Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
PM72
#1801 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
"proslavilo " ga to što je javno,pred TV-om prijetio stanovnicima Škabrnje i Zadra.Friško promovisani general-major (prvi generalski čin),obukao pancir i titovku pa prijetio,srao...
Onda su mu pogledali Cv i vidjeli mjesto rođenja Kalinovik...ma hajde.Domaći.A zajeban.Kukanjca su morali skloniti jer je šumadinac.trebali su umjesto njega nekog drčnijeg i bezobraznijeg a da je general.Srbi se lože na takve.Primjer su Mile iz Laktaša i Vojo Šešelj.
Onda su mu pogledali Cv i vidjeli mjesto rođenja Kalinovik...ma hajde.Domaći.A zajeban.Kukanjca su morali skloniti jer je šumadinac.trebali su umjesto njega nekog drčnijeg i bezobraznijeg a da je general.Srbi se lože na takve.Primjer su Mile iz Laktaša i Vojo Šešelj.
-
dede merdzane
#1802 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Inace su Turci poznate antikomuniste i antijugosloveni pa im se "svetio". Gnjida.goran16v wrote:Mladic je po profilu bio ultrakonunista i ultrajugosloven koji je u jednom trenutku ostao na livadi bez tih identiteta.
- LBVIEW
#1803 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kad se radi o odnosu prema Bosnjacima, ne vidim neku razliku izmedu srpskih komunista i nacionalista.dede merdzane wrote:Inace su Turci poznate antikomuniste i antijugosloveni pa im se "svetio". Gnjida.goran16v wrote:Mladic je po profilu bio ultrakonunista i ultrajugosloven koji je u jednom trenutku ostao na livadi bez tih identiteta.
Pogledaj samo kakve su zlocine u ovom ratu pocinila "braca ispod Kozarice gdje ne rada majka izdajice".
- fantom slobode
#1804 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Godišnjica čuvene bitke za „Jedanaest plavih“
http://source.ba/clanak/5497147163180/v ... ref=ostali
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1805 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@LBVIEW:
Kada kažeš
1. Bogić Bogićević;
2. Jovan Divjak;
3. Mirko Pejanović;
4. Tatjana Ljujić - Mijatović;
5. Miro Lazović
kao i na sve one "srpske komuniste" koji ne sjedoše na crvene stolice u Titovoj onomad, iako su im bile namijenjene?
Jer, ako ne misliš na njih, počeši se malo po glavi i prestani srat' po stanici i šefu stanice.
Kada kažeš
je li misliš na sljedeće:Kad se radi o odnosu prema Bosnjacima, ne vidim neku razliku izmedu srpskih komunista i nacionalista.
1. Bogić Bogićević;
2. Jovan Divjak;
3. Mirko Pejanović;
5. Miro Lazović
kao i na sve one "srpske komuniste" koji ne sjedoše na crvene stolice u Titovoj onomad, iako su im bile namijenjene?
Jer, ako ne misliš na njih, počeši se malo po glavi i prestani srat' po stanici i šefu stanice.
- sinuhe
#1806 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nepoznato mi je da su medju visokim oficirima imali cetnike.
Lisica, Simic, Talic nisu bili cetnici. Eto nemojte kriviti cetnike za sve
Lisica, Simic, Talic nisu bili cetnici. Eto nemojte kriviti cetnike za sve
- karanana
#1807 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pa naravno da nije moglo biti oficira cetnika kada su svi oficiri bili skolovani u jna, a tamo se ipak moralo biti bar na papiru komunjara. ko sto su mijenjali dres 44-45, tako su ga opet obukli 91.
-
goran16v
#1808 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Izmaklo mu se tlo pod nogama, a je on onako bio vojnicki ogranicen...Bodkin wrote:ako je bio ultrajugosloven kako je na kraju zavrsio na mjestu na kojem je zavrsio?goran16v wrote:Mladic je po profilu bio ultrakonunista i ultrajugosloven koji je u jednom trenutku ostao na livadi bez tih identiteta.
-
PM72
#1809 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nisi mogao doći u priliku da postaneš oficir JNA ako si imao četnički ili ustaški beckraund.Na prijemu u vojne škole su te ispitivali o porodici , išli su čak dotle da si morao pisati šta su ti bile dede ili dajdže/ujaci.To se provjeravalo jer vojne službe bezbjednosti nisu imale pametnijeg posla nego čeprkati po tim stvarima.
