pa da ih sustigne.
Meni nije jasno samo zasto se drze ko pijan plota svojih gluposti koje ogranicavaju upotrebljivost inace savrsenog telefona.
iOS je fluidan isključivo zato što je manje zahtjevan za hardver, tačnije manje "zamara" i angažuje CPU i RAM a pošto u svaki novi model Apple ugrađuje trenutno najače chipsete to je uvjek za njih iOS bio mačiji kašalj i zato je radio brzo i dobro pa je svojevremeno npr. 4 ili 4s i sa samo 512 MB RAMa radio bolje od android mobitela sa 1 GB ili više, jer je andorid OS koji više muči CPU i traži više RAMa. Tako i danas iphone 6s radi sa chipsetom koji je samo dual core i samo 2 GB RAMa i naravno da je bolji od android mobitela sličnog hardvera ali NE i od android flagshipova koji imaju najnovije qualcom chipsete 820 sa 3 ili 4 GB RAM čiji će se tako moćan hardver jednako lako nosi sa zahtjevnijim OS androidom kao i iP sa iOS
Pirija

#18055 Re: iPhone - All about

Post by Pirija »

kako mislis nije bolji od flagshipova pa sta je to note 7 ako nije flagship ?!?
Ali_G

#18056 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Ma ljudi imaju animozitet prema svemu sto je Apple iz nekog nepoznatog razloga. Godinama je bila prica kako je svaki iP inferiorniji od Androida po specifikacijama. Sad je eto bolji, al nije od android flagshipova...
Cinjenica je da je iP kao i iOS vrhunski proizvod sa nekim svojim manama i da pored silnog nontech hajpa ipak vrijedi.

Better Man

#18057 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

Ali_G wrote:Ma ljudi imaju animozitet prema svemu sto je Apple iz nekog nepoznatog razloga. Godinama je bila prica kako je svaki iP inferiorniji od Androida po specifikacijama. Sad je eto bolji, al nije od android flagshipova...
Cinjenica je da je iP kao i iOS vrhunski proizvod sa nekim svojim manama i da pored silnog nontech hajpa ipak vrijedi.

Budimo realni i priznajmo da je iPhone poprilično zatvoren i ograničen i da neke stvari možeš s istim uraditi samo kako je naštimano na njemu. Evo samo jedan primer, a to je kamera. Imaš samo jednu opciju slikanja, odnosno dvije ako dodamo HDR mod. Mogučnost da ti štimaš sebi postavke za slikanje ili da slikaš u manjoj rezoluciji od maksimalne je ne moguće.S druge strane po pitanju računara tu su vrh. Evo 6 godina i par mjeseci kako sam kupio MacBook Pro 15 incha i danas je kao da je tek otpakovan iz celofana i radi perfektno. Prava je zvijer i ne mogu se Windows računari porediti. Evo primjer. Iste godine kad sam kupio Mac na poslu sam dobio nov Windows računar i evo danas nakon 6 godina već se osjeti da je spor i da nije to kao kad je bio nov.
Ali_G

#18058 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Te njihove bubice ti jednostavno odgovaraju ili ne. Eto recimo kamera. 90% ljudi izvadi mob, upali kameru i uslika. I to iP radi odlicno. Eh sad reci da je iP smece jer nema manuelne kontrole, a sve ostalo radi vrhunski je bas ono. Na kraju, nek svako koristi ono sto mu odgovara, bez potrebe da se pljuje po necemu.

Vertig0

#18059 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Joj jeste dosadni vise. Upropastili ste temu skroz.
hakazvaka

#18060 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

znaci bukvalno ko god poslije ovog posta napise nesto na temu android vs. iphone dobija trajni ban.
:run:
dinao

#18061 iPhone - All about

Post by dinao »

Za opcije fotografisanja ima milion aplikacija, za odabir rezolucije, brzine okidanja, sa filterima i sta sve ne..
alpacino32

#18062 Re: iPhone - All about

Post by alpacino32 »

ne može da se ukljuci wifi i blutu na ajfonu, nije moj telefon rodjak kojem je prethodno upao u vodu mi ga ostavio pa ima li sanse da se to popravi i koliko kosta ako neko ima iskustva sa tim :D
hvala
isx

#18063 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Očigledan kvar na ploči. Idi u ovlašteni servis. Trebam li reći da se ne pali telefon? A jbg ti ga već vrtiš upaljenog. ;)

Better Man

#18064 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

Ali_G wrote:Te njihove bubice ti jednostavno odgovaraju ili ne. Eto recimo kamera. 90% ljudi izvadi mob, upali kameru i uslika. I to iP radi odlicno. Eh sad reci da je iP smece jer nema manuelne kontrole, a sve ostalo radi vrhunski je bas ono. Na kraju, nek svako koristi ono sto mu odgovara, bez potrebe da se pljuje po necemu.

