HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Benq

#18001 Re: HS kablovska

Post by Benq »

TinNBANFL wrote: Hvala na pomoci unaprijed.

Ulica Talirovica, nije kid paket bio , nemam papire pri sebi ali je bio kao 50/nesto internet I svi kanali, tv je ovaj http://www.bestbuy.ca/en-CA/product/sam ... 17609.aspx.
gledam na njihovoj stranici sada, I paket koji ja hocu je 20 KM jeftiniji nego sto sada placam a nudi vise , da ih zovem ili? I da li je jos uvijek moguce iznajmiti onaj HDD uredaj za snimanje?Mrzi me kad stara hoce da gleda nesto a liga prvaka u punom naletu :P
Talirovica , novi signal je pusten juce tako da sada treba skenirati kanale ponovo. Ono sto mene buni je to sto kazes da ti je internet 50/nesto , takav paket nema u HS-u , najjaci je KID22 u kojem je 40/4 , a taj 50 moguce da je Trio Grande Family 50/3 ali tek sad je pusten novi signal u tu ulicu tako da ne znam kako si mogao potpisati za taj paket..

Trebao bih znati koju tacno uslugu sada koristis kako bih ti mogao adekvatno pomoci u izboru paketa. Ako mozes , pronadji racune pa vidi koje su tacno usluge u pitanju. Inace , svaki paket ima nesto specificno sto mu opravdava cijenu , i taj koji je 20KM jeftiniji od tvog paketa , vjerujem da u tom slucaju ima i nekih nedostataka.

Sto se tice HDD-a , trebalo bi da je moguce iznajmiti , a mozes i sam nabaviti bilo kakav externi hdd , ili neki stick veceg kapaciteta i snimati na to. Bitno je samo da ti oni aktiviraju tu uslugu koja kosta 4,5KM mjesecno.

Inace , posto ti je pusten novi signal , ti bi mogao sada uzeti neki od Duo ili Trio Grande paketa , u tim paketima imas uracunatu aplikaciju D3GO , dakle ti mozes na racunaru ili mobitelu gledat kanale koje zelis , a majka moze na tv-u gledati sta god ona zeli tako da ne smeta niko nikome :)

P.S. Ako koristis modul (kartica ubacena u tv) , potrebno je da odes na mrezno skeniranje i uneses odredjene parametre za skeniranje, uputstvo je na ovoj stranici http://www.hkb.ba/?page_id=4626 , klikni na "sta da radim kada dodje do prekida signala na digitalnoj tv" i prati uputstva. Opet napominjem ovo je vodic iskljucivo ako koristis resiver ili modul.
TinNBANFL

#18002 Re: HS kablovska

Post by TinNBANFL »

Koristim modul, interesuje me znas li koja je razlika u kanalima izmedu Duo net grande Family i duo net grande extra?
supercali

#18003 Re: HS kablovska

Post by supercali »

Imao kid 22 i hbo kanale 53,70 vjerovatno
Benq

#18004 Re: HS kablovska

Post by Benq »

TinNBANFL wrote:Koristim modul, interesuje me znas li koja je razlika u kanalima izmedu Duo net grande Family i duo net grande extra?
Duo Net Grande Family paket je 59,9KM i on sadrzi Prosireni paket kanala + HBO kanale (HBO, HBO +1, HBO Comedy, HBO
Comedy +1, HBO HD, HBO Comedy HD) , a Grande Extra je 79,9KM i sadrzi Prosireni paket + HBO paket + HBO Premium paket (HBO, HBO +1, HBO Comedy, HBO Comedy +1, Cinemax, Cinemax2, HBO HD, HBO Comedy HD, Cinemax HD, Cinemax 2 HD). Dakle sto se kanala tice tu je razlika samo u HBO kanalima, s tim sto bi za ovaj Grande Extra paket trebao prvo da pozoves 1360 i da provjere da li postoji tehnicka mogucnost za ovu brzinu interneta jer je brzina u tom paketu 120/5. Cak je i brzina od 80Mb u nekim ulicama problem, pa je najbolje da se konsultujes pozivom na njihov broj i da ti kazu koji je tvoj maksimum.
MTV

#18005 Re: HS kablovska

Post by MTV »

TinNBANFL wrote:Jutros uradio potpuni scan i samo imam analogne kanale, je li to znaci da moram na resiver ili?Do jutros je radilo sve na taj moduel normalno, TV je iz 2015 kako provjeriti da li imam taj DVB?

