Željko Komšić-član Predsjedništva
- vivaldi
#1801 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Bolje da ode u SDA ili bilo koju vecu stranku, samo da ne ide u neku malu ili nedaj Boze oformi novu jer bi tek onda nastupilo nevidjeno sranje i blokada i federacije i drzave.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1802 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
E hebi ga sad Vivaldi, cuj da ode u SDA...vivaldi wrote:Bolje da ode u SDA ...
- vivaldi
#1803 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
SDA ili bilo koja druga velika partija, savrseno mi je svejedno. Ustvari, trebalo bi svima biti savrseno (ukoliko se nema nekog direktnog stranackog interesa) svejedno kada bi se ozbiljnije zabavili politickom analizom. Bolje da ide u neku veliku partiju, samo da ne idu u neku malu ili jos gore oformi novu.-LIBERO- wrote:E hebi ga sad Vivaldi, cuj da ode u SDA...vivaldi wrote:Bolje da ode u SDA ...
- v33
#1804 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
a ko ce biti tajni donator?Banksy wrote:Vjerovatno.ultima_palabra wrote: Ali u svemu ostalom, SDP namješta Fahri strogi zicer za 2014.
Mada je sad i Fahro jako oslabljen time što je uopće ušao u koaliciju, što nije sačekao da se sve raspadne, pa onda ujahao kao pobjednik ...
Ništa, samo tajni donator i pravljenje nove ljevice ...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1805 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
I onda se, kao, cudimo sto su nam 20 godina na vlasti bili ovi kleptomani iz SDA. Ja ne znam po kojoj logici bi im bilo ko, uskljucujuci i Komsica i nas glasace, dali vise povjerenja. Nikako mi ta tvoja logika nije jasna...no dobro.
- v33
#1806 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
za ovo prvo bi onda bilo bolje da Zeljko osnuje stranku i pokupi te glasove...Alfons Kauders wrote:nije vjerovatno vec sigurno...Banksy wrote:Vjerovatno.ultima_palabra wrote: Ali u svemu ostalom, SDP namješta Fahri strogi zicer za 2014.
Mada je sad i Fahro jako oslabljen time što je uopće ušao u koaliciju, što nije sačekao da se sve raspadne, pa onda ujahao kao pobjednik ...
Ništa, samo tajni donator i pravljenje nove ljevice ...![]()
fahro fakat u idealnoj poziciji - bice na vlasti, al ce se opet moci prati kako je tu samo pola mandata, fino pokupiti zasluge za sve sto se dobro odradi, a sve probleme svaliti na platformu i prije svega glavne suparnike - sda...takodjer, cim se sda prestane koprcati, moze racunati na dosta prebjega - ljudi naucili 20 godina biti dio halke, promjena dresa im nista ne znaci... iz sbih je vec pokupio masu glasaca i nizerangiranih politicara, a jos ce pride i kanibalizirati sdp, tj oteti patriotski nafurane glasace koji ce zamjerati sdp-ove ustupke covi i dodi...
i covic ce biti u slicnoj situaciji... ako progura kakvih dobrih ustupaka kroz sejdic-finci, pa sve to fino upakuje kao veliku pobjedu i korak ka entitetu, na konju je... cak i ako je rijec o sitnicama, ima dovoljno bliskih medija da to dobro spinuju, i ima prilicno retardirane glasace... evo vec "mediji" naveliko pisu kako je komsic istupio upravo zato jer se mijenjaju pravila izbora za predsjednistvo, mada je lik u drugom mandatu i uopste se ne moze vise kandidovat... a narod je dovoljno glup da to popusi
- Skijaš
#1807 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Što je više političkih polova u Sarajevu, to je država bezbjednija.vivaldi wrote:SDA ili bilo koja druga velika partija, savrseno mi je svejedno. Ustvari, trebalo bi svima biti savrseno (ukoliko se nema nekog direktnog stranackog interesa) svejedno kada bi se ozbiljnije zabavili politickom analizom. Bolje da ide u neku veliku partiju, samo da ne idu u neku malu ili jos gore oformi novu.-LIBERO- wrote:E hebi ga sad Vivaldi, cuj da ode u SDA...vivaldi wrote:Bolje da ode u SDA ...
