Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1801 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by sabina1 »

Corto Maltese wrote:
bomba wrote:
Corto Maltese wrote: Ciglane, Opština Centar Sarajevo? SDP načelnik od 2000. na ovamo?
Ciglane sam naveo samo kao primjer... Poenta je da su SDA lobiji u ovom gradu do sada bili previse jaki i zbog toga su bili i vise nego bahati i zato je vrijeme da odu...

Lobiji ne potpisuju građevinske dozvole.
Lobiji se ne biraju na izborima.
Načelnici, da.
Corto nema to veze. Čisto sumnjam da načelnici opštine potpisuju građevinske dozvole , već neko iz urbanizma a taj neko iz urbanizma , porijeklom može biti i iz svemira. Utjecaj načelnika sigurno postoji ali nikako nije presudan bilo pozitivno bilo negativno.
Dakle bez obzira na sve SDP-ove aljkavosti i nedosljednosti ne bi im prišila ovu etiketu.
Lobiji uistinu jesu jaki , a taj problem se ne ogleda samo ovdje a zelenih površina je sve manje i manje i da nije Vilsonovog Šetališta Sarajevo bi bilo..katastrofa...drva smo morali isjeći u ratu da bi preživjeli a ova postratna eko-razaranja prevazilaze sve granice ma kakvi objekti (religijski ili trgovački) da su u pitanju.
A to je ipak naš problem , jer mi vidimo kopanje temelja ili neku pripremu. Da ljudima to smeta napravili bi protest ili neku peticiju pa pokušali spriječiti gradnju. Ovako , što većina želi to i dobije ;-).
Nemam ništa protiv izgradnje vjerskih objekata no primjetila sam jednu "sitnicu". U lokalne vjerske objekte , ponajmanje dolaze ljudi iz "lokale" tj. iz mjesne zajednice ili par mjesnih zajednica okolo. U vjerski objekat koji mi je najbliži , 99% ljudi dolazi sa automobilima i sve su mi nepoznate face a opet moji susjedi vjernici više vole posjećivati druge vjerske objekte dok za naš mnogo i ne haju ! Koliko sam svatila - ovo je pravilo :shock:
žuta

#1802 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by žuta »

ja ipak mislim da su lobiji jaki bilo da su sdp ili sda i da se tu baš neki lik iz urbanizma ne pita ništa
a slažem se za đamije pa na grbavici ljudi nemaju gdje auta parkirat jer je javni parking pretvoren u đamijski a drotovi samo pišu kazne
bomba

#1803 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by bomba »

palamuda wrote: Dobar dan g Karadžiću vi bi opet da rušite po Sarajevu i po Bosni i to džamije.

Baš, al baš si izvalio glupost samo takvu.
Doticni "gdin" cijim imenom si me nazvao, je mene skupa sa ostalim stanovnicima ovog grada (citaj starosjedioci koji su sada u Sarajevu haman pa izumrli) uredno ravnao granatama i snajperima svaki dan, pune 4 godine. I da, pored toga sto sam rodjen u Sarajevu i bio citav rat u istom, slucajno sam i musliman odgojen u prilicno religioznoj familiji (citaj skromni i normalni vjernici, ne kao ovi "novopeceni" VELIKI vjernici od 1992 god sto za Bajram hodaju po gradu u odijelima pijani ko kugle vec u podne, sa cudnim naglaskom)... Dakle, tvoje poredjenje sa Karadzicem je i vise nego smijesno.

Cinjenica je da se dzamije sada ne mogu ukloniti... Problem je u tome sto su dosadasnje vlasti uopste dozvolile (citaj: cak forsirali i lobirali) da se grade nove, u parkovima i izmedju zgrada... Npr, u naselju Jezero je bilo obdaniste a sada je u njegovom dvoristu smjestena dzamija a obdaniste je rusevina koja se vise ne moze koristiti jer mu se doslovno ne moze vise ni prici... Sada je najblize obdaniste kod pijace Ciglane.... Valjda je lakse roditeljima prosetati koji kilometar sa djecom do obdanista nego vjernicima do dzamije....

Na Ciglanama je bio plato uredjen sa drvecem i klupama a sada je ostao samo komadic toga, ostalo je uzela dzamija bez obzira sto 100m niz Alipasinu ulicu stoji stara Alipasina dzamija....
Pola jednog od ljepsih parkova u Sarajevu (At Mejdan) je takodjer zrtvovano za dzamiju. Valjda nije bitno sto 100m istocno i 100m zapadno od parka, vec ima po stara dzamija...
Park kod pozorista, sada tu stoji ruglo. Tu je nekad bila dzamija i sada se svim silama poksuava provuc da se ista ponovo napravi... Iskreno se nadam da nece...

