Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ajatolah_

#18026 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

_BataZiv_0809 wrote:
Norm wrote: ...laHko je tebi ti otis'o... :wink:
Svaki izbor ima svoju cijenu.
A jesi to ti otišao ono u Italiju što si govorio? :?

Mah, naravno da svako racionalizira svoju odluku. Kiselo grožđe, slatki limun, i ti fazoni. :zjev: I sve je to OK do ne pređe u omalovažavanje nečijeg izbora uz onaj gorki cinizam "ma šta ti znaš, nemaš ti pojma, nisi ti seljak prošao svijeta i vidio kako narod živi..." Mi eto glupi i neprosvijetljeni, treba neko da mi otvori oči, duša draga. :maca:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18027 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ajatolah_ wrote: A jesi to ti otišao ono u Italiju što si govorio? :?

Mah, naravno da svako racionalizira svoju odluku. Kiselo grožđe, slatki limun, i ti fazoni. :zjev: I sve je to OK do ne pređe u omalovažavanje nečijeg izbora uz onaj gorki cinizam "ma šta ti znaš, nemaš ti pojma, nisi ti seljak prošao svijeta i vidio kako narod živi..." Mi eto glupi i neprosvijetljeni, treba neko da mi otvori oči, duša draga. :maca:
Ko je istinski sretan i zadovoljan svojim izborom, taj ne osjeca potrebu da druge ubjedjuje u bilo sta. Sve drugo je cisto lijecenje frustracija.

A nedavno sam se vratio otamo, bio malo u izvidnici kako sta. Sta mi treba da izganjam tzv. permesso, kakve su mi mogucnosti za posao i ostalo.

Ici cu opet krajem maja, na 3 mjeseca i tad cu znat sve definitivno.
Norm

#18028 Re: Zeničani

Post by Norm »

kamen spoticanja wrote:
fetic wrote:
kamen spoticanja wrote:Dofu na tv zenici uzivo
prvi put racionalno komunicira...ovakvog bi ga potpisao jos 2 mandata
Sanel:Obecali ste napredak Zenice, imate li kakve projekte, sta radite po tom pitanju?

Dofu:Ja sam obecao evropski grad i ja cu jahati na Otome...... hahahhaha :lol: :lol: :lol:

Al dobar je,meni se svida, ako nista zraci pozitivnom energijom, eksplozivan je.Podsjeca me na onoga Purasevica

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ovako ce i on za sest mjeseci
Al neda na mittal i dalje
kaze hajd da radimo na ekologiji ali da ne kritikujemo glasno

...cek, cek, malo, da li pricamo o istom onom Fudi koji je imao drugaciju predizbornu pricu???
:izet: :izet: :izet: :izet:
svako ima svoju cijenu...
sorted

#18029 Re: Zeničani

Post by sorted »

_BataZiv_0809 wrote:
Ajatolah_ wrote: A jesi to ti otišao ono u Italiju što si govorio? :?

Ko je istinski sretan i zadovoljan svojim izborom, taj ne osjeca potrebu da druge ubjedjuje u bilo sta. Sve drugo je cisto lijecenje frustracija.

A nedavno sam se vratio otamo, bio malo u izvidnici kako sta. Sta mi treba da izganjam tzv. permesso, kakve su mi mogucnosti za posao i ostalo.

Ici cu opet krajem maja, na 3 mjeseca i tad cu znat sve definitivno.
Mimo tromjescne opcije duzi ili stalni boravak imas samo preko studentske vize, legalnog poslodavca tj. radne dozvole ili braka.
sorted

#18030 Re: Zeničani

Post by sorted »

Ima li neki zenba u okolini osim fransiznog?
avenija

#18031 Re: Zeničani

Post by avenija »

ExNihilo wrote:
avenija wrote: Prije 20 godina smo izasli iz dugog rata , ocekivati Cirih i Bern za 20 godina nije realno. Kakva je Njemacka bila 20 godina nakon rata ?
Dopustite, mladi gospodine, da na vaše pitanje ponudim odgovor. Naime, 20 godina nakon rata Njemačka je bila najjača evropska ekonomija. Podaci preuzeti sa World Bank.

Image

Hvala, doviđenja. :kakoste:
Posto je offtopic, samo cu kratko i necu vise na ovu temu, istina je da sam poredio jabuke i kruske, ali i Vi ste isto uradili,1945 godine su svi krenuli od nule jer je cijela Evropa bila unistena a ovi koji su bolje stajali od Njemacke su sve njezine dugove ili polovicu oprostili , dok 1995 Bosna krece iz najteze moguce pozicije na Balkanu i Evropi u oporavak. Sve najbolje.
ExNihilo

#18032 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

avenija wrote:
ExNihilo wrote:
avenija wrote: Prije 20 godina smo izasli iz dugog rata , ocekivati Cirih i Bern za 20 godina nije realno. Kakva je Njemacka bila 20 godina nakon rata ?
Dopustite, mladi gospodine, da na vaše pitanje ponudim odgovor. Naime, 20 godina nakon rata Njemačka je bila najjača evropska ekonomija. Podaci preuzeti sa World Bank.

