Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- drug_profi
#18026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ovo je sad neka nova interpertacija bosnjastva...
-
VjecitiStudent
#18027 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pitali bi mi svašta i ove tvoje, kada bi imali muda da se pojave.fostrere wrote: Zato sto je jedno od tih "sjajnih imena" Darko Brkan.
Osim toga, na ovoj temi nema potrebe ni ucestvovati jer se tesko cenzurise i jer se brise svaka kritika Kojovicu, na koju on ne odgovara. On iskljucivo odgovara na dupelizacke komentare, sa hvala, pozdrav itd.
Tip ocigledno bjezi od ozbiljnih tema i veliki je ublehas koji ne znam na osnovu cega puca na jedno od najodgovornijih i najzahtjevnih mjesta u drzavi. Mislim ako je vec frajer pa se pojavio pod svojim pravim imenom i prezimenom, onda ili neka odgovara na prava pitanja ili neka nam ne dize bezveznu temu, bezvezne stranke i time se reklamira. Pomisliti ce neobavijesteni da su vazni. Heh, 720 stranica ubleharenja i teske cenzure.
-
VjecitiStudent
#18028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Što se onda, hrabro, ne potpišeš sa punim imenom i prezimenom?fostrere wrote:Vjerovao ili ne, medjutim izvoli pitaj, "moji" su tu, tacnije "moji" su zapravo ja.VjecitiStudent wrote:
Pitali bi mi svašta i ove tvoje, kada bi imali muda da se pojave.
E sad ako je lakse pronaci izgovor za ubleharenje i cenzuru ovdje bas na ovoj temi, gdje Kojovic ublehari mjesecima i godinama, a ne odgovara na konkretnu stvar jer virtualni psi cuvari brisu i baniraju svakog koji se usudi pitati konkretno pitanje koje nije lizanje dupeta, onda OK, vjeruj da sam SDA, SDP, DF, SBB ili bilo ko drugi, medjutim nisam, niti imam s njima veze.
Kojovic nije ovdje da bi on odgovorao na nasa pitanja, nego da reklamira svoju stranku besplatno. Zato kadrovi i dizu temu bezvezne ubleha stranke. Cuj 720 stranica, plus jedno 30 obrisanih kritickih stranica? Pa imaju li oni 720 glasova?
-
VjecitiStudent
#18029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kojoviću, uz sve kritike, kapa dole što se uopće usudio na ovakav vid komunikacije sa javnosti. Treba za to odvojiti i vremena i živaca.fostrere wrote:Znas, ja ne trazim da budem zidar, kad ne znam zidati, prema tome, zasto bi se ja predstavljao imenom i prezimenom koje znaci cijenjenom pucanstvu isto kao i ovaj instant nick, sto znaci nista?VjecitiStudent wrote:
Što se onda, hrabro, ne potpišeš sa punim imenom i prezimenom?
To sto se Kojovic ovdje predstavio je iz tog razloga sto se zeli reklamirati na stranici. On zeli trositi javne pare, on je na kantonalnoj i federalnoj cucli, prema tome on ima obaveze prema javnosti, ja ne, niti me javnost hrani, niti me javnost oblaci i finansira, prema tome ja nisam duzan se predstavljati. A ako vec Kojovic koristi ovaj forum za reklamu, onda neka odgovara na pitanja koja mu se postavljaju, tacnije neka cenzori ne cenzurisu pitanja koja mu se postavljaju, a njemu se ne svidjaju.
Peđa, kakve su šanse da nagovoriš prijatelja Dinu da ti se pridruži na ovim stranicama?
- Maystor
#18030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Lično ne bih imao ništa protiv da Peđa bude premijer i da okupi ekipu kako je zamislio. Ali ...