Nemoj mi samo izjava tipa da su dzamije koje sam pobrojao, sve nekad bile tu i da su srusene za vrijeme komunizma i da ih zato treba ponovo graditi. Ako cemo ici tom logikom, hajmo srusit komplet Sarajevo i ponovo graditi stare objekte koji su se nalazili na mjestu sadasnjih. Hajmo srusit Vijecnicu i na njenom mjestu ponovo izgradit Inat kucu... Hajmo pocupat tramvaske sine i ukinut tramvaj posto nam je to ipak Austrijski okupator napravio... Hajmo se vratit u srednji vijek ako ikako moze....

Meni ne smeta da se ti objekti prave tamo gdje im je mjesto i gdje se ukaze opravdana potreba ali, "napenaliti" ih knap izmedju zgrada i ljudima pod prozor, u sred parka... To je vec cisti inat a ne stvarna potreba. To je uticaj ljudi iz provincija koji su naselili ovaj grad i koji su sada nazalost na vlasti i koji donose odluke...
Da ne pricamo kakvu poruku to sve salje ljudima, stanovnicima ovog grada a koji su druge vjeroispovjesti...
sabina1

#1804 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by sabina1 »

Treba im "čestitati" na današnjem aktu u krugu GRAS-a jer eto Sjedinjene Američke Države su dobile zastavu na jednom od sarajevskih tramvaja povodom američkog nacionalnog praznika.

Dvadeset godina sam primorana da živim među mnogim "patriotama" koji se toliko busaju u prsa kako oni vole ovu našu zemlju i našu zastavu...i tako dvadeset godina slušam kako smo samo mi pametni , lijepi , uspješni , znalci...a niko da reaguje na ovaj akt totalnog nidopoštovanja stanovnika ovog Kantona i ove zemlje.

Baš me briga što Amerika slavi 4 juli jer nisam Amerikanka.
Kakvu korist imam od američke zastave na tramvaju. Hoće li možda oni platiti ovu reklamu vlastite zemlje i nacije?
Da li me je pitao iko želim li američku zastavu na vlastitom gradskom prevozu koji se finansira djelom i mojim novcem?
Niko .
Ali dežurne patriote izgleda šute...
poznanik

#1805 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by poznanik »

tvsabina wrote:Treba im "čestitati" na današnjem aktu u krugu GRAS-a jer eto Sjedinjene Američke Države su dobile zastavu na jednom od sarajevskih tramvaja povodom američkog nacionalnog praznika.

Dvadeset godina sam primorana da živim među mnogim "patriotama" koji se toliko busaju u prsa kako oni vole ovu našu zemlju i našu zastavu...i tako dvadeset godina slušam kako smo samo mi pametni , lijepi , uspješni , znalci...a niko da reaguje na ovaj akt totalnog nidopoštovanja stanovnika ovog Kantona i ove zemlje.

Kakvu korist imam od američke zastave na tramvaju. Hoće li možda oni platiti ovu reklamu vlastite zemlje i nacije?
Da li me je pitao iko želim li američku zastavu na vlastitom gradskom prevozu koji se finansira djelom i mojim novcem?
Niko .
Kako prepoznati patriotu u Sarajevu? Po američkoj zastavi na prsima :oops:
sabina1

#1806 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by sabina1 »

poznanik wrote:
tvsabina wrote:Treba im "čestitati" na današnjem aktu u krugu GRAS-a jer eto Sjedinjene Američke Države su dobile zastavu na jednom od sarajevskih tramvaja povodom američkog nacionalnog praznika.

Niko .
Kako prepoznati patriotu u Sarajevu? Po američkoj zastavi na prsima :oops:
I mi zvijezde i oni zvijezde... :-D
Control panel

#1807 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Control panel »

odlicna ideja i lijepa gesta. to farbanje u Grasovoj reziji ne kosta vise od 1000 KM. ali je poruka mnogo snaznija. ali hajde ti nasem narodu ugodi.
poznanik

#1808 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by poznanik »

Control panel wrote:odlicna ideja i lijepa gesta. to farbanje u Grasovoj reziji ne kosta vise od 1000 KM. ali je poruka mnogo snaznija. ali hajde ti nasem narodu ugodi.

A šta je poruka?
Man of steel

#1809 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Man of steel »

Ne bih ni o GRASU ni o Vladi ali bi malo o Fikretu Musiću.

Nemam ni jednu lijepu reći za SDP ali sam čuo nešto o ovom čovjeku pa bih to podjelio i sa vama.

