HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
crnivrag

#18026 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

suad-sarajevo wrote:Pitanje za MH i HS kablovska. Danas dobio novi signal. Dobio naravno mnoštvo kanala, korisnik sam KID 22 paketa. Dvije stvari imam a to su:

1. Zašto još uvijek ne mogu da gledam sve kanale preko D3 go aplikacije?
2. Zašto su počele kockice i to uglavnom na Sportklubovima u HD-u?

Hvala.
Odgovoriće ti oni detaljnije na ovo, a ja ti mogu reći ovo:

1. Ovdje su na temi davno odgovorili da sve kanale putem D3 GO aplikacije mogu gledati korisnici koji uzmu Telemach pakete.

2. Iz ličnog iskustva ti mogu reći da je vjerovatno problem u slaboj jačini signala, a HD kanali su posebno podložni interferencijama u signalu, pa dolazi do pikselizacije (kockanja) HD kanala.

Za taj problem je rješenje mjerenje signala od strane njihovih tehničara, i po potrebi izmjena instalacija koje vode do ulaza u zgradu/kuću ili instalacija u samom stanu/kući, te ugradnja pojačala signala.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#18027 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

crnivrag wrote:
suad-sarajevo wrote:Pitanje za MH i HS kablovska. Danas dobio novi signal. Dobio naravno mnoštvo kanala, korisnik sam KID 22 paketa. Dvije stvari imam a to su:

Hvala.

1. Ovdje su na temi davno odgovorili da sve kanale putem D3 GO aplikacije mogu gledati korisnici koji uzmu Telemach pakete.

2. Iz ličnog iskustva ti mogu reći da je vjerovatno problem u slaboj jačini signala, a HD kanali su posebno podložni interferencijama u signalu, pa dolazi do pikselizacije (kockanja) HD kanala.

Za taj problem je rješenje mjerenje signala od strane njihovih tehničara, i po potrebi izmjena instalacija koje vode do ulaza u zgradu/kuću ili instalacija u samom stanu/kući, te ugradnja pojačala signala.
Za D3 go mi i nije neki problem ali ove kockice su zaista iritantne. Sada gledam u postavkama TV-a odnosno modula i vidim da je kvalitet signala od 80% do 90% dok je jačina konstntno na 100%.
crnivrag

#18028 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

suad-sarajevo wrote: Za D3 go mi i nije neki problem ali ove kockice su zaista iritantne. Sada gledam u postavkama TV-a odnosno modula i vidim da je kvalitet signala od 80% do 90% dok je jačina konstntno na 100%.
To su odlični parametri, i kod mene su takvi.

Moguće je da ta frekvencija, na kojoj ti se nalaze ti HD kanali, ima slab signal.

Provjeri postavke na tim "sjeckajućim" kanalima, pa ako su i tu parametri ok, onda je problem sa njihove strane.
suad-sarajevo

#18029 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Na koji način da provjerim?

Edit: Našao sam u dnu piše 618 Mhz, 256 QAM, 6950 kS/s sportklub 1 HD je u pitanju trenutno.
Benq

#18030 Re: HS kablovska

Post by Benq »

suad-sarajevo wrote: Edit: Našao sam u dnu piše 618 Mhz, 256 QAM, 6950 kS/s sportklub 1 HD je u pitanju trenutno.

Jedno pitanje , imas li kanale iz prosirenog paketa ?
suad-sarajevo

#18031 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Imam 6 sportklubova od čega su 3 u HD-u što me realno najviše i zanima... :D da znam koji sapdaju u prošireni rado bih ti rekao.
Benq

#18032 Re: HS kablovska

Post by Benq »

suad-sarajevo wrote:Imam 6 sportklubova od čega su 3 u HD-u što me realno najviše i zanima... :D da znam koji sapdaju u prošireni rado bih ti rekao.
Onda vjerovatno imas :) , npr Ginx ?
suad-sarajevo

#18033 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Ima Ginx. Ali ide evropska liga na BHT-u i ona je u ovom momentu prioritet. :D :thumbup:
Benq

#18034 Re: HS kablovska

Post by Benq »

suad-sarajevo wrote:Ima Ginx. Ali ide evropska liga na BHT-u i ona je u ovom momentu prioritet. :D :thumbup:
Haha naravno :D

Hvala Sudo :thumbup:
suad-sarajevo

#18035 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Nema na čemu. Javim se na poluvrmenu. :D
4L0n3

#18036 Re: HS kablovska

Post by 4L0n3 »