Pročitah ovaj intervju
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/inte ... tenih-ruku
Tu nema niti jedne ideje koja je realno provodiva i koja bi riješila neko od gorućih pitanja. Populistička priča i ništa drugo.
npr. ovako je g. Peđa zamislio riješiti probleme u komunalnoj privredi
"Sadašnji sistem, po kojem subvencije za komunalne usluge iz budžeta podjednako dobiva onaj ko mjesečno prima 300 i onaj ko zarađuje hiljade KM, i ekonomski i moralno je neodbranjiv. Veći dio cijene reformi koje nas čekaju morat će platiti oni koji imaju više"
lijepo zvuči, ali u praksi neprovodivo. Recimo, vlasnik kafića koji vozi Q7 prijavio da zarađuje 300 KM i Peđa bi mu subvencionirao komunalije. Kao i desetinama hiljada ljudi koji rade na crno, a fiktivno su prijavljeni na birou. Ali bi zato podigao cijenu npr. familiji u kojoj dvoje radi za prosječnu platu.
ili recimo
"Očekujem od svih ministara da prije stupanja na dužnost prilože izjave kojima se odriču 20 posto primanja i svih naknada za rad u komisijama svojih ili drugih ministarstava. To isto ću tražiti i od državnih službenika i neću kao izgovor prihvatiti da se čekaju zakonske izmjene (iako ćemo ih, naravno, odmah pokrenuti)."
Tražiće od državnih službenika da se odreknu 20% od plate? Jesam li dobro razumio?
Pročitah ovaj intervju
Tu nema niti jedne ideje koja je realno provodiva i koja bi riješila neko od gorućih pitanja. Populistička priča i ništa drugo.
"Sadašnji sistem, po kojem subvencije za komunalne usluge iz budžeta podjednako dobiva onaj ko mjesečno prima 300 i onaj ko zarađuje hiljade KM, i ekonomski i moralno je neodbranjiv. Veći dio cijene reformi koje nas čekaju morat će platiti oni koji imaju više"
lijepo zvuči, ali u praksi neprovodivo. Recimo, vlasnik kafića koji vozi Q7 prijavio da zarađuje 300 KM i Peđa bi mu subvencionirao komunalije. Kao i desetinama hiljada ljudi koji rade na crno, a fiktivno su prijavljeni na birou. Ali bi zato podigao cijenu npr. familiji u kojoj dvoje radi za prosječnu platu.
ili recimo
"Očekujem od svih ministara da prije stupanja na dužnost prilože izjave kojima se odriču 20 posto primanja i svih naknada za rad u komisijama svojih ili drugih ministarstava. To isto ću tražiti i od državnih službenika i neću kao izgovor prihvatiti da se čekaju zakonske izmjene (iako ćemo ih, naravno, odmah pokrenuti)."
Tražiće od državnih službenika da se odreknu 20% od plate? Jesam li dobro razumio?
- Maystor
#18031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Iz koje Centrale tebe poslaše?fostrere wrote:Kojovic se reklamira ovdje i izbjegava ozbiljna pitanja. A kad mu se ta ozbiljna pitanja postave, on se ne pojavljuje dok god cenzori ne obrisu ta pitanja i ne spucaju ban onom koji se usudio postaviti Kojovicu takvo pitanje. Nikakve koristi za javnost, laznjak, ubleha, reklama. Sad da li je besplatna ili ne, ne znam, ali je ova tema propagandne poruke. Prema tome, doci ce i drugi ako plate ili ako ih gazda politicki voli. Medjutim javnost nista od toga nema.VjecitiStudent wrote:
Kojoviću, uz sve kritike, kapa dole što se uopće usudio na ovakav vid komunikacije sa javnosti. Treba za to odvojiti i vremena i živaca.
Peđa, kakve su šanse da nagovoriš prijatelja Dinu da ti se pridruži na ovim stranicama?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#18032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Komandant malmeške slavne ličnoMaystor wrote:Iz koje Centrale tebe poslaše?
-
zippoo87
#18033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
a ZASTO uvijek gledate ono sto je losije od onog sto je dobro ???!Maystor wrote:Lično ne bih imao ništa protiv da Peđa bude premijer i da okupi ekipu kako je zamislio. Ali ...