Image

Posto je offtopic, samo cu kratko i necu vise na ovu temu, istina je da sam poredio jabuke i kruske, ali i Vi ste isto uradili,1945 godine su svi krenuli od nule jer je cijela Evropa bila unistena a ovi koji su bolje stajali od Njemacke su sve njezine dugove ili polovicu oprostili , dok 1995 Bosna krece iz najteze moguce pozicije na Balkanu i Evropi u oporavak. Sve najbolje.
Drugim riječima, sam pobijaš tezu koju su prvobitno iznio. Zanimljivo.
channel10

#18034 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Sto ovo gospoda iz grijanja ne prijavljuje kvar koji je nastao prije skoro 24 sata?! Sinoc su bili mlaki radijatori, dok su danas hladni skroz.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#18035 Re: Zeničani

Post by gentoo »

To je zato sto bojkotujete Dzonlica :mrgreen:

https://www.zenicablog.com/amz-obustavl ... oba-kotla/
belfy

#18036 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote:

Image

ja bih samo da kazem kako ovo nije istina jer BiH uopste nije uvrstena na ovaj grafikon. uostalom, ni Njemacka nije uvrstena 20 godina nakon rata, nego 25. a vrlo je jasno da BiH moze napraviti veliki BUM za 5 godina. i da nas Svjetska Banka ozbiljno uzme u obzir i stavi na ove grafikone...samo da nam ne zadaju da predsjednistvo treba birati boju linije na grafikonu. onda smo propali...
notsure

#18037 Re: Zeničani

Post by notsure »

Norm wrote:
kamen spoticanja wrote: Al neda na mittal i dalje
kaze hajd da radimo na ekologiji ali da ne kritikujemo glasno
...cek, cek, malo, da li pricamo o istom onom Fudi koji je imao drugaciju predizbornu pricu???
:izet: :izet: :izet: :izet:
svako ima svoju cijenu...
Fudo pred izbore: Natjeraću Mital da ne zagađuje, ne smije se ponašati ovdje drukčije nego u Evropi...
Fudo nakon izbora: Građani moraju nešto da znaju: Meni je Mital obećao da će do 2018 biti sve isto ko u Evropi. JA sam to riješio!

Fudo pred izbore: Skloniću sve pse sa ulica, ako neće u azil, pobiće ih 700 lovaca.
Fudo nakon izbora: Građani moraju nešto da znaju: Ja sam ih sve sklonio, Nema ih više na ulicama, vjerujete li meni ili svojim očima? JA sam to riješio!

Čovjek laže tako dobro da je i samog sebe ubijedio da je to istina, svaka mu rečenica počinje sa "JA", a glupi seljaci mu se samo klanjaju i skandiraju Toooo kralju! Ali nismo mi boljeg ni zaslužili, upravo je ovo pravi načelnik za ovakvu selendru.
Casual's

#18038 Re: Zeničani

Post by Casual's »

notsure wrote:
Fudo pred izbore: Natjeraću Mital da ne zagađuje, ne smije se ponašati ovdje drukčije nego u Evropi...
Fudo nakon izbora: Građani moraju nešto da znaju: Meni je Mital obećao da će do 2018 biti sve isto ko u Evropi. JA sam to riješio!

Fudo pred izbore: Skloniću sve pse sa ulica, ako neće u azil, pobiće ih 700 lovaca.
Fudo nakon izbora: Građani moraju nešto da znaju: Ja sam ih sve sklonio, Nema ih više na ulicama, vjerujete li meni ili svojim očima? JA sam to riješio!

