Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Almond

#1801 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Almond »

Woody wrote:Evo, @hamza_sa, ti pokušavaš pomiriti nekoga ko se i ne svađa :-)

Ali, s druge strane moraš shvatiti i psihologiju nas aktivnih učesnika ovog baksuznog rata.

Svi ovdje napadaju Krajišnika (mislim na @swanfilter, nije Momčilo neuzubillah, njega i treba napadati :wink: ), a čovjek je samo iznio neke stvari koje njemu (logično) nisu jasne. Prvo, on ne može pojmiti termin urbanog ratovanja...
...
Mislim da jedan primjer može dočarati uslove u kojima su se borbe u Sarajevu odvijale.

Linije fronta su na par mjesta prolazile kroz zgrade da su samo pregradni zidovi predstavljali liniju razdvajanja
tako da na nekim mjestima bunkeri su bili udaljeni 10-20 metara,svako iza svoje strane zida.Pa ti sad vidi...
Ramzess Veliki

#1802 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Nekako s proljeća wrote:Miro .. editovano ...
Ne.
I ne pitaj za imena.
Last edited by Ramzess Veliki on 07/06/2013 12:24, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#1803 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Almond wrote: Mislim da jedan primjer može dočarati uslove u kojima su se borbe u Sarajevu odvijale.

Linije fronta su na par mjesta prolazile kroz zgrade da su samo pregradni zidovi predstavljali liniju razdvajanja
tako da na nekim mjestima bunkeri su bili udaljeni 10-20 metara,svako iza svoje strane zida.Pa ti sad vidi...
E, to samo mostarci mogu razumijeti. :thumbup:

I još jedna taktička informacija ... Dobrinja je kao naselje stajalo između Ilidže, Rajlovca i Ilijaša sa jedne, i Lukavice, odnosno Pala sa druge. Čete su silno željele da imaju liniju veze između te dvije regije, a time bi gradu bilo onemogućeno i bilo kakvo snabdijevanje jer su znali da preko piste doturamo ono malo oružja što se moglo na leđima prenijeti.

Pa sad kontaj sa čime smo se sukobljavali.

Mene je Dobrinja uvijek asocirala u tim danima na malo Galsko selo koje odoljeva osvajaču ... :thumbup:
Image

A i bili smo se kao na čarobnom napitku. :lol: :lol: :lol:
hamza_sa

#1804 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Ali, s druge strane moraš shvatiti i psihologiju nas aktivnih učesnika ovog baksuznog rata.

Svi ovdje napadaju Krajišnika (mislim na @swanfilter, nije Momčilo neuzubillah, njega i treba napadati :wink: ), a čovjek je samo iznio neke stvari koje njemu (logično) nisu jasne. Prvo, on ne može pojmiti termin urbanog ratovanja. U Krajini (znam poslalo me tamo 1995), se vodio jedan rat, onako, iz udžbenika. Jedna vojska u napadanju - druga vojska u povlačenju, linije se pomjeraju po nekoliko desetina kilometara dnevno, padaju gradovi, osvajaju se kote, taktika, štapske karte, oklop, podrška artiljerije i avijacije. Sve ono što su nas učili u JNA. I sad, on pokušava da povuče paralelu i izjednači sklop okolnosti, što je nemoguće. Na Dobrinji je, vojnički rečeno, situacija je do proljeća 1993-e (zapravo od 14 juna 1992, kada UNPROFOR zauzima aerodrom), manje-više bila status quo. Sve što se radilo je više bilo psihološke prirode, odnosno: 24/7 snajperisanje, taktičko granatiranje nakon dužih pauza da se protivnik opusti, blokada svega i svačega, nego što bi vojnički rečeno bila namjera ovladavanja teritorijom. Naravno, niko ponuđenu mogućnost ovladavanja ne bi propustio, ali to je već bila stvar makro-političkih špekulacija u smislu podizanja embarga na naoružanje, odnosno NATO intervencije, što je bilo nerealno.