Pročitah ovaj intervju
ili recimo
od necega se treba krenuti i prvo zaustaviti urusavanje a i to je vrlo tesko a onda malo po malo,poceti popravljati i dizati standarde
kako me samo nervira,kada se neki "Uhvate" 1-2 stavke i o njoj mlate do besvijesti
de malo i napisite i komentarisite pozitivne stvari...valjda je vama koji zivite u KS u interesu da vas bolji vode,jer to direktno utice na vas...ne kontam cemu odma to "pokalanje" nekoga koji zeli da radi,samo zato sto je iz druge stranke ili je ove ili one nacionalnosti
kada procitam ovdje forsiranja sto je pedja srbin...zlo mi bude a covjek veci patriota od vecine
a i ovi klonovi iz raznih "centrala" su smijesni vise...i onda se zale sto su banovani
- drug_profi
#18034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Evo da ti kazem sta meni smeta, a Pedja je na poziciji zahvaljujuci i glasovima iz moje kuce.
Meni strasno smeta sto se on zalaze za neprovodiv i npeosten nacin tarifiranja potrosnje vode. ovaj ViK nije u stanju da to radi na fer nacin. Nisu u stanju da ocitaju svaki mjesec na isti datum potrosnju (sto je bitno u ovom slucaju). Nisu u stanju da izbazdare sat, nisu u stanju da zamjene neispravan, da poprave pokvaren itd.
Baska sto su zakinute viseclane familije koje ni u filmovima ne mogu ostati unutar 5 kubika mjesecno. Ispada taj kupac nezakonito stavljen u diskriminiran polozaj.
Dalje, npr. meni je sat pokvaren i kad se konacno to popravilo (i to mojim urgencijama i zahtjevom) ispalo je da ce me zaduziti 200 kubika neobracunate a potrosene vode (koju sam ja akontativno placao svaki mjesec unazad 8 mjeseci), kao da sam potrosi u zadnjem mjesecu naravno po najskupljoj tarifi. I rekose mi jos, da se mogu zaliti....
pa mozda se uvazi.
Jebo lud zbunjenog...
Voda mora biti po istoj cijeni od prvog do zadnjeg kubika, sve dok nije tarifirana po glavi stanovnika, a ne po potrosacu, i potpuno je nebitno jel to penzioner ili direktor banke. To je kao da ja musteriju osacujem na ulazu pa nekom dam hljeb za pola marke, a nekom ne dam ispod dvije. Saberite se ljudi.
tacno sam se pokajao zbog podrske, jer mi se pofino o ledja obila.
Meni strasno smeta sto se on zalaze za neprovodiv i npeosten nacin tarifiranja potrosnje vode. ovaj ViK nije u stanju da to radi na fer nacin. Nisu u stanju da ocitaju svaki mjesec na isti datum potrosnju (sto je bitno u ovom slucaju). Nisu u stanju da izbazdare sat, nisu u stanju da zamjene neispravan, da poprave pokvaren itd.
Baska sto su zakinute viseclane familije koje ni u filmovima ne mogu ostati unutar 5 kubika mjesecno. Ispada taj kupac nezakonito stavljen u diskriminiran polozaj.
Dalje, npr. meni je sat pokvaren i kad se konacno to popravilo (i to mojim urgencijama i zahtjevom) ispalo je da ce me zaduziti 200 kubika neobracunate a potrosene vode (koju sam ja akontativno placao svaki mjesec unazad 8 mjeseci), kao da sam potrosi u zadnjem mjesecu naravno po najskupljoj tarifi. I rekose mi jos, da se mogu zaliti....
Jebo lud zbunjenog...
Voda mora biti po istoj cijeni od prvog do zadnjeg kubika, sve dok nije tarifirana po glavi stanovnika, a ne po potrosacu, i potpuno je nebitno jel to penzioner ili direktor banke. To je kao da ja musteriju osacujem na ulazu pa nekom dam hljeb za pola marke, a nekom ne dam ispod dvije. Saberite se ljudi.
tacno sam se pokajao zbog podrske, jer mi se pofino o ledja obila.
-
Pedja Kojovic
#18035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drugi profil
Ne znam kojim informacijama raspolazete ali...
