Super je imati najbolje od oba svijeta.Guadalajara wrote:Selo fali u grad se svali....
Nije da se razumijem u slovenske place...ali ono sto lik napisa...da odvadi...
Super je imati najbolje od oba svijeta.Guadalajara wrote:Selo fali u grad se svali....
Normalno...Kako nije...kad je u Bosni sve bagatela u poredjenje sa cijenama u EU...pustopoljina wrote:Super je imati najbolje od oba svijeta.Guadalajara wrote:Selo fali u grad se svali....
To ko je bas mislio, taj je i nabavio...uvijek se moglo doci do nekih poticaja, ali puno ih ima ni malo, ni puno zemlje, nego srednje..pa nit' mogu stici motikom, nit' im se masine isplate.Guadalajara wrote:Normalno...Kako nije...kad je u Bosni sve bagatela u poredjenje sa cijenama u EU...pustopoljina wrote:Super je imati najbolje od oba svijeta.Guadalajara wrote:Selo fali u grad se svali....
Slabo je i u Sloveniji...samo se treba Njemacke i ovih ostalih naprednih drzati...
Ne kontam kako se raja misli baviti poljoprivredom bez masina...ili misle onako za svoje potrebe motika/lopata i udri...
Matijevic_Vlado wrote:Ma da samo kvalitet ode. A smece ostaje. Drago mi je sto si otisao Rockfeleru, snasao si se.
Ti se definitivno nemoj baviti krompirima posto ti matematika nije jaca strana, uzimati ce te pijacari redovno.pustopoljina wrote:Ako na kraju imas iste pare ili priblizno iste, definitivno je bolje "hebavati" se oko krompira na svome, nego cistiti slovenske parkinge i sanitarne cvoroveelcaliente wrote:Nedavno je neka firma iz Slovenije trazila u Bosni radnike koji bi radili na odrzavanju prostorija, parkinga i sanitarnih cvorova na slovenackim autocestama, dnevnica oko 50 eur a radi se 40 sati u sedmici. Masa ljudi se prijavila.srce_ruke_lopata wrote:Kod mene na selu posla koliko hoćeš, ali neće niko njive da ore, ovce da čuva, sir da pravi itd...nego uvozimo krompir ko debili najveći.
Eh sta mu je sada bolje hebavati se oko krompira ili lagano u Sloveniju cistiti WC? Eto ga za 5 sati kuci ako pozeli.![]()
Druga stvar je ako od krompira ne mozes prezivjeti...onda se nemas sta puno misliti.
Al' posao kao posao...da neko poljoprivredu i ciscenje wc-a stavlja u istu ravan- nevjerojatno.
P.s. to kao cistiti po sloveniji izadje na 2000eur/sedmicno,? 8000 mjesecno?
Pa upisacu se od smijeha.
Bgm. Bih ja gledala da povadim krompire i utrapim za zimu, prije nego se zaputim u sloveniju.
Kakve to veze ima sa temom?Hajvan wrote:elcaliente wrote:Pa sta treba ostaviti ljude da rade i dalje za 400km?
Never change the runing system.
Generacijski nam emigracija funkcionise i to vrlo dobro, znaci ako nemas dovoljno posla za sve u drzavi onda im dopustis da odu, vazda je tako bilo u BiH i svi su zadovoljni sa tim.
Mjera nasoj ekonomiji je 2,5 miliona stanovnika, evo vidite i sami na sve strane se prica kako je puno otislo ljudi a standard isti, jos sada kada recesija opuca Svabiju biti ce jos vise ljudi bez posala u BiH.
au svabiji- ocel tamo bit jos vise bosanaca be posla??
Hah shitelcaliente wrote:
Ti se definitivno nemoj baviti krompirima posto ti matematika nije jaca strana, uzimati ce te pijacari redovno.
50 EUR x 5 dana u sedmici je 250 EUR, puta 4 sedmice je 1000 EUR, kako si ti dosla na dvije ili osam milja ja pojma nemam.