Eh sad,šta se okrenulo u tim ljudima pa izbrisaše petokraku i nabaciše kokarde-to znaju samo oni.Mada mislim da je to sve do vojnog drila,kad ti neko tumači čitav život šta i kako trebaš - postaneš poput robota.To je naviklo da sluša višeg od sebe i nije puno mislilo svojom glavom i savješću.On dobije naredbu da ispali granatu a njegovo je samo da izbifla koordinate i potpuno mu je svejedno gađao on Stradun ili Baščaršiju.Oni su dobili uputstva da se spakuju i razgule iz grada do 04.04.1992 i da se jave u garnizone u većinskim srpskim mjestima gdje će dobiti daljnje naredbe.
Tek poslije se u tim ljudima razvilo četništvo,do tada su kolo vodile kojekakve vojvode i raznorazni dobrovoljci sumnjivog porijekla i prošlosti.Da su upotrijebili svo znanje i oružje koje su imali,ne bi nas bilo ni na mapi.Kao ni Hrvatske ili Slovenije.Samo u Lukavici su imali preko 30 tenkova u kasarni Slobodan Princip ili u Hadžićima 14 praga u remontnom zavodu.Da ne pominjem aerodrom u Bihaću sa dvije eskadrile MiG-ova 21 i nekoliko desetina Orlova i Galebova ili kasarnu u Banja Luci sa preko 120 tenkova.
Srećom,nisu imali hrabrosti da iskoriste svu prednost u svojim rukama.
Eh sad,šta se okrenulo u tim ljudima pa izbrisaše petokraku i nabaciše kokarde-to znaju samo oni.Mada mislim da je to sve do vojnog drila,kad ti neko tumači čitav život šta i kako trebaš - postaneš poput robota.To je naviklo da sluša višeg od sebe i nije puno mislilo svojom glavom i savješću.On dobije naredbu da ispali granatu a njegovo je samo da izbifla koordinate i potpuno mu je svejedno gađao on Stradun ili Baščaršiju.Oni su dobili uputstva da se spakuju i razgule iz grada do 04.04.1992 i da se jave u garnizone u većinskim srpskim mjestima gdje će dobiti daljnje naredbe.
Tek poslije se u tim ljudima razvilo četništvo,do tada su kolo vodile kojekakve vojvode i raznorazni dobrovoljci sumnjivog porijekla i prošlosti.Da su upotrijebili svo znanje i oružje koje su imali,ne bi nas bilo ni na mapi.Kao ni Hrvatske ili Slovenije.Samo u Lukavici su imali preko 30 tenkova u kasarni Slobodan Princip ili u Hadžićima 14 praga u remontnom zavodu.Da ne pominjem aerodrom u Bihaću sa dvije eskadrile MiG-ova 21 i nekoliko desetina Orlova i Galebova ili kasarnu u Banja Luci sa preko 120 tenkova.
Srećom,nisu imali hrabrosti da iskoriste svu prednost u svojim rukama.
- LBVIEW
#1810 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
I sta kazes sefe stanice, ima i medu njima onih koji nisu takvi? Samo ti je knjiga "spala na dva slova", da nije mozda kopija onog crnog notesa?Woody wrote:@LBVIEW:
Kada kažešje li misliš na sljedeće:Kad se radi o odnosu prema Bosnjacima, ne vidim neku razliku izmedu srpskih komunista i nacionalista.
1. Bogić Bogićević;
2. Jovan Divjak;
3. Mirko Pejanović;
5. Miro Lazović
No salu na stranu, ono sto gore spomenuh se pojedinima mozda ne svida ali je i historijska cinjenica - ne mozemo se sad nakon svega igrati politicke koreknosti i uljepsavati stvarnost, a ista je crna da crnja ne moze biti.Jer oni s liste, ma koliko OK bili, su ipak bili debela manjina i nikakvog uticaja imali nisu na pomasanje svojih sunarodnjaka(nit' su ih ovi bendali, kazu "ljudi" kako su to "Alijini Srbi")ni preko Miljacke a kamoli drugdje.
Tamo su, poput gore spomenutog primjera "vedrili i oblacili" neki drugi, isto srpski komunisti, a rezultat smo imali prilike vidjeti,nije se puno razlikovao od onog srpskih nacionalista.