Mi nismo podrzali prvi (ni drugi) metod naplate vode i bili smo vrlo glasni i javni u vezi toga.
Nasa dva su medju 13 potpisa zastupnika koji su zbog prvog metoda podnijeli tuzbu Ustavnom sudu FBiH.
p.k.
Mi nismo podrzali prvi (ni drugi) metod naplate vode i bili smo vrlo glasni i javni u vezi toga.
Nasa dva su medju 13 potpisa zastupnika koji su zbog prvog metoda podnijeli tuzbu Ustavnom sudu FBiH.
p.k.
- drug_profi
#18036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postovani Pedja,Pedja Kojovic wrote:drugi profil
p.k.
mozda me prenijelo, ali ti si ovdje zagovarao sistem naplate prema potrosnji, mada ja smatram da to nije u redu jer je rijec o istoj robi kod prvog i zadnjeg kubika. Analogijom, kilo hljeba je pola marke, 5 kila je 20 maraka?
Oni (banda) su to sproveli u djelo na svoj nacin i jos nam se smijali u lice sa idiotskim tvrdnjama da je crno=bijelo.
Dakle, imam u vidu da ste pokretali pitanje korekcije tog sistema u parlamentu, ali ste pomnozeni nulom. isprovocirali ste neku korekciju, koja je i dalje nepostena...
TVRDIM: nemate pravo vrsiti diskriminaciju potrosaca ni po kojem osnovu. Kubik vode mora imati istu cijenu od prvog do zadnjeg sve dok niste u stanju obezbjediti da se posteno utvrdi potrosnja po glavi i to tacno na mjesec dana, i to preko bazdarenih i ispravnih vodomjera.
Koja ce cijena tog kubika biti, to je vec druga stvar. Logicno je da ce poskupljnje najvise pogodti viseclane porodice, pa apsolutno nema logike ni opravdanja da se jednoclana domacinstva stite garantovanom cijenom.
-
VjecitiStudent
#18037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Korekcija je isprovocirana ogromnim gubitkom kojeg Vodovod ima i zahtjevom EBRD-a da se cijene vode povise, da bi Vodovod bio u stanju da vraća kredit za rekonstrukciju vodovodne mreže.drugi profil wrote:Postovani Pedja,Pedja Kojovic wrote:drugi profil
p.k.
mozda me prenijelo, ali ti si ovdje zagovarao sistem naplate prema potrosnji, mada ja smatram da to nije u redu jer je rijec o istoj robi kod prvog i zadnjeg kubika. Analogijom, kilo hljeba je pola marke, 5 kila je 20 maraka?
Oni (banda) su to sproveli u djelo na svoj nacin i jos nam se smijali u lice sa idiotskim tvrdnjama da je crno=bijelo.
Dakle, imam u vidu da ste pokretali pitanje korekcije tog sistema u parlamentu, ali ste pomnozeni nulom. isprovocirali ste neku korekciju, koja je i dalje nepostena...
TVRDIM: nemate pravo vrsiti diskriminaciju potrosaca ni po kojem osnovu. Kubik vode mora imati istu cijenu od prvog do zadnjeg sve dok niste u stanju obezbjediti da se posteno utvrdi potrosnja po glavi i to tacno na mjesec dana, i to preko bazdarenih i ispravnih vodomjera.
Koja ce cijena tog kubika biti, to je vec druga stvar. Logicno je da ce poskupljnje najvise pogodti viseclane porodice, pa apsolutno nema logike ni opravdanja da se jednoclana domacinstva stite garantovanom cijenom.
-
VjecitiStudent
#18038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Peđa, da li će neko iz NS ikada odgovoriti na pitanje o vašem dizanju ruku za sramotni iznos koji će ove godine biti dodijeljen političkim strankama iz budžeta Grada.Pedja Kojovic wrote:drugi profil
p.k.
