Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#1801 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
Razumijem i slazem se, ali mislim da je poenta komentara @ado-sampion bila drugacija, da se Skoda ne prodaje dobro iskljucivo zato sto je povoljna cijenom, kako se nekad brzopleto zakljucivalo, nego da se prodaje dobro jer je dobar auto, a dokaz je rast prodaje sad kad i nije vise tako jeftina.
Svakako da je dobro auto, ali moraš priznati da se dosta kupuje zato što se zna ko joj je gazda. Sve bitne vrline VW-a ima i današnja Škoda. Nije to više Felicija iz 1996. Dakle uz nedostatak nekih sitnica Oktavija ima sve što i Golf pluz limuzinski izgled sa velikim praktičnim gepekom i sve to sa ipak značajno nižom cijenom od VW-a.

ado-šampion wrote:
Ne govorim ja da je Fabija donijela ista aman zaman, jer realno nije. Ovo sto sam boldovao, upravo tako, to je bila i moja poenta, i kad je bio Golf 3 postojala je klasa Fabije, ali sad je ta klasa Fabije dosegla velicinu klase Golfa od prije 23 godine, a da je cijenom i dalje ispod njega. I to kad se poredi cijena tad i sad, bez inflacije. Nije mi cilj bio porediti kompakt danas i B segment danas, naravno da je razlika. Govorim cisto zbog onog "malo gradsko auto" pa je preskupa. Naveo sam koliko je ista tako malo auto bilo prije 23 godine - jednako skupo ili skuplje.

Golf 7 dizel osnovni je oko 38 hiljada, isto tako dodje i P 308 usporedivi dizel npr. Dakle 10 hiljada vise od Fabije dizel. To sto se moze naci dizel u kompakt klasi za 30 k su modeli koji su stalno na akcijama. I cijena Fabije ce sigurno ici dole cim prodje neko vrijeme od predstavljanja.
Ne znam da li sam u pravu, ali bez obzira na papir, auta prije su mi bila komotnija unutra. Razni bezbjednosni standardi su naduvali sjedišta, tapacirunge, instrument tabla sada za razliku od prije dolazi do pola kabine.... Dakle iako ima te dimenzije nije to baš tako komotno auto kao recimo onaj G3. Možda griješim, ali ja tako doživljavam kada prelazim iz novijih u starija auta i obratno.

Nego da ne dužim, Fbija jeste sasvim solidno auto koje se može itekako iskoristiti, ali ja ne bih davao 30 k KM za nju. Da razjasnimo ne bi ni za Clio, C3, P208, Polo.... da ne bude da pričam tako zato što ne volim Škodu.
condy

#1802 Re: Škoda all about

Post by condy »

Suma od 30kKM za prosječnog evropejca i nije neka suma. Švabo se baš i ne obazire previše na naše mogućnosti. Iako su kod nas nova vozila jeftinija nego u ista u Njemačkoj. ;-)

Fabija je gradsko auto. Ljudi trebaju u pravilu da kupuju vozila s obzirom na njihovu namjenu i njihove potrebe. Neko ko ima potrebu za gradskim autom, i koje će se većinom voziti po gradu, Fabija ili slično vozilo, je odličan izbor. Kod nas to nije tako jer se kupuje u pravilu polovna limuzina koja se višenamjenski koristi za sve i svašta.
golfiista

#1803 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

condy wrote:Suma od 30kKM za prosječnog evropejca i nije neka suma. Švabo se baš i ne obazire previše na naše mogućnosti. Iako su kod nas nova vozila jeftinija nego u ista u Njemačkoj. ;-)