Dnevne fotografije koje sam pravio s iPhone 5 su zaista bile dobre, ali noćne su teško razočarenje. Često idem u Slogu kad je kakav dobar koncert i ono baš se razočaram kvalitetom slike. iPhone nije smeće, već je odličan telefon, ali mana mu je što je previše zatvoren i ograničen, tj. limitiran funkcijama. Koliko vidim sedmica neće ništa biti naprednija od 6s. Vidjet ćemo iduće godine da li će s osmicom konačno ponuditi ono što treba da ima jedan normalan telefon. IOS mora savršeno raditi kad ne nudi puno opcija i vrlo je jednostavan za upotrebu. To što je nekom komplikovano raditi neke stvari preko iTunesa, to je isključivo do njega, jer uopšte nije komplikovano. Meni je bio stradao punjač. U stvari izbaci mi tekst da nije orginalan punjač, a jeste, jer je došao s telefonom. Srećom sestra bila tu i dadne ona meni svoj usb kabl od iPada koji je tek bio kupljen i normala radi i puni mobitel. Ona je uzela moj usb kabl i kad se vratila u London ode u njihov shop i zamjeni ga za nov i tako rješili problem.
Last edited by Better Man on 05/09/2016 22:22, edited 1 time in total.
lozze

#18065 Re: iPhone - All about

Post by lozze »

alpacino32 wrote:ne može da se ukljuci wifi i blutu na ajfonu, nije moj telefon rodjak kojem je prethodno upao u vodu mi ga ostavio pa ima li sanse da se to popravi i koliko kosta ako neko ima iskustva sa tim :D
hvala
Dobar rodjak, svi mi imamo takvog jednog u dijaspori :)

golfiista

#18066 Re: iPhone - All about

Post by golfiista »

Mislim da ce ovaj iOS 10 biti vrh
metnem

#18067 Re: iPhone - All about

Post by metnem »

Brutalan single-core rezultat za iPhone 7 Plus i njegov A10 SoC u Geekbenchu

Sve smo bliže služenom izlasku novog iPhone-a kojega smo do sada višestruko viđali po raznim procurenim slikama, testovima itd. Službeno predstavljanje zakazano je za 07.09.2016. i očekujemo vidjeti iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Često se spominjala i treća “Pro” varijanta no ako nas pitate ta informacija uvijek je bila na klimavim temeljima i ne vjerujemo da će se to dogoditi. Ono što će se sigurno dogoditi je novi Apple A10 čipset čiji je prethodnik (A9) i dalje kralj po pitanju single-core performansi.

Izgleda da neće biti zadugo jer A10 se opet pojavio u Geekbenchu (prvi put bio je u 7. mjesecu) sa rezultatom od ogromnih 3379 bodova u Single-Core testu i nešto skromnijih 5495 bodova u multi-core testu. Da stvari malo stavimo u perspektivu recimo da je single-core rezultat otprilike za 1000 bodova bolji od trenutne Qualcomm-ove Snapdragon 820 perjanice koji je prvi izbor svih najboljih Android pametnih telefona (Galaxy S7, LG G5, HTC 10 itd.). Ako vas zanima kakav je rezultat bio u 7. mjesecu dovoljno je reći da se vrtio oko 3000 bodova. Ako su oba puta bila istina, tj. test nije lažiran, onda bi to bio dobar pokazatelj koliko optimizacija softvera može utjecati na rezultat.
http://www.balkangadgets.com/brutalan-s ... eekbenchu/
Nogatrans

#18068 Re: iPhone - All about

Post by Nogatrans »

Nisam mogao upratiti kad cemo mi "od sutra vec sa starijiom modelom 6s" moci uraditi update na IOS10 ?? :D
Vertig0

#18069 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Apple normally releases software updates a week after its September product launch event. For example, in 2015 it unveiled the iPhone 6s and 6s Plus on September 9 and released iOS 9 a week later on September 16.
Nogatrans

#18070 Re: iPhone - All about

Post by Nogatrans »

Vertig0 wrote:Apple normally releases software updates a week after its September product launch event. For example, in 2015 it unveiled the iPhone 6s and 6s Plus on September 9 and released iOS 9 a week later on September 16.