S druge strane, ono što mene brine, a to je naveo i @Lacrosse, moj stari znanac, je njihovo neshvatanje vojnog angažmana ne-Bošnjaka u Sarajevu. To njima, jednostavno, ne ide u glavu. Oni (a kao i većina stanovništva u BiH) imaju percepciju rata sasvim različitu od Sarajlija (nekih). Znam kada sam bio u Krajini, oni su rat definisali kao isključivo sukob Srba i Bošnjaka. Nije kod njih bilo neke razlike između Jove Divjaka (ako su ikada i čuli za njega) i Manojla Milovanovića, a Bogić Bogićević s ni po čemu nije razlikovao od Radovana. Ali, to je tako-kak je, jebaji ga sada.

A ja, dobri moj @hamza_sa, da ti ne zaboravim reć': svi smo mi ovdje uvjereni da govorimo istinu. Samo zavisi šta je ko vidio za vrijeme rata, odnosno šta ko pamti. A to kod insana nemožeš promijeniti, živ ti meni bio :thumbup:

Vidi što sam nešto fin danas, a inače nemam običaj :?
Ne mirim ja nikoga, nego samo pokusavam skrenuti paznju na to da se ne treba raspravljati u vezi vec ranije recenog.

Sto se tice Dobrinje, za nju mi ne moras nista govoriti veci dio agresije sam proveo na njoj i od mojih 5 ranjavanja 3 su bila na Dobrinji.

Ziv ti meni bio!
gibi72

#1805 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by gibi72 »

Svi ovdje napadaju Krajišnika (mislim na @swanfilter, nije Momčilo neuzubillah, njega i treba napadati :wink: ), a čovjek je samo iznio neke stvari koje njemu (logično) nisu jasne. Prvo, on ne može pojmiti termin urbanog ratovanja. U Krajini (znam poslalo me tamo 1995), se vodio jedan rat, onako, iz udžbenika. Jedna vojska u napadanju - druga vojska u povlačenju, linije se pomjeraju po nekoliko desetina kilometara dnevno, padaju gradovi, osvajaju se kote, taktika, štapske karte, oklop, podrška artiljerije i avijacije. Sve ono što su nas učili u JNA. I sad, on pokušava da povuče paralelu i izjednači sklop okolnosti, što je nemoguće. Na Dobrinji je, vojnički rečeno, situacija je do proljeća 1993-e (zapravo od 14 juna 1992, kada UNPROFOR zauzima aerodrom), manje-više bila status quo. Sve što se radilo je više bilo psihološke prirode, odnosno: 24/7 snajperisanje, taktičko granatiranje nakon dužih pauza da se protivnik opusti, blokada svega i svačega, nego što bi vojnički rečeno bila namjera ovladavanja teritorijom. Naravno, niko ponuđenu mogućnost ovladavanja ne bi propustio, ali to je već bila stvar makro-političkih špekulacija u smislu podizanja embarga na naoružanje, odnosno NATO intervencije, što je bilo nerealno.

S druge strane, ono što mene brine, a to je naveo i @Lacrosse, moj stari znanac, je njihovo neshvatanje vojnog angažmana ne-Bošnjaka u Sarajevu. To njima, jednostavno, ne ide u glavu. Oni (a kao i većina stanovništva u BiH) imaju percepciju rata sasvim različitu od Sarajlija (nekih). Znam kada sam bio u Krajini, oni su rat definisali kao isključivo sukob Srba i Bošnjaka. Nije kod njih bilo neke razlike između Jove Divjaka (ako su ikada i čuli za njega) i Manojla Milovanovića, a Bogić Bogićević s ni po čemu nije razlikovao od Radovana. Ali, to je tako-kak je, jebaji ga sada.

A ja, dobri moj @hamza_sa, da ti ne zaboravim reć': svi smo mi ovdje uvjereni da govorimo istinu. Samo zavisi šta je ko vidio za vrijeme rata, odnosno šta ko pamti. A to kod insana nemožeš promijeniti, živ ti meni bio :thumbup:

