https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/n ... 15909.html
UEFA Champions League
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- rovac13
#18051 Re: UEFA Champions League
https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/n ... 15909.html
- perfect_guy
#18052 Re: UEFA Champions League
samo na ovaj tekst još treba dodati da je finale 20:45 CET, odnosno 21:45 lokalno, tako da ipak mogu komotno iftariti
- mousstapha
#18053 Re: UEFA Champions League
Moraju paziti da se ne prezderu za iftar 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18054 Re: UEFA Champions League
Pa to frljanje desetinama miliona je nukleus ovog danasnjeg korporativnog fudbala i to je ono sto im ja licno najvise zamjeram. Fudbaleri su postali hodajuce reklame, navijaci su svedeni na obicne kupce proizvoda.cyprus wrote:
Ma dobro, gotivila je igrače pojedinačno... I Zidana, i Ronalda, i Figa, i Roberta Karlosa... Ali su skupa u jednom timu bili mrski... Ja bih rekao da je to prvenstveno zbog toga što su prvi počeli da se frljaju nekim desetinama miliona...
Po meni se isto može reći i za ovaj Real, a pogotovo Barcelonu... Recimo Barcelonu ja fakat ne podnosim (čak mi je Real i bobu draži), ali ne možeš da ne gotiviš ili bar nemaš ogromno poštovanje prema veličinama kao što su Messi, Iniesta, Xavi, Puyol, Ronaldinho i još neki...
To je vjerovatno bila neminovnost i da nije Real to uradio, neko drugi bi se toga dosjetio. Opet sa druge strane to je direktno ili indirektno uticalo na pojavu "plasticnih" klubova kojih se vecina barem deklarativno grozi.
- Sanjarko
#18055 Re: UEFA Champions League
Proradit ce Salah u finalu. Ne urekao ga.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18056 Re: UEFA Champions League
Opet su svi zaboravili Talijane i to šta su isti radili sa transferima, pa je Serija A otišla u provaliju zbog prekomjernog trošenja.
Mendieta 50 miliona eura u Lazio, Crespo 58 miliona, Buffon 52 miliona u Juventus, Vieri 50 miliona u Inter...za ono vrijeme, ovo su bili ekvivalentni transferi današnjim od 150-200 miliona.
Mendieta 50 miliona eura u Lazio, Crespo 58 miliona, Buffon 52 miliona u Juventus, Vieri 50 miliona u Inter...za ono vrijeme, ovo su bili ekvivalentni transferi današnjim od 150-200 miliona.
- ExNihilo
#18057 Re: UEFA Champions League
Radio je i dosad.Vizionar 1985 wrote:Proradit ce Salah u finalu. Ne urekao ga.
- Muhamed Đakmić
#18058 Re: UEFA Champions League
Ma Serija A je otišla u provaliju jer su gazde bili mentalno na nivou Azmira Husića. Nisi ulagao u marketing i brendiranje, samo krhao desetine miliona na igrače, dok ostali nisu premostili tu razliku. A i tad nisu uspjeli doći na nivo jednog Real Madrida, koliko god da su mi bili dragi. Ali Real je uzeo kad mu se ćefnulo prvo Zidanea, potom i Ronalda.Tomahawk11 wrote:Opet su svi zaboravili Talijane i to šta su isti radili sa transferima, pa je Serija A otišla u provaliju zbog prekomjernog trošenja.
A što se tiče priče o plastičnim klubovima, meni je ona jako glupa, da ne iskoristim kakvu drugu rečenicu. Ja sam neki dan postavljao tekst o Manchester Unitedu i o tom kako je novi gazda nekad tamo u ranim godinama dvadesetog stoljeća skršio u igrački kadar 60 puta više novca nego što je bio tadašnji svjetski rekord u cijeni transfera. Dakle, kao da danas kupiš u jednom prelaznom roku 60 Neymara.
Svi su klubovi podjednako plastični, svidjelo se to nekome ili ne.
