Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
yugi

#1801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

plain vanilla wrote:
pa sad im je ponudjena i ta pozicija, i oni odbili
i kaze SDP tvrdoglav :-)
Pa oni vjerovatno rezonuju po onoj oprobanoj taktici "traži maksimalno da bi dobio taman".Prihvatit će oni na kraju ono što im bude ponuđeno!
yugi

#1802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

hercegovac_pravi wrote: Priča o raspodjeli fotelja kao ključnom problemu je zaista nesuvisla i čak ne grebe površinu suštine problema.
A šta je to molim te po tebi suvislo tj relevantno u ovoj priči oko formiranja vlasti ako nisu fotelje??
patria

#1803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by patria »

hercegovac_pravi wrote:
patria wrote:
hercegovac_pravi wrote: Pa šta HDZ-e dobiva ovakvim scenariom? Svođenje svog uticaja na ZHK, djelimično na Kanton 10 i djelimično na Posavski Kanton i na oko 35% HNK-a? U čemu vide dobitak? Ja tu samo vidim niz gubitaka i ništa drugo.
Pa to i jeste varijanta "gubitak", iz njihovog ugla. Pod b je "dobitak". Pitanje je bilo worst case scenario
Varijanta b je još veći gubitak jer će to onda značiti još pveći gubitak utjecaja. Faktički svođenje na isključivo ZHK. Ipak mislim da se ovdje radi o drugim stvarima...vidjet ćemo....
Pri ovom razvoju dogadjaja racuna se na opstu slabost Vlade, a time veci uticaj u globalu. To pod pretpostavkom da je slaba ima rezona, a gledajuci neke stranke danas ima i nekog izgleda
sumirprimus

#1804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

yugi wrote:
plain vanilla wrote:
Pa oni vjerovatno rezonuju po onoj oprobanoj taktici "traži maksimalno da bi dobio taman".Prihvatit će oni na kraju ono što im bude ponuđeno!
a sta ako fakat ne prihvate?
nudi im se mejsto predsjedavajuceg viijeca ministara,predsjednik federacije i 2/3 poslanickih mjesta?wtf oce vise..
ako na ovom zapinju ja sam da mi njima i to ukinemo i ostavimo ih na nivou mjesnih zajednica nek malo placu njaaaaa njaaaaa minorizirani smo njaaa buuuuuuuuuu,strasni bosnjaci, buuuu maamaaaaaa vodi me tati dodi buuuuuuuuu...i oni ba kake oce ljudi entitet i bog.
patria

#1805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by patria »

yugi wrote:
plain vanilla wrote:
Slazem se prvim dijelom. Da ce prihvatiti sve sto im bude ponudjeno ne bih rekao.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

jutarnji wrote:
plain vanilla wrote:zasto mene pitas?
pitaj na poskoku
Nemam ja sta pitati bagru na poskoku, meni su oni jasni k`o dan, meni se cini da su oni spremni zarizikati i
po cijenu oruzanog sukoba. Tu prestaje sva moja briga o njima, a ono sto me zanima je da li je SDP spreman
za tako nesto? Ili cemo k`o 1992 mahati Titinim slikama prema jevrejskom groblju, nadati se da ce njegov
duh iskociti i reci "buu"...
nema tog Zlaje zbog koje cu ja na barikadu..a ako su pametne Here, nek stisnu Covu

Zlaja je popustio, ponudio Covi sto je i trazio, ali sad Covi guza zinula..
plain vanilla

#1807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

patria wrote:
yugi wrote:
plain vanilla wrote:
Slazem se prvim dijelom. Da ce prihvatiti sve sto im bude ponudjeno ne bih rekao.
Pa ne moraju prihvatiti, nista se ne mora
ali cemu onda kukanje na SDP i dalje?
SDP je pristao na njihove zavjete,, sta jos treba? da Jospiovic aminuje?
ma hajte
hercegovac_pravi