- sinuhe
#1811 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Opet ti o cetnicimaPM72 wrote: Eh sad,šta se okrenulo u tim ljudima pa izbrisaše petokraku i nabaciše kokarde-to znaju samo oni.Mada mislim da je to sve do vojnog drila,kad ti neko tumači čitav život šta i kako trebaš - postaneš poput robota.
-
PM72
#1812 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nije govno nego se cuko posr'o.Čuj nisu nosili četničke kokarde? A šta je bio grb tzv.RS? Jesu li dvoglavi orlovi sa kokarde ili horozi?
Za mene će,za sva vremena,svi vojnici i oficiri VRS biti četnici.RS je genocidna tvorevina stvorena ratom i snagom oružja.Sad je to ustavna kategorija ali ja je ne volim niti ću se ikad pomiriti sa njenim postojanjem.A ne volim ni Federaciju.
Za mene će,za sva vremena,svi vojnici i oficiri VRS biti četnici.RS je genocidna tvorevina stvorena ratom i snagom oružja.Sad je to ustavna kategorija ali ja je ne volim niti ću se ikad pomiriti sa njenim postojanjem.A ne volim ni Federaciju.
-
goran16v
#1813 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nije RS zlocinacka i genocidna zato sto je stvorena ratom i snagom oruzja, ni prva ni posljednja, nego sto je za njeno osnivanje bio potreban sistemski zlocin. Puno prije prve granate su tvorci RS-a isplanirali odakle ce da protjeruju, gdje da ubijaju i pale.PM72 wrote: Za mene će,za sva vremena,svi vojnici i oficiri VRS biti četnici.RS je genocidna tvorevina stvorena ratom i snagom oružja.Sad je to ustavna kategorija ali ja je ne volim niti ću se ikad pomiriti sa njenim postojanjem.A ne volim ni Federaciju.
- Horasio_Sarajlic
#1814 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
fantom slobode wrote:Godišnjica čuvene bitke za „Jedanaest plavih“
Tad je meni stan izgorio, od muke nisu znali sta ce pa tromblonima i zoljama zasuli okolne zgrade, to jutro njihova akcija pocela je rano ujutro samo sto sam dosao kuci sa terena, u komadu 42. dana bio u jedinici, nikoga od svojih vidio nisam niti cuo za njih, i samo sto sam lego ko insan da se odmorim i naspavam belaj poceo. Par tromblona udari po mojoj zgradi, posto je moj stan bio okrenut direkt prema Željinom niko nije boravio u njemu, zatekao sam se u stanu do mog, stan komšinice Stane, starija žena, familija Mome Kapora, ista ta ce kasnije 1994. poginuti od snajpera sa Grbavice negdje kod Hitne pomoći. Klasična vika, frka, belaj, trazenje vode, dok se nekako nije uspjelo ugasiti, prve zgrade uz ulicu (zgrade sa cvjetnim čilimima na fasadi) su bile skoro pa prazne, linije odbrane koje su bile tek na ulazu na sam Trg Heroja tako da su te zgrade bile skoro pa nicije, neka vrsta tampon zone. Nakon sto se vec uveliko belaj razvio pokupio sam sluzbenu kodiranu motorolu i automat, i onako izletio napolje, isto kao kada bi sad neki belaj bio ispred necije zgrade i sletis da pomognes komsiji, onako mahinalno, posto se vec od pocetka znalo da se eventualno sprema direktni napad na Trg Heroja sve vise boraca je stizalo sa svih strana, po nekim srpsko četničkim portalima i stranicama piše se kako je informacija o njihovoj akciji prodata i dojavljana našim, medjutim akcija je provaljena klasicnim presretanjem veze sto je kasnije, par godina nakon potvrdio jedan Sarajevski četo.
Sa njihove strane ucestvovali su pripadnici prve Romanijske pjesadijske brigade, restoran 11 plavih i okolicu zaposjeli su preko cistine i rovova iznad/pored pomocnog terena, "udarani" su sa dva mjesta, sa Hrasnog Brda i Trga Heroja, u pocetku sav belaj je je bio koncentrisan prema dijelu pomocnog terena, restoranu i dijelu autopraonica, da bi kasnije kada im je dosla podrska u vidu četnika Aleksića, sve se prenijelo duz ulice, sjeverna tribina stadiona - sredina autopraonica, rokalo se iz svega i svacega, sa prozora, coskova zgrada, zolja, automata pa cak jedan (necu ga imenovati, raja sa Trga zna o kome se radi) pucao je iz tetejca
Moja đada je bio prolaz kod danasnjeg "Amko"-a pa do frizerskog, poslije rata je tu bila slasticarna "Barbi" (pola marke kolac bio
Par dana poslije saznao sam da je medju poginulim srpskim borcima u 11 plavih i Dragan Savić, covjek kojeg je poznavala cijela moja familija, poznanik i drag gost mojih sve negdje do 1987., onako i pored svega, za mene ljudina bio i ostao.