- Partijaner
#18059 Re: UEFA Champions League
Kako klubovi sa tradicijom mogu biti podjednako plasticni sa recimo RB Leipzigom ili Salzburgom ?
- ExNihilo
#18060 Re: UEFA Champions League
Tako što tradicija mora negdje početi. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18061 Re: UEFA Champions League
Da, ali vidiš kako se to percipira, Real je začetnik te ere, Real je sve kriv.Muhamed Đakmić wrote:
Svi su klubovi podjednako plastični, svidjelo se to nekome ili ne.
Ovo što se danas dešava bi se svakako desilo i sa i bez Reala.
- cyprus
#18062 Re: UEFA Champions League
Kad govorimo o klubovima koji su dobili tu etiketu plastičnih, meni uopšte nisu mrski... Danas je u fudbalu takva situacija da dominaciju ovih 5-6 ''velikana'' što su zajahali mogu ugroziti i razrijediti, te tako doprinijeti opštoj zanimljivosti fudbala, jedino tako ti "plastični" klubovi... Na koji drugi način neko danas može postat konkurentan Realu, Barceloni, Bayernu i slično? Nema drugog načina..._BataZiv_0809 wrote:Pa to frljanje desetinama miliona je nukleus ovog danasnjeg korporativnog fudbala i to je ono sto im ja licno najvise zamjeram. Fudbaleri su postali hodajuce reklame, navijaci su svedeni na obicne kupce proizvoda.cyprus wrote:
Ma dobro, gotivila je igrače pojedinačno... I Zidana, i Ronalda, i Figa, i Roberta Karlosa... Ali su skupa u jednom timu bili mrski... Ja bih rekao da je to prvenstveno zbog toga što su prvi počeli da se frljaju nekim desetinama miliona...
Po meni se isto može reći i za ovaj Real, a pogotovo Barcelonu... Recimo Barcelonu ja fakat ne podnosim (čak mi je Real i bobu draži), ali ne možeš da ne gotiviš ili bar nemaš ogromno poštovanje prema veličinama kao što su Messi, Iniesta, Xavi, Puyol, Ronaldinho i još neki...
To je vjerovatno bila neminovnost i da nije Real to uradio, neko drugi bi se toga dosjetio. Opet sa druge strane to je direktno ili indirektno uticalo na pojavu "plasticnih" klubova kojih se vecina barem deklarativno grozi.
Dakle, zašto bi taj uski krug koji se sastoji od jednocifrenog broja članova bio privilegovan da samo oni mogu lupat stotine (nisu više desetine) miliona? Zbog čega to smije Real, a ne bi smio neki tamo Red Bull, Kinez ili katarski šeik? Jel samo zato što to ovi rade već decenijama, pa smo se kao na njihovo bogatstvo navikli i zato su oni "veliki" klubovi, a nečuveno je kad to uradi neko novi... Svaki današnji velikan je to postao zato što je neko u njega ulupao ogromna sredstva... Razlika je jedino u tome što to neko uradio prije pola stoljeća, neko prije deceniju-dvije, a neko prije par godina... Onda kažu - navijači su ti koji razlikuju plastiku od neplastike... Jest, to bi tako bilo kad navijači (ogromna većina) ne bi letili upravo za glamurom, zvijezdama i milionerima... Svaki "instant" klub koji potraje dovoljno dugo dobit će armiju navijača širom svijeta... U moje vrijeme sam ja bio redikul koji je navijao za Chelsea, dok su još igrali Zola i Kaziragi, a danas imaš milione klinaca širom svijeta (kod nas stotine) koji navijaju za Plave... I u čemu je onda razlika?
Dakle, neka plastike, neka Kineza, neka Arapa, neka Red Bullova... Kad je bal, nek je maskembal... Samo zbog Reala, Barcelone, Bayerna i ostale bagre...
Nek Salzburg i Leipzig potraju na visokom nivou bar 20-tak godina, i doći će ti maltene na isto... Imat će i tradiciju i navijače i rezultate i milione...Partijaner wrote:Kako klubovi sa tradicijom mogu biti podjednako plasticni sa recimo RB Leipzigom ili Salzburgom ?