#1808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

patria wrote:
hercegovac_pravi wrote: I ovo je "master" plan HDZ-a koji neki pokušavaju pripisati SDP-u. E sada šta je krajnji cilj ovakvog ponašanja HDZ-a? Mislim da su ooodavno pričitani i da se ne radi o pokušaju disloucije BiH jer je i najvećoj budali jano da od toga nema ništa. Isto tako od "trećeg" entiteta nema ništa. I to je jasno.
Dakle, o čemu se ovdje radi?
Cekaj malo, a sto mislis da se ne radi na razbijanju BiH i da to nije krajnji cilj? I ja kazem da od tog nema nista, ali zasto kazes da to nije cilj? Je li moguce da se ne prepoznaje sta hoce?
Zato što Čović nije idiot da ne može procijeniti svoju realnu snagu. U trenutnoj konstelaciji snaga (unutrašnjih i vanjskih), snage koje pokušavaju razbiti BiH nemaju (odnosno imaju zanemarljivu) nikavu potporu, prošo voz, mogli su imati veću potporu prije 4-5 godina, sada više ne. E sada misliti da je Čović tolika budala pa da krene na vjetrenjače i pritisne "self-destroy" dugme je naivna teza.
Iza ovog svega dolazi neminovna ustavna promjena čiji finalni produkt će biti slabljenje entiteta a jačanje centralnih institucja države. U kojoj mjeri će Entiteti biti oslabljeni? U kojoj mjeri će se ovo reflektovati na postojeće kantone? Da li će nus-produkt ustavnih promjena biti gašenje kantona, smanjenje nadležnosti federacije a jačanje države? Kako će centralna vlast biti preformulisana da bude u skladu sa civilizacijskim normama a da u isto vrijeme poštuje konstutivnost naroda? U ovome "grmu leži zec" i Dodik-Čović koalicije i pozicioniranje HDZ-ova kao jezička na vazi pri pokušaju stvaranja "političke" većine.
palermo

#1809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

patria wrote:
yugi wrote: Pa oni vjerovatno rezonuju po onoj oprobanoj taktici "traži maksimalno da bi dobio taman".Prihvatit će oni na kraju ono što im bude ponuđeno!
Logično bi bilo da im je to rezon. Ali ja ipak ne mogu vjerovati u toliku političku nepismenost HDZ-ovaca, jer i ona najprostija životna logika kaže da u svemu ima granica. Možda je Čović samo Dodikov igrač....ko zna kakvi su tu talovi, ko koga drži u đaci...

Edit: vidi kako hercegovci isto razmišljaju :D
Last edited by palermo on 03/03/2011 21:18, edited 1 time in total.
patria

#1810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by patria »

plain vanilla wrote:
Stvar se lomi na tome ko zapravo nosi legitimitet Hrvata u BiH, bas kao sto se i zvanicno prica. U tom smislu ipak sustina je zadrzana i nije popustio. Nekoliko fotelja manje ili vise, kao razlog sukoba, je naivna teza.
yugi

#1811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

sumirprimus wrote:
yugi wrote:
plain vanilla wrote:
a sta ako fakat ne prihvate?
nudi im se mejsto predsjedavajuceg viijeca ministara,predsjednik federacije i 2/3 poslanickih mjesta?wtf oce vise..
ako na ovom zapinju ja sam da mi njima i to ukinemo i ostavimo ih na nivou mjesnih zajednica nek malo placu njaaaaa njaaaaa minorizirani smo njaaa buuuuuuuuuu,strasni bosnjaci, buuuu maamaaaaaa vodi me tati dodi buuuuuuuuu...i oni ba kake oce ljudi entitet i bog.
Ma prihvatit jašta će nego!Mišljenja sam da se oni ne bi kolokvijalno rečeno kurčili u ovolikoj mjeri da nemaju svojevrsnu podršku dijela MZ.Oni vjerovatno jako dobro znaju do kog limita je postavljen prag tolerancije tih zemalja koji im daju podršku i kad osjete da su blizu tog limita prihvatit će ponuđeno!
plain vanilla

#1812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

patria wrote:
plain vanilla wrote:
Stvar se lomi na tome ko zapravo nosi legitimitet Hrvata u BiH, bas kao sto se i zvanicno prica. U tom smislu ipak sustina je zadrzana i nije popustio. Nekoliko fotelja manje ili vise, kao razlog sukoba, je naivna teza.
ma daj, kakav legitimitet, samo ganjaju fotelje
zar jos postoji neko ko vjeruje u te price o legitimnosti

sta sad treba? da mu izliju certifikat u bronci?