- Maystor
#18039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drugi profil, Peđin model je neprovodiv u praksi, to je kristalno jasno. Lijepo zvuči "ko ima više, nek plati više", ali je nemoguće na fer način to sprovesti (naveo sam primjere). Takođe je vrlo teško praviti modele prema broju članova domaćinstva, jer ljudi varaju sa kućnim listama (prijavljuju članove porodice koji tu ne žive itd.). Takođe si ispravno primjetio da sistem mjerenja potrošnje vode nije pouzdan. Suština svega je da će voda poskupiti, jedan od razloga je naveo i vjecitistudent.
- drug_profi
#18040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To je svima vec jasno. Samo mora biti i jasno da ce to biti tesko prihvaceno sve dok su primanja u monopolisti i gubitasu kao sto je ViK vece od prosjeka u privredi.
Prvo se mora sve svesti na level firme koja je u ogromnim dugovima, pa onda graditi zdravo.
Ista stvar i sa toplanama.
Nemojte provocirati ljude time sto ce za vodu davati 40-50 maraka dok gledaju kako se taj novac krcmi i razbacuje tamo gdje stigne, a vode ni grijanja nemaju kako bi trebalo.
Prvo se mora sve svesti na level firme koja je u ogromnim dugovima, pa onda graditi zdravo.
Ista stvar i sa toplanama.
Nemojte provocirati ljude time sto ce za vodu davati 40-50 maraka dok gledaju kako se taj novac krcmi i razbacuje tamo gdje stigne, a vode ni grijanja nemaju kako bi trebalo.
-
Pedja Kojovic
#18041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drugi profil
Mnogo smo stranica posvetili tom pitanju i zbog toga ovdje necu ponavljati sve detalje.
Ne slazem se sa principom koji ste iznijeli a koji,da sumiram, kaze da svaki dio necega mora biti placen isto bez obzira na ukupnu iskoristenu kolicinu.
Koriscenje nekog resursa daleko iznad neophodne ili uobicajene (dvije razlicite mjere a ne sinonimi) predstavlja luksuz
koji se tako treba i obracunavati.
Oni koji su pazljivo pratili reakcije politickih partija na model koji je predlozila Vlada KS ce se sjetiti da smo u nasem saopstenju upozorili resornog ministra Petrovica da je pet kubika vode po osobi prepoznato kao ljudsko pravo i u deklaraciji UN-a i u praksi demokratskih zemalja. Obzirom da je nasa zemlja bogata ovim resursom smatramo da se ne moramo drzati tog minimuma i da smo kao egzistencijalnu potrebu mogli odrediti nesto vecu kolicinu po osobi za koju bi se placala cista ekonomska cijena. Potrosnja vode, po osobi, daleko iznad tog prosjeka bi, po nama, trebala biti obracunavana po vecoj cijeni.
Ja sam na stranicama ovog forumu govorio i o drugim primjerima na koje bi, mi smatramo, trebalo primjeniti ovaj princip.
Grijanje, elektricna energija, porez na nekretnine, progresivna poreska stopa, itd.
Sadasnji sistem subvencija komunalnih usluga je, po nama, socijalno krajnje nepravedan jer u podjednakoj mjeri snizava cijenu tih usluga i milioneru i penzioneru.
p.k.
Mnogo smo stranica posvetili tom pitanju i zbog toga ovdje necu ponavljati sve detalje.
Ne slazem se sa principom koji ste iznijeli a koji,da sumiram, kaze da svaki dio necega mora biti placen isto bez obzira na ukupnu iskoristenu kolicinu.
Koriscenje nekog resursa daleko iznad neophodne ili uobicajene (dvije razlicite mjere a ne sinonimi) predstavlja luksuz
Oni koji su pazljivo pratili reakcije politickih partija na model koji je predlozila Vlada KS ce se sjetiti da smo u nasem saopstenju upozorili resornog ministra Petrovica da je pet kubika vode po osobi prepoznato kao ljudsko pravo i u deklaraciji UN-a i u praksi demokratskih zemalja. Obzirom da je nasa zemlja bogata ovim resursom smatramo da se ne moramo drzati tog minimuma i da smo kao egzistencijalnu potrebu mogli odrediti nesto vecu kolicinu po osobi za koju bi se placala cista ekonomska cijena. Potrosnja vode, po osobi, daleko iznad tog prosjeka bi, po nama, trebala biti obracunavana po vecoj cijeni.