Je li istina da se ne moze vrsiti port-forwarding na dodijeljenoj ip adresi, ako ne platis tih 5.5 dodatnih maraka mjesecno? (kod ovog telemach-hs providera)
kemox

#18037 Re: HS kablovska

Post by kemox »

4L0n3 wrote:Je li istina da se ne moze vrsiti port-forwarding na dodijeljenoj ip adresi, ako ne platis tih 5.5 dodatnih maraka mjesecno? (kod ovog telemach-hs providera)
Što bi ovo ograničili? Kakvi si možda je i istina.
Ako je ovo istina oni nisu normalni!
perfect_guy

#18038 Re: HS kablovska

Post by perfect_guy »

večeras u dva navrata se samo prekinu telefonska veza
Benq

#18039 Re: HS kablovska

Post by Benq »

4L0n3 wrote:Je li istina da se ne moze vrsiti port-forwarding na dodijeljenoj ip adresi, ako ne platis tih 5.5 dodatnih maraka mjesecno? (kod ovog telemach-hs providera)
Jos nigdje nema nista zvanicno oko toga.
kakaljin

#18040 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

suad-sarajevo wrote:
crnivrag wrote:

Hvala.

Za D3 go mi i nije neki problem ali ove kockice su zaista iritantne. Sada gledam u postavkama TV-a odnosno modula i vidim da je kvalitet signala od 80% do 90% dok je jačina konstntno na 100%.

Zato su trebali sve preduslove napraviti da ne dolazi do tog slabljenja novog signala jer se to znalo da će to biti od samog početka preuzimanja HS kablovske.
goshpar

#18041 Re: HS kablovska

Post by goshpar »

imam digitalnu tv i do jutros sam imao sportklubove 1 i 2 HD, i kad su nestali kanali preskenirao sam na nacin kako je neko objasnio stranicu-dvije ranije. dobio sam opet brdo kanala i plus jos nekoliko novih (uglavnom bezveznih) ali nemam vise sportklubove HD. moze li mi neko objasniti zbog cega.

znaci, stari sam korisnik hs-a i imao sam onaj kid paket, 150 digitalnih kanala + internet. i kad su nas prebacili na telemach ubacili su sportklubove HD umjesto arena HD. i sta se sad desilo? jesu li oni mene sami prebacili u neki paket gdje nema HD sporklubova i ja sad kao trebam ici i traziti neki paket gdje to ima.

mislim, svjestan sam ja da kod nas ima milion nebuloza, ali ovo da te negdje prebace a te niko nista ne obavijesti i da kaze: hoces li, sta ces, kako ces... nego, kontaj sam sta te snaslo, pa se snalazi...

hvala na pomoci
crnivrag

#18042 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

kemox wrote:
Što bi ovo ograničili? Kakvi si možda je i istina.
Ako je ovo istina oni nisu normalni!
Vratite se nekoliko stranica unazad.

Meni su danas potvrdili da su postepeno počeli prelaziti na Carrier Grade Nat, više o svemu ovdje: http://forum.klix.ba/telemach-all-about ... #p12439134
kemox

#18043 Re: HS kablovska

Post by kemox »

:metla:
Last edited by kemox on 15/04/2016 01:05, edited 2 times in total.
crnivrag

#18044 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

kemox wrote:
Ako ovo bude tačno neću nikad prijeći na telemah, ostajem na HS-u.
Neko sa ove teme je i rekao da je dobio privatnu IP adresu pa sam kontaktirao Telemach za više informacija.

U suštini ovo nije nikakva nova usluga, već pokušaj operatera da izvrše "bezbolan" prelazak sa ipv4 na ipv6 protokol, pošto je u cijelom svijetu došlo do nedostatka IP adresa koje su dio ipv4 protokola.

Nažalost svi operateri će morati uraditi ovakav vid tranzicije, a kod nas su veći operateri (Telemach i BH Telecom) počeli polako korisnike prebacivati na ovaj novi sistem dodjele IP adresa.
kemox

#18045 Re: HS kablovska

Post by kemox »

crnivrag wrote:
kemox wrote:
Ako ovo bude tačno neću nikad prijeći na telemah, ostajem na HS-u.
Neko sa ove teme je i rekao da je dobio privatnu IP adresu pa sam kontaktirao Telemach za više informacija.

U suštini ovo nije nikakva nova usluga, već pokušaj operatera da izvrše "bezbolan" prelazak sa ipv4 na ipv6 protokol, pošto je u cijelom svijetu došlo do nedostatka IP adresa koje su dio ipv4 protokola.