- vivaldi
#1808 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Pa meni nije jasna logika po kojoj je tebi vaznije sta ce biti sa Komsicem nego s tobom (opet kazem pod uslovom da nemas nekog direktnog interesa od bilo koje partije jer to onda logicno bitno utice na tvoje zalaganje i razmisljanje i to je sasvim razumljivo).-LIBERO- wrote:I onda se, kao, cudimo sto su nam 20 godina na vlasti bili ovi kleptomani iz SDA. Ja ne znam po kojoj logici bi im bilo ko, uskljucujuci i Komsica i nas glasace, dali vise povjerenja. Nikako mi ta tvoja logika nije jasna...no dobro.
Moj stav je baziran na tome da o ZK mislim isto sto sam mislio oduvijek o njemu - covjek sa jos uvijek velikom podrskom u narodu, ali sa nikakvom mogucnoscu da od te podrske napravi bilo sta dobro. Medjutim ima itekako mogucnosti da stvari pravo zakomplikuje.
Ukoliko ode u bilo koju veliku stranku, doce do prelivanja glasova medju velikim partijama. Ukoliko ode u malu ili napravi novu, to bi bilo zesce sranje.
- vivaldi
#1809 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Sto je vise polova, vise je blokada, a drzava nefunkcionalnija. Ko ono svaki dan ponavlja da je drzava nefunkiconalna?Skijaš wrote:Što je više političkih polova u Sarajevu, to je država bezbjednija.
- denideni
#1810 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
On pije sa Bregom,to Ti je onaj sto je izjavio prije par godina "nisam htjeo da sviram za Alijino Sarajevo".Religious Fantastic wrote:Samo brzinsko logiranje i provjera da li su se vratile rodeNisu još?! Pa hajd, ima zheljkich vremena da se predomisli do ponedjeljka. Jedno vikend-oblokavanje uz halida (ko bi reko čuda da se dese) i eto njega nazad u centrali sranke u ponedjeljak
Pa ko da se Zeljko mora nastaviti baviti politikom,nek odmori malo.Eto probo je,kasnije ce opet.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#1811 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
vivaldi wrote:Sto je vise polova, vise je blokada, a drzava nefunkcionalnija. Ko ono svaki dan ponavlja da je drzava nefunkiconalna?Skijaš wrote:Što je više političkih polova u Sarajevu, to je država bezbjednija.
Znaci tvoja logika je, da se vlast koncentrise u ruke jedne-dvije stranke, bez obzira koliko te stranke bile retogradne ili autisticne, ali eto nema blokada da sprovedu svoje politike koliko god one bile pogubne za sviju nas.
O tome ti pricam, zato sam i komentarisao tvoj osvrt.
Zato mi nije jasno kako si zakljucio da mi je stalo vise do sudbine ZK nego do opsteg interesa. Ocito se shvatanje opsteg interesa i politickog iskoraka kod mene i tebe ne podudaraju. Rekao sam ti vec zbog cega u prvom dijelu ovog posta.vivaldi wrote: Pa meni nije jasna logika po kojoj je tebi vaznije sta ce biti sa Komsicem nego s tobom (opet kazem pod uslovom da nemas nekog direktnog interesa od bilo koje partije jer to onda logicno bitno utice na tvoje zalaganje i razmisljanje i to je sasvim razumljivo).
- Skijaš
#1812 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Sistem, prema deklaracijama koje dolaze iz Brisela, treba pojednostaviti kroz ograničavanje entitetskog glasanja i definisanje pitanja koja se tiču "nacionalnog interesa" kad govorimo o Domu naroda. Razuđenost političke scene u Sarajevu nije problem niti bilo koji ozbiljan diplomata ili analitičar izlaz vidi u jednopartijskom sistemu (što bi, po tvom tumačenju, trebao biti cilj kojem treba stremiti). Pluralizam u Sarajevu je smetnja samo onim elementima u društvu kao što je Dodik jer mu tad postaje teže odvesti tog nekog "sarajevskog glavonju" u kafanu, zagrliti ga i nagovoriti da pristane na neku glupost.vivaldi wrote:Sto je vise polova, vise je blokada, a drzava nefunkcionalnija. Ko ono svaki dan ponavlja da je drzava nefunkiconalna?Skijaš wrote:Što je više političkih polova u Sarajevu, to je država bezbjednija.