Ja sam na stranicama ovog forumu govorio i o drugim primjerima na koje bi, mi smatramo, trebalo primjeniti ovaj princip.
Grijanje, elektricna energija, porez na nekretnine, progresivna poreska stopa, itd.
Sadasnji sistem subvencija komunalnih usluga je, po nama, socijalno krajnje nepravedan jer u podjednakoj mjeri snizava cijenu tih usluga i milioneru i penzioneru.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#18042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
vjecitistudent
Kao sto smo vam vec nekoliko puta i Albin i ja odgovorili...
Naravno da cemo odgovarati za sve pa i za tu odluku.
Mi nismo radili prijedlog budzeta ali smo nasa tri glasa u GV koje broji 28 vjecnika iskoristili da autore prisilimo na neke izmjene.(Detalje mozete vidjeti u nasim saopstenjima koja se bave gradskim budzetom).
Da li smo 100% zadovoljni budzetom?
Nismo.
Da li bi budzet koji bi mi sami radili bitno razlikovao od sadasnjeg?
Sasvim sigurno.
Ali smo procjenili da je u trenutnom sastavu GV to najvise sto smo mogli uraditi.
p.k.
Kao sto smo vam vec nekoliko puta i Albin i ja odgovorili...
Naravno da cemo odgovarati za sve pa i za tu odluku.
Mi nismo radili prijedlog budzeta ali smo nasa tri glasa u GV koje broji 28 vjecnika iskoristili da autore prisilimo na neke izmjene.(Detalje mozete vidjeti u nasim saopstenjima koja se bave gradskim budzetom).
Da li smo 100% zadovoljni budzetom?
Nismo.
Da li bi budzet koji bi mi sami radili bitno razlikovao od sadasnjeg?
Sasvim sigurno.
Ali smo procjenili da je u trenutnom sastavu GV to najvise sto smo mogli uraditi.
p.k.
- Banksy
#18043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Još samo da neko pojasni ko će utvrđivati mjeru za ''neophodno ili uobičajeno'' i ko će utvrđivati njegovu kompetentnost da donosi takve sudove (u svjetlu, recimo, njegovih higijenskih navika i individualnih potreba).Pedja Kojovic wrote:
p.k.
Izuzetno nekorektno i diskriminirajuće razmišljanje.
- Alfons Kauders
#18044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zao mi je pedja, u mnogim stvarima se slazemo, ali ovo je fakat nepotrebno... ideja o odricanju 20% plata i naknada je prakticna - nesto slicno sam i ja zagovarao, da se sami odreknu... stranacka stega ce odraditi svoje, rijec je o popularnim mjerama koje bi podrzale sve ozbiljne stranke...Pedja Kojovic wrote:drugi profil
p.k.
ali ovo za vodu i komunalije ni pod razno... to bi stvorilo OGROMNE probleme u naplati i racunovodstvu, plus bi otvorilo kanton masovnim tuzbama, jer bi se vrlo lako moglo ispostaviti da taj nacin uredjivanja cijena nije u skladu s drugim zakonima koji reguliraju tu oblast
rijec je o robama i uslogama, ne resursima - nema tu nekog pametovanja, cijena treba i mora biti ista za sve potrosace... i mora biti komercijalna, inace ce nam se ponoviti novi gras i nove toplane... to ne znaci da kanton nece paziti socijalno ugrozene - ima drugih, prakticnijih nacina da se to odradi
danas imamo apsurdnu situaciju da kanton u komunalnoj privredi subvencionira sve, i mene, i tebe, i nekog ko prezivljava sa 400 maraka mjesecno - to je cista ludost... bolje bi bilo da se dizu cijene, da komercijalnu cijenu placaju oni koji imaju mogucnosti, a da guramo one u stanju socijalne potrebe na drugi nacin, istim parama koje bi svakako bacili na indirektne subvencije, a ne da neselektivno subvencioniramo komunalije ljudima koji zive sa 3000 i 300 maraka mjesecno
- Paranoid
#18045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Alfons, sa svojim dijelom posta o komunalijama si udario u sustinu problema..