Kada bi me neko danas pitao koji mi je najznacajni događaj u životu, nebih rekao ni ženidba, ni rođenje kcerke ni ranavanje 1993., vec prisustvo protestima ispred parlamenta 1992. gdje sam tada kao mlad čovjek shvatio neke stvari, uvidio i razumio, šta nam se sprema kao narodu i sta se sprema državi u kojoj živimo, i drugi upravo bitka za 11. plavih, mjesto na kojem smo jacem i nadmocnije narodski receno "J***** majku majčinu, hebali su jeza u ledja", svu tu raju, mahalce, najmanje profesionalaca, rokanja iz pistolja, vodovodnih cijevi, i pored svega pobjeda i to kakva pobjeda.
Ako je nekome predugo ili dosadno bilo za čitanje, ja se unaprijed izvinjavam.
Dnevnik BHT-a

-
Sociolog
#1815 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pozz, izvinjavam se Svima..malo je offf, al' ima veze s ruskim dobrovoljcima
http://mojahercegovina.com/bileca-sjeca ... zio-zivot/
http://mojahercegovina.com/bileca-sjeca ... zio-zivot/
-
smijesni_ste
#1816 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pogledaj delegata i faca...mislim u komentarima...

-
goshpar
#1817 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dezurni_kriticar wrote:Da, bilo je to 1994.g. ako me pamćenje dobro služi...svjezi_ustipak wrote:@Dezurni kriticar
Gdje dodje ta Ablakovina? Jel ovo bilo za vrijeme deblokade sto si napisao?
Evo ispod mapa, ako pomaže...
Na mapi:
1. Četnički bunker koji smo rasturili
2 u zelenom krugu - Mjesto odakle je naš protivoklopnjak gađao drvenu oplatu
2 u bijelom krugu - pansion OSMICE
Žuta strelica - pravac našeg napredovanja
Živjela.
pozdrav
pratim temu od pocetka, ali nisam dugo bio pa tek sad vidjeh ovaj dio sa napadom na ablakovini. naravno, necu da kazem da nesto izmisljas, samo sam htio da te malo ispravim jer ovaj dio terena poznajem u dusu.
na ablakovini sam zadnju godinu rata pucao strazu, a i zakacilo me taj dan na strazi kad je bio napad, pa su i nas linijase "potjerali" za vama kad ste probili cetnicku liniju.

napisao sam zelenim slovima gdje je ablakovina i gdje je tacno izvrsen proboj kao i pravce razvoja nasih snaga. onim krsticem sam obiljezio mjesto gdje sam ja ranjem. moja "sreca" je da sam ranjen u prvom satu naseg napada, jer su me onda odnijeli u bolnicu, pa sam izbjegao sve ono sto si ti dozivio poslije...
ovo mjesto koje si ti obiljezio kao mjesto proboja se zove curine njive. ostavljam mogucnost da se linija probila i na tom dijelu (sto bi za mene bila novost), ali posto si pisao da si "pored glavne ceste, malo iznad u sumi presao jos jednu cestu", onda sam ubijedjen da si bio na ono dijelu koji sam opisao, jer ta druga cesta je ustvari put za vojni objekat kojeg smo mi lokalni zvali "babin zub" i gdje je bio centar veze JNA, a ta cesta se odvajala odmah iznad mjesta proboja, a sasvim sigurno nema nikakve ceste na dijelu iznad curinih njiva.
isto tako, i ja sam bio u jurisnoj 10.bbr, nekad od pocetka septembra 93 pa do njenog zarobljavanja i rasformiranja, pa mora biti da smo se i vidjali tamo u skoli. sjecam se tog postrojavanja o kojem si pricao, ali, iskreno, ne sjecam se tog momenta tvog prozivanja i odvodjenja. nisam imao pojma da je neko odveden negdje samo zbog imena, ali, naravno, ne kazem da se to nije desilo...
eto, za sada toliko...
