a ako se neko voli brčkati u kadi, pa još recimo dvoje takvih, pa pokovaren vodokotlić.......sve je to relativno...akcid wrote:mali Ninja wrote:jel realno da cetveroclana porodica trosi dnevno kubik vode (mjesecno mi dolazi racun 29-30kubika)?
Nije, prosjek je oko 5 m3 po odrasloj osobi, mjesečno.
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
RahatHurmašica
#1801 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
- mirnisan
#1802 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
meni ne smetaju ti koji se kupaju,ovi sa neispravnim vodokotlicima bi mi placali dodatak u iznosu od 100%,jer je to spada u neodrzavanje.
za ovaj mjesec racun je iznosio 9 km za tri clana, a moja sestra za isti broj clanova 27 km.zivi u neboderu gdje je teze kontrolisati broj ljudi i te nesretne vodokotlice koje cure dan i noc.
za ovaj mjesec racun je iznosio 9 km za tri clana, a moja sestra za isti broj clanova 27 km.zivi u neboderu gdje je teze kontrolisati broj ljudi i te nesretne vodokotlice koje cure dan i noc.
- mirnisan
#1803 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
mirnisan wrote:meni ne smetaju ti koji se kupaju,ovi sa neispravnim vodokotlicima bi mi placali dodatak u iznosu od 100%, zbog nemara.
za ovaj mjesec dobila sam racun u iznosio 9 km za tri clana, a moja sestra za isti broj clanova 27 km.zivi u neboderu gdje je teze kontrolisati broj ljudi i te nesretne vodokotlice koje cure dan i noc.
- Dozer
#1804 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ovdje jos uvijek "borba" 
Ljudi ba...pa nije valjda da jos uvijek niste skontali zasto se voda zavrce....
Razlog 1: Stednja struje na pumpama.
Razlog 2: Naplacivanje zraka u cijevima. U zgradama ovo ne moze jer su cijevi na ground levelu pa se ne prazne jer su u korizontali, ali zato se cijevi na svim padinskim djelovima grada, a Sarajevu ih ne fali, isprazne skroz. I onda, kada se ujutro ponovo nabije pritisak kroz te cijevi prvo ide zrak, a onda vodomjer vrti skoro 3 puta brze nego kad ga vrti voda. Dok voda dodje do pipe vodomjeri vec obrnuli cifre, ali ne vode nego zraka, a to se uredno naplati kao potrosena voda.
Razlog 3: To je onaj o gubicima vode na cijevima. Naravno, ovo je cinjenica, ali za to nisu krivi gradjani, nego upravo VIK, tj. vlada KS.
Ljudi ba...pa nije valjda da jos uvijek niste skontali zasto se voda zavrce....
Razlog 1: Stednja struje na pumpama.
Razlog 2: Naplacivanje zraka u cijevima. U zgradama ovo ne moze jer su cijevi na ground levelu pa se ne prazne jer su u korizontali, ali zato se cijevi na svim padinskim djelovima grada, a Sarajevu ih ne fali, isprazne skroz. I onda, kada se ujutro ponovo nabije pritisak kroz te cijevi prvo ide zrak, a onda vodomjer vrti skoro 3 puta brze nego kad ga vrti voda. Dok voda dodje do pipe vodomjeri vec obrnuli cifre, ali ne vode nego zraka, a to se uredno naplati kao potrosena voda.
Razlog 3: To je onaj o gubicima vode na cijevima. Naravno, ovo je cinjenica, ali za to nisu krivi gradjani, nego upravo VIK, tj. vlada KS.
-
sokkia
#1805 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
zakon o zaštiti potrošaca BIH
Član 35.
(1) Prodaja energije (električna energija, grijanje, plin i si.) i
vode potrošačima treba biti obračunata na osnovu stvarnih
isporuka očitanih na brojilu potrošača.
(2) Ako se prodaja (isporuka energije) ne obračunava na
osnovu mjerenja potrošnje na brojilu potrošača, na zahtjev
potrošača isporučilac usluga za isporuku energije navedene
u stavu (1) ovog člana dužan je omogućiti potrošaču
ugradnju potrošačkog mjerila na svoj trošak, na osnovu
projekta o tehničkoj izvodljivosti. Projekat o tehničkoj
izvodljivosti izrađuje i ovjerava ovlašteno stručno pravno ili
fizičko lice, u skladu sa zakonom.