Fabija je gradsko auto. Ljudi trebaju u pravilu da kupuju vozila s obzirom na njihovu namjenu i njihove potrebe. Neko ko ima potrebu za gradskim autom, i koje će se većinom voziti po gradu, Fabija ili slično vozilo, je odličan izbor. Kod nas to nije tako jer se kupuje u pravilu polovna limuzina koja se višenamjenski koristi za sve i svašta.
Upravo tako, za sve i svašta, tako da ta limuzina nudi mnogo više za iste novce i sa tog aspekta ta limuzina je bolji izbor. Ako na sve to dodamo činjenicu kvalitete, pa tako taj gradski auto nakon par godina eksploatacije dosegne istu razinu pohabanosti u odnosu na ovaj prvi, računica je jasna, ali možda mnog više računica lične satisfakcije. Porediti potrebe, navike i sami odnos ljudi iz EU spram automobila, kojima je taj gradski automobil drugi ili treći u posjedu, te pravilo, da zadovoljstvo vožnje automobila upražnjavaju, velikom limuzinom koja im je prvi izbor, nije korektno, jer mi smo prisiljeni sa automobilom pomiriti mnogo toga, te napraviti jedan kompromis između, potreba, ekonomičnosti, udobnosti i onog ličnog zadovoljstva. Uvažavajući ovako stanje činjenica i stvari, sa pravom kažem da je gradska klasa izvan konkurencije prilikom odabira automobila, posebno ako se radi o jedinom porodičnom automoblu, što je kod nas skoro pa pravilo.
condy

#1804 Re: Škoda all about

Post by condy »

golfiista wrote:
Upravo tako, za sve i svašta, tako da ta limuzina nudi mnogo više za iste novce i sa tog aspekta ta limuzina je bolji izbor. Ako na sve to dodamo činjenicu kvalitete, pa tako taj gradski auto nakon par godina eksploatacije dosegne istu razinu pohabanosti u odnosu na ovaj prvi, računica je jasna, ali možda mnog više računica lične satisfakcije. Porediti potrebe, navike i sami odnos ljudi iz EU spram automobila, kojima je taj gradski automobil drugi ili treći u posjedu, te pravilo, da zadovoljstvo vožnje automobila upražnjavaju, velikom limuzinom koja im je prvi izbor, nije korektno, jer mi smo prisiljeni sa automobilom pomiriti mnogo toga, te napraviti jedan kompromis između, potreba, ekonomičnosti, udobnosti i onog ličnog zadovoljstva. Uvažavajući ovako stanje činjenica i stvari, sa pravom kažem da je gradska klasa izvan konkurencije prilikom odabira automobila, posebno ako se radi o jedinom porodičnom automoblu, što je kod nas skoro pa pravilo.
Potrebe ljudi kod nas i EU su iste ali su mogućnosti različite. Zadnji put kad sam bio vani, primjetio sam da gradom dominiraju gradski automobili, a ja se nadao daću vidjeti neka moćna auta :D . Znači, najviše se kotrljaju gradom upravo Fabije, Polo, Clio, C3....Po gradskim parkinzima ista priča. Jednostavno auto ima svoju klasu i namjenu. Nije gradsko auto BMW 5 ili Audi A6 ili Merc E. Koliko npr. jedan BMW sa v6 mašinom troši po gradu ? Teško ispod 10-11 litara. Koliko košta njegovo održavanje i servisiranje ? Zašto njega voziti po gradu kad možeš Fabiju sa upola manje cijene održavanja i troškova vožnje.

I da ne zaboravim. Bosanac koji ima para za BMW, Merc ili Audi ima para i za Fabiju, da se razumijemo ali je neće eto jer je on naviko na BMW ili Audi ili Merc, pa mu je ispod časti da sjedne u jednu malu Fabiju :)
ado-šampion

#1805 Re: Škoda all about

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Ne znam da li sam u pravu, ali bez obzira na papir, auta prije su mi bila komotnija unutra. Razni bezbjednosni standardi su naduvali sjedišta, tapacirunge, instrument tabla sada za razliku od prije dolazi do pola kabine.... Dakle iako ima te dimenzije nije to baš tako komotno auto kao recimo onaj G3. Možda griješim, ali ja tako doživljavam kada prelazim iz novijih u starija auta i obratno.
Po unutarnjim mjerama Golf 3 i aktuelna Fabija su tu negdje, dakle objektivno su tu negdje. Mozda subjektivno izgledaju tijesnije, ali ja mislim da je to vise uslovljeno dizajnom.
condy wrote:Suma od 30kKM za prosječnog evropejca i nije neka suma. Švabo se baš i ne obazire previše na naše mogućnosti. Iako su kod nas nova vozila jeftinija nego u ista u Njemačkoj. ;-)