Vidi što sam nešto fin danas, a inače nemam običaj :?
Prije svega, veliki pozdrav svima, a poseban pozdrav braniocima Sarajeva! Inače pratim ovu temu, onako s vremena na vrijeme. Odlučih da se javim prije svega zbog nekih izjava "krajišnika" (naravno, ne Momčila :lol: ) koje mi fakat nisu "sjele", očito čovjek ima predrasude o nekim stvarima... A najviše odlučih da se javim na post iznad, jednostavno moram reagovati. Inače sam iz Bihaća, bivši pripadnik 5. Korpusa ARBiH, takođe i RVI (što smatram nebitnim ali eto...). I ti, kao i onaj "krajišnik" imaš iskrivljenu sliku pred očima. Ne možeš generalizovati, a vezano je za boldirano. Itekako shvatamo ulogu ne-Bošnjaka u ratu, ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH. Pod dva: takođe pogrešno. Možda si u tom momentu, dok si bio ovdje, komunicirao sa nekim borcima iz ruralnih krajeva, koji su iz sela sa 100% Bošnjačkim stanovništvom i jesu tako vidjeli stvari kako si naveo. Ali za nas iz Bihaća nije bilo tako, taj rat smo gledali na rat ljudi i zvijeri, u velikoj većini! Pod broj tri: izvini, ali na to sam se stvarno nasmijao ali ono kiselo :-) čuj nismo čuli za Jovu Divjaka :shock: a i Bogić Bogičević se ni po čemu nije razlikovao od Radovana :shock: mislim, baš za nasmijati se. Ali hajde, da ne gnjavim temu, nastavite dalje, stvarno se ima šta za pročitati, posebno za nas koji smo, u to vrijeme, dobijali informacije na kapaljku. Znamo i zašto... Još jednom veliki pozdrav!
Creasy

#1806 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

Bodkin

#1807 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bodkin »

karanana wrote:malo na ovu temu a malo i generalno....
dezerterstva srba i hrvata 92. a posebno 93....vilsonovo, golo brdo itd.......sta mislite koji je glavni razlog njima bio da prebjegnu?
je li im bilo dosta muke i rata pa su ocekivali laksu situaciju na drugoj strani? jesu li izgubili vjeru u nesto za sta su mislili da se bore kad su se poceli boriti? jesu li se osjecali diskriminirano? jesu li cijelo vrijeme navijali za drugu stranu i cak i pomagali drugoj strani dok nisu docekali zgodnu priliku da predju? jesu li se osjecali diskriminovano (islamizacija).....?
ima li neko zajednicko objasnjenje zasto je 93 sa 70-80% armija bih otisla na 95% muslimansku/bosnjacku?
ja sam se ovo uvijek pitao. znam da je bilo prica po forumu kao oni su oduvijek to i htjeli bla bla ali totalno mi nelogicno da neko ko je do 94 bio u sarajevo zapali preko linije zato sto je "tako htio i to mu u krvi". pa majku mu zar ne bi onda na pocetku presao?
mislim ovdje iskljucujem one koji su presli pa otisli preko grane. to je druga prica
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1808 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

Ima li iko? Nema. Evo, da ja pokušam @Bodkin:
...ali totalno mi nelogicno da neko ko je do 94 bio u sarajevo zapali preko linije...
E, jebi ga, meni to sa današnje tačke i nije nelogično. Što? Evo zašto:

- Do '94-e je zaokružena islamizacija ARBiH. Od '94 je službeni vojni pozdrav postao "Esselamu Alejkum". Znači, oni koji se ne selamaju nisu imali šta tražiti u takvoj vojsci, a bogami ni u većini državnih institucija gdje ih je na početku s vrata dočekivao natpis "Nazivajte selam, širite selam", jerbo "Ne nazivajte prvi selam židovima i kršćanima. Kad sretnete nekog od njih, ne uklanjate mu se s puta."

- Do '94-e se već vidjelo da će se rat dobro produžiti, i da ni na pomolu nema nikakvog rješenja, i da su sve prilike da će se nakraju završiti podjelom teritorija (ko je jamio - jamio). A i da su sve prilike da će se rat pretvoriti u beskrajni sukob, perpetuum mobile tipa "Liban/Palestina".