Naravno da je bagatela kad sve troskove saberes ,rezija,hrane,raznoraznih usluga...Sa iznosom od kojeg zivi cetveroclana porodica u njemackoj,ovde bi licilo na proseravanje toliko trositi.Zivio sam i vani i ovde.Primanja i kako ih ostvariti to je druga prica.Kad sam se vracao uopste se nisam zamarao sa tim stvarima niti me interesovalo jel puter jeftiniji 20 centi ili nije.Gdje god sam zivio jedino me interesovalo sta mogu uciniti da ostvarim primanja koja su potrebna i dovoljna meni i mojoj porodici.I naravno gdje zelis da zivis,gdje se bolje osjecas,razne su situacije i stvari koje to diktiraju.Od uslova,mogucnosti,vrste posla,roditelja i njihovog zdravstvenog stanja,prijatelja...Svako neka sebi napise u teku dvije strane,za ili protiv.Koja prevagne to je to.Ja i dosta mojih prijatelja se vratilo,i svi ok.Neko voli da se zajebava oko tog krompira na svom nego da se jebaje na parkingu u sloveniji.Mozda voli,mozda mu je mati slagirana pa nece da je ostavi,mozda je tvrdoglav ko konj pa nece da ide sa svog...Svasta ima i svi su u pravu.Osim onih koji osudjuju tudje izbore i objasnjavaju mu kako grijesi...To ne volim.Sta ja imam nekome objasnjavati sta on treba? Jebem se citav zivot da sa nase cetiri ruke stvorimo nesta.Neka svako svoje devera.Isto tako meni ne treba niko nista objasnjavati.Mi znamo sta nam treba i kako doci do cilja.Imali bi vise da smo ostali vani,mnogo vise...al koji ce nam qrac? Saberi i oduzmi sta zelis i sta te cini sretnim,ako mozes do cilja,sretno.To je to.Bingo.Ovde ili tamo negdje.Sta ti drugi prica,zanemari.Budi svoj i idi za svojim zeljama i potrebama.Taman crko tako cu.skafiskafsnjak wrote:U Bosni bagatela kada poredis sa cijenama u EU?
Ne bih rekao....bar kad je Njemacka u pitanju
Bit je u tome da su oni trazili i nasli ljude u BIH znaci da postoji radna sngaga u BiH kojima je to top, prema tome vidis na kojem nivou se nalazi drusvo u BiH jer ljudi idu i za takvim poslovima. Ali on je na kraju u Sloveniji i od tih para ce mu ostati vise nego sto mu je ostajalo u BiH od plate ako je uopste radio.pustopoljina wrote:Hah shitelcaliente wrote:
Ti se definitivno nemoj baviti krompirima posto ti matematika nije jaca strana, uzimati ce te pijacari redovno.
50 EUR x 5 dana u sedmici je 250 EUR, puta 4 sedmice je 1000 EUR, kako si ti dosla na dvije ili osam milja ja pojma nemam.
Procitala sam satnica
Ko jos prica dnevnica![]()
Sorry.
Za 1000 eur mjesecno to raditi...a placati sebi stan i hranu?
Ne znam...meni zvuci horor.
Ako je djecom mozda ima i djeciji doplatak na to, pa ce raditi jos jedan posao u slobodno vrijeme itd.pustopoljina wrote:Znam ja to, ali zadovoljstina je bila u tome sagraditi kucu, podici djecu, docekati penziju i ispaliti se kuci u cazin.
Bojim se da sa 1000eur i stanarinom nista od kuce, djeca u sloveniji, prodaja babovine i penzija u sloveniji.
Ne mislim to ni posprdno, ni slavodobitno...jednostavno mi se cini kao realniji scenarij.
Uspio, ako se djeca u sloveniji budu osjecala ok.