Kod nas je jako mali procenat kupovine auta po potrebi, dosta veci procenat je show off i vece licno zadovoljstvo. Realno za nekog ko zivi u Sarajevu i ne putuje puno, ili bolje da kazem cesto, takvo auto je odlican izbor. Uglavnom gradska voznja, nesto prigradske, voznje do 50 km i jednom ili dvaput godisnje duzi put. Objektivno ova nova Fabija (ili neko slicno auto iz te klase) apsolutno zadovoljava sve potrebe. A koliko vidis takvih auta danas kod nas, i polovnih? Realno malo. Mentalitet je takav da ce ljudi radije kupiti limuzinu, a jedini objektivan razlog je "eto kad krenem na more s djecom ne mogu natrpati sve u Fabiju", a to je jedan put godisnje, 5 dana od 365 u godini. Preovladavaju subjektivni razlozi, tipa "tijesno" (sta ima biti tijesno u gradskoj voznji od 10-15 km :? ), malo, neudobno (opet sta ima biti udobno u voznjama do 50 km). I glavni razlog, a to je da ljudi ne mogu da stave sebi u glavu da imaju limit i da je Fabija ili auto slicnog cjenovnog ranga maksimum sto se mogu protegnuti za novo auto. Da se mogu protegnuti za ono sto voze polovno, isto takvo samo novo, prica bi bila drugacija. Ne moze mi niko pricati da to nije tako, jer i ja sam sam takav. To je nas mentalitet.
I onda je naravno tu poezija o zivotu vani. Vidi Bosnju koji zivi vani u polovnom Audiju A6, Bosnju koji 12-13 sati dnevno tamo pere guzice starcima, ono sto Svabe nece da rade, i mukom zaradi taj A6, i naravno i ovaj nas odavde konta "kad on moze sto ne bih mogao i ja". A sto se tice toga, bas bih volio upoznati tog Europejca kojem je nova Fabija drugo ili pak trece auto, da mu stisnem ruku. :-) Uspio je pored mase istih tih Europejaca koji kupuju nove Dacije. Bajka zvana Njemacka. :-)
lavic

#1806 Re: Škoda all about

Post by lavic »

condy wrote:
golfiista wrote:
I da ne zaboravim. Bosanac koji ima para za BMW, Merc ili Audi ima para i za Fabiju, da se razumijemo ali je neće eto jer je on naviko na BMW ili Audi ili Merc, pa mu je ispod časti da sjedne u jednu malu Fabiju :)
Mene je tvoje razmisljanje navelo da reagujem na ovo, a razlog je sto ja i supruga sasvim pristojno zaradjujemo i trenutno svako od nas ima auto.

Novo auto mozemo priustiti kao sto vecina kod nas radi 30 % ucesca, ostalo na kredit i lizing i furaj.

Mogli bi priustiti auto do 50 milja i tad bi to mozda bila oktavia rs ili 1.8t sa dobrom opremon, jedno auto u kuci, limuzina.

A za 30 milja bi uzeo prije astru gtc 1.4t i ne bih pogledao tu fabiu, jer sa astrom opet imas vise no sto ce fabia ikad imat.
I na kraju, ovdje mnogo ucesnika potencira da ljudi koji imaju "premium" auta, nova ili polovna da kroz njih ljece neke komplekse, moze li biti da neko razmislja drugacije, ili da svojoj guzici vole pristiti nesto vise, ili se bar u necemo osjeca ljepse, udobnije,,,, u krajnjem sto ne kupujemo kod Kineza kosulje, pantole, nemjestaj, sta ce nam Panasonic, Sony, Samsung tv, ili smart telefon kad je i Nokia 3310 sasvim ok za sve pozive, pa ako tako nastavimo dodjemo do toga sta ce ti veci auto, limuzina, 150 + KS,premium, kad to sve ima Fabia?????
madner

#1807 Re: Škoda all about

Post by madner »

Mislim da je sasvim logicna zelja da se kupi vece auto, jedini plus malog je nesto niza potrosnja i mogucnost parkiranja.