Last edited by cyprus on 04/05/2018 11:43, edited 1 time in total.
- Muhamed Đakmić
#18063 Re: UEFA Champions League
Pa evo sam ti naveo primjer kako je Manchester United u jednom prelaznom roku kupio ekvivalent današnjih 60 Neymara. Razumiješ da je kroz to napravio tradiciju, prije tog je bio apsolutno ništa? Znači bilo je u redu ponašati se kao Manchester City prije 100 godina, ali nije u redu danas?Partijaner wrote:Kako klubovi sa tradicijom mogu biti podjednako plasticni sa recimo RB Leipzigom ili Salzburgom ?
- Sanjarko
#18064 Re: UEFA Champions League
Nije proslu. Slucajno ga urekao. Onu protiv Stoka, a Mesi proradio. Pisao sam na temi Liverpul. Stigao ga skoro Mesi sto se tice golova.ExNihilo wrote:Radio je i dosad.Vizionar 1985 wrote:Proradit ce Salah u finalu. Ne urekao ga.
- Sanjarko
#18065 Re: UEFA Champions League
Ovo u vezi trosenja na igrace para. Mozda to ima veze sa bankama i onim niskim stopama na stednju. Pa vele ljudi bolje u sport ulumpati pare.
- Partijaner
#18066 Re: UEFA Champions League
Meni to nije problem izdvajanja velike svote za nekog igraca, svako raspolaze sa novcem shodno svojim budzetom, ne mozes trpat klubove koji su promjenili ime i grb jednog tima sa timovima koji su kroz svoju historiju stvarali ime, igrace, osvajali titule itd.Muhamed Đakmić wrote:Pa evo sam ti naveo primjer kako je Manchester United u jednom prelaznom roku kupio ekvivalent današnjih 60 Neymara. Razumiješ da je kroz to napravio tradiciju, prije tog je bio apsolutno ništa? Znači bilo je u redu ponašati se kao Manchester City prije 100 godina, ali nije u redu danas?Partijaner wrote:Kako klubovi sa tradicijom mogu biti podjednako plasticni sa recimo RB Leipzigom ili Salzburgom ?
Mislis li stvarno da citav Salzburg navija za ovaj sadasnji klub, kao da su se navijaci nesto pitali da li se slazu sa tim i da li imaju nekog pravo glasa, nisu apsolutno nikakvog prava imali.
Fudbal je danas nazalost biznis, ljudi ulazu u timove kao u nekretnine tako bih ja to predstavio.
- Muhamed Đakmić
#18067 Re: UEFA Champions League
Pa skoro da nema kluba koji kroz historiju nije mijenjao ime. I možda ne navija ovaj trenutni Salzburg, ali navijat će generacije koje sad odrastaju.
- mousstapha
#18068 Re: UEFA Champions League
Kod mene kolicina skrsenog novca haman da ne igra preveliku ulogu u percepciji plasticnog kluba. Neki klubovi su izgradili tradiciju godinama, odrasle genereacije igraca sa karakterom, ljudi se identificiraju sa klubom, pa tako sam klub nosi simbole grada ili regije iz koje dolazi. Kada vidim kako se navijaci odnose prema svome klubu, na koji nacin mu daju podrsku, koliko je strasti prisutno, onda pada u drugi plan kolicina novca investiranog u kadar. Najbolji su primjer PSG, Man City i Chelsea koji su i prije investitora imali finu navijacku bazu i prepoznatljivo ime.
U ovu pricu mi se nikako ne uklapa RB Leipzig, klub koji je formiran od nule i koji kao logo nosi simbol konzumerizma. Mozes njima dati sad i sto godina, ali je to klub koji je temeljen na vrijednostima sa kojima se ja nikada ne bih mogao identificirati.