- dječak sa šibicama
#1818 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kakav Vucic i ratovanje, to mi zvuci ko "Branko Kockica vidjen na tenku" (neka mi oprosti Branko, on je neka druga prica)
Najobicniji gebels
Sto se tice Mladica, Talica, Lisice, JNA oficira, komunisticke armije, cetnika....
Seselj sve objasnio... od 1:05
Zadrzana petokraka na kapama i sljemovima je bila samo predstava za medjunarodnu zajednicu.
Najobicniji gebels
Sto se tice Mladica, Talica, Lisice, JNA oficira, komunisticke armije, cetnika....
Seselj sve objasnio... od 1:05
Zadrzana petokraka na kapama i sljemovima je bila samo predstava za medjunarodnu zajednicu.
- Dezurni_kriticar
#1819 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pozdrav kralju,goshpar wrote:Dezurni_kriticar wrote:Da, bilo je to 1994.g. ako me pamćenje dobro služi...svjezi_ustipak wrote:@Dezurni kriticar
Gdje dodje ta Ablakovina? Jel ovo bilo za vrijeme deblokade sto si napisao?
Evo ispod mapa, ako pomaže...
Na mapi:
1. Četnički bunker koji smo rasturili
2 u zelenom krugu - Mjesto odakle je naš protivoklopnjak gađao drvenu oplatu
2 u bijelom krugu - pansion OSMICE
Žuta strelica - pravac našeg napredovanja
Živjela.
pozdrav
pratim temu od pocetka, ali nisam dugo bio pa tek sad vidjeh ovaj dio sa napadom na ablakovini. naravno, necu da kazem da nesto izmisljas, samo sam htio da te malo ispravim jer ovaj dio terena poznajem u dusu.
na ablakovini sam zadnju godinu rata pucao strazu, a i zakacilo me taj dan na strazi kad je bio napad, pa su i nas linijase "potjerali" za vama kad ste probili cetnicku liniju.
napisao sam zelenim slovima gdje je ablakovina i gdje je tacno izvrsen proboj kao i pravce razvoja nasih snaga. onim krsticem sam obiljezio mjesto gdje sam ja ranjem. moja "sreca" je da sam ranjen u prvom satu naseg napada, jer su me onda odnijeli u bolnicu, pa sam izbjegao sve ono sto si ti dozivio poslije...
ovo mjesto koje si ti obiljezio kao mjesto proboja se zove curine njive. ostavljam mogucnost da se linija probila i na tom dijelu (sto bi za mene bila novost), ali posto si pisao da si "pored glavne ceste, malo iznad u sumi presao jos jednu cestu", onda sam ubijedjen da si bio na ono dijelu koji sam opisao, jer ta druga cesta je ustvari put za vojni objekat kojeg smo mi lokalni zvali "babin zub" i gdje je bio centar veze JNA, a ta cesta se odvajala odmah iznad mjesta proboja, a sasvim sigurno nema nikakve ceste na dijelu iznad curinih njiva.
isto tako, i ja sam bio u jurisnoj 10.bbr, nekad od pocetka septembra 93 pa do njenog zarobljavanja i rasformiranja, pa mora biti da smo se i vidjali tamo u skoli. sjecam se tog postrojavanja o kojem si pricao, ali, iskreno, ne sjecam se tog momenta tvog prozivanja i odvodjenja. nisam imao pojma da je neko odveden negdje samo zbog imena, ali, naravno, ne kazem da se to nije desilo...
eto, za sada toliko...