- Već '94-e se počinje uveliko razgovarati o deblokadi Sarajeva iznutra, jer se nema više šta čekati :-) Očekivani gubici ovakvog "lukavog taktičkog plana" bili bi 6.000-8.000 mrtvih boraca ARBiH (V. Karavelić)

- Do '94-e se već uhodao sistem i tarife prelaska, kao i ona: "Znam ja čovjeka koji te može prebaciti. Javi se onom...". Na početku je to sve bilo prilično haotično i preriskantno, jer se tek negdje baš te '94 "biznis" uveo u red :lol:

- Do '94 nema više HVO u Sarajevu

- Sve više Bošnjaci ne-Bošnjacima dobacuju: "Ako se bilo šta desi mome djetetu, bratu, sestri, babi... ti ćeš biti prvi"

Ako ima ko još šta da doda, slobodno, ja se neću ljutiti :thumbup:
smurf

#1809 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Da je bilo budalastina fakat je bilo, ali ja medju svojom rajom niti vidjeh niti osjetih "ugrozenost". Ni dan danas nikada niko od njih nije spomenuo da se osjecao drugacije... Pocetkom '95. sam dosao u jedinicu u kojoj je bilo tzv. vehabija i koji su bas tada pokusavali nametnuti neka "nova pravila" ali su jako brzo gurnuti u cose. Vec sam pisao o tome ali cu se ponoviti, raja je bila raja bez obzira na boju koze, nacionalnu pripadnost, vjersko ubjedjenje i tako dalje i tako blize. Papci su bili maltretirani i neka su, razgulili - neka su, ko ih jebe.
Za taj famozni sluzbeni pozdrav ja ne znam, mozda sam sve to prespavao, ali selam osim starijim ljudima za koje sam znao da su vjernici nisam koristio.

Pa Jovo je bio od prvog dana sa nama, medjutim zena i djeca su otisli van grada i valjda bili na Palama, gdje li vec... Svi smo znali da je krajem '94. bio sjeban jer mu je porucila da dodje ili ih vise nikada nece ni vidjeti i co'jk jedne veceri razguli. Al' i Abdulah istu stvar uradi i sada, ovaj drugi sto je otisao u Hrvatsku je kao podnosljiv a ovaj sto je otisao na Pale, Trebevic ili 'dje vec nije zato sto je pravoslavac? Za mene su obojica isti.
Bancho

#1810 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Sarajmen wrote:Image
Ulica Grada Bakua Dobrinja 3B. Ovaj mali u kosulji sto ga snimaju, pred sami rat glumio je u jednom domacem filmu ( Magarece godine) koji je svoju premijeru dozivio nakon rata. Ovde su ga snimali za potrebe dokumentarca koji je sniman o djeci koja su glumila u tom filmu. Tada nisam znao ko su i zbog cega ga snimaju, ali sam nakon rata gledao film i dokumentarac koji je isao odmah poslije filma.
veljaca

#1811 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Woody wrote:Ima li iko? Nema. Evo, da ja pokušam @Bodkin:
...ali totalno mi nelogicno da neko ko je do 94 bio u sarajevo zapali preko linije...
E, jebi ga, meni to sa današnje tačke i nije nelogično. Što? Evo zašto:

- Do '94-e je zaokružena islamizacija ARBiH. Od '94 je službeni vojni pozdrav postao "Esselamu Alejkum". Znači, oni koji se ne selamaju nisu imali šta tražiti u takvoj vojsci, a bogami ni u većini državnih institucija gdje ih je na početku s vrata dočekivao natpis "Nazivajte selam, širite selam", jerbo "Ne nazivajte prvi selam židovima i kršćanima. Kad sretnete nekog od njih, ne uklanjate mu se s puta."

- Do '94-e se već vidjelo da će se rat dobro produžiti, i da ni na pomolu nema nikakvog rješenja, i da su sve prilike da će se nakraju završiti podjelom teritorija (ko je jamio - jamio). A i da su sve prilike da će se rat pretvoriti u beskrajni sukob, perpetuum mobile tipa "Liban/Palestina".