Hvala unaprijed!
@Benq ti je sve objasnio.

Nemozes juce imati na televizoru DVB-C a sutra ga nemati. Tesko je naci informacije ali TV ti ima DVB-T i DVB-C.

Moras preskenirati ponovo kanale jer ti je pusten novi signal. Izvor: Kabal, Signal: Analogno i Digitalno, nacin idi na: Sve. Ako ne pronadje tako kanale onda sa linka kojeg je Benq postavio.
MH i HS kablovska

#18006 Re: HS kablovska

Post by MH i HS kablovska »

TinNBANFL wrote:Jutros uradio potpuni scan i samo imam analogne kanale, je li to znaci da moram na resiver ili?Do jutros je radilo sve na taj moduel normalno, TV je iz 2015 kako provjeriti da li imam taj DVB?

Hvala unaprijed!
Molimo Vas dostavite nam tačne korisničke podatke u inbox, kako bismo provjerili sve što je potrebno.
TinNBANFL

#18007 Re: HS kablovska

Post by TinNBANFL »

sve rjeseno hvala puno na pomoci @benq I ostala raja :)
emirsarajevo

#18008 Re: HS kablovska

Post by emirsarajevo »

Pitanje za MH i HS kablovska:
Da li je tačno da od 01.05.2016. počinjete naplaćivati javnu/dinamičku IP adresu?
crnivrag

#18009 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

emirsarajevo wrote:Pitanje za MH i HS kablovska:
Da li je tačno da od 01.05.2016. počinjete naplaćivati javnu/dinamičku IP adresu?
Dinamičke IP adrese su besplatne, statičke se plaćaju 10 KM, naravno ko se opredijeli da koristi statičku IP adresu.

Dok se dinamičke mijenjaju svakih 24 sata ili nekad i prilikom restarta modema.
emirsarajevo

#18010 Re: HS kablovska

Post by emirsarajevo »

crnivrag wrote:
emirsarajevo wrote:Pitanje za MH i HS kablovska:
Dinamičke IP adrese su besplatne, statičke se plaćaju 10 KM, naravno ko se opredijeli da koristi statičku IP adresu.

Dok se dinamičke mijenjaju svakih 24 sata ili nekad i prilikom restarta modema.
Nisu više besplatne, sada dodjeljuju NAT-ovane dinamičke adrese zbog nedostatka IPv4 adresa i sa ovim se ne može pristupiti routeru sa druge lokacije.
Tako sam nekako shvatio, sada adrese počinju sa 100.xx.x.x.

@crnivrag, možeš li provjeriti koju imaš sada IP adresu na routeru?
crnivrag

#18011 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

emirsarajevo wrote:
Nisu više besplatne, sada dodjeljuju NAT-ovane dinamičke adrese zbog nedostatka IPv4 adresa i sa ovim se ne može pristupiti routeru sa druge lokacije.

Mogu naravno, javnu IP adresu koja počinje sa 77.77.XXX.XXX, i otkako koristim Telemach internet (zadnjih 5.5 godina), uvijek sam dobijao javne IP adrese.
emirsarajevo

#18012 Re: HS kablovska

Post by emirsarajevo »

crnivrag wrote:
emirsarajevo wrote:

Mogu naravno, javnu IP adresu koja počinje sa 77.78.XXX.XXX, i otkako koristim Telemach internet (zadnjih 5.5 godina), uvijek sam dobijao javne IP adrese.
Do prije dva mjeseca i ja sam imao "pravu" javnu IP, ali su počeli davati ove 100.xx.
Na 1360 kažu da se od 01.05.2016. počinju naplaćivati ove "prave" IP adrese, a NAT-ovane neće.
Tako da se mogu pozdraviti sa IP kamerama ili platiti dodatnih 5,5 KM. Neću da platim iz principa i nigdje u cjenovniku nisu naveli tu izmjenu ili cijenu :evil:
Čak su mi, u juče dobijenom računu za internet, obračunali dodatnih 5,5 KM sa pdv (koje će stornirati jer sam se žalio).
Većinu korisnika i ne zanima koju imaju ip adresu, važno je da net šljaka, ali ja nisam većina :P