kao što rekoh prije nego sam se upustio u opis akcije, pišem po sjećanju a priznat ćeš, malo je teško uklopiti vrijeme iz 1994. na Google mapu iz 2013.g. Naime, ako ništa drugo, vegetacija je sada drugačija, pa ono što je 1994.g. bila rijetka šumica, sada je prava džungla. Ja sam se vodio time da smo prošli uz desni rub one rijetke šumice, pravo do ispod oplate na cesti. Demineri su išli neposredno ispred nas. Dakle, dozvoljavam mogućnost da sam na karti malo "dislocirao" cijeli događaj, no svaki detalj koji sam napisao u nastavku je tačan, bez preuveličavanja i bez laganja i mlaćenja prazne slame. Ako si bio gore taj dan, a evo, tvrdiš da jesi, molio bih te onda za tvoj komentar događaja. Da li si i ti bio gore kao pripadnik POČ-a, ili si bio sa 141. lahkom? Ili si bio gore u bataljonu u to vrijeme? Ja sam u Jurišnoj bio od samoga formiranja Jurišne čete 10 bbr. pa do momenta koji sam opisao, kada me je Senad Pecar izveo iz stroja. Ti i ja se dakle moramo dobro poznavati. Ja sam u Jurišnu došao u prvoj turi, skupa sa Sarmom, Džangom, Tarlijom, Egom, Ćamilom, Koljom, Esom, Zlajom, Čalom... Ako si bio ranjen gore preko ceste, da li se slučajno možeš sjetiti ko te je previjao na licu mjesta? Ja se sjećam da nas je na kraju gore preko ceste ostalo manje od deset. Moj pravac kretanja je tačno poklapa sa tvojom zvjezdicom a kako rekoh u tom postu, previjao sam nekoliko naših ranjenih kolega, pa je sasvim izvjesno da si i ti bio jedan od njih... Tačno je, na pravcu kretanja smo prvo prešli cestu a onda malo uz šumu pa još jednu manju cestu koja ide ka centru veze. Da li se sjećaš kolege koji je u kasarnu u POČ dovodio crnog pitbula po imenu Atila? Često sam bio sa kerom u parku kod Principovog, morali smo se viđati, ako ne u kasarni, onda makar u parku
Lijep pozdrav kolega.
- trambusek88
#1820 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Zgrada Unioninvesta u plamenu. April 1992.

-
felsh
#1821 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Atila onakav stroj a bez oziljaka dokaz koliko je gazda normala lik 
-
goshpar
#1822 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
[quote="Dezurni_kriticar"
Pozdrav kralju,
kao što rekoh prije nego sam se upustio u opis akcije, pišem po sjećanju a priznat ćeš, malo je teško uklopiti vrijeme iz 1994. na Google mapu iz 2013.g. Naime, ako ništa drugo, vegetacija je sada drugačija, pa ono što je 1994.g. bila rijetka šumica, sada je prava džungla. Ja sam se vodio time da smo prošli uz desni rub one rijetke šumice, pravo do ispod oplate na cesti. Demineri su išli neposredno ispred nas. Dakle, dozvoljavam mogućnost da sam na karti malo "dislocirao" cijeli događaj, no svaki detalj koji sam napisao u nastavku je tačan, bez preuveličavanja i bez laganja i mlaćenja prazne slame. Ako si bio gore taj dan, a evo, tvrdiš da jesi, molio bih te onda za tvoj komentar događaja. Da li si i ti bio gore kao pripadnik POČ-a, ili si bio sa 141. lahkom? Ili si bio gore u bataljonu u to vrijeme? Ja sam u Jurišnoj bio od samoga formiranja Jurišne čete 10 bbr. pa do momenta koji sam opisao, kada me je Senad Pecar izveo iz stroja. Ti i ja se dakle moramo dobro poznavati. Ja sam u Jurišnu došao u prvoj turi, skupa sa Sarmom, Džangom, Tarlijom, Egom, Ćamilom, Koljom, Esom, Zlajom, Čalom... Ako si bio ranjen gore preko ceste, da li se slučajno možeš sjetiti ko te je previjao na licu mjesta? Ja se sjećam da nas je na kraju gore preko ceste ostalo manje od deset. Moj pravac kretanja je tačno poklapa sa tvojom zvjezdicom a kako rekoh u tom postu, previjao sam nekoliko naših ranjenih kolega, pa je sasvim izvjesno da si i ti bio jedan od njih... Tačno je, na pravcu kretanja smo prvo prešli cestu a onda malo uz šumu pa još jednu manju cestu koja ide ka centru veze. Da li se sjećaš kolege koji je u kasarnu u POČ dovodio crnog pitbula po imenu Atila? Često sam bio sa kerom u parku kod Principovog, morali smo se viđati, ako ne u kasarni, onda makar u parku
Lijep pozdrav kolega.[/quote]
pozdrav kolega
pokusat cu da odgovorim na tvoja pitanja, mada, moram da ti priznam, zaboravio sam mnogo stvari koje su se desavale u tom periodu, pogotovo imena ljudi. face su i nekako ostale u glavi, ali imena slabo...