Član 35.
(1) Prodaja energije (električna energija, grijanje, plin i si.) i
vode potrošačima treba biti obračunata na osnovu stvarnih
isporuka očitanih na brojilu potrošača.
(2) Ako se prodaja (isporuka energije) ne obračunava na
osnovu mjerenja potrošnje na brojilu potrošača, na zahtjev
potrošača isporučilac usluga za isporuku energije navedene
u stavu (1) ovog člana dužan je omogućiti potrošaču
ugradnju potrošačkog mjerila na svoj trošak, na osnovu
projekta o tehničkoj izvodljivosti. Projekat o tehničkoj
izvodljivosti izrađuje i ovjerava ovlašteno stručno pravno ili
fizičko lice, u skladu sa zakonom.
- Dozer
-
sokkia
#1807 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ovaj clan zakona kaže da je VIK dužan o svom trošku ugradit vodomjer.
ne znam zašto se ovaj zakon ne sprovodi.
dalje, postoji odluka o periodicnom pregledu etalona i mjerila gdje je naređeno da se svi vodomjeri za hladnu vodu moraju baždariti svakih 5 (pet) godina, a za toplu svakih 3 (tri ) godine.
a zakon o mjeriteljstvu BIH clan 29. stav 5. kaže da se mjerilo kome je istekao rok baždarenja smatra neispravnim, pa logicno i rezultati dobiveni tim mjerilom su pravno nevaljali.
ali pošto je sud na strani protiv raje oni to ignorišu
ne znam zašto se ovaj zakon ne sprovodi.
dalje, postoji odluka o periodicnom pregledu etalona i mjerila gdje je naređeno da se svi vodomjeri za hladnu vodu moraju baždariti svakih 5 (pet) godina, a za toplu svakih 3 (tri ) godine.
a zakon o mjeriteljstvu BIH clan 29. stav 5. kaže da se mjerilo kome je istekao rok baždarenja smatra neispravnim, pa logicno i rezultati dobiveni tim mjerilom su pravno nevaljali.
ali pošto je sud na strani protiv raje oni to ignorišu
-
sokkia
#1808 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
zaboravih,
zahtjev za naredno baždarenje podnosi ili vlasnik ili korisnik mjerila.
e sad se postavlja pravna zavrzlama ko je vlasnik a ko korisnik vodomjera.
e sad, cija je vaga u trgovini na koju trgovac vaga i prodaje robu
zahtjev za naredno baždarenje podnosi ili vlasnik ili korisnik mjerila.
e sad se postavlja pravna zavrzlama ko je vlasnik a ko korisnik vodomjera.
e sad, cija je vaga u trgovini na koju trgovac vaga i prodaje robu
- Dozer
#1809 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A to je, na kraju, i nebitno. Korisnik, tj. potrosac vode u objektu placa tu vodu po utrosku koji se mjeri na osnovu vodomjera. Ko je postavio taj vodomjer, ko ga je platio ili nije platio, to je nebitno. On vrti svoje, a racun dolazi na osnovu onoga sto na njemu pise.
A zrak ga vrti brze od vode, pa samim tim se i taj zrak koji prolazi kroz njega naplati kao voda, jer vodomjer ne zna da li ga je zavrtio zrak ili voda
A zrak ga vrti brze od vode, pa samim tim se i taj zrak koji prolazi kroz njega naplati kao voda, jer vodomjer ne zna da li ga je zavrtio zrak ili voda
-
mumy
#1810 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Racun za vodu-30 KM,troclana porodica,s tim da su mi roditelji haman citav mjesec bili na vikendici.Stvarno je preskupo,pa nisam slon jebote
...sto manje trosim,to mi vise dolazi.
- _turpija_
#1811 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Isto je i meni tako na nas dvoje dosao racun za prosli mjesec 45 KM, ko da imamo autopraonicu... Danas ciko dosao da ocita kaze 17 kubika za ovaj mjesec... to je negdje 19 KM, pa to nije normalno... s tim da nam je inace dolazilo od 7 do 10 KM.mumy wrote:Racun za vodu-30 KM,troclana porodica,s tim da su mi roditelji haman citav mjesec bili na vikendici.Stvarno je preskupo,pa nisam slon jebote...sto manje trosim,to mi vise dolazi.