-
molim_ba
#1813 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
On ce preci u SDA, imat ce sada dva predsjednika 
- vivaldi
#1814 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Ne. Moja logika je da uvijek moze gore. A upravo bi se to desilo ako ZK oformi novu stranku .-LIBERO- wrote:Znaci tvoja logika je, da se vlast koncentrise u ruke jedne-dvije stranke, bez obzira koliko te stranke bile retogradne ili autisticne, ali eto nema blokada da sprovedu svoje politike koliko god one bile pogubne za sviju nas.
Zasto?
Zato sto on objektivno ima potencijal da dobro sjebe SDP. Medjutim i ti i ja i svi mi ovdje na forumu znamo da on do sada, od sada, nadalje i ubuduce moze racunati samo, jedino i iskljucivo na glasove populacije tamo gdje je vecinsko Bosnjacko stanovnistvo. On nema nikakve sanse u RS-u, zap. hercegovini ni u ovih jos par mjesta gdje su Hrvati vecina.
Sta to znaci?
To znaci da se on otima za iste one glasove za koje se vec otimaju Suljo, Zlatko, Hare, Fahro...i dodju izbori i Zlatku prepolovi glasacku masu SDP. Ili cak ih totalno razbije i uzme im dvije trecine.
Sta se onda desava?
Imas ZK sa 200.000 glasova, SDA sa 200.000 Fahru sa 150.000, SDP sa 100.000, Hare sa 80.000...
Ostali nisu ni bitni. Ma ustvari da hare i suljo ili fahro nestanu totalno sa scene, kako vlast sastaviti? Ko bi je sastavio?
Koga ZK predstavlja? Ciju bi kvotu popunjavao? S kim bi koalirao? Bi li ZK bio ministar iz reda Bosnjaka?
Dosli bi u situaciju da bi ZK trazio pozicije iz reda sva tri naroda (jer se logicno ne moze svrstati ni u jedan tabor), to bi isto trazio SDP, a onda jos dodas autenticne Bosnjacke stranke..Tu bi bilo nemoguce vlast sastaviti. Tu jednostavno ne bi bilo dovoljno ministarstava ni drzavnih firmi da se svi podmire. A zamisli onda zaprsku u vidu dva HDZ plus Mile na drzavnom nivou.
To je garantovana blokad, a blokada svakako ima i vise nego previse i bez njega .
- vivaldi
#1815 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
PS: A blokade naravno uvijek idu preko ledja naroda (tebe i mene). Za njih se ne treba sekirati ni kad su u vlasti ni u opoziciji
- vivaldi
#1816 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Kakva bolan jednosaprtijski sistem????? Pa ljudi moji razmislja li iko svojom glavom???Skijaš wrote:izlaz vidi u jednopartijskom sistemu (što bi, po tvom tumačenju, trebao biti cilj kojem treba stremiti).
Ima li Skijas ijedna zemlja na zemaljskoj kugli, a i sire, sa vise stranaka u vlasti i da li u BiH uospte postoji stranka, a ima ih desetine, koja nije bila u vlasti'??
Treba ti pomoc googla i pola sata vremena da prebrojis sve stranke koje su trenutno na vlasti na kanotnlanim, entiteskim i drzavnom nivou
Last edited by vivaldi on 25/07/2012 18:10, edited 1 time in total.
- Skijaš
#1817 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Priča o monopolu nad kvotama je prevaziđena.vivaldi wrote:
Koga ZK predstavlja? Ciju bi kvotu popunjavao? S kim bi koalirao? Bi li ZK bio ministar iz reda Bosnjaka?
Dosli bi u situaciju da bi ZK trazio pozicije iz reda sva tri naroda (jer se logicno ne moze svrstati ni u jedan tabor), to bi isto trazio SDP, a onda jos dodas autenticne Bosnjacke stranke..Tu bi bilo nemoguce vlast sastaviti.
- Banksy
#1818 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
vivaldi wrote:
Koga ZK predstavlja?
Sve one koje je do prije nekoliko godina predstavljao rahmetli SDP, sve one čije je glasove Željko uzeo na prošlim izborima, sve nas koji drvimo po ovoj temi godinama,
sve one koji ne pristaju na trojnu podjelu Bosne, ma koliko se ona danas već činila izvjesnom, sve one koji misle da je građanska, multietnička BiH moguća i nakon svega što smo prošli.