sta je sa legitimiteta Hrvata koji nisu u SDP-u? oni ne postoje? njih treba izbaciti?
res publica

#1813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

[quote="hercegovac_pravi"
Eto vidiš, došlo se do same srži problema..Pristajanjem na takvo inputiranje od strane SDP-a bi predstavljalo potpis na političko samoubistvo...a tolike budale nisu. I zato imamo što imamo a to je formiranje vlasti bez HDZ bloka.[/quote]

Ma ne vjerujem da je to političko samoubistvo. SDP će i dalje moći da računa na glasove Bošnjaka i manjinskih zajednica na kojima živi bošnjačka večina. Čak i da si u pravu, radi se o samoubistvu jedne stranke, što nije veliki ulog ako se radi o državi ili krizi nepredvidljivih posljedica.
hercegovac_pravi

#1814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

patria wrote:
plain vanilla wrote:
Pa u tome je čitava stvar. HDZ želi pripisati sebi legitimitet "hrvatstva" dok u isto virjeme SDP-u nudi ekskluzivitet Bošnjaštva što bi predstavljalo političko samoubistvo SDP-a. To neće proći.
1gorstak

#1815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

yugi wrote:
1gorstak wrote:
To ne igra ulogu ako HDZ vodi destruktivnu politiku. Bilo koji stav bilo koje politicke stranke mjerimo samo na jednom kantaru, onom koji ukazuje na korist odnosno stetu po drzavu. Ako HDZ ne zeli funkcionalnu vlast (nego samo raspodjelu fotelja po kojoj bi dobio "svoj" dio tala), onda postaje apsolutno nebitno koliko je Hrvata glasalo za HDZ a tu stranku treba izbaciti iz kalkulacija. I Hitler je imao podrsku naroda, pa sta ?
Pa savršeno je jasno da vode destruktivnu politiku koja znači daljnju disoluciju BiH baš kao i ovi iz susjednog nam entiteta, ali upravo zbog toga svi oni koji plediraju da zastupaju politiku probosanske provinijencije trebaju iznaći modus kako da izađu iz ove situacije!
Modus je ponudjen, HDZ nece kompromis nego sve i sad ce dobiti jednu veliku nulu. A ako izazove nemire, dobice i krivicne prijave. Dosta vise ustupaka ... mora se izaci iz etnosablona a ako to nije cilj Sarajeva, neka se otvori pregovore o formiranju treceg entiteta. Ili zelis multietnicku drustvo i poraz politike HDZ-a ili zelis etnicku podjelu (teritorije, javnih institucija, elektroprivreda i drugih strateskih firmi....). Ne moze i jedno i drugo.
res publica

#1816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

Komrad wrote:
res publica wrote:
Znači "hrvatski blok" je nepopustljiv, ili bolje rečeno tvrdoglav, a SDP je principijelan. Pa i iz njihove perprektive SDP je nepopustljiv i tvrdoglav, a Zlaja sujetan, dok su oni sami sebi principijelni. I eto, ne pristaju da im SDP prodaju priču kako su nešto drugo od najjače bošnjačke partije.

Uglavnom, po meni su nepopustljivi i jedni i drugi, i jedni i drugi snose odgovornost podjednaku, a SDP možda najveću zbog dolaska eventualne krize u BiH. Jer ipak Hrvati su složni u stavu da im izbor Komšića ugrožava status, a s tim se zlaže i zvanična Hrvatska.
Mjesecima su kukali oko mjesta predsjedavajuceg vijeca ministara... i kad su dobili?
Jesu li se poceli konstruktivno ponasati...
Pa kad bi im SDP ponudio sve hrvatske pozicije u vlasti oni bi i to odbili..
Zato mislim da sa pregovorima treba zavrsiti vec danas
To ne znamo sve dok im SDP ne ponudi.
plain vanilla

#1817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Ma treba im ponuditi Treci do Zagreba..
hercegovac_pravi