Naš premijer je na diplomatskom putovanju odlučio koristiti londonski metro jer su cijene njihove taksi službe za njegov ukus bile bezobrazno visoke. Pa je tako sebe i čitavu delegaciju(ne znam brojnost) potrpao u metro i kantonalni budžet poštedio bezobraznog londonskog taxia :D

Aferim premijeru i moram reći da je prava šteta što je jedan tako čestit i pošten čovjek član SDP-a, i kamo sreće da je više onih koji na parolu "Država za čovjeka" ne gledaju samo kao reklamni slogan.
žuta

#1810 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by žuta »

ma jest se u .urcu vozao metrom i da se jest vozao -to je zato što nije prije pa da malo vidi kako je to :-D
johntra

#1811 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by johntra »

bomba wrote:
palamuda wrote: Dobar dan g Karadžiću vi bi opet da rušite po Sarajevu i po Bosni i to džamije.

Baš, al baš si izvalio glupost samo takvu.
Doticni "gdin" cijim imenom si me nazvao, je mene skupa sa ostalim stanovnicima ovog grada (citaj starosjedioci koji su sada u Sarajevu haman pa izumrli) uredno ravnao granatama i snajperima svaki dan, pune 4 godine. I da, pored toga sto sam rodjen u Sarajevu i bio citav rat u istom, slucajno sam i musliman odgojen u prilicno religioznoj familiji (citaj skromni i normalni vjernici, ne kao ovi "novopeceni" VELIKI vjernici od 1992 god sto za Bajram hodaju po gradu u odijelima pijani ko kugle vec u podne, sa cudnim naglaskom)... Dakle, tvoje poredjenje sa Karadzicem je i vise nego smijesno.

Cinjenica je da se dzamije sada ne mogu ukloniti... Problem je u tome sto su dosadasnje vlasti uopste dozvolile (citaj: cak forsirali i lobirali) da se grade nove, u parkovima i izmedju zgrada... Npr, u naselju Jezero je bilo obdaniste a sada je u njegovom dvoristu smjestena dzamija a obdaniste je rusevina koja se vise ne moze koristiti jer mu se doslovno ne moze vise ni prici... Sada je najblize obdaniste kod pijace Ciglane.... Valjda je lakse roditeljima prosetati koji kilometar sa djecom do obdanista nego vjernicima do dzamije....

Na Ciglanama je bio plato uredjen sa drvecem i klupama a sada je ostao samo komadic toga, ostalo je uzela dzamija bez obzira sto 100m niz Alipasinu ulicu stoji stara Alipasina dzamija....
Pola jednog od ljepsih parkova u Sarajevu (At Mejdan) je takodjer zrtvovano za dzamiju. Valjda nije bitno sto 100m istocno i 100m zapadno od parka, vec ima po stara dzamija...
Park kod pozorista, sada tu stoji ruglo. Tu je nekad bila dzamija i sada se svim silama poksuava provuc da se ista ponovo napravi... Iskreno se nadam da nece...

Nemoj mi samo izjava tipa da su dzamije koje sam pobrojao, sve nekad bile tu i da su srusene za vrijeme komunizma i da ih zato treba ponovo graditi. Ako cemo ici tom logikom, hajmo srusit komplet Sarajevo i ponovo graditi stare objekte koji su se nalazili na mjestu sadasnjih. Hajmo srusit Vijecnicu i na njenom mjestu ponovo izgradit Inat kucu... Hajmo pocupat tramvaske sine i ukinut tramvaj posto nam je to ipak Austrijski okupator napravio... Hajmo se vratit u srednji vijek ako ikako moze....

Meni ne smeta da se ti objekti prave tamo gdje im je mjesto i gdje se ukaze opravdana potreba ali, "napenaliti" ih knap izmedju zgrada i ljudima pod prozor, u sred parka... To je vec cisti inat a ne stvarna potreba. To je uticaj ljudi iz provincija koji su naselili ovaj grad i koji su sada nazalost na vlasti i koji donose odluke...
Da ne pricamo kakvu poruku to sve salje ljudima, stanovnicima ovog grada a koji su druge vjeroispovjesti...
bomba, svaka ti dala... :thumbup:
Adriatic

#1812 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Adriatic »

žuta wrote:ma jest se u .urcu vozao metrom i da se jest vozao -to je zato što nije prije pa da malo vidi kako je to :-D
Vidi dame i riječnika?
nosara