Sve nas, bez obzira na vjeru i naciju, ime i prezime i geografsku odrednicu.
SDP je propao, a nakon njih je ostala ogromna rupa. Neko će je popuniti, jer evidentno postoji potražnja na tržištu, pa bolje da to bude Željko.
edit: griješiš, Fahro i SDA nisu ta ciljna grupa, to uopće nije isto biračko tijelo, itd ...
Last edited by Banksy on 25/07/2012 18:12, edited 1 time in total.
- vivaldi
#1819 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Moj skijas, prije ce zene poceti nositi dopicnjake i bretele u afganistanu nego sto ce se kod nas prevazici kvote, monopoli i torovi..Skijaš wrote:Priča o monopolu nad kvotama je prevaziđena.vivaldi wrote:
Dosli bi u situaciju da bi ZK trazio pozicije iz reda sva tri naroda (jer se logicno ne moze svrstati ni u jedan tabor), to bi isto trazio SDP, a onda jos dodas autenticne Bosnjacke stranke..Tu bi bilo nemoguce vlast sastaviti.
- vivaldi
#1820 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Banksy wrote:vivaldi wrote:
Koga ZK predstavlja?
Sve one koje je do prije nekoliko godina predstavljao rahmetli SDP, sve one čije je glasove Željko uzeo na prošlim izborima, sve nas koji drvimo po ovoj temi godinama,
sve one koji ne pristaju na trojnu podjelu Bosne, ma koliko se ona danas već činila izvjesnom, sve one koji misle da je građanska, multietnička BiH moguća i nakon svega što smo prošli.
Sve nas, bez obzira na vjeru i naciju, ime i prezime i geografsku odrednicu.
SDP je propao, a nakon njih je ostala ogromna rupa. Neko će je popuniti, jer evidentno postoji potražnja na tržištu, pa bolje da to bude Željko.
Ukoliko bi u potpunosti unistio sdp, onda ok. Medjutim cisto sumnjam da ima taj potencijal i to ne pricam napamet. Zlatko je najurio mnoge gigante iz tog sdp i vjerovala ili nakon svega je postao najjaca stranka u zemlji.
Mislim da ces se sloziti da je neukusno, a i besmisleno da se sada raspravljamo da li ZK bas toliko superiorniji od durakovica, bogicevica, pecanca, lazovica, komisca, avdica...i to sviju njih zajedno.
-
Nass
#1821 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Jedino ne kontam, ako patriotski nafurani glasaci danas podrzavaju Komsica i protiv su ovog sporazuma HDZ-SDP, kako bi onda isti mogli sutra podrzati Radoncica, ako je jasno da je on takodjer prihvatio ovaj sporazum? Jer, naime, taj sporazum podrzava cijela novopecena "vecina", a ne samo SDP.Alfons Kauders wrote:fahro fakat u idealnoj poziciji - bice na vlasti, al ce se opet moci prati kako je tu samo pola mandata, fino pokupiti zasluge za sve sto se dobro odradi, a sve probleme svaliti na platformu i prije svega glavne suparnike - sda...takodjer, cim se sda prestane koprcati, moze racunati na dosta prebjega - ljudi naucili 20 godina biti dio halke, promjena dresa im nista ne znaci... iz sbih je vec pokupio masu glasaca i nizerangiranih politicara, a jos ce pride i kanibalizirati sdp, tj oteti patriotski nafurane glasace koji ce zamjerati sdp-ove ustupke covi i dodi...
- Banksy
#1822 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
I bez Željka, mislim da se SDP samouništava takvom brzinom, da će na koncu postati nova SBiH.vivaldi wrote:
Ukoliko bi u potpunosti unistio sdp, onda ok. Medjutim cisto sumnjam da ima taj potencijal i to ne pricam napamet. Zlatko je najurio mnoge gigante iz tog sdp i vjerovala ili nakon svega je postao najjaca stranka u zemlji.
Mislim da ces se sloziti da je neukusno, a i besmisleno da se sada raspravljamo da li ZK bas toliko superiorniji od durakovica, bogicevica, pecanca, lazovica, komisca, avdica...i to sviju njih zajedno.