Ovo nista ne znaci da njihove navijace treba napadati, takve klubove zabranjivati ili statijaznam... Iz moje perspektive navijam da se fudbal ne razvija u tom pravcu. A to je preslika stanja koje postoji u Americi sa njihovim klubovima. Klubovi mijenjaju gradove, imena, sve kako se vlasniku cejfne. Kako se vezati za nesto sto je prolazno.
U ovu pricu mi se nikako ne uklapa RB Leipzig, klub koji je formiran od nule i koji kao logo nosi simbol konzumerizma. Mozes njima dati sad i sto godina, ali je to klub koji je temeljen na vrijednostima sa kojima se ja nikada ne bih mogao identificirati.
Ovo nista ne znaci da njihove navijace treba napadati, takve klubove zabranjivati ili statijaznam... Iz moje perspektive navijam da se fudbal ne razvija u tom pravcu. A to je preslika stanja koje postoji u Americi sa njihovim klubovima. Klubovi mijenjaju gradove, imena, sve kako se vlasniku cejfne. Kako se vezati za nesto sto je prolazno.
- pirmin
#18069 Re: UEFA Champions League
Tacno tako.ExNihilo wrote:Tako što tradicija mora negdje početi.
- cyprus
#18070 Re: UEFA Champions League
Možda ti ne bi, ali ima ko bi... Pa i Bayer Leverkusen ti je ista priča, samo mnogo starija... Korporacijski klub, koji je zahvaljujući svojoj dugotrajnosti stekao i tradiciju...mousstapha wrote:U ovu pricu mi se nikako ne uklapa RB Leipzig, klub koji je formiran od nule i koji kao logo nosi simbol konzumerizma. Mozes njima dati sad i sto godina, ali je to klub koji je temeljen na vrijednostima sa kojima se ja nikada ne bih mogao identificirati.
Ili recimo PSV (Philips Sport Vereniging)...
Ako RB potraje više decenija, nikakve razlike neće biti...
- mousstapha
#18071 Re: UEFA Champions League
Apotekari su mi skoro isto sto i Leipzig. Nikad simpaticni. PSV je osnovan prije vise od 100 godina kada je ekonomija i kapitalizam bila kud i kamo drugacija. Mada, ako cemo tjerati mak na konac, neka bude znak jednakosti medju njima. Medjutim, treba napomenuti jednu bitnu stvar. RB od pocetka gradi drugaciju pricu nego gore navedeni klubovi. RB osniva vise klubova, pa tako imas RB Leipzig, RB Salzburg, RB New York, pa hokejaski klub u Münchenu. Sve sa istim simbolima i dresovima. Ko se sa tim moze identificirati svaka mu cast.cyprus wrote:Možda ti ne bi, ali ima ko bi... Pa i Bayer Leverkusen ti je ista priča, samo mnogo starija... Korporacijski klub, koji je zahvaljujući svojoj dugotrajnosti stekao i tradiciju...mousstapha wrote:U ovu pricu mi se nikako ne uklapa RB Leipzig, klub koji je formiran od nule i koji kao logo nosi simbol konzumerizma. Mozes njima dati sad i sto godina, ali je to klub koji je temeljen na vrijednostima sa kojima se ja nikada ne bih mogao identificirati.
Ili recimo PSV (Philips Sport Vereniging)...
Ako RB potraje više decenija, nikakve razlike neće biti...
- cyprus
#18072 Re: UEFA Champions League
Ne znam ko se može identificirat, ali kad bi makar na kratko uspjeli poremetiti dominaciju Bayern ne bi mi bilo nimalo mrsko...
- mousstapha
#18073 Re: UEFA Champions League
To je sad skroz druga tema.
- cyprus
#18074 Re: UEFA Champions League
Btw, da sam iz Leipziga, identificiro bih se, što da ne...
- ExNihilo
#18075 Re: UEFA Champions League
Pa za Bayern bi bilo dobro da neko prekine dominaciju Bayerna.
To je kao sa imunim sistemom. Ako ne gradiš antitijela redovno, nahebao si.
To je kao sa imunim sistemom. Ako ne gradiš antitijela redovno, nahebao si.