#1813 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

S promjenama koje smo napravili Kantonalno javno komunalno poduzeće GRAS polako ali sigurno stiče ekonomsku stabilnost i počinje da liči na sebe. Priča o višku radnika i o velikim platama te svemu što se pričalo o GRAS-u, ima i istine naravno, ali i priča da će se vrlo skoro ovdje možda proizvoditi trolejbusi, je priča koja će građane iznenaditi i obradovati. Dakle u GRAS-u nije sve tako "crno", ima i dobrih stvari, izjavio je za Fenu premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.
:-)

Gradjani, ide nabolje...! :lol:
zateznistub

#1814 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zateznistub »

žuta wrote:ma jest se u .urcu vozao metrom i da se jest vozao -to je zato što nije prije pa da malo vidi kako je to :-D
Ne mogu da vjerujem da zensko moze ovako nesto napisati. Samo ne zivo interesuje sta bi ti napisala da je kojim slucajem sjeo u taj taxi, razapeli bi bi ga ovdje ko isusa. Na kraju krajeva i da je sjeo u taxi, to je mizerija sta su njegovi prethodnici trosili.
Innovation

#1815 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Innovation »

Moze li ovo neko pojasniti:
Vlada KS Zanimljive i sarolike biografije novih ministara
Politicki odane kadrova iz SDA zamijenili kompetentni
S visegodisnjim iskustvom ekonomisti Sendijarevic, Slipicevic i Ademaj, dok je doktor nauka Dubravko Lovrenovic
Ovo je naslov u politickom biltenu "Avaz". Samo ne znam, kako zaboravise Petrovica, valjda on nije" kompetentan".
Max Bunker

#1816 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Max Bunker »

Ja samo jedno znam. Zivim u naselju i opstini gdje je SDP od 1990 godine do negdje 2011. godine, bio zakletva i jedina stranka. Na iducim izborima ( a takva je klima ), nese osvojiti glasova za predsjednika kucnog savjeta a ne nacelnika opstine.
sinergija

#1817 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by sinergija »

Max Bunker wrote:Ja samo jedno znam. Zivim u naselju i opstini gdje je SDP od 1990 godine do negdje 2011. godine, bio zakletva i jedina stranka. Na iducim izborima ( a takva je klima ), nese osvojiti glasova za predsjednika kucnog savjeta a ne nacelnika opstine.
promijeni klimu :)

SDP :thumbup: :bih:
Innovation

#1818 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Innovation »

Bravo g. Premijeru :thumbup:
Koliko samo posla uradiste za ovako kratko vrijeme ,kao nova Vlada KS. :mrgreen:
nosara

#1819 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

sinergija wrote: SDP :thumbup: :bih:
Innovation wrote:Bravo g. Premijeru :thumbup:
Koliko samo posla uradiste za ovako kratko vrijeme ,kao nova Vlada KS. :mrgreen:
:lol:
Innovation

#1820 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Innovation »

Ne mogu da vjerujem, da Fikret Music kao covjek i dugogodisnji socijaldemokrata podrzava ove nasilnike i lazove i da ne smije reci istinu sta se stvarno desilo Komsicu, pa je ovo uradio.Kako ga ja znam, bio je veoma principijelan covjek i politicar kome je bila vaznija Drzaava od bilo cega. Ovo sto se desilo na KS /neustavno, nezakonito itd./ recimo da je u momentu povjerovao u lazne price Z.L.,ali da on i dalje vjeruje u to i da prihvata Radoncica mi je van svake pameti. :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1821 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by PipiDugaDevetka »

sinergija wrote:
Max Bunker wrote:Ja samo jedno znam. Zivim u naselju i opstini gdje je SDP od 1990 godine do negdje 2011. godine, bio zakletva i jedina stranka. Na iducim izborima ( a takva je klima ), nese osvojiti glasova za predsjednika kucnog savjeta a ne nacelnika opstine.
promijeni klimu :)

SDP :thumbup: :bih:
Je li neko vratio opljačkanu imovinu po Zakonu o opljačkanoj imovini? Nije. Dva glasa iz moje obitelji idu za NS.
The Realist

#1822 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

Za prijemni ispit na ovom fakultetu, umjesto dosadašnjih 40,00 KM studenti će plaćati 100,00 KM, upisnine za redovne studente koji prvi put upisuju odgovarajuću godinu studija (stari sistem studija i prvi ciklus bolonjskog studija) sada će iznositi 300,00 KM, a ne dosadašnjih 100,00 KM, za redovne studente koji se finansiraju iz budžeta, a obnavljanju godinu studija upisnina će iznositi 800,00 KM, umjesto dosadašnjih 200,00 KM. Prijava i odbrana magistarskog rada plaćat će se po 300,00 KM. Izmjene se odnose i na redovne studente koji sami snose troškove studiranja na Medicinskom fakultetu, za što će za prvi ciklus studija studenti morati izdvojiti 6.000,00 KM umjesto dosadašnjih 3.000,00 KM. Ova izmjena se odnosi kako na studente iz BiH, tako i na studente koji nemaju državljanstvo BiH, uključujući i studente koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije.

http://mail.usmf-sarajevo.com/index.php ... u-sarajevu
Ma bravo, bravo.....