-
Pedja Kojovic
#18046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
alfons kauders
Ja ne vidim u cemu se vas stav razlikuje od onoga sto sam ja napisao.
p.k.
p.k.
- Alfons Kauders
#18047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
hvala hvalaParanoid wrote:Alfons, sa svojim dijelom posta o komunalijama si udario u sustinu problema..
(hocu da se uvalim kod pedje kao savjetnik, dosta sam ja budzet punio)
gras smo satrali obecavajuci subvencije za desetine hiljada gradjana koje kanton nije bio u stanju izmirivati... toplane smo sahranili odredjujuci im nisku, neekonomsku cijenu... u oba slucaja smo napravili desetine miliona minusa, zato jer smo tretirali komunalnu privredu kao socijalni servis... iskreno, mislim da je dosta - samo se odgadja neminovno
te firme se moraju sanirati i moraju poslovati na komercijalnim principima, alternative jednostavno nema (da ne pricamo o neredu i nerealnim platama u dobrom dijelu komunalnih preduzeca)
mislim da bi sad neke privremene mjere i krpljenje situacije bile kontraproduktivne... vrijeme je da se konacno krene u rjesavanje tog problema, sto ukljucuje i i nepopularne mjere koje mnogi gradjani nece odobravati... ali su prijeko potrebne - inace ce biti samo gore... kanton nije tinejdzerka na fejsbuku da skuplja lajkove - ove mjere treba predlagati struka, a ne politika s ciljem dodvoravanja glasacima
- Alfons Kauders
#18048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
razlikuje se u tome sto ja tvrdim da cijena mora biti ista za sve...Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
p.k.
a onda neka kanton, od novca koji bi inace otisao na indirektne i neselektivne subvencije, taj novac usmjeri iskljucivo onima koji ne mogu podnijeti placanje pune, komercijalne cijene... znam da je to nepopularno, jer se te indirektne subvencije danas ne racunaju kao socijalna davanja - mada i ja i ti znamo da su upravo to
dalje - ovo sto banksy kaze, ko bi odredjivao te stvari u tvom primjeru? komunalna preduzeca? neki nezavisni organ? kanton? po kojem osnovu? samo po potrosnji? pa da kubik vode u apartmanu na bjelasnici bude jeftiniji od kubika vode viseclanoj porodici s bastom ili nekim zanatom?
i onda se vratimo na srz problema - mi ni danas nemamo BLAGE VEZE o broju socijalno ugrozenih... imamo ko fol podatke, a znas vjerovatno bolje od mene koliko su pouzdani i koliko marifetluka tu ima... ima ljudi koji su na papiru u stanju socijalne potrebe, koji nemaju dana radnog staza, a zapravo zaradjuju vise od mene i tebe zajedno... samo medju prijateljima imam dva slucaja ljudi koji zaradjuju nekoliko milja mjesecno - a na papiru su nezaposleni i zadnja sirotinja... mada jedan ima cca. pola miliona nekretnina
-
Pedja Kojovic
#18049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
alfonse kauders
Ovo i jeste tema za raspravu i drago mi je da o tome diskutujem
Koliko sam shvatio, slazemo se da vlast mora prestati tretirati sve kao socijalni fond.(komunalne usluge, penzijski fond, itd).
Vas model pretpostavlja izradu socijalnih karti.
Nazalost, mi u ovom trenutku nemamo cak ni jedinstvenu databazu korisnika socijalnih usluga.
Nas socijalni sistem, kao sto vam je sigurno poznato, je od strane relevantnih agencija ocjenjen kao potpuni promasaj.
Cak 80% svih socijalnih davanja. prema spomenutim analizama, ide onima kojima socijalna pomoc uopste ne treba.