To da svako bira sebi, s tim se slazem. Ti si se vratio i malo bolje snasao...i tebi je povoljnije u BiH. Jbg meni sa sadasnjom platom nista ne ostane na kraju mjeseca. Na more na dan idem...HAVANA wrote:Naravno da je bagatela kad sve troskove saberes ,rezija,hrane,raznoraznih usluga...Sa iznosom od kojeg zivi cetveroclana porodica u njemackoj,ovde bi licilo na proseravanje toliko trositi.Zivio sam i vani i ovde.Primanja i kako ih ostvariti to je druga prica.Kad sam se vracao uopste se nisam zamarao sa tim stvarima niti me interesovalo jel puter jeftiniji 20 centi ili nije.Gdje god sam zivio jedino me interesovalo sta mogu uciniti da ostvarim primanja koja su potrebna i dovoljna meni i mojoj porodici.I naravno gdje zelis da zivis,gdje se bolje osjecas,razne su situacije i stvari koje to diktiraju.Od uslova,mogucnosti,vrste posla,roditelja i njihovog zdravstvenog stanja,prijatelja...Svako neka sebi napise u teku dvije strane,za ili protiv.Koja prevagne to je to.Ja i dosta mojih prijatelja se vratilo,i svi ok.Neko voli da se zajebava oko tog krompira na svom nego da se jebaje na parkingu u sloveniji.Mozda voli,mozda mu je mati slagirana pa nece da je ostavi,mozda je tvrdoglav ko konj pa nece da ide sa svog...Svasta ima i svi su u pravu.Osim onih koji osudjuju tudje izbore i objasnjavaju mu kako grijesi...To ne volim.Sta ja imam nekome objasnjavati sta on treba? Jebem se citav zivot da sa nase cetiri ruke stvorimo nesta.Neka svako svoje devera.Isto tako meni ne treba niko nista objasnjavati.Mi znamo sta nam treba i kako doci do cilja.Imali bi vise da smo ostali vani,mnogo vise...al koji ce nam qrac? Saberi i oduzmi sta zelis i sta te cini sretnim,ako mozes do cilja,sretno.To je to.Bingo.Ovde ili tamo negdje.Sta ti drugi prica,zanemari.Budi svoj i idi za svojim zeljama i potrebama.Taman crko tako cu.skafiskafsnjak wrote:U Bosni bagatela kada poredis sa cijenama u EU?
Ko onda pokupova ovolike stanove i zemlju ako ne misli ? Zadnjih 3 mjeseca 4 druga kupila stan,jedan poslovni prostor i jedan zemlju za halu 2400 m2...elcaliente wrote:. Bitno se je dokopati Slovenije, ne misli se niko vracati vise u BiH niti praviti neke kuce.pustopoljina wrote:Znam ja to, ali zadovoljstina je bila u tome sagraditi kucu, podici djecu, docekati penziju i ispaliti se kuci u cazin.
Bojim se da sa 1000eur i stanarinom nista od kuce, djeca u sloveniji, prodaja babovine i penzija u sloveniji.
Ne mislim to ni posprdno, ni slavodobitno...jednostavno mi se cini kao realniji scenarij.
Jedino samcima, a ne znam kakvo je sad stanje u toj bransi..ali ako imas 20 godina, zdrav, dobri refleksi...bolje ti voziti kamion, nego skupljati za cesima i nijemcima otpatke za te pare...barem je covjek mogao vise zaraditi.elcaliente wrote:Ako je djecom mozda ima i djeciji doplatak na to, pa ce raditi jos jedan posao u slobodno vrijeme itd.pustopoljina wrote:Znam ja to, ali zadovoljstina je bila u tome sagraditi kucu, podici djecu, docekati penziju i ispaliti se kuci u cazin.
Mada za samce je to dobra opcija, 3-4 samca iznajme stan zajedno dijele troskove, rade i stekaju eto i za stan u Cazinu, ali mislim da vecini onih koji sada odlaze nije to vise bitno. Bitno se je dokopati Slovenije, ne misli se niko vracati vise u BiH niti praviti neke kuce.
