Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Bosnjak333

#1801 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Škobo Habu wrote:
RahatHurmašica wrote:
:shock:

reci nam nešto više o ovome
O tome mogu više oni koji su iz Jajca. Ono što ja znam to su šture informacija iz rata, putem medija. Nakon ulaska HV-a u Jajce nije dozvoljen ulazak bošnjačkim izbjeglicama, čak se i potezalo oružje.
No, to nije ništa novo kad je u pitanju HV i HVO, čini mi se da je bilo i otvorenog sukoba kod Kotor-Varoši sa njima.
Sve je ovo istina!ARBiH,odnosno 17. Krajiska je prva usla u Kupres.Ne citava jedinica,ali jedna ceta vojnika koja se kasnije morala povuci po naredjenju generala Alagica i prepustiti grad HVO-u.Nece ustase ovo nikada priznati,ali je istina.

Tacno je i za zabranu povratka Jajcanima sjeverno od Bravnica.Zbog toga su Bosnjaci 2004. odjednom preuzeli vlast u opcini i postali vecina.Od 2002. je poceo masovan povratak Jajcana iz Sanskog Mosta,Zenice i Travnika kojima je bilo onemoguceno da se vrate na svoja ognjista.Ni to ustase nece priznati,ali za razliku od njih mi nikada nismo vrsili ovakvu vrstu aparthejda nad njihovim stanovnistvom.Kada zelis da zakljucis kakav su narod pogledas tuzlansku,usorsku,bihacku,brcansku HVO brigadu koje su citav rat opstale na teritoriji ARBiH,a onda pogledas protjerani bosnjacki narod iz Stoca,Capljine i Mostara.Da su ujke kojim slucajem imale mogucnost da preuzmu Tuzlu brzo bi onizaratovali s nama kao sto su ucinli u Srednjoj Bosni vjerujuci da su jaci,ali to je njihov bolesni um.Gdje mozes vladati protjeraj i zavladaj,a gdje ne mozes poklopi se po usima.
oitija

#1802 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by oitija »

muflon1977 wrote:
oitija wrote:Koliki je odnos snaga u srednjij bosni danas? Imam osjecaj da bi ga u nekom novom sukobu hrvati tu popusili za par dana.
Isti kao i na pocetku....isto bi i bilo
a ko bi ga zijanijo neznam,jer sada su svi malo bolje spremniji,a dotur nebi vise dolazio iz rvacke
a ti bi ga ratova e u kuci ti bio :lol: :lol: :lol:
Neznam kako bi isto bilo. Ako bi bilo isto to znaci da bi Hrvati opet najebali? Kolko ja znam oni su protjerani preko Vlasica u rposlom ratu. A tada su Bosnjaci bili toliko slabi da su iz rata izasli sa 8 tenkova u citavoj BiH.

Mislim da kada bi opet tako nesto krenulo da bi se na Vitez poslalo recimo 60 tenkova i 20 oklopnih vozila i cao djaci. Nema se tu sta braniti. Imas jos Kiseljak u kojem Bosnjaci cine 35% stanovnistva isto u totalnom okruzenju i imas Busovacu koja je vece selo.

Svaki od tih gradica ima 35% ili vise Bosnjacka (osim Busovace) a svaki gradic je okruzen vecim Bosnjacikim sredinama dok je "izmjesana srednja Bosna" (kao cijelina) okruzena opet jos vecim gradovima kao sto su Sarajevo, Zenica, Vakuf, bugojno, ilidza itd.
Bosnjak333

#1803 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

oitija wrote:
muflon1977 wrote:
oitija wrote:Koliki je odnos snaga u srednjij bosni danas? Imam osjecaj da bi ga u nekom novom sukobu hrvati tu popusili za par dana.
Isti kao i na pocetku....isto bi i bilo
a ko bi ga zijanijo neznam,jer sada su svi malo bolje spremniji,a dotur nebi vise dolazio iz rvacke
a ti bi ga ratova e u kuci ti bio :lol: :lol: :lol:
Neznam kako bi isto bilo. Ako bi bilo isto to znaci da bi Hrvati opet najebali? Kolko ja znam oni su protjerani preko Vlasica u rposlom ratu. A tada su Bosnjaci bili toliko slabi da su iz rata izasli sa 8 tenkova u citavoj BiH.

