Ductus Holedocus wrote:Moze li mi neko objasniti,kako pravilno nanijeti puder na lice,kad se kombinuju dva razlicita
Kad to uradim,u ovom slucaju max f stik i manhattan easy match,po licu mi se stvore "rupice"..Pore se valjda TOLIKO prosire ,da moram skidati sa lica.
Pokusala sam da fiksiram kamenim,ostaje isto. Cak kameni ne moze da fiksira,nego po licu mogu "šarati"do mile volje
Usput,ide li prvo tekuci puder ili korektor
Puder-korektor redoslijed slijediš logikom, ukoliko je suhlje teksture, nanosiš ga na veću bubuljicu, nijansa ne odgovara baš u potpunosti nijansi pudera ili se radi o korektoru u boji najbolje ga je nanositi ispod pudera ili koristiti sendvič tehniku, no ponajviše zavisi od tehnike stavljanja pudera, tako npr. ako stavljaš puder plosnatim ili oblo rezanim kistom ili pak prstima, faktički utrljavaš ga i razmazuješ u kožu i time remetiš već naneseni korektor, a ukoliko puder "pakuješ" na površinu kože ravno rezanim kistom, bockalicom ili spužvicom/beautyblenderom onda to ne radiš. U biti, ukoliko u teksturi i nijansi korektora nema problema i razloga za stavljanje istog ispod pudera, stavljati ga nakon pudera.
Kad se miksaju puderi, uglavnom se to radi da se potrefi nijansa, tako da se vodi pravilom kao i za hemikalije da se slično miksa sa sličnim, tj. da puderi budu slični po teksturi, pokrivnoj moći, finishu na koži, tipu kože za kojeg su formulisani... Još jedan čest razlog miksanja je radi dobivanja nove teksture i stepena pokrivne moći, tako da se npr. mogu miksati jako hidratanti puderi rijeđe teksture i slabije pokrivenosti sa gušćim puderima mat finisha ili težeg osjećaja na koži da bi se uravnotežile te njihove karakteristike i dobio faktički novi puder (recimo MAC Face&Body sa nekim težim puderom), tako se miješa i hidratantna krema ili thinner/razrijeđivač za pudere (RCMA) sa puderima sa visokom koncentracijom pigmenta ili sa pigment koncentratima (Ardency Inn)... Eh, sad, bilo kakav da je razlog, u svim tim slučajevima se mora voditi računa o onom prvom pravilu, slično sa sličnim i ja sam guglala sastojke pudera koje si navela, Manhattnov je na bazi vode, MF Pan Stik ima godinama istu staru formulu na bazi parafinskih ulja (kao i Kryolan Supracolor) koja nije česta kod recentnijih pudera (čak i kod pudera sa sličnom teksturom i namjenom kao npr. Graftobian HD ili RCMA se više koriste silikoni ili vosak). Tekući parafin je rafinirano mineralno ulje, usporedi ga sa vodom i dobićeš razlog zašto dobiješ šare i neujednačenost.
Što se pora tiče, previše je pigmenta u Pan Stiku, formula je teška, a u slučaju koji je kod tebe se dešava da se pigment odvoji od emolijenata i sve zajedno se nakupi u porama, a još jedna mogućnost je da način i alat nanošenja nisu pravilni pa se slojevi nakupljaju u nižoj ravni, tj porama umjesto jednako. Pokušaj popuniti pore prajmerom na bazi silikona, npr. Collistar filler baza u teglici ili Inglot baza, mislim da su obje (za drugu znam da jeste jer je imam) na bazi dimethicona, najčešći silikon koji se najviše koristi u kozmetici jer je među najsigurnijima, ali je sintetsko silikonsko ulje, polimer, i kao takvo stvara film na koži koji zarobljava bakterije, vodu, znoj, nečistoće ispod, znači između prajmera i kože, tako da je to negativna strana i mora se temeljito uvečer odstraniti sa lica.