Nije superiorniji, ali potencijal mu je u ovom momentu daleko veći nego je bio ijednom od njih ikad.
Daj bože da ga neko iskoristi.
Nebitno ... On sam, ta ideja, te mogućnosti, ne smiju se potcjenjivati.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#1823 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
To koga bi ko predstavljao i od koga bi ko dobio glasove neka odluce glasaci sami.
Ne slazem se sa tvojim rezonom ekskuzivnog zastupanja jednog naroda, ne slazem se oko podjela "bosnjackih" mjesta, niti se slazem oko pogleda na visepartijski sistem kao nesto sto razbija "Bosnjacku politicku cjelinu".
SDP je ocito upao u matricu i tu pricu, Komsic je neko (sa svim svojim manama) ko je dobio 70 000 glasova vise od SDP-a , i najsarolikije po toj etnickoj osnovi od svih dosadasnjih izabranih clanova predsjednistva. Komsic je, i svjestan je toga, dobio jako puno glasova i od ljudi koji su totalno rastereceni od tih etnickih grupisanja i identifikacija. Zato cijenim ovaj njegov stav po pitanju "Sejdic-Finci"
Ne slazem se sa tvojim rezonom ekskuzivnog zastupanja jednog naroda, ne slazem se oko podjela "bosnjackih" mjesta, niti se slazem oko pogleda na visepartijski sistem kao nesto sto razbija "Bosnjacku politicku cjelinu".
SDP je ocito upao u matricu i tu pricu, Komsic je neko (sa svim svojim manama) ko je dobio 70 000 glasova vise od SDP-a , i najsarolikije po toj etnickoj osnovi od svih dosadasnjih izabranih clanova predsjednistva. Komsic je, i svjestan je toga, dobio jako puno glasova i od ljudi koji su totalno rastereceni od tih etnickih grupisanja i identifikacija. Zato cijenim ovaj njegov stav po pitanju "Sejdic-Finci"
Upravo. Cak i ako nije prevazidjena, ja se duboko ne slazem sa takvim rezonom i raspodjelom vlasti.Skijaš wrote:
Priča o monopolu nad kvotama je prevaziđena.
- vivaldi
#1824 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
Ovaj tvoj pristup mi je savrsneo jasan i razumljiv. Cak stavise da mogu birati i sam bih izabrao gradjanski model.-LIBERO- wrote:To koga bi ko predstavljao i od koga bi ko dobio glasove neka odluce glasaci sami.
Upravo. Cak i ako nije prevazidjena, ja se duboko ne slazem sa takvim rezonom i raspodjelom vlasti.Skijaš wrote:
Priča o monopolu nad kvotama je prevaziđena.
Razliku izmedju mene i vas najbolje opisuje izreka mada ne znam ko je autor.
"Mozes ignorisati realnost, ali ne mozes ignorisati posljedice ignorisanja realnosti".
To prevodu znaci da gradjanski model ima ogranicen i mali kapacitet koji se NIMALO ne siri. Jedino sto stvara odredjeni privid nekih promjena je prelivanje glasova unutar tog rezervora.
Sta god mi pricali i cemu god se nadali svi znamo kakva je situacija na terenu. Kakva je bila i kakva ce jos dugo ostati. To cemo opet vidjeti vec u oktobru.
- Banksy
#1825 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva
To je tačno, ne širi se. Možda uskoro, nakon ustavnih promjena ili modifikacija Federacije ili štaveć bude u slučaju S/F, neće uopće imati kapacitet. Ali zasad, potreba za takvom strankom i liderom postoji.vivaldi wrote:
To prevodu znaci da gradjanski model ima ogranicen i mali kapacitet koji se NIMALO ne siri. Jedino sto stvara odredjeni privid nekih promjena je prelivanje glasova unutar tog rezervora.
Sta god mi pricali i cemu god se nadali svi znamo kakva je situacija na terenu. Kakva je bila i kakva ce jos dugo ostati. To cemo opet vidjeti vec u oktobru.
Lokalni izbori nisu baš mjerodavni, ali su sigurno naznaka tendencije za opće. Ne bih prema njima mjerila raspoloženje naroda za ovakvu ili onakvu Bosnu.