Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
gerberica

#1801 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by gerberica »

i_ja_na_forumu wrote:ja samo da se pohvalim da sam izgubila jos 2 centrimerta u nogamaaaaaaaaaaaaaa :D i 1 u rukama :evil: :evil: :evil:
:thumbup:
sta si ti radila?
todd_smith

#1802 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by todd_smith »

htcxone wrote:
todd_smith wrote:
htcxone wrote:kombinujem plivanje i teretana-fitnes
oko 50 min. plivanja (naravno jos uvije ne konstantno, nego u intervalima, koliko mogu)
oko 1h teretane (po programu)
traka za trčanje (isto po mogucnosti)

jedem dva puta dnevno, dorucak oko 10h i ručak oko 16 ili 17h
poslije ide voće itd...
na kilazi nisam mnogo izgubio (nisam se ni nadao da ce odmah krenuti) ali se fizički osjećam odlično, na obliku mišića sam dobio mnogo... a tek sam nesto vise od 7 dana u ovom procesu.
I da, tokom treninga popijem oko 1l vode i pola litre zelenog čaja
Lose ti je ovo, tijelo ti sagorijeva misice uz salo ovako, i onda nista ne dobijes

Prije plivanja i fitnesa jedi, uzmi i jedi malo tosta ili kakve "pahuljice", bez secera. Nemoj nikada na prazan stomak.

Nije svrha da jedes sto manje, radis sto vise i onda izgubis kile. Kile mozes izgubiti, ali to je lazna slika. Znas da je misic tezi od sala, tako ako izgubis misice, vaga ce ti reci da si "smrsao", dok zaista nisi nista pomogao sebi.

Jedi vise puta dnevno, cilj je da to umjereno radis i da konzumiras hranu koja ti dostavlja proteine/vitamine i slicno kroz cijeli dan. Dva obroka to definitivno ne rade.
gdje sam napisao da ne jedem :D
Jedem ja ito kako :D
voce povrce piletinu cak i slatko
pa napisao si da jedes 2 obroka i onda voca, voce nije obrok niti moze biti kakva zamjena za obrok tip rucak/vecera :mrgreen:
adnansax

#1803 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

Prijateljski savjet svima koji imaju probleme sa viskom kilograma, prije svega obrazujte se, citajte ukoliko ste u mogucnosti strucnu literaturu (bar osnovno) jer iskustva drugih ne moraju nista da znace, ono sto odgovara nekome ne znaci da odgovara svima.
Ipak je to za licno zdravlje tako da trud koji se ulozi, isplati se kasnije.
pakica_

#1804 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

adnansax wrote:Prijateljski savjet svima koji imaju probleme sa viskom kilograma, prije svega obrazujte se, citajte ukoliko ste u mogucnosti strucnu literaturu (bar osnovno) jer iskustva drugih ne moraju nista da znace, ono sto odgovara nekome ne znaci da odgovara svima.
Ipak je to za licno zdravlje tako da trud koji se ulozi, isplati se kasnije.
ma ja jos nisam upoznala nekoga da mu ne lezi ovih kamaru obroka na dan.. to je zakon! tako ja radim evo vec koji dan i otisla je kila.. to je ustvari litar, jer tijelo sad gubi vodu, al' mi je sad super jer nema onog osjecaja tega u stomaku.. ne najedem se k'o majstor, nego uzmem koliko mi je dovoljno..
a tome mi je pomogao i (koliko god zvucalo glupo) manji tanjir.. prije natovarim sebi sve i nema veze sto se najedem, ja lahnem sve s tanjira, da, eto, kao, ne ostaje :lol: sad uzmem mali tanjir, pa koliko god da natovarim, to je opet pola od onoga sto sam jela do prije par dana, a meni bude dovoljno.. najvaznije je nahraniti oci i mozak, jer se stomak napuni haj haj prije nego gladne oci kazu dosta..
i sad mi to uz setnju s kerovima stvarno super dodje.. prije sam ove mahalske kerove obilazila autom, sad jok.. natovarim njihovu hranu i vodu na ledja i pjehaka opicim da ih hranim :D
slomilo me ostavljanje pusenja, kud se odlucih na to :lol: 6kg skocilo za mjesec dana.. a sad ce mi trebat dva mjeseca da ih skinem :x :x
no, ovaj put idem ozbiljnijim pristupom.. nista preko noci.. polahko! da mi je do iduce nove godine skinut 15kg, znat cu da sam uspjela :D samo da me krene! hajmo, navijajte!
vivace