- Već '94-e se počinje uveliko razgovarati o deblokadi Sarajeva iznutra, jer se nema više šta čekati :-) Očekivani gubici ovakvog "lukavog taktičkog plana" bili bi 6.000-8.000 mrtvih boraca ARBiH (V. Karavelić)

- Do '94-e se već uhodao sistem i tarife prelaska, kao i ona: "Znam ja čovjeka koji te može prebaciti. Javi se onom...". Na početku je to sve bilo prilično haotično i preriskantno, jer se tek negdje baš te '94 "biznis" uveo u red :lol:

- Do '94 nema više HVO u Sarajevu

- Sve više Bošnjaci ne-Bošnjacima dobacuju: "Ako se bilo šta desi mome djetetu, bratu, sestri, babi... ti ćeš biti prvi"

Ako ima ko još šta da doda, slobodno, ja se neću ljutiti :thumbup:
Ovo jednostavno nije istina.
Kod mene u jedinici ( na Dobrinji sam bio od 92 - kraja 95 ) ovo nikada nije bio sluzbeni pozdrav. Ovo tvrdim 100% odgovorno.

:bih:
Repetitor

#1812 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
Nekako s proljeća wrote:......
Ne.
I ne pitaj za imena.

I ja bih skrenuo paznju na ovo oko objavljivanja imena javno,ljudi koji su dosta ucinili za ovu drzavu.

@Nekako s proljeca predlazem ti da korigujes post,odnosno da izbrises ime i prezime koje si naveo

Zahvaljujem
Last edited by Repetitor on 07/06/2013 10:39, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#1813 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Vaše citiranje ne mogu...
Ramzess Veliki

#1814 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor, obriši svoj post. :lol:
Repetitor

#1815 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Sad ti obrisi svoj predhodni :lol:
Ramzess Veliki

#1816 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Sad ti obrisi svoj predhodni :lol:
Hehehehe, počišćeno. :lol:
:thumbup:
Sharif

#1817 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Sharif »

..........
vjesticanametli

#1818 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vjesticanametli »

sarajmen hvala za sliku pancirke :)
shalla

#1819 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

vjesticanametli wrote:sarajmen hvala za sliku pancirke :)
U daljini lijevo moja zgrada, sa onom ogromnom rupom na 6-tom spratu ulaza broj 7...
Sharif

#1820 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Sharif »

Sarajmen :thumbup:
vjesticanametli

#1821 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

:thumbup: pisi pisi..........dugo je preko puta dvorane lezala mrtva zena.........gdje je posta bila i niko nije smjeo da je pokupi :(

ruze stoje ispred olimpijske 2
Last edited by vjesticanametli on 14/06/2013 13:42, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#1822 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

shalla wrote:
U daljini lijevo moja zgrada, sa onom ogromnom rupom na 6-tom spratu ulaza broj 7...
moja je pancirka i vidi se i stan..........a koji si ti s mojmila 8) :-D
shalla

#1823 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

vjesticanametli wrote:
shalla wrote:
moja je pancirka i vidi se i stan..........a koji si ti s mojmila 8) :-D
Fali mi onaj smajli što se crveni i lupa čekićem po glavi :mrgreen:
Sat vremena sam gledao ovu sliku i dumao "Bože, pod kakvim li je ovo uglom slikano, prostor ispred pancirke mi nekako velik/širok, znam da pancirka nema parkinga a ovdje kao da ima, onda ova moja zgrada ide nekako uzbrdo a i ne sjećam se najbolje ove rupčage na zgradi" i onda sad skontah da si mislio na pancirku na Mojmilu a ja otišao na pancirku u Dobrinji II (Salke Lagumdžije)...

Again, smajli koji se crveni...
saabsa

#1824 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by saabsa »

Sarajmen wrote:

P.S.
Kasnije su se ovi @trokaderovi probudili i tenkovima zapalili taj blok zgrada, rokali po cesti koja vodi gore ka Hipermarketu , ali i onoj uz sportsku dvoranu Ramiz S, i dugo niko nije smio da nam pokupi ranjene.... No, mi smo u neko kasno popodne dočekali da nas zamijene neki lokalci, Subaša ja mislim...taj kad' opali klempu... :D
:lol: :lol:
@Sarajmen :thumbup: :thumbup:
Zokipfc

#1825 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Zokipfc »

Nekako s proljeća wrote:
29 jUNI 1992 -Nedzarici VRS
Image
Ovaj lik u plavom... Na odjelu mu se vidi simbol cekica i srpa, ako se ne varam... Moze li neko objasniti ovo?
Post Reply