Mislim da kada bi opet tako nesto krenulo da bi se na Vitez poslalo recimo 60 tenkova i 20 oklopnih vozila i cao djaci. Nema se tu sta braniti. Imas jos Kiseljak u kojem Bosnjaci cine 35% stanovnistva isto u totalnom okruzenju i imas Busovacu koja je vece selo.

Svaki od tih gradica ima 35% ili vise Bosnjacka (osim Busovace) a svaki gradic je okruzen vecim Bosnjacikim sredinama dok je "izmjesana srednja Bosna" (kao cijelina) okruzena opet jos vecim gradovima kao sto su Sarajevo, Zenica, Vakuf, bugojno, ilidza itd.
U Jajcu iz godine u godinu postotak Bosnjaka raste,a Hrvata pada.2002. je bilo 60 % Hrvata,a sad su spali na 45 %.U Novom Travniku nemaju perspektive.Grad je podijeljen s tim da Hrvati drze veci dio,ali Bosnjaci ljepsi nakon sto je Refik Lendo od Kalinske napravio New York. :D
Nevic Polje,Bucici,Stojkovici,Rankovici se lagano prazne i hrvatska omladine ode put Hrvatske,Austrije i Njemacke.Bosnjaci stoje mnogo bolje zbog blizine Travnika koji ekonomski jos uvijek dobro kotira i zaposljava veliki broj Novotravnicana.

U Vitezu ce uvijek biti nadmocniji,jednostavno vitezanski Hrvati su jedini uradili domacu zadacu u Srednjoj Bosni i osigurali sebi vjecni opstanak.U Busovaci je isto kao i u Jajcu.Hrvati masovno iseljavaju,imaju sve losiji natalitet i u konstantnom su padu.Kresevo i Dobretici su kasabe koje nisu vrijedne spomena.Kiseljak je potonuo izgradnjom autoputa.Bio je saobracajna spona sa Sarajevom,a sada je izgubio znacaj jer sve vise ljudi ide preko Zenice.Vidi se po natalitetu koji je iz 2012. sa 230 spao na 170 u 2013.Saobracaj vise nije unosan biznis za kiseljacke Hrvate.Bosnjacima blizina Sarajeva godi i vjerovatno zbog toga nikada nece iseliti i nestati.
oitija

#1804 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by oitija »

@Bosnjak333

Zato sam i rekao; Vitez je njihov jedini grad na kojem mogu bazirati neku nadu za opstanak u mirnim oklonostima. Ali i u Vitezu je SDA dobila izbore jer Bosnjaci cine cak i tamo 40-45%. U prevodu to znaci da u najjacem gradu imaju pola stanovnistva koji bi na njih pucao.
sokkia

#1805 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

oitija wrote:@Bosnjak333

Zato sam i rekao; Vitez je njihov jedini grad na kojem mogu bazirati neku nadu za opstanak u mirnim oklonostima. Ali i u Vitezu je SDA dobila izbore jer Bosnjaci cine cak i tamo 40-45%. U prevodu to znaci da u najjacem gradu imaju pola stanovnistva koji bi na njih pucao.
ipak bi trebalo izbjegavati ovakvu retoruku jer bi neko mogao pomisliti kako bošnjaci prizivaju novi sukob a nije tako.
politika je vodila prošli rat kao što vodi svaki i što bi vodila i buduci. :(

da se nadovežem na jedan predhodni post vezan za hvo Tuzle,Brckog i Usore.
mislim da je svakom živom jasno (osim možda muflonu :lol: ) da sva ona podrucja koja su bila zacrtana da uđu u sastav erceg bosne su bila podrucja gdje se ratovalo između Bošnjaka i Hrvata.
a ova gore navedena nisu bila u u planu da uđu u HZHB su i bila pošteđena sukoba.
i sad jel' teško izvuci zakljucak što ... :-)
argyle

#1806 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

sokkia wrote: da se nadovežem na jedan predhodni post vezan za hvo Tuzle,Brckog i Usore.
mislim da je svakom živom jasno (osim možda muflonu :lol: ) da sva ona podrucja koja su bila zacrtana da uđu u sastav erceg bosne su bila podrucja gdje se ratovalo između Bošnjaka i Hrvata.
a ova gore navedena nisu bila u u planu da uđu u HZHB su i bila pošteđena sukoba.
i sad jel' teško izvuci zakljucak što ... :-)
Kako nisu, gdje god su mogli pravili su probleme ili su djelimicno realizovali ideje HB.