Ljudi su giganti. Na LG sam cekao i pola godine na novi Android .
adincebic

#18071 Re: iPhone - All about

Post by adincebic »

golfiista wrote:Mislim da ce ovaj iOS 10 biti vrh
Ima par dobri stvari, al nista specialno. Jedino raise to wake i mogucnost VoIP aplikacija da koriste API telefon aplikacije. To znaci da ces se napokon moc normalno javljat na viber, skype i whatsapp a ne kao do sad kroz notifikaciju.
probook

#18072 Re: iPhone - All about

Post by probook »

adincebic wrote:
golfiista wrote:Mislim da ce ovaj iOS 10 biti vrh
Ima par dobri stvari, al nista specialno. Jedino raise to wake i mogucnost VoIP aplikacija da koriste API telefon aplikacije. To znaci da ces se napokon moc normalno javljat na viber, skype i whatsapp a ne kao do sad kroz notifikaciju.
Odlicna je stvar sto se mogu deinstalirati fabricke aplikacije, bez da se "cacka" operativni sisitem :)
golfiista

#18073 Re: iPhone - All about

Post by golfiista »

ma neka su riješili viber, jbt zvoni a moras otvoriti aplikaciju da bi odgovorio ili vidio ko te zove. nadam se da će popraviti i onaj dio sa obavijestima, redovno ne mogu obrisati sve obavijesti, posebno sa vibera. Jos da hoce omogućiti onu stvar sa widgetima na početnom zaslonu, bar za vrijeme, ovako moraš ući u aplikaciju. Mislim fakat mi je glupo što ne preuzmu one dobre strane androida, kada je android mogao uzeti sve od iOs, mogu i oni ono dobro. valjda će i imenik malo srediti, malo je glupo ono oko kontakata, monogo praznog prostora između opcija, moraš srolati kilometar da obrišeš ili edituješ kontakt. Valjda i onaj pozivni kod zemlje i sinhronzaciju imeniak riješe, da ne moram po dva ista broja ukucavati u imenik da prepozna ko zove.

boli me briga za muziku ili alarm z aspavanje i tonove tipkovnice ili tonove boje za alarm, jbt, nebitno totalno.
quarterback

#18074 Re: iPhone - All about

Post by quarterback »

golfiista wrote:kada je android mogao uzeti sve od iOs,
da ti nesto kaze androidas koji ima 44 godine i sjecanja mu malo dalje sežu, IOS zglave nije bio prvi, prije iosa su postojali windows mobile

Image
(pogledaj godinu koja pise, ja sam ovo tada koristio)

sa kojeg su i ios i android povukli jako puno toga, a prije njega je postojao palm os

Image

koji je jos tada imao sasvim upotrebljiv handwriting recognition i zanimljivost da je baterija na palm IIIe trajala recimo 3 sedmice bez problema uz stalno koristenje...

i ovaj palm os sam koristio godinama na 4 palm uredjaja koja sam ukupno imao, govorim o vremenu prije 15 godina

svijet nije poceo sa IOSom i iPhoneom kako to vi koji imate Apple volite vjerovati,
jako daleko od toga i veliko je pitanje ko je sta od koga "uzeo" kako kazes
golfiista

#18075 Re: iPhone - All about

Post by golfiista »

quarterback wrote:
golfiista wrote:kada je android mogao uzeti sve od iOs,
da ti nesto kaze androidas koji ima 44 godine i sjecanja mu malo dalje sežu, IOS zglave nije bio prvi, prije iosa su postojali windows mobile

Image
(pogledaj godinu koja pise, ja sam ovo tada koristio)

sa kojeg su i ios i android povukli jako puno toga, a prije njega je postojao palm os

Image

koji je jos tada imao sasvim upotrebljiv handwriting recognition i zanimljivost da je baterija na palm IIIe trajala recimo 3 sedmice bez problema uz stalno koristenje...

i ovaj palm os sam koristio godinama na 4 palm uredjaja koja sam ukupno imao, govorim o vremenu prije 15 godina

svijet nije poceo sa IOSom i iPhoneom kako to vi koji imate Apple volite vjerovati,
jako daleko od toga i veliko je pitanje ko je sta od koga "uzeo" kako kazes

Dobro ba, šta ćeš ti na ovoj temi, drugo, znamo kako su izgledali smartpohni sa tim operativnim sistemima, a sta je donio prvi iphone, ili bolje šta je odnio sa telefona. Na kraju krajeva zaboli me sta je ko kome, meni je bitno da kada hoću da nazovem nekoga, ne moram čekati na pozivni meni 10 sekundi dok se android smisli ili da ne moram nositi u džepu 6 gb rama i četiri procesora da se ovaj ne bi smišljo`.
Post Reply