(U jednoj usporedbi u jednoj analizi se kaze da bi potpuno ukidanje socijalnih fondova u BiH povecalo siromastvo samo za 1%).
U svakom slucaju to sto vi zagovarate jeste jedan od modela koje treba razmotriti.
Ipak. stojim na stanovistu da neovisno od toga treba uobliciti sistem komunalnih taksi i poreza koji ce prepoznati
osnovne zivotne, komunalne i prostorne egzistencijalne potrebe i zastiti ih, a koriscenje iznad toga tretirati kao luksuz, biznis, itd.
Taj princip se moze primjeniti i na grijanje i na porez na nekretnine (razlikujuci nekrentine u kojima vlasnik primarno zivi od onih u kojima ne zivi) itd.
I jedna i drugi model zahtijevaju ozbiljne reforme u evidencionom sistemu drzave. Prvi zahtijeva izradu socijalnih a drugi imovinskih karata svakog gradjanina. Ja vjerujem da bi siroka javna rasprava na ovu temu ponudila rjesenje koje bi sadrzavalo elemente i jednog i drugog modela.
Prvi korak, i u jednom i u drugom, slucaju, slozicete se, jeste utvrdjivanje stvarne ekonomske cijene komunalnih usluga.
Tom koraku, kako sam vec mnogo puta rekao, mora prethoditi temeljna racionalizacija u komunalnim preduzecima jer troskovi poslovanja ovih preduzeca - ukljucujuci naravno i neracionalno zaposljavanje koje je trajalo godinama - znacajno uticu na iznos te stvarne, ekonomske, cijene.
p.k.
Koliko sam shvatio, slazemo se da vlast mora prestati tretirati sve kao socijalni fond.(komunalne usluge, penzijski fond, itd).
Nazalost, mi u ovom trenutku nemamo cak ni jedinstvenu databazu korisnika socijalnih usluga.
Nas socijalni sistem, kao sto vam je sigurno poznato, je od strane relevantnih agencija ocjenjen kao potpuni promasaj.
Cak 80% svih socijalnih davanja. prema spomenutim analizama, ide onima kojima socijalna pomoc uopste ne treba.
(U jednoj usporedbi u jednoj analizi se kaze da bi potpuno ukidanje socijalnih fondova u BiH povecalo siromastvo samo za 1%).
U svakom slucaju to sto vi zagovarate jeste jedan od modela koje treba razmotriti.
Ipak. stojim na stanovistu da neovisno od toga treba uobliciti sistem komunalnih taksi i poreza koji ce prepoznati
osnovne zivotne, komunalne i prostorne egzistencijalne potrebe i zastiti ih, a koriscenje iznad toga tretirati kao luksuz, biznis, itd.
Taj princip se moze primjeniti i na grijanje i na porez na nekretnine (razlikujuci nekrentine u kojima vlasnik primarno zivi od onih u kojima ne zivi) itd.
I jedna i drugi model zahtijevaju ozbiljne reforme u evidencionom sistemu drzave. Prvi zahtijeva izradu socijalnih a drugi imovinskih karata svakog gradjanina. Ja vjerujem da bi siroka javna rasprava na ovu temu ponudila rjesenje koje bi sadrzavalo elemente i jednog i drugog modela.
Prvi korak, i u jednom i u drugom, slucaju, slozicete se, jeste utvrdjivanje stvarne ekonomske cijene komunalnih usluga.
Tom koraku, kako sam vec mnogo puta rekao, mora prethoditi temeljna racionalizacija u komunalnim preduzecima jer troskovi poslovanja ovih preduzeca - ukljucujuci naravno i neracionalno zaposljavanje koje je trajalo godinama - znacajno uticu na iznos te stvarne, ekonomske, cijene.
p.k.
- Paranoid
#18050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinjavam se sto upadam u raspravu, ali zar vecina reformi ne zavisi od sistema drzave? Volio bih kada bi mi neko objasnio da kada se "zagrebe" po povrsini oko bilo kojeg problema unutar KS-a, zar se ne nazire rjesenje SAMO na nivou drzave.Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders
p.k.