Od dijelova Tuzle, Zivinica i Lukavca su htjeli opcinu Soli (neki to zele i danas http://hdzbihsoli.ba/) , zbog tih ideja je i rasformirana 115. Zrinski HVO ali i da bi se izbjegao eventualni sukob eskalacijom bosnjacko-hrvatskog rata.
Nakon toga dio pripadnika 115.te ide u Tuzlanske brigade, dio u 108. HVO Ravne-Brcko a neki su cak zavrsili i u 10. Diverzantski odred VRS.

Od dijela slobodne brcanske teritorije napravise Ravne-Brcko, od 108. brigade napravise dvije, jednu HVO, drugu ARBIH.

U Bihacu otjerase Dretara a dodje Santic, igrac HB-a.

u Sarajevu Kralj Tvrtko rasformirana
http://www.klix.ba/forum/hrvatska-briga ... 28s75.html
sokkia

#1807 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ok,
nisam dosta ovoga znao , ali mislio sam da nisu davali ultumatume armiji da se stave pod njihovu komandu kao što su radili na ovim prostorima koje su bili ucrtali kao svoje.
Škobo Habu

#1808 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

Bosnjak333 wrote: U Jajcu iz godine u godinu postotak Bosnjaka raste,a Hrvata pada.2002. je bilo 60 % Hrvata,a sad su spali na 45 %.U Novom Travniku nemaju perspektive.Grad je podijeljen s tim da Hrvati drze veci dio,ali Bosnjaci ljepsi nakon sto je Refik Lendo od Kalinske napravio New York. :D
Nevic Polje,Bucici,Stojkovici,Rankovici se lagano prazne i hrvatska omladine ode put Hrvatske,Austrije i Njemacke.Bosnjaci stoje mnogo bolje zbog blizine Travnika koji ekonomski jos uvijek dobro kotira i zaposljava veliki broj Novotravnicana.

U Vitezu ce uvijek biti nadmocniji,jednostavno vitezanski Hrvati su jedini uradili domacu zadacu u Srednjoj Bosni i osigurali sebi vjecni opstanak.U Busovaci je isto kao i u Jajcu.Hrvati masovno iseljavaju,imaju sve losiji natalitet i u konstantnom su padu.Kresevo i Dobretici su kasabe koje nisu vrijedne spomena.Kiseljak je potonuo izgradnjom autoputa.Bio je saobracajna spona sa Sarajevom,a sada je izgubio znacaj jer sve vise ljudi ide preko Zenice.Vidi se po natalitetu koji je iz 2012. sa 230 spao na 170 u 2013.Saobracaj vise nije unosan biznis za kiseljacke Hrvate.Bosnjacima blizina Sarajeva godi i vjerovatno zbog toga nikada nece iseliti i nestati.
Popustite ta nacional-šovinistička preseravanja i demografske kretnje, niti se treba radovati tuđoj nesreći na ovakav način. Kako god bio krvav sukob u Srednjoj Bosni, i sa jedne i sa druge strane, koliko god on ostavio duboke ožiljke po stanovništvo Lašvanske doline, mora se imati na umu da su tamošnji ljudi naslonjeni jedni na druge, te ne treba generalizirati cijelu stvar. Iz rata valja iznjeti neke zaključke za buduće generacije.
Bosnjak333

#1809 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Škobo Habu wrote:
Bosnjak333 wrote: U Jajcu iz godine u godinu postotak Bosnjaka raste,a Hrvata pada.2002. je bilo 60 % Hrvata,a sad su spali na 45 %.U Novom Travniku nemaju perspektive.Grad je podijeljen s tim da Hrvati drze veci dio,ali Bosnjaci ljepsi nakon sto je Refik Lendo od Kalinske napravio New York. :D

Popustite ta nacional-šovinistička preseravanja i demografske kretnje, niti se treba radovati tuđoj nesreći na ovakav način. Kako god bio krvav sukob u Srednjoj Bosni, i sa jedne i sa druge strane, koliko god on ostavio duboke ožiljke po stanovništvo Lašvanske doline, mora se imati na umu da su tamošnji ljudi naslonjeni jedni na druge, te ne treba generalizirati cijelu stvar. Iz rata valja iznjeti neke zaključke za buduće generacije.
Bit ce da nije tako jer ako se jos igdje osjete posljedice rata onda je to definitivno Srednja Bosna.Ne znam kada si zadnji put bio u Vitezu i Novom Travniku,ali kada bi prosao uvjerio bi se da su gradovi i 19 godina nakon rata podijeljeni i da se podjela osjeti.Ako su Bosnjaci Podrinja zaboravili genocid iz 2. svjetskog rata pa im se ponovio u proteklom,Bosnjaci Lasvanske doline nikada nece zaboraviti sta su im napravile komsije Hrvati i kako su im zabile noz u ledja.