Nažalost svi operateri će morati uraditi ovakav vid tranzicije, a kod nas su veći operateri (Telemach i BH Telecom) počeli polako korisnike prebacivati na ovaj novi sistem dodjele IP adresa.
Pitanje je dali se ovo mora uraditi na ovaj način, ipv4 i ipv6 je u biti ista stvar. Možda vide priliku da i ovdje izvuku nešto para od pretplatnika.
kormax

#18046 Re: HS kablovska

Post by kormax »

Moze li neko da objasni o tim protokolima, sta se gubi a sta dobija (ako se dobija) :sad:
crnivrag

#18047 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

kormax wrote:Moze li neko da objasni o tim protokolima, sta se gubi a sta dobija (ako se dobija) :sad:
U tom tranzicijskom periodu se gubi samo port forwarding, međuim kad se pređe kompletno na ipv6 protokol, onda je sve identično osim IP adrese.

IP adresa je binarna i kod ipv4 protokola je 32-bitna, što znači da je napisana u formatu od 4 broja odvojena tačkama, pri čemu svaki broj može ići od 0 - 255, i IP adresa je u formatu xxx.xxx.xxx.xxx.

Kod ipv6 protokola IP adresa je 128-bitna i napisana je u hexadecimalama koje su odvojene znakom: između, pa joj je izgled u formatu: 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf.

Dakle u svijetu je nestalo ipv4 IP adresa iz razloga što je postojalo otprilike 4.3 milijarde takvih, dok kod ipv6 protokola je moguće iznajmiti do 340 undeciliona ili 3.4×10^38 IP adresa.
emirsarajevo

#18048 Re: HS kablovska

Post by emirsarajevo »

crnivrag wrote:
kormax wrote:Moze li neko da objasni o tim protokolima, sta se gubi a sta dobija (ako se dobija) :sad:
U tom tranzicijskom periodu se gubi samo port forwarding, međuim kad se pređe kompletno na ipv6 protokol, onda je sve identično osim IP adrese.

IP adresa je binarna i kod ipv4 protokola je 32-bitna, što znači da je napisana u formatu od 4 broja odvojena tačkama, pri čemu svaki broj može ići od 0 - 255, i IP adresa je u formatu xxx.xxx.xxx.xxx.

Kod ipv6 protokola IP adresa je 128-bitna i napisana je u hexadecimalama koje su odvojene znakom: između, pa joj je izgled u formatu: 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf.

Dakle u svijetu je nestalo ipv4 IP adresa iz razloga što je postojalo otprilike 4.3 milijarde takvih, dok kod ipv6 protokola je moguće iznajmiti do 340 undeciliona ili 3.4×10^38 IP adresa.
Upravo tako, gubi se port forwarding, tj. ako imaš potrebu za prostup svojim uređajim u kući sa udaljene lokacije (kod mene su 2 IP kamere i WD My Book HDD) nećeš moći pristupiti bez javne dinamičke IP adrese.
Primjer, kod starih IPv4 wireless router dobije javnu ip adresu tipa 217.xxx.xx.xx i onda sam router dodjeli lokalne ip adrese uređajima u stanu 192.xxx.xx.xx. Kod novog IPv6, svaki uređaj u kući može imati svoj ip (jer sada praktično ima neograničen broj ip adresa u svijetu. Problem je što više nema IPv4 adresa i kako je korisnik crnivrag napisao, problem će predstavljati taj prelazni period. Naravno, sve ove probleme zaboravite ako vam ne treba pristup sa udaljene lokacije jer ih nećete ni primjetiti.
Last edited by emirsarajevo on 15/04/2016 11:24, edited 2 times in total.
Sarajbeg

#18049 Re: HS kablovska

Post by Sarajbeg »

dje su arene danas zadnji dan i rok onima da moraju pustiti arene na hs i telemah .HOCEMO ARENE, HOCEMO ARENE ,HOCEMO ARENE :D :-D :bih:
crnivrag

#18050 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

Sarajbeg wrote:dje su arene danas zadnji dan i rok onima da moraju pustiti arene na hs i telemah .HOCEMO ARENE, HOCEMO ARENE ,HOCEMO ARENE :D :-D :bih:
Prije nekih 7 dana Arena je izjavila da nema naznake da će se to desiti.

Image

Link: http://www.tvarenasport.com/sportski-forum/tv-pretplata
Locked