#1818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

res publica wrote:
hercegovac_pravi wrote: Eto vidiš, došlo se do same srži problema..Pristajanjem na takvo inputiranje od strane SDP-a bi predstavljalo potpis na političko samoubistvo...a tolike budale nisu. I zato imamo što imamo a to je formiranje vlasti bez HDZ bloka.
Ma ne vjerujem da je to političko samoubistvo. SDP će i dalje moći da računa na glasove Bošnjaka i manjinskih zajednica na kojima živi bošnjačka večina. Čak i da si u pravu, radi se o samoubistvu jedne stranke, što nije veliki ulog ako se radi o državi ili krizi nepredvidljivih posljedica.
To bi definitivno značilo gubitak dobrog dijela glasačkog tijela SDP-a. Što neminovno vodi rastakanju stranke.
E sada je li SDP vrijedan toga? Stranka kao politička organizacija je, po meni, u tome nebitna. ALi ono što je bitno je ideja koju zastupa. Rasturanjem SDP-a bi se rasturila i ta ideja "o ljudima" koji ovdje žive, o ljudima koji čine etnicitet a ne o etnicitetu koji čini ljude.
patria

#1819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by patria »

hercegovac_pravi wrote:
patria wrote:
hercegovac_pravi wrote: I ovo je "master" plan HDZ-a koji neki pokušavaju pripisati SDP-u. E sada šta je krajnji cilj ovakvog ponašanja HDZ-a? Mislim da su ooodavno pričitani i da se ne radi o pokušaju disloucije BiH jer je i najvećoj budali jano da od toga nema ništa. Isto tako od "trećeg" entiteta nema ništa. I to je jasno.
Dakle, o čemu se ovdje radi?
Cekaj malo, a sto mislis da se ne radi na razbijanju BiH i da to nije krajnji cilj? I ja kazem da od tog nema nista, ali zasto kazes da to nije cilj? Je li moguce da se ne prepoznaje sta hoce?
Zato što Čović nije idiot da ne može procijeniti svoju realnu snagu. U trenutnoj konstelaciji snaga (unutrašnjih i vanjskih), snage koje pokušavaju razbiti BiH nemaju (odnosno imaju zanemarljivu) nikavu potporu, prošo voz, mogli su imati veću potporu prije 4-5 godina, sada više ne. E sada misliti da je Čović tolika budala pa da krene na vjetrenjače i pritisne "self-destroy" dugme je naivna teza.
Iza ovog svega dolazi neminovna ustavna promjena čiji finalni produkt će biti slabljenje entiteta a jačanje centralnih institucja države. U kojoj mjeri će Entiteti biti oslabljeni? U kojoj mjeri će se ovo reflektovati na postojeće kantone? Da li će nus-produkt ustavnih promjena biti gašenje kantona, smanjenje nadležnosti federacije a jačanje države? Kako će centralna vlast biti preformulisana da bude u skladu sa civilizacijskim normama a da u isto vrijeme poštuje konstutivnost naroda? U ovome "grmu leži zec" i Dodik-Čović koalicije i pozicioniranje HDZ-ova kao jezička na vazi pri pokušaju stvaranja "političke" većine.
Stani malo.
Nemas ispred sebe gomilu bivola koji hoce da razbiju BiH u 5 mjeseci ili koji misle da par zapaljivih izjava na TV odlucuju u politici. Odakle ti ideja da su sve karte bacili na sledecih par hefti i ovo formiranje Vlade? Pa ako se slazes da ipak nisu bivoli (fasisti cesto jesu, ali nemaju direktno veze civilizacijske norme sa ovim), u najmanju ruku nemoj ih previse potcjenjivati. Nisam ni za precjenjivanje nego zaista realno sagledavanje.

Drugo, cinjenica je da nastupaju koordinirano sa Dodikom. Znaci, i jedni i drugi prepoznaju nekakav interes pa makar iz mog ili tvog ugla bio pogresan ili naivan.

Trece, olako govoris o neminovnosti kretanja u pravcu jacanja drzave. Imamo presedan negativnih kretanja u odnosu na prije nekoliko godina, a ti bas tu neku 2006, navodis kao pravi momenat za razbijanje BiH?! Uostalom, danas se mnogo vise prica o nekim drugim stvarima nego kad je Hare jahao.
patria

#1820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by patria »

plain vanilla wrote: ma daj, kakav legitimitet, samo ganjaju fotelje

sta je sa legitimiteta Hrvata koji nisu u SDP-u? oni ne postoje? njih treba izbaciti?
Ne slazem se. Pa i sam taj 'legitimitet' nosi fotelje, pa ti vidi. Nisu to nezavisne stvari, s tim sto fotelje zavise od 'legitimiteta', ne obratno.
mO k3