Ne radujem se njihovoj nesreci nego jednostavno zelim da kazem da lovacke price o hrvatskoj ekonomskoj dominaciji u Srednjoj Bosni uopce nisu tacne.Jedina opcina koja je iznad federalnog prosjeka je Vitez.Medjutim,ni Vitez nema industriju nego se bazira na usluznim djelatnostima,a pitanje je koliko se dugo i to moze odrzati.Zakljucak je da se Hrvati ideoloski priblizavaju SANU jer su kao i Srbi sve u zivotu poceli bazirati na lazima.

Uzmi za primjer zlocine ARBiH nad hrvatskim stanovnistvom.Hrvati to prikazuju kao ubijanje neduznih civila,a nigdje ne kazu da je u svim mjestima gdje je pocinjen zlocin stradalo najvise vojnika HVO.Niko se ne pita da li su oni bili naoruzani u toku napada ARBiH...
muflon1977

#1810 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Citam ove vase postove i nemogu da vjerujem da neki zive jos u zabludi
ma koji rat ljudi moji?Nezaboravite RS Krajine vise nema naroda i vojske se ima
ali rata nema niti ce ga biti.Ipak bi se osvrnuo na neke kojima ova pat-pozicija nije dobra
kazem sto vise blebecu gore je za narod.Mislim da Seferina ima dosta istomisljenika ovde
on bi na more.... :lol: :lol: :lol: :lol: kuda zagradise ostade samo rezervat
Ja sam ipak za mirno stanje,a gradovi jesu podjeljeni istina,kako i nece kad je brat od brata podjeljen...sad navalite da cujem
ZAGORS

#1811 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Pošto su teme " Rat u Hecogovini 1992-1995 " i " Mostar u ratu " zaključane ovdje ću postaviti pitanje. Što se tiče operacije Neretva 93 je li ona uspjela ili je propala ? Kakav je uspjeh bio u toj operaciji ? Da li je istina da je ARBIH izašla na 8 km od Širokog Brijega i da je Alija naredio da se dalje ne smije napredovati ? Da li je brdo Hum zauzeto ? Koje su brigade učestvovale u akciji ? Koliko je žrtava sa jedne a koliko sa druge strane ?
muflon1977

#1812 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

ZAGORS wrote:Pošto su teme " Rat u Hecogovini 1992-1995 " i " Mostar u ratu " zaključane ovdje ću postaviti pitanje. Što se tiče operacije Neretva 93 je li ona uspjela ili je propala ? Kakav je uspjeh bio u toj operaciji ? Da li je istina da je ARBIH izašla na 8 km od Širokog Brijega i da je Alija naredio da se dalje ne smije napredovati ? Da li je brdo Hum zauzeto ? Koje su brigade učestvovale u akciji ? Koliko je žrtava sa jedne a koliko sa druge strane ?
Akcija propala mnogobrojne zrtve,unisten ugled Armiji zbog civila u Grabovici,koji 8 km
i to je laz...za brdo Hum neznam.Koje nacinio tu operaciju je budala koji je naivno isao kao fol na more.
Mislim da je tu nesto drugo bilo u planu hebi ga to znaju ovi iz vrha.
ZAGORS

#1813 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Ja mislim da je brdo Hum zauzela ARBIH, ali se brzo povukla sa njega. Navodno je Zulfikar Ališpago htio na more. Ko je kriv za zločin u Grabovici ?
muflon1977

#1814 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

ZAGORS wrote:Ja mislim da je brdo Hum zauzela ARBIH, ali se brzo povukla sa njega. Navodno je Zulfikar Ališpago htio na more. Ko je kriv za zločin u Grabovici ?
Neznam ali mislim da oni civili nisu pocinili izmedjusobno masakr.uzas jedan je bio
i jedna velika ljaga cak su i posteni ljudi ukaljani zbog toga.Mada su Sandze glavnu igru igrali naravno sa Seferom na celu
ZAGORS

#1815 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Koliko sam imao priliku da vidim za zločin se optužuju Cacini i Ćelini ljudi koje je Sefer prebacio u Hercegovinu kao ispomoć. Mada sam negdje vidio da optužuju Zulfikara Ališpagu.
ZAGORS