Čovjek laže tako dobro da je i samog sebe ubijedio da je to istina, svaka mu rečenica počinje sa "JA", a glupi seljaci mu se samo klanjaju i skandiraju Toooo kralju! Ali nismo mi boljeg ni zaslužili, upravo je ovo pravi načelnik za ovakvu selendru.
Too Fuade !
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18039 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Vrace, Naidin ili Ramo bi sigurno bili bolji.
Casual's

#18040 Re: Zeničani

Post by Casual's »

_BataZiv_0809 wrote:Vrace, Naidin ili Ramo bi sigurno bili bolji.
Moj Bata, pogledaj čovjeku istoriju postova, sve će ti biti jasno. :D

Bez obzira, vodio je kampanju na glupostima, i previše "nasilno", ali dobar posao odradi ovo par mjeseci. Spominjao je 100+ radnih mjesta za žene u skorije vrijeme (Turci neki), pa i to treba ispratiti.
kakavdanakneiskustvu

#18041 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

vrace neki dan imao bliski fizicki kontakt sa nekakvim advokatom
Norm

#18042 Re: Zeničani

Post by Norm »

_BataZiv_0809 wrote:Vrace, Naidin ili Ramo bi sigurno bili bolji.
...nije vise stvar ko bi bio bolji, sve je to isto, iz istog naroda, nego ko je manje lagao i obecavao... :izet:
...za mene je @Bata ovo vrijedjanje inteligencije i ne pristajem na to...i jos ne kontam sta je to on dobro uradio???
osim za svoju zenu...Ukinuo ZEDU i uhljebe u istoj, rijesio pitanje zagadjenja i grijanja dugorocno, rijesio problem kerova i zasranih ulica, rijesio problem 'Plave vode'...mozda je stvarno do mene :-?
a ne znam ima li iko s kim Vrace nije bio u sukobu?...osim tvorca mu stranke Mesica...
clio_dci120

#18043 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

http://www.avaz.ba/clanak/282066/toplov ... je-od-2020

Necemo mi, ima ko hoce...
A jos, sad ne znam da li je istina, prije 5-6 godina kada je ovo bilo aktuelno pricalo se da bi EP BiH sve platila :izet: , za razliku gdje ce ovdje dio finansiranja ici preko fondova ili na druge nacine.
N.N.

#18044 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Ekrem Cosic, vrli vijecnik ode da radi u PIO/MIO. A vi se kupajte po Evropi. :D
Nema ovdje hajra. Kako god da se gleda i koja god perspektiva uzima, opet je to sve kriminal, korupcija i nepotizam.
Ajatolah_

#18045 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

clio_dci120 wrote: http://www.avaz.ba/clanak/282066/toplov ... je-od-2020
A jos, sad ne znam da li je istina, prije 5-6 godina kada je ovo bilo aktuelno pricalo se da bi EP BiH sve platila :izet: , za razliku gdje ce ovdje dio finansiranja ici preko fondova ili na druge nacine.
Finansijera za rješavanje lokalnog problema grijanja vide u federalnom fondu za zaštitu okoliša i Vladi FBiH. Dakle čitava FBiH snosi teret rješavanja lokalnog pitanja. Onda i Zenica s pravom može isto tako tražiti sufinansiranje onih kotlova, štaviše kod nas je to puno više pitanje okoliša nego kad je u pitanju Sarajevo.
notsure

#18046 Re: Zeničani

Post by notsure »

Ajatolah_ wrote:
clio_dci120 wrote: http://www.avaz.ba/clanak/282066/toplov ... je-od-2020
Finansijera za rješavanje lokalnog problema grijanja vide u federalnom fondu za zaštitu okoliša i Vladi FBiH. Dakle čitava FBiH snosi teret rješavanja lokalnog pitanja. Onda i Zenica s pravom može isto tako tražiti sufinansiranje onih kotlova, štaviše kod nas je to puno više pitanje okoliša nego kad je u pitanju Sarajevo.
Ništa ne bi platila Elektroprivreda, to sve plaćaju korisnici. Elektroprivreda je nudila da ganja kredite, da ne mora Zenica, ali mi nismo htjeli. Tj. Huso nije htio.
Elektroprivreda je pravila ovakvu računicu:
- uzeli sadašnju cijenu tople (tačnije, mlake) vode iz Mitala - 45 KM/MWh
- uzeli cijenu tople vode iz TE Kakanj - 22 KM/MWh
- razliku u cijeni ukalkulisali u rate kredita za toplovod
- izračunali da treba kredit od 20 godina da bi se to isplatilo.
Znači, za iste pare koje sad plaćamo, otplaćivali bi kredit za toplovod i plaćali toplotu TE Kakanj, kao što to radi Lukavac (13 km toplovoda iz TE Tuzla se plaćalo razlikom u cijeni toplote Tuzla-Lukavac).

Huso (ili neko ko ga je držao u šaci) to nije dao jer se nije mogao ugraditi u projekat koji vodi JP, pa je gurao Montenegra.
Fudo to ne da jer ga je kupio Mital, pa zato ne da pričati o zagađenju.
Sarajevo puno više priča o svom "zagađenju" i na tu priču će uzeti toplotu iz Kaknja.
Umjesto da se pare (koje u fond uplaćuje i Mital) uzme Zenica, pa tako smanji ratu kredita i ubrza otplatu, sad će te pare uzeti Sarajevo.