dakle, prvo da razjasnimo godinu. ti pises da je napad bio 1994. mada je ovaj o kojem sam ja pisao sigurno bio 1995, u junu, kad je bila akcija deblokade sarajeva pa se napalo na vise pravaca. mozda je bio neki proboj na ablakovini i 1994. ali, iako sam tada bio na drugoj liniji, morao bih ga se sjecati. ipak mislim da si ti pogrijesio godinu, jer cini mi se da 141 lahka brigada nije ni postojala 1994. a tesko da bi se 2 napada na istom mjesto odvijala i zavrsila identicno
kao sto sam ti napisao, tokom 95. na ablakovini sam bio linijas i to tacno u rovu koji je bio najblizi tacki proboja, i kao sto sam ti rekao, potrefila se moja smjena u vrijeme napada. nikakve specijalne pripreme mi linijasi nismo imali. nasi komandiri su nam rekli da ce doci jedinice za proboj, a da je nas zadatak da idemo za njima i kao da negdje gore na trebevicu formiramo liniju i da je cuvamo. i cim ste vi probili ogradu i mi smo krenuli za vama, s onim osnovnim naoruzanjem koje smo imali s linije i vrlo malo municije. presao sam glavnu cestu i kretao se naprijed gore uz sumu. vjerovatno ste vi iz POČ-a i iz 141. imali neku koordinaciju i komandu, dok smo mi linijasi bili bas onako totalno prepusteni dogadjaju, i posto su to vecinom bili stariji ljudi to se sve raspalo po sumi. nije se znalo gdje ko treba da ide i s kim. ma cirkus.
ja sam stigao da predjem nekih 100-njak metara preko ceste gore u sumu i vec je tad pocelo da roka po nama. granate, trombloni, pojma nemam sta sve ne. neko je pricao da je gore ispred nas u sumi bio cetnicki rezervni polozaj i da nas odatle tuku, ali ja nisam nista mogao da vidim. culo se i da iz pravca vidikovca nesto gruha, a zbog konfiguracije terena oni su nas fakticki tukli s ledja. i mozda za nekih 15-20 minuta od pocetka rokanja, pala je granata u mojoj neposrednoj blizini i osjetio sam jak udarac u ledja. dotaknem rukom, krvava. prepadnem se da me nije pogodila u kicmu i da nedoBog ne ostanem nepokretan. znas sta sve covjeku moze u tom trenutku proci kroz glavu. onda su me dvojica likova uhvatila i odnijela u pozadinu, ne znam ko su oni bili, nisu moje kolege sa linije. na licu mjesta me nije niko previjao. sreca, ispostavilo se da je rana bila laksa i da nije bilo nekih posljedica, te da sam izbjegao kasnije s..nje koje ste vi dozivjeli.
od ovih ljudi koje si nabrojao iz jurisne neke znam jos od prije rata, nekih se sjecam samo iz jurisne, a nekih nikako. kao sto ti rekoh, imena sam uglavnom zaboravio, kad bih vidio slike sigurno bih se sjetio. da slucajno nemas nekih slika iz tog perioda? i uopste, kad je tacno formirana jurisna, mozes li se sjetiti. ja sam prikljucen pocetkom septembra 93.
momka sa pitbulom se ne sjecam. ja sam se nakon jurisne vratio na liniju (ukljucujuci i terene po nisicima), gdje sam i docekao kraj rata...
pozdrav
Pozdrav kralju,
Lijep pozdrav kolega.[/quote]
pozdrav kolega
pokusat cu da odgovorim na tvoja pitanja, mada, moram da ti priznam, zaboravio sam mnogo stvari koje su se desavale u tom periodu, pogotovo imena ljudi. face su i nekako ostale u glavi, ali imena slabo...