Nabijem ja ovu vladu na neku stvar. Spašavaj nepismene u GRAS-u koliko god možeš, a zauzvrat otežaj studiranje ljudima, jer na kraju krajeva i ne trebaju nam takvi.
veleno

#1823 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by veleno »

The Realist wrote:
Za prijemni ispit na ovom fakultetu, umjesto dosadašnjih 40,00 KM studenti će plaćati 100,00 KM, upisnine za redovne studente koji prvi put upisuju odgovarajuću godinu studija (stari sistem studija i prvi ciklus bolonjskog studija) sada će iznositi 300,00 KM, a ne dosadašnjih 100,00 KM, za redovne studente koji se finansiraju iz budžeta, a obnavljanju godinu studija upisnina će iznositi 800,00 KM, umjesto dosadašnjih 200,00 KM. Prijava i odbrana magistarskog rada plaćat će se po 300,00 KM. Izmjene se odnose i na redovne studente koji sami snose troškove studiranja na Medicinskom fakultetu, za što će za prvi ciklus studija studenti morati izdvojiti 6.000,00 KM umjesto dosadašnjih 3.000,00 KM. Ova izmjena se odnosi kako na studente iz BiH, tako i na studente koji nemaju državljanstvo BiH, uključujući i studente koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije.

http://mail.usmf-sarajevo.com/index.php ... u-sarajevu
Gdje je tu SOCIJALdemokratija?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1824 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by PipiDugaDevetka »

Jul 29, 2012, 5:33 PM
Hi! Just did the Zagreb - Sarajevo train 3 days ago the 8.53am so here are my tips!

Tickets bought the day before (ticket counters 10 or 11) 30euros each

There is no first class tickets but there are first class carriages. Grab a seat in these for a comfier seat.

Toilets are bad but I've seen worse. Have wipes.

There is no shop on board but there is no problem bringing food and drink aboard.

They checked our tickets 3 times throughout.

Border control. Croat swiped our passports on a e- reader thingy and were quick. BiH took our passports to be stamped. Train was delayed by 20mins here.

Our train fell behind schedule by 35mins.

Grabbed a taxi from Sarajevo train station into the old town part of the city. No meter on taxi. Negotiated before we left. 10Euros for the trip for 4 ppl. Initially he wanted 20.

Overall it was a long trip on a hot day. Fortunately with good company!
Jul 30, 2012, 3:49 AM
Further to the above post (after discussion with travel buddies):

Get there early and grab a first class carriage. Lay down, draw curtains and fake sleep!

Alternative hire a car. If you are dropping off the car in Sarajevo you might need to go through a local agency. We had a lot of trouble organising a car from Sarajevo to split until we went through our Sarajevo hotel.
Jul 30, 2012, 7:11 AM
We caught this train a couple of months back, but only from Banja Luka to Sarajevo, and our experience was similar to DogsWatch. Points to add:

- totally agree re toilets!

- our arrival was also about 35-40 minutes late, due to some unexplained hold-up about an hour before Sarajevo.

- at one stage a guy came through selling drinks. He was pretty obviously unofficial and charged me 3.5 Bosnian marks for a not-very-cold beer, which was a bit of a rip-off, but I needed it. Definitely take your own food & drink (everyone does).

- our taxi fare from the station to the old town was nearly 10 Bosnian marks on the meter, and I suspect even that was a bit inflated! There is a tram, but if it's your first time in Sarajevo, it wouldn't be worth the hassle. And when we were there, there were massive tram works going on, so there was a replacement bus for the part of the route around the old town (and when we went to catch it, we just missed one and had to wait 15 minutes for the next).

Hope DogsWatch is enjoying Sarajevo - there's lots to see & do.
Who the fuck is PARMAK?
Innovation

#1825 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Innovation »

Vlada KS realizirala 78, a SKS 79 posto planiranih obaveza u prvih 6 mjeseci :thumbup:
Cestitke Premijeru i smijenjenom /zbog opstrukcija rada Vlade :mrgreen: /dijelu Vlade na uspjesnom izvrsenju obaveza. :)
Post Reply