Ima li iko? Nema. Evo, da ja pokušam @Bodkin:
...ali totalno mi nelogicno da neko ko je do 94 bio u sarajevo zapali preko linije...
E, jebi ga, meni to sa današnje tačke i nije nelogično. Što? Evo zašto:
- Do '94-e je zaokružena islamizacija ARBiH. Od '94 je službeni vojni pozdrav postao "Esselamu Alejkum". Znači, oni koji se ne selamaju nisu imali šta tražiti u takvoj vojsci, a bogami ni u većini državnih institucija gdje ih je na početku s vrata dočekivao natpis "Nazivajte selam, širite selam", jerbo "Ne nazivajte prvi selam židovima i kršćanima. Kad sretnete nekog od njih, ne uklanjate mu se s puta."
- Do '94-e se već vidjelo da će se rat dobro produžiti, i da ni na pomolu nema nikakvog rješenja, i da su sve prilike da će se nakraju završiti podjelom teritorija (ko je jamio - jamio). A i da su sve prilike da će se rat pretvoriti u beskrajni sukob, perpetuum mobile tipa "Liban/Palestina".
- Već '94-e se počinje uveliko razgovarati o deblokadi Sarajeva iznutra, jer se nema više šta čekati

Očekivani gubici ovakvog "lukavog taktičkog plana" bili bi 6.000-8.000 mrtvih boraca ARBiH (V. Karavelić)
- Do '94-e se već uhodao sistem i tarife prelaska, kao i ona: "Znam ja čovjeka koji te može prebaciti. Javi se onom...". Na početku je to sve bilo prilično haotično i preriskantno, jer se tek negdje baš te '94 "biznis" uveo u red
- Do '94 nema više HVO u Sarajevu
- Sve više Bošnjaci ne-Bošnjacima dobacuju: "Ako se bilo šta desi mome djetetu, bratu, sestri, babi... ti ćeš biti prvi"
Ako ima ko još šta da doda, slobodno, ja se neću ljutiti