#1816 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Evo neki dokumenti sa strane Hrvata.
Izvor : Slobodan Pranjak
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/167.pdf
Što se tiče Viteza evo jednog dokumenta koji se tiče Križančevog Sela.
Napad na Križančevo selo je bio 22-og Decembra ali se nastavio i 23. Decembra.
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/53.pdf
Ukupni gubici 143 od čega 135 vojnika.
tnnt

#1817 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

ZAGORS wrote:Koliko sam imao priliku da vidim za zločin se optužuju Cacini i Ćelini ljudi koje je Sefer prebacio u Hercegovinu kao ispomoć. Mada sam negdje vidio da optužuju Zulfikara Ališpagu.
zločin u Grbavici su počinili pripadnici 9 brdske brigade iz Sarajeva, nema tu nekih velikih tajni
kao što je u istoj akciji prozorski bataljon napravio pokolj u Uzdolu
akcija koja je trebala biti od Bugojna do Mostara je totalni neuspjeh, osim par brda ništa strateški i značajno
nije osvojeno, mislim da je radi te akcije smjenjen i Sefer Halilović
muflon1977

#1818 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

To sam i govorio obecao je Aliji da ce akcija biti uspjesna,nakon pada Bugojna ,Travnika i ostalih djelova
on se osokolio da ce moci uraditi vise,rasulo bilo kako on tvrdi.HV nesmije ucestvovati sankcije su zavratom
sta je tuje,evoga na moru.Poslije onog pokolja,vise i nikad nisu nis uspjeli uzeti sem par cuka.No poslije odese Here
Zavrtaljka....iz defenzive u ofenzivu.Da nepricamo o ostalim gubicima,mislim da i jest velika greska sto se on stavio
za nacelnika OS BiH.Mislim da je ga naslijedio Rasim Delic i on je prosao neslavno sa onom operacijom protiv Srba,cini mi se doli u Hercegovini,poslije ih ovi postrojili kao sardine....boze sto su trosili ljudske zivote
neprezajuci ni od cega...nek im je na dusu
sokkia

#1819 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

muflon1977 wrote:To sam i govorio obecao je Aliji da ce akcija biti uspjesna,nakon pada Bugojna ,Travnika i ostalih djelova
on se osokolio da ce moci uraditi vise,rasulo bilo kako on tvrdi.HV nesmije ucestvovati sankcije su zavratom
sta je tuje,evoga na moru.Poslije onog pokolja,vise i nikad nisu nis uspjeli uzeti sem par cuka.No poslije odese Here
Zavrtaljka....iz defenzive u ofenzivu.Da nepricamo o ostalim gubicima,mislim da i jest velika greska sto se on stavio
za nacelnika OS BiH.Mislim da je ga naslijedio Rasim Delic i on je prosao neslavno sa onom operacijom protiv Srba,cini mi se doli u Hercegovini,poslije ih ovi postrojili kao sardine....boze sto su trosili ljudske zivote
neprezajuci ni od cega...nek im je na dusu
šta ba ti misliš i koga to tvoje mišljenje interesuje,,
ja mislim da si ti jedan poprilicno nepismen muflon . :|
ZAGORS

#1820 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

http://www.historija.ba/d/575-pocela-op ... eretva-93/
Vidi ovo kazu napredovali 450 kvadratnih kilometara
muflon1977

#1821 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Nepismen ili pismen ali i vrapci znaju sta se bilo naumilo onda.... :-D
sokkia

#1822 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ima se toj nepismenosti još štošta dodati .
bach

#1823 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Pitanje u vezi Viteza.

Koliko je Ar BIh bila u toj opštini jaka prije aprila 1993.?

Je li bila formirana brigada? Koliko je bilo ljudi pod oružjem? Protivoklopa?

Gdje je bio štab Armije?
sokkia

#1824 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

bach wrote:Pitanje u vezi Viteza.

Gdje je bio štab Armije?
vrlo vrlo tanko, po svim pitanjima :?
tad se još ratovalo podaleko od Viteza pa se kontalo da se to njih baš ne tice.
Tutnjavac

#1825 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

bach wrote:Pitanje u vezi Viteza.

Gdje je bio štab Armije?
Mislim da je to bila 325. brdska brigada, sa štabom u selu Preočica.

Na kraju 1992 i početkom 1993 ta brigada je imala 1150 vojnika i samo 600 cijevi.
Post Reply