Hvala za info!
crnivrag

#18013 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

emirsarajevo wrote:
Do prije dva mjeseca i ja sam imao "pravu" javnu IP, ali su počeli davati ove 100.xx.
Na 1360 kažu da se od 01.05.2016. počinju naplaćivati ove "prave" IP adrese, a NAT-ovane neće.
Tako da se mogu pozdraviti sa IP kamerama ili platiti dodatnih 5,5 KM. Neću da platim iz principa i nigdje u cjenovniku nisu naveli tu izmjenu ili cijenu :evil:
Čak su mi, u juče dobijenom računu za internet, obračunali dodatnih 5,5 KM sa pdv (koje će stornirati jer sam se žalio)

Hvala za info!
Mislio sam da imaju dovoljno zakupljenih IP adresa da ih isporuče krajnjim korisnicima.

Možda će korisnicima akviziranih kompanija ponuditi NAT adrese, a dosadašnji korisnici da "grabe" dostupne adrese sa DHCP servera.

A još mi je čudnije to da bi mogli naplaćivati dinamičke adrese i na taj način hiljadama korisnika stvoriti dodatne troškove.
emirsarajevo

#18014 Re: HS kablovska

Post by emirsarajevo »

crnivrag wrote:
emirsarajevo wrote:
Čak su mi, u juče dobijenom računu za internet, obračunali dodatnih 5,5 KM sa pdv (koje će stornirati jer sam se žalio)

Hvala za info!
Mislio sam da imaju dovoljno zakupljenih IP adresa da ih isporuče krajnjim korisnicima.

Možda će korisnicima akviziranih kompanija ponuditi NAT adrese, a dosadašnji korisnici da "grabe" dostupne adrese sa DHCP servera.

A još mi je čudnije to da bi mogli naplaćivati dinamičke adrese i na taj način hiljadama korisnika stvoriti dodatne troškove.
Pričao sam i podrškom, dodjeljuju NATovane adrese i korisnici ništa ni ne primjete, svejedno im je i to se neće naplaćivati. Ali, ako želiš imati pristup IP kamerama ili svom routeru, svejedno, onda ide naplata dinamičke IP adrese. Do sada se samo statička naplaćivala 10 KM kao što si rekao i to stoji u cjenovniku. Prijatelji koji koriste IP kamere kao i ja me sa vremena na vrijeme nazovu i pitaju što ne rade iste :) Kada provjere IP routera, vide da je to 100.xx
Na moju molbu, dali su mi IP 217.xx i sada sve radi, ali od 01.05.2016. ću plaćati dodatnih 5,5 KM sa pdv-om
Čekam da se MH i HS kablovska javi i odgovori na ovo pitanje.
crnivrag

#18015 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

emirsarajevo wrote:
Pričao sam i podrškom, dodjeljuju NATovane adrese i korisnici ništa ni ne primjete, svejedno im je i to se neće naplaćivati. Ali, ako želiš imati pristup IP kamerama ili svom routeru, svejedno, onda ide naplata dinamičke IP adrese. Do sada se samo statička naplaćivala 10 KM kao što si rekao i to stoji u cjenovniku. Prijatelji koji koriste IP kamere kao i ja me sa vremena na vrijeme nazovu i pitaju što ne rade iste :) Kada provjere IP routera, vide da je to 100.xx
Na moju molbu, dali su mi IP 217.xx i sada sve radi, ali od 01.05.2016. ću plaćati dodatnih 5,5 KM sa pdv-om
I ja sam evo poslao upit korisniku Telemach, pa. čekam šta će mi odgovoriti na ovaj upit.
Benq

#18016 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Kod mene je vec danima IP 31.185. , Velnet Mostar :-) iako sam u Sarajevu..
MTV

#18017 Re: HS kablovska

Post by MTV »

Benq wrote:Kod mene je vec danima IP 31.185. , Velnet Mostar :-) iako sam u Sarajevu..
Fizicki u Sarajevu a psihicki u Mostaru :mrgreen:
crnivrag

#18018 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

emirsarajevo wrote:
Dobio sam odgovor od Telemach-a da je počela postepena tranzicija na CGN (Carrier Grade NAT), što u principu znači da se dodjeljuje jedna privatna IP adresa koju može dijeliti do 256 korisnika u isto vrijeme, jer operater (Telemach) iznajmljuje tu IP adresu od strane routera koji se nalazi kod njih, i putem kojeg se vrši spajanje na internet.