dakle, prvo da razjasnimo godinu. ti pises da je napad bio 1994. mada je ovaj o kojem sam ja pisao sigurno bio 1995, u junu, kad je bila akcija deblokade sarajeva pa se napalo na vise pravaca. mozda je bio neki proboj na ablakovini i 1994. ali, iako sam tada bio na drugoj liniji, morao bih ga se sjecati. ipak mislim da si ti pogrijesio godinu, jer cini mi se da 141 lahka brigada nije ni postojala 1994. a tesko da bi se 2 napada na istom mjesto odvijala i zavrsila identicno
kao sto sam ti napisao, tokom 95. na ablakovini sam bio linijas i to tacno u rovu koji je bio najblizi tacki proboja, i kao sto sam ti rekao, potrefila se moja smjena u vrijeme napada. nikakve specijalne pripreme mi linijasi nismo imali. nasi komandiri su nam rekli da ce doci jedinice za proboj, a da je nas zadatak da idemo za njima i kao da negdje gore na trebevicu formiramo liniju i da je cuvamo. i cim ste vi probili ogradu i mi smo krenuli za vama, s onim osnovnim naoruzanjem koje smo imali s linije i vrlo malo municije. presao sam glavnu cestu i kretao se naprijed gore uz sumu. vjerovatno ste vi iz POČ-a i iz 141. imali neku koordinaciju i komandu, dok smo mi linijasi bili bas onako totalno prepusteni dogadjaju, i posto su to vecinom bili stariji ljudi to se sve raspalo po sumi. nije se znalo gdje ko treba da ide i s kim. ma cirkus.
ja sam stigao da predjem nekih 100-njak metara preko ceste gore u sumu i vec je tad pocelo da roka po nama. granate, trombloni, pojma nemam sta sve ne. neko je pricao da je gore ispred nas u sumi bio cetnicki rezervni polozaj i da nas odatle tuku, ali ja nisam nista mogao da vidim. culo se i da iz pravca vidikovca nesto gruha, a zbog konfiguracije terena oni su nas fakticki tukli s ledja. i mozda za nekih 15-20 minuta od pocetka rokanja, pala je granata u mojoj neposrednoj blizini i osjetio sam jak udarac u ledja. dotaknem rukom, krvava. prepadnem se da me nije pogodila u kicmu i da nedoBog ne ostanem nepokretan. znas sta sve covjeku moze u tom trenutku proci kroz glavu. onda su me dvojica likova uhvatila i odnijela u pozadinu, ne znam ko su oni bili, nisu moje kolege sa linije. na licu mjesta me nije niko previjao. sreca, ispostavilo se da je rana bila laksa i da nije bilo nekih posljedica, te da sam izbjegao kasnije s..nje koje ste vi dozivjeli.
od ovih ljudi koje si nabrojao iz jurisne neke znam jos od prije rata, nekih se sjecam samo iz jurisne, a nekih nikako. kao sto ti rekoh, imena sam uglavnom zaboravio, kad bih vidio slike sigurno bih se sjetio. da slucajno nemas nekih slika iz tog perioda? i uopste, kad je tacno formirana jurisna, mozes li se sjetiti. ja sam prikljucen pocetkom septembra 93.
momka sa pitbulom se ne sjecam. ja sam se nakon jurisne vratio na liniju (ukljucujuci i terene po nisicima), gdje sam i docekao kraj rata...
pozdrav
- agent_zero
#1823 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja ekipe u pm...frkenzi wrote:karanana wrote:Mislim da ga je seselj spominjo i na njegovom sudjenju, da se vozo sa njim, tomom grobarom i vasketom u dzipu i da ih je rpg na poljinama fulio za nekoliko centimetara.
Koji je to idiot bio kad je gadjo mora da mu se ruka tresla hahaha.
-
goran16v
#1824 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Tresle bi se njemu gace da je znao koliko mu je falilo da bude rahmetli Vojo, skupa sa Vasketom i pickoustim.
-
PM72
#1825 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dobar snimak.Ovo je snimljeno u podnožju Poljina.Na ovom mjestu taj njihov ratni put silazi sa Poljina skroz do Nahorevskog potoka pa se onda penje iznad bolnice Jagomir i dalje prema Mrkovićima.
Najviše se prepao Predsjednik Nikolić.
On je blijed ko kreč,ostali puše i tresu im se ruke a Vojo lupeta kao ćuna po samaru.I mlađahni četnik Vučić je bio s njima,možda nije u autu ali je bio u koloni.I on se sasrao...šta veli Poplašen "Maljutka pogodi iza kuće"
lijepi strah...
Jazuk...da znam tog ko je ispalio maljutku,častio bih ga.To je ovim usranim vojvodama bio najbliži sustret sa smrću.
Najviše se prepao Predsjednik Nikolić.
Jazuk...da znam tog ko je ispalio maljutku,častio bih ga.To je ovim usranim vojvodama bio najbliži sustret sa smrću.