Naravno,trazi bolje,bori se za sebe i svoju porodicu.Gdje god ,zapece hiljadu stvari.Prije ili poslije.Rusi i guraj.skafiskafsnjak wrote:To da svako bira sebi, s tim se slazem. Ti si se vratio i malo bolje snasao...i tebi je povoljnije u BiH. Jbg meni sa sadasnjom platom nista ne ostane na kraju mjeseca. Na more na dan idem...HAVANA wrote:Naravno da je bagatela kad sve troskove saberes ,rezija,hrane,raznoraznih usluga...Sa iznosom od kojeg zivi cetveroclana porodica u njemackoj,ovde bi licilo na proseravanje toliko trositi.Zivio sam i vani i ovde.Primanja i kako ih ostvariti to je druga prica.Kad sam se vracao uopste se nisam zamarao sa tim stvarima niti me interesovalo jel puter jeftiniji 20 centi ili nije.Gdje god sam zivio jedino me interesovalo sta mogu uciniti da ostvarim primanja koja su potrebna i dovoljna meni i mojoj porodici.I naravno gdje zelis da zivis,gdje se bolje osjecas,razne su situacije i stvari koje to diktiraju.Od uslova,mogucnosti,vrste posla,roditelja i njihovog zdravstvenog stanja,prijatelja...Svako neka sebi napise u teku dvije strane,za ili protiv.Koja prevagne to je to.Ja i dosta mojih prijatelja se vratilo,i svi ok.Neko voli da se zajebava oko tog krompira na svom nego da se jebaje na parkingu u sloveniji.Mozda voli,mozda mu je mati slagirana pa nece da je ostavi,mozda je tvrdoglav ko konj pa nece da ide sa svog...Svasta ima i svi su u pravu.Osim onih koji osudjuju tudje izbore i objasnjavaju mu kako grijesi...To ne volim.Sta ja imam nekome objasnjavati sta on treba? Jebem se citav zivot da sa nase cetiri ruke stvorimo nesta.Neka svako svoje devera.Isto tako meni ne treba niko nista objasnjavati.Mi znamo sta nam treba i kako doci do cilja.Imali bi vise da smo ostali vani,mnogo vise...al koji ce nam qrac? Saberi i oduzmi sta zelis i sta te cini sretnim,ako mozes do cilja,sretno.To je to.Bingo.Ovde ili tamo negdje.Sta ti drugi prica,zanemari.Budi svoj i idi za svojim zeljama i potrebama.Taman crko tako cu.skafiskafsnjak wrote:U Bosni bagatela kada poredis sa cijenama u EU?
Kada sam napisao to gore, mislio sam na prodavnice...
Ali kao sto si rekao, svako izvaga i odluci....
Budimo realni, najlakse se vratiti ako ne ide... stan ce me uvijek cekati.HAVANA wrote:
Naravno,trazi bolje,bori se za sebe i svoju porodicu.Gdje god ,zapece hiljadu stvari.Prije ili poslije.Rusi i guraj.
Super,jedna briga manje.skafiskafsnjak wrote:Budimo realni, najlakse se vratiti ako ne ide... stan ce me uvijek cekati.HAVANA wrote:
Naravno,trazi bolje,bori se za sebe i svoju porodicu.Gdje god ,zapece hiljadu stvari.Prije ili poslije.Rusi i guraj.