#1821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

plain vanilla wrote:
patria wrote:
plain vanilla wrote:
ma daj, kakav legitimitet, samo ganjaju fotelje

e ne... ti hrvati su kamuflirani reko bi dodole... oni se ne pikaju ;)
panorama

#1822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

1gorstak wrote:
yugi wrote:
1gorstak wrote:
To ne igra ulogu ako HDZ vodi destruktivnu politiku. Bilo koji stav bilo koje politicke stranke mjerimo samo na jednom kantaru, onom koji ukazuje na korist odnosno stetu po drzavu. Ako HDZ ne zeli funkcionalnu vlast (nego samo raspodjelu fotelja po kojoj bi dobio "svoj" dio tala), onda postaje apsolutno nebitno koliko je Hrvata glasalo za HDZ a tu stranku treba izbaciti iz kalkulacija. I Hitler je imao podrsku naroda, pa sta ?
Pa savršeno je jasno da vode destruktivnu politiku koja znači daljnju disoluciju BiH baš kao i ovi iz susjednog nam entiteta, ali upravo zbog toga svi oni koji plediraju da zastupaju politiku probosanske provinijencije trebaju iznaći modus kako da izađu iz ove situacije!
Modus je ponudjen, HDZ nece kompromis nego sve i sad ce dobiti jednu veliku nulu. A ako izazove nemire, dobice i krivicne prijave. Dosta vise ustupaka ... mora se izaci iz etnosablona a ako to nije cilj Sarajeva, neka se otvori pregovore o formiranju treceg entiteta. Ili zelis multietnicku drustvo i poraz politike HDZ-a ili zelis etnicku podjelu (teritorije, javnih institucija, elektroprivreda i drugih strateskih firmi....). Ne moze i jedno i drugo.
Tko će im poslati krivične prijave? Vjerojatno isti oni koji su prijave poslali Dodiku.Otkud sada da mijenjaš mišljenje i da nudiš pregovore o trećem entitetu.
Prpa.ba

#1823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

res publica wrote:Čak i da si u pravu, radi se o samoubistvu jedne stranke, što nije veliki ulog ako se radi o državi ili krizi nepredvidljivih posljedica.

Ako SDP poklekne, na iducim izborima ce se izabrati opcija koja ce pokusati ponoviti ovo isto. Do krize ce doci prije ili kasnije, jer polako dolazi vrijeme kada Bosnjacima vise nece odgovarati status quo jer ce ga politicki, ekonomski i demografski prevazici i poceti ce projicirati svoje ideje i politiku i van "fildzana". Prvo na Federaciju, a potom i na cijelu BiH. To je dugorocan proces, mozda duzi i od nasih zivota, a ovo licno posmatram kao generalnu probu. :-D :thumbup:
sumirprimus

#1824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

yugi wrote: Ma prihvatit jašta će nego!Mišljenja sam da se oni ne bi kolokvijalno rečeno kurčili u ovolikoj mjeri da nemaju svojevrsnu podršku dijela MZ.Oni vjerovatno jako dobro znaju do kog limita je postavljen prag tolerancije tih zemalja koji im daju podršku i kad osjete da su blizu tog limita prihvatit će ponuđeno!
yugo,ako je tako onda nek se svi redom j..u,i hdz i eu mmz sdp bdp i svi..jedino sto podrzavam je da kazne hdz-ove za jadno blefiranje,i da kukaju sto vise,za iduci put :D
plain vanilla

#1825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

patria wrote:
plain vanilla wrote: ma daj, kakav legitimitet, samo ganjaju fotelje

Ne slazem se. Pa i sam taj 'legitimitet' nosi fotelje, pa ti vidi. Nisu to nezavisne stvari, s tim sto fotelje zavise od 'legitimiteta', ne obratno.
Znaci, sad treba popljuvati sve Hrvate koji nisu u HDZ-u? e ako je to Covicev cilj, aferim, stvarno brine za sve Hrvate

samo me zanima kako bi se HDZ odnosio prema Boljitku i HSP-u da su usli s njima u blok, da li bi im izdao certifikate o hrvatstvu...
Locked