Sa druge strane, sve govori za vece auto. Sigurnije, komfornije, veci gepek, puno bolje ponasanja na vecim brzinama i dugim turama.
lavic

#1808 Re: Škoda all about

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:
A sto se tice toga, bas bih volio upoznati tog Europejca kojem je nova Fabija drugo ili pak trece auto, da mu stisnem ruku. :-) Uspio je pored mase istih tih Europejaca koji kupuju nove Dacije. Bajka zvana Njemacka. :-)
Ado, da se nadovezem na ovo tvoje, prosli ponedeljak sam bio na kafi sa nekim prijateljima i tu je bilo dvoje pravih Njemaca, jednu od njih znam bar 25 godina, i u razgovoru je pitam sa cim je sad dosla, kaze sa opel zafirom,muz je nagovorio, kao u stilu malo vece udobnije i sigurnije, prosli put bila sa smart-om. Ja je pitam, a sto nije sa nekom limuzinom vecom, merc, bmw,audi,,, kaze phaetona nije htjela da vozi ovamo, zbog dobro znanih razloga, a kaze da bmw je kabrio pa ga oni samo voze ljeti. Tu ja srknem kafu i skontam, njih dvoje imaju malo gradsko, monovolumen, veliku limuzinu, i kabrio za uzivanja. Presao sam na temu, vremenska prognoza za 2016.
ado-šampion

#1809 Re: Škoda all about

Post by ado-šampion »

lavic wrote:
condy wrote:
golfiista wrote:
Mene je tvoje razmisljanje navelo da reagujem na ovo, a razlog je sto ja i supruga sasvim pristojno zaradjujemo i trenutno svako od nas ima auto.

Novo auto mozemo priustiti kao sto vecina kod nas radi 30 % ucesca, ostalo na kredit i lizing i furaj.

Mogli bi priustiti auto do 50 milja i tad bi to mozda bila oktavia rs ili 1.8t sa dobrom opremon, jedno auto u kuci, limuzina.

A za 30 milja bi uzeo prije astru gtc 1.4t i ne bih pogledao tu fabiu, jer sa astrom opet imas vise no sto ce fabia ikad imat.
I na kraju, ovdje mnogo ucesnika potencira da ljudi koji imaju "premium" auta, nova ili polovna da kroz njih ljece neke komplekse, moze li biti da neko razmislja drugacije, ili da svojoj guzici vole pristiti nesto vise, ili se bar u necemo osjeca ljepse, udobnije,,,, u krajnjem sto ne kupujemo kod Kineza kosulje, pantole, nemjestaj, sta ce nam Panasonic, Sony, Samsung tv, ili smart telefon kad je i Nokia 3310 sasvim ok za sve pozive, pa ako tako nastavimo dodjemo do toga sta ce ti veci auto, limuzina, 150 + KS,premium, kad to sve ima Fabia?????
Astra je auto koje je izaslo 2009, dakle modelski staro 6 godina. Ubrzo treba da dodje nasljednik. Zato toliko i kosta.

Drugo boldovano, apsolutno, ja to razumijem, i sam tako razmisljam. Bolje polovan BMW nego nova Fabija. Ali to nije objektivno. Ja nisam prosjecan vozac, ima tu neku strast prema automobilima da to nazovemo. Hocu bolje pa makar i polovno. Ali osudjivati prosjecnog vozaca koji hoce novo, da ima garanciju, da je sigurnan u svom auto na putu od tacke A do tacke B, pa na kraju krajeva hoce i infotejmente i te klince palce koji ne nude polovna auta modelski stara 10 godina, to je van pameti. Moja reakcija je bila na to. I na kraju, veliko auto je muka po gradu, ne moze mi niko reci da nije. Tu je Condy apsolutnu u pravu. Tu je licno zadovoljstvo ispred prakticnosti.
madner

#1810 Re: Škoda all about

Post by madner »

Sto se tice udobnosti, neudobno auto svaki dan = problem sa ledjima. Nije bitno sto je kratko. :roll:
ado-šampion