Pa majku mu kako je moguce potrositi toliko, s obzirom da mi se zatvara voda od 00:00 do 05:00 jos evo i po danu, danas od 12 h nemam vode.. fakat mi nije jasno , sta rade koji klinac
-
amebr
#1812 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Uh vama je dobro...Kod mene u komšiluku pojedinima oprostili dug od 500-600 KM. I malograđani opet ne plaćaju i isto toliko nabili duga. 
- Hajlac
#1813 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
AFAIK, Coca Cola vec odavno crpi pitku vodu iz sarajevskog bazena a sad su kao potpisali ugovor o 10godisnjoj koncesiji:
http://www.klix.ba/biznis/privreda/coca ... /130605037
Vlado kartona Sarajevo, dushmani jedni!
- karanana
#1814 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
za kolko para je prodao brko ovaj bunar?
-
neki
#1815 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
sad su potpisali ugovor zato sto im je prethodni, takodje 10godisnji, istekaoHajlac wrote:AFAIK, Coca Cola vec odavno crpi pitku vodu iz sarajevskog bazena a sad su kao potpisali ugovor o 10godisnjoj koncesiji:
- holowey
#1816 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
u zadnjih mjesec dana su na vracama dva puta nesto radili na instalacijama u naselju i zatvarali vodu... nakon dolaska vode, danima iz cesme tece voda puna sitnog finog pijeska (kada se osusi kao brasno je sitan pijesak)... jeli moguce da su nesto kopali pa da to nisu fino zatvorili nego se pijesak iz okoline nekako infiltrira u vodovodne cijevi? znaci nije u pitanju samo zdravstvena ispravnost nego mi se ovakvom vodom gadi i istusirati a kamoli piti 
- Hajlac
#1817 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Imaju oni 2 do 3 bunara, jedan od njih je zvanicno "tehnicki" hau jes nou.neki wrote:sad su potpisali ugovor zato sto im je prethodni, takodje 10godisnji, istekaoHajlac wrote:AFAIK, Coca Cola vec odavno crpi pitku vodu iz sarajevskog bazena a sad su kao potpisali ugovor o 10godisnjoj koncesiji:
Koja ce to inspekcija provjeriti ukupnu kolicinu vode koju oni crpe iz ovog Igmansko-Bjelasnickog bazena ???
- Hemera
#1818 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/opa ... nalizacije
vik-ovi u neradnickoj akciji....nije voda ali eto nek se vidi da nist ane rade...
vik-ovi u neradnickoj akciji....nije voda ali eto nek se vidi da nist ane rade...
- Logovan
#1819 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Meni nestalo vode nakon dugo vremena.
Sad će biti kao i prošle godine. Poslije ponoći cijeli grad žedan
pa sve do 6, 7, 8 ujutro, zavisi gdje se živi. 
- devito
#1820 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
He jbg,i meni nakon dugo vremena._terminaš_ wrote:Meni nestalo vode nakon dugo vremena.Sad će biti kao i prošle godine. Poslije ponoći cijeli grad žedan
pa sve do 6, 7, 8 ujutro, zavisi gdje se živi.
Valjda ce doci sto prije jutrom
Sent from my HTC One S using Tapatalk 2
-
rudy81
#1821 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
u kojim to dijelovima grada nestaje?
joj samo da ne pocne opet
joj samo da ne pocne opet
- Skyfox
#1822 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kod mene je jos uvijek svakodnevna redukcija vec 4. ili 5. godinu zaredom, vise nisam siguran. Zimi zavrnu u pola 12. ljeti nam puste do ponoci. Za Bajrame i Nove godine nas pripaze do 2-3h ujutro. Sta ces... ne dobija mi se cir jos.
Vode ima svuda i ima je dovoljno osim u nasim cesmama...
Vode ima svuda i ima je dovoljno osim u nasim cesmama...
- karanana
#1823 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mene interesuje u kojim to dijelovima grada zivite pa ste uvijek imali vodu? Nama su uvijek zavrtali. Ponekad se desi da dezurni shaban zaboravi zavrnut pa je bude ali vecinom zavrnu.
- MedenoSrce
#1824 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
na Bistriku od rata nije nestalo vode 
- Hajlac
#1825 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nisam uslikao ali fkt je katastrofalno curenje vode iz vodovodnih cijevi na citavom podrucju Breke iznad Bolnice. Na cesti kojom ide bus od Bolnice pa pored pumpe gore do okretaljke citavim putem voda izvire iz pukotina, sahtova itd.