Zbog toga nije moguće vršiti port forwarding, jer se dobije privatna IP adresa, a port forwarding je moguće koristiti samo kada korisnik posjeduje javnu IP adresu, pa iz tog razloga IP kamere i drugi uređaji koji rade na principu port forwardinga neće moći raditi bez javne IP adrese, koja će se valjda dobijati na zahtjev.

Kažu da bi trebalo uskoro biti više informacija na ovu temu.
The Realist

#18019 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

@Adrian Mole - pisali smo o EPG-u, evo sada mi na oba recievera ima EPG na AXN-u.
emirsarajevo

#18020 Re: HS kablovska

Post by emirsarajevo »

crnivrag wrote:
emirsarajevo wrote:
Dobio sam odgovor od Telemach-a da je počela postepena tranzicija na CGN (Carrier Grade NAT), što u principu znači da se dodjeljuje jedna privatna IP adresa koju može dijeliti do 256 korisnika u isto vrijeme, jer operater (Telemach) iznajmljuje tu IP adresu od strane routera koji se nalazi kod njih, i putem kojeg se vrši spajanje na internet.

Zbog toga nije moguće vršiti port forwarding, jer se dobije privatna IP adresa, a port forwarding je moguće koristiti samo kada korisnik posjeduje javnu IP adresu, pa iz tog razloga IP kamere i drugi uređaji koji rade na principu port forwardinga neće moći raditi bez javne IP adrese, koja će se valjda dobijati na zahtjev.

Kažu da bi trebalo uskoro biti više informacija na ovu temu.
To je prevedeno, daj 5.50 KM za ono sto si do sada imao besplatno.
Hvala puno za info @crnivrag
Benq

#18021 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Te stvari oko IP adresa se trebaju dobro razjasnit , znam da je manjak IP adresa , ta prica mi je poznata, ali ne vjerujem da ce naplacivati IP adrese. Cekamo detaljniji izvjestaj u vezi toga i sta to znaci za krajnjeg korisnika..
crnivrag

#18022 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

Benq wrote:Te stvari oko IP adresa se trebaju dobro razjasnit , znam da je manjak IP adresa , ta prica mi je poznata, ali ne vjerujem da ce naplacivati IP adrese. Cekamo detaljniji izvjestaj u vezi toga i sta to znaci za krajnjeg korisnika..
Za naplatu mi nisu ništa rekli, ali možda i ima smisla, jer javna IP adresa treba samo korisnicima koji koriste port forwarding.

Dobijanje private adrese nema nikakvih negativnih efekata osim ovog gore navedenog.

Sad sam istraživao na ovu temu i došao do informacije da operateri u Hrvatskog koji su prešli na CGN, također naplaćuju iznajmljivanje javne IP adrese, i većinom to zahtjevaju korisnici kojima je potreban port forwarding.

U drugu ruku na ovaj način putem internog routera 256 korisnika koristi istu javnu IP adresu, koju dobiva interni router od DHCP servera, dok se krajnjim korisnicima dodjeljuju privatne IP adrese iz bloka 100.64.0.0/10.
Benq

#18023 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Da , to moze korisnicima koji koriste Port Forwarding praviti problem , ipak IT nepismenost je velika , pa tako ces tesko (ili gotovo nikako) objasnit ljudima da moraju uzeti javnu IP da bi nastavili koristenje forwardinga.

Ja to ne koristim , pa mi nije ni toliko vazno..
crnivrag

#18024 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

Benq wrote:Da , to moze korisnicima koji koriste Port Forwarding praviti problem , ipak IT nepismenost je velika , pa tako ces tesko (ili gotovo nikako) objasnit ljudima da moraju uzeti javnu IP da bi nastavili koristenje forwardinga.

Ja to ne koristim , pa mi nije ni toliko vazno..
To si upravu, mada opet u drugu ruku ko koristi port forwarding, morao ga je ili sam podesiti ili zvati nekoga ko se razumije u to.

Ja sam lično radio port forwarding na nekoliko IP web kamera ljudima koji to nisu znali odraditi, a nabavili su takve gadgete.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#18025 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Pitanje za MH i HS kablovska. Danas dobio novi signal. Dobio naravno mnoštvo kanala, korisnik sam KID 22 paketa. Dvije stvari imam a to su:

1. Zašto još uvijek ne mogu da gledam sve kanale preko D3 go aplikacije?
2. Zašto su počele kockice i to uglavnom na Sportklubovima u HD-u?

Hvala.
Locked