#1811 Re: Škoda all about

Post by ado-šampion »

lavic wrote:
ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:
A sto se tice toga, bas bih volio upoznati tog Europejca kojem je nova Fabija drugo ili pak trece auto, da mu stisnem ruku. :-) Uspio je pored mase istih tih Europejaca koji kupuju nove Dacije. Bajka zvana Njemacka. :-)
Ado, da se nadovezem na ovo tvoje, prosli ponedeljak sam bio na kafi sa nekim prijateljima i tu je bilo dvoje pravih Njemaca, jednu od njih znam bar 25 godina, i u razgovoru je pitam sa cim je sad dosla, kaze sa opel zafirom,muz je nagovorio, kao u stilu malo vece udobnije i sigurnije, prosli put bila sa smart-om. Ja je pitam, a sto nije sa nekom limuzinom vecom, merc, bmw,audi,,, kaze phaetona nije htjela da vozi ovamo, zbog dobro znanih razloga, a kaze da bmw je kabrio pa ga oni samo voze ljeti. Tu ja srknem kafu i skontam, njih dvoje imaju malo gradsko, monovolumen, veliku limuzinu, i kabrio za uzivanja. Presao sam na temu, vremenska prognoza za 2016.
To je ono sto moze prustiti jako mali procenat Nijemaca, a ne vecina stanovnista. Suprotno misljenu koje vlada na ovim prostorima, za masu njih je jedan nov Passat luksuz koji ne mogu platiti. Masa njih ne moze priustiti da ima dva auta, jedno gradsko jednu limuzinu. Dosta njih prosjecnih Nijemaca voza nove Dacije Sandero.

Jedno je gledati pojedinacne slucajeve iz Bosne, pa donositi globalne zakljucke, to je nazalost ono cemu smo mi skloni, a drugo je kad hoces da zivis tamo pa gledas malo realnije. Na kraju, kad su tamo svi tolike hadzije, s 2, 3, 4 auta, sta sprijecava nase ljude da idu tamo ziviti? Ne vidim ih nesto masovno da idu. U strukama s manjkom radne snage nije nikakav problem otici.
tempuser

#1812 Re: Škoda all about

Post by tempuser »

Prosjecan covjek u normalnoj zemlji kupuje auto prema potrebama i mogucnostima, a ne da impresionira okolinu i pri tome se jos kreditno zaduzi. Ako ima potrebu za limuzinom on ce je kupiti, ali ako ima potrebu gradskim autom, a pri tome hoce da mu je stedljiv i dobro opremljen, on ce kupiti dobro opremljen dizel gradski automobil bez obzira na cijenu i na to sto je mogao pristiti i limuzinu. Zato ne treba da cudi sto po zapadnim gradovima ima vise gradskih nego bjesnih auta i zasto smo mi tamo gdje jesmo. U Parizu mozes imati para koliko hoces, mozes kupiti BMW-a 7-icu i plakati pored nje jer si u gradskoj guzvi i deficitu parkinga bespomocan, zato bogati ljudi tamo ne kupe tu 7-icu nego Twinga, Ypsilona i sl sa kozom, klimom itd itd koji nije nimalo jeftin.
Last edited by tempuser on 15/04/2015 10:09, edited 1 time in total.
golfiista

#1813 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

Sva ova priča može sati u par rečenica.
Fabija i slični automobili su preskupi za ono što nude ili, tačnije, ne nude. To što europskom kupcu nije skupo uslovljeno je visinom mjesečnih prihoda i takav kupac ne vaga svaku marku i u pravilu lično zadovoljstvo traži u većim automobilima, dok je gradski isključivo potreba, mi ovakav stav teško možemo sebi priuštiti.
Vani, nije istina da se vozaju mali gradski automobili isključivo ili u većini, ja sam uveliko primjetio da su to monovolumeni, s tim da prosječna europska familija ima bar dva automobila od kojih je bar jedan limuzina srednje klase u svim varijantama. Zašto? Može im se.
Za naše uslove gradski automobil jeste dovoljan, ali samo za tu "golu potrebu" sve ostalo je ispod tepiha. Dakle