I jos jedno,bices pametniji i sposobniji,otvorice ti se oci za mnoge stvari.Ako budes gledao,i ucio...skafiskafsnjak wrote:Budimo realni, najlakse se vratiti ako ne ide... stan ce me uvijek cekati.HAVANA wrote:
Pa ako uzmes prosjek ljudi koliko je ih je otislo i onih koji su kupili vidjeti ces da to nije bas ogromna cifra.HAVANA wrote:Ko onda pokupova ovolike stanove i zemlju ako ne misli ? Zadnjih 3 mjeseca 4 druga kupila stan,jedan poslovni prostor i jedan zemlju za halu 2400 m2...elcaliente wrote:. Bitno se je dokopati Slovenije, ne misli se niko vracati vise u BiH niti praviti neke kuce.pustopoljina wrote:Znam ja to, ali zadovoljstina je bila u tome sagraditi kucu, podici djecu, docekati penziju i ispaliti se kuci u cazin.
Ma joj kada te pare uzmu pod svoje nista od Mitra Mirica nego radi brale svaku slobodnu minutu jer hoce svako da bude MTV.pustopoljina wrote:Jedino samcima, a ne znam kakvo je sad stanje u toj bransi..ali ako imas 20 godina, zdrav, dobri refleksi...bolje ti voziti kamion, nego skupljati za cesima i nijemcima otpatke za te pare...barem je covjek mogao vise zaraditi.elcaliente wrote:Ako je djecom mozda ima i djeciji doplatak na to, pa ce raditi jos jedan posao u slobodno vrijeme itd.pustopoljina wrote:Znam ja to, ali zadovoljstina je bila u tome sagraditi kucu, podici djecu, docekati penziju i ispaliti se kuci u cazin.
Mada za samce je to dobra opcija, 3-4 samca iznajme stan zajedno dijele troskove, rade i stekaju eto i za stan u Cazinu, ali mislim da vecini onih koji sada odlaze nije to vise bitno. Bitno se je dokopati Slovenije, ne misli se niko vracati vise u BiH niti praviti neke kuce.
To nekako najbolje sezonski raditi, doci kuci, trositi preko zime ili skupi pa otvori kakvu radnjicu...a i sjaraniti se sa par zemljaka u nekom stanu, upoznati kakvu slovenku...
Joj..ovo kad cujem jos jedan posao u "slobodno vrijeme" zeludac mi se digne.
Bolje slusati mitra mirica. Ili dici sator u portorozu na plazi...
Mladost ti niko ne moze vratiti.
Smatram da je, u svakom slucaju, odluka da odem pametna odluka. Ako uspijem i ako mi bude dobro tamo - super. Ako se ne snadjem ne daj Boze, vratim se kuci , stan nigdje nece otici. Mogu raditi sto i sad radim. Ne gubim nista.HAVANA wrote: I jos jedno,bices pametniji i sposobniji,otvorice ti se oci za mnoge stvari.Ako budes gledao,i ucio...
Ne znam zasto je toliko tesko prihvatiti cinjenicu da postoje ljudi koji zele zivjeti u svojoj zemlji,da znaju praviti novac i na ovim prostorima,vide priliku koju drugi ne vide.Jes eto ovaj uzeo da pravi halu od 1300000 km da ima gdje 4 sedmice.elcaliente wrote:Pa ako uzmes prosjek ljudi koliko je ih je otislo i onih koji su kupili vidjeti ces da to nije bas ogromna cifra.HAVANA wrote:Ko onda pokupova ovolike stanove i zemlju ako ne misli ? Zadnjih 3 mjeseca 4 druga kupila stan,jedan poslovni prostor i jedan zemlju za halu 2400 m2...elcaliente wrote:
. Bitno se je dokopati Slovenije, ne misli se niko vracati vise u BiH niti praviti neke kuce.
Ali pazi to je uglavnom ona stara gastarabjterska boljka nasih ljudi, ode negdje drugo da zivi i onda pravi kucu u BiH u kojoj nikada nece zivjeti ili ce provoditi max 4 sedmice u godini dok mu djeca nebudu tinejdzeri i svoje godisnje odmore ne budu htjeli provoditi radije na moru nego u BiH.
Sve se to ponavlja generacijama iako su ove sada generacije malo pametnije pa manje ulazu u te stvari.