Je li vam sad jasno zašto je Fudina komisija "eksperata" biologa i metalurga, cijenu toplote iz Kaknja sa 73 miliona eura bez objašnjenja pretvorila u 220 miliona KM i tako je učinila manje isplativom od ulaganja u Mitalove kotlove na koksni plin?
A ti se Muzafere kupaj.

Ko ne vjeruje, neka pogleda tačku 7a u materijalima za 4. sjednicu vijeća od 23.2.2017
http://www.zenica.ba/gradska-uprava/vij ... og-vijeca/
Ukupni troškovi realizacije projekta, uključivo i troškove finansiranja, su značajni i penju se na 220 mil. KM.
A da bilo koji ekonoomsita pogleda kalkulaciju komisije biologa i metalurga (strana 15), odvalio bi se smijati.
Ukupna investicija iznosi 47 mil. €, u koju je uključeno i procijenjena vrijednost od 5 mil. € unešenih osnovnih sredstava "ArcelorMittal Zenica" u novu kompaniju.

Izvor sredstava:
- kreditna sredstva.................................................................................... 31,50 (67%)
- vlastita sredstva...................................................................................... 15,51 (33%)
Vlastita sredstva raspoređena prema pretpostavljenom učešću ulagača u JVC su:
- AMZ (50%).............................................7,76 (uslovno)........................... 2,76 (keš)
- partner (30%)........................................................................................... 4,65
- grad Zenica (20%).................................................................................... 3,10
Ukupno:..................................................15,51.........................................10,51 (keš)

Iz ekonomska analize "ArcelorMittal Zenica", u posmatranom periodu od 15 godina ukupni godišnji prihodi se kreću od 27,2 do 25,5 mil. €, osim u 2019.godini – tada iznose 31,5 mil. €.
Kredit se isplaćuje za 7 godina, čime dividenda raste na cca 4,16 mil. €.
Ovo upućuje na ogromnu mogućnost razvoja firme, uzimanja dobiti ili smanjenje cijene toplinske energije.
Neke od jediničnih cijena sa kojima se ušlo u ekonomske izračune su:
- cijena toplinske energije................................................................ 21,12 €/MWh
(smanjenje cijene za 1,6% u odnosu na trenutnu. Nakon otplate kredita, zavisno od politike preduzeća moguće je sniženje cijene za 15,2%).
- para 37 bar....................................................................................... 23,6 €/t
- para 37/10 bar.................................................................................. 21,7 €/t
- para 10 bar za grad......................................................................... 20,0 €/t
- koksni plin........................................................................................ 49,0 €/1.000 Nm3
- visokopećni plin................................................................................. 9,0 €/1.000 Nm3
- industrijska voda.............................................................................. 50,0 €/1.000 m3
- demi voda........................................................................................ 0,39 €/m3
- zemni plin...................................................................................... 270,0 €/1.000 Nm3
- električna energija 50,0 €/MWh
commendatore

#18047 Re: Zeničani

Post by commendatore »

pozdravljam - gdje u zenici povoljno pouzdano i jako kvalitetno odraditi unutrasnje dubinsko ciscenje sjedista, neba i patosa auta? hvala
kamen spoticanja

#18048 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

commendatore wrote:pozdravljam - gdje u zenici povoljno pouzdano i jako kvalitetno odraditi unutrasnje dubinsko ciscenje sjedista, neba i patosa auta? hvala
Ja sam nedavno vozio kod nakog u Pehare
fino uradio za 70 KM
commendatore

#18049 Re: Zeničani

Post by commendatore »

https://www.zenicablog.com/zenicanin-os ... e-i-zasto/

ha ja - mora coek koji je odguljacio 33g penzijskog,zdravstvenog, pickimaterinih osiguranja, sad platit 16KM da bi Barucija Aida imala oktaviju za re-laksativno opustanje (od pisanja sranja i ogradjivanja od ljudi koji su joj napravili radno mjesto odguljivanjem 33g zivota sa ledja), informirajuci vasceli fejzbruk,zlatni sat ,zutaru, hoteliranje po evropi za prdoklacenje emailova i saopstenja - krhko je njeno znanje, skupi prohtjevi a g. H-ov bol u ledjima beznacajan.....

Image

tacno mi je zao vise sto Ratko Mladic nije smlavio ovu balijesinsku kvazidrzavu....
Last edited by commendatore on 18/03/2017 11:44, edited 1 time in total.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#18050 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

commendatore wrote:
tacno mi je zao vise sto Ratko Mladic nije smlavio ovu balijesinsku kvazidrzavu....
:lol: :lol: :lol:

Danas na utakmicu idemo abd! :bih:
Post Reply