#1805 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

ma super ti je sto si ostavila pusenje. :)
Pitarrr82

#1806 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

vivace wrote:ma super ti je sto si ostavila pusenje. :)

Koliko krugova danas?
vivace

#1807 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

Pitarrr82 wrote:
vivace wrote:ma super ti je sto si ostavila pusenje. :)

Koliko krugova danas?
kod nas je mnogo zima a ja se kupala, prala kosu i td.... :oops:

jel kod vas zima ? mislim puno hladno....
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1808 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

stavi kapu na glavu, ccc.
Pitarrr82

#1809 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Kao sto vec rekoh... :-)
pakica_

#1810 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

vivace, ne zajebavaj se vise.. mislim, nemam ti ja sta pricat, obzirom da se skidam s hrane i cigara k'o i ti, al' makar ne trazim izgovore.. ako to stvarno zelim- mogu!
ali ne znam pred kime se pravdas i za cigare i za hranu, sebi ili nama.. ne radis to zbog nas, nego zbog sebe.. reduciraj jedno, izbaci drugo.. 98kg nije malo :-)
vivace

#1811 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

pakica_ wrote:vivace, ne zajebavaj se vise.. mislim, nemam ti ja sta pricat, obzirom da se skidam s hrane i cigara k'o i ti, al' makar ne trazim izgovore.. ako to stvarno zelim- mogu!
ali ne znam pred kime se pravdas i za cigare i za hranu, sebi ili nama.. ne radis to zbog nas, nego zbog sebe.. reduciraj jedno, izbaci drugo.. 98kg nije malo :-)
pa i ti se skidas i sa hrane i sa cigara? svaka cast. pa jel pusis ? znaci mi podrska sa foruma.....
htcxone

#1812 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by htcxone »

najbolji princip koji postoji je VOLJA!
da bi nekako natjerao sebe, a to je ta VOLJA, trebas naci neko zadovoljstvo u svemu tome...

evo npr, višak kilograma

počinjes ozbiljno da treniras i smanjujes hrranu...
vagaj se, slikaj, vidi naredak, svaki put kada vidis napredak ces se obradovati i trenirati još bolje
ne ocekuj velike rezultate, odmah sebi reci, zelim da za mjesec skinem 3 kg!!! a onda kada izgubis 6 bit ces prezadovoljna.... ako sebi u glavu stavis da ces za mjesec skinuti 10 kg, jer tako kazu na TV-u (jes aha) onda ces se razocarati sa 5kg a u biti to je odlican rezultat...
pokusaj da osjetis kako dises, koliko snage imas, kada vidis promjenu opet val zadovoljstva, ja priije termin kad igram trcim po sali da vazduha uhvatim, sad odigram termin sasvim normalno :)

dakle trazi satisfakciju u tome sto radis, i pokazuj sebi da to ide na bolje.. ne postavljaj nerealne ciljeve, godinama se dobijaju kile, i onda bi za 20 dana da sve to ode? REALNO? nije....
pakica_

#1813 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

vivace wrote:
pakica_ wrote:vivace, ne zajebavaj se vise.. mislim, nemam ti ja sta pricat, obzirom da se skidam s hrane i cigara k'o i ti, al' makar ne trazim izgovore.. ako to stvarno zelim- mogu!
pa i ti se skidas i sa hrane i sa cigara? svaka cast. pa jel pusis ? znaci mi podrska sa fotuma.....
najbolje ti je samarati i jedno i drugo skupa.. obzirom da nam se stalno nesto jede (dobila sam 6kg za mjesec dana kad sam bacila cigare) onda super dodje ovaj rezim- jedenje svakih 3 sata.. poslusaj me- uzmi manji tanjir nego onaj sa kojeg obicno jedes.. cak i ako ga natrpas punog, to je opet manje nego kad natrpamo pun veliki.. gledaj da imas 3 glavna obroka, i 2-3 sporedna.. i mani se opravdanja samoj sebi: oprala kosu, slomila nogu.. niko od tebe ne trazi da trcis maraton, ali danas 3 kruga, sutra 5, prekosutra 17.. koliko kad mozes.. ako imas psa ili znas nekoga ko ima psa, izadji sa njima, setaj.. ako ti je hladno, obuci se pobogu :D i nosaj flasicu vode za sobom gdje god da odes.. soba, kuhinja, posao, gdje god, uvijek imaj vode sa sobom.. kad ogladnis, ako nije jos proslo vrijeme od zadnjeg obroka, pij vodu i/ili zeleni caj, kad ti se pusi, pojedi jabuku, jabuka smanjuje zelju za cigarom.. al' nemoj pojest gajbu jabuka, nego jednu.. vjeruj mi, 5 dana je sve sto trebas istrpiti.. za 5 dana ce stomaku vec trebati manje hrane.. vala 5 dana moze svako izdrzati.. naravno, uvijek mozes naci opravdanje samoj sebi, ali kad skontas da sami sebi najvise stete nanosimo... kontas vec..
i kad je obrok na redu, nadjidjaj sebi zelenisa i bijelog mesa na tanjir da ti oci budu zadovoljne.. idemo zajedno! hajdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! mozemo mi to!
pakica_

#1814 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

htcxone wrote:najbolji princip koji postoji je VOLJA!
da bi nekako natjerao sebe, a to je ta VOLJA, trebas naci neko zadovoljstvo u svemu tome...

evo npr, višak kilograma

počinjes ozbiljno da treniras i smanjujes hrranu...
vagaj se, slikaj, vidi naredak, svaki put kada vidis napredak ces se obradovati i trenirati još bolje
ne ocekuj velike rezultate, odmah sebi reci, zelim da za mjesec skinem 3 kg!!! a onda kada izgubis 6 bit ces prezadovoljna.... ako sebi u glavu stavis da ces za mjesec skinuti 10 kg, jer tako kazu na TV-u (jes aha) onda ces se razocarati sa 5kg a u biti to je odlican rezultat...
pokusaj da osjetis kako dises, koliko snage imas, kada vidis promjenu opet val zadovoljstva, ja priije termin kad igram trcim po sali da vazduha uhvatim, sad odigram termin sasvim normalno :)

dakle trazi satisfakciju u tome sto radis, i pokazuj sebi da to ide na bolje.. ne postavljaj nerealne ciljeve, godinama se dobijaju kile, i onda bi za 20 dana da sve to ode? REALNO? nije....
:thumbup: :thumbup:
ma to i jeste problem kod mase raje.. kao "patim se 2 mjeseca, nisam nista smrs'o".. pa sta ocekujes :D ja sam najrahatnija kad za mjesec ode 4-5 kg, jer znam da je to realna cifra..
vivace

#1815 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

ma ja sam se nagojila naglo- za 9 meseci 30 kg. i sad sam troma u tom telu. ne mogu da ga nosim.
Pitarrr82

#1816 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

vivace wrote:ma ja sam se nagojila naglo- za 9 meseci 30 kg. i sad sam troma u tom telu. ne mogu da ga nosim.

Pa rijesi ga se :mrgreen:
vivace

#1817 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

Pitarrr82 wrote:
vivace wrote:ma ja sam se nagojila naglo- za 9 meseci 30 kg. i sad sam troma u tom telu. ne mogu da ga nosim.

Pa rijesi ga se :mrgreen:
:mrgreen:
Pitarrr82

#1818 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Dobro zvuci malo kao zezancija ali rekao sam ti jucer, prekjucer zvucis lijeno jbg, nema ti pomoci tako dok ti sama sebi ne kazes da zelis i dok ne istrajes...
pakica_

#1819 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pakica_ »

to ti je oko 3-4 kg mjesecno.. isto toliko mozes skinuti za period od 9 mjeseci.. mozes i brze, ali to su one brzinske dijete sa yo-yo efektom :D najbolje mrsanje je oko 3-4-5 kg za mjesec dana.. one se sporije i vracaju.. naravno, ako ne pretjeramo k'o sto sam ja kad sam bacila cigare :lol:
vivace

#1820 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

Pitarrr82 wrote:Dobro zvuci malo kao zezancija ali rekao sam ti jucer, prekjucer zvucis lijeno jbg, nema ti pomoci tako dok ti sama sebi ne kazes da zelis i dok ne istrajes...
veruj mi, jako je tesko. ja se jedva krecem.... jedva obucem pantalone i td... strasno, ali ne odustajem, jer nemam izbora. drugi ce morati uskoro da me kupaju ako nastavim ovako....
Pitarrr82

#1821 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

vivace wrote:
Pitarrr82 wrote:Dobro zvuci malo kao zezancija ali rekao sam ti jucer, prekjucer zvucis lijeno jbg, nema ti pomoci tako dok ti sama sebi ne kazes da zelis i dok ne istrajes...
veruj mi, jako je tesko. ja se jedva krecem.... jedva obucem pantalone i td... strasno, ali ne odustajem, jer nemam izbora. drugi ce morati uskoro da me kupaju ako nastavim ovako....

Pa stani jbg, nadji mjeru, potrazi profesionalnu pomoc, nemoj trcati odmah nego setaj jer manje tako opteretis kosti itd.
htcxone

#1822 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by htcxone »

vivace wrote:
:| razumijem, ja sam dobio 13-14 kilograma u zadnjih godinu dana, istina, to se bas ne primjeti previse na meni, ali se vidi , i ja sam to osjetio, i par mjeseci sam sebi govorio, danas ću, sutra ću... polako, ima vremena... i ...
jedan dan jedna forumasica kaze ides li danas na plivanje, i ja se spremim, odem i od tada SVAAKI dan, bez izmotavanja, joj ima tekkma danas, sutra cu, joj danas da odmorim, itd, već to smatram pod moranjem, pod nečim vrlo bitnim... i nema preskakanja, idem većinom sam, nekad ode neko od raje, al mi nije mrsko ni malo ...
zato ne oteži, ne razvlači svaki dan je bitan, ja da sam poceo u 9. mjesecu kada sam htio početi sad bi imao 10 kg manje, minimalno, al eto, bolje ikad nego nikad, nego jedan savjet, ako kreneš sa trčanjem, NE PRESKAČI ni jedan jedini dan, pusti kišu i hladnoću, najbitnije je da organizam se kreće da troši ono što pojedeš--
mršanje je jednostavno
pojedeno-potrošeno=mršanje/debljanje
ako pojedeš 100 a potrosis 240 znaci da organizam iz zaliha potrosi 140 ...

obavezno, ali obavezno izbaci masnu hranu i slatkiše... (naravno , po nekad malo moze)
i ne zavaravaj sebe da ce nesto samo od sebe, neće... vjerujem da je tijelo ti tromo, mozes zamisliti moj osjećaj prije 6-7 godina sam profesionalno igrao fudbal, imao 72kg, a onda prije par mjseci vaga skoči na 97 kg :) jeste razmak od 7 godina, ali je jako tesko to prihvatiti... ali je isto tako poticaj da se mozes vratiti na neku normalu, nr meni je 82 kkg idealno, vrh!

ja bih ti zbog tromosti predlozio bazen i plivanje, saunu poslije plivanja... ;) uz to obavezno pij zeleni čaj
pri plivanju ne opterećuješ kosti i leđa (mene bole evo ima godina dana pri naporu zbog viska kila)
shin

#1823 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

Prvi nacin da se smrsa je smanjiti sa forumom :-)
shin

#1824 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

vivace wrote:izmerila sam se danas- 98 kila. jedva i hodam. naterala sam se 10 krugova po parkicu. :D crkla sam. :sad:
a kad treba u vezbama jillian 90 days da legnem, ja bukvalno tresnem na dupe, pa kad treba da ustanem, treba mi tegljac. strasno. i jos sam pojela parce torte. :(

Image

Last edited by shin on 07/01/2013 15:29, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1825 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

imam osjećaj da trolla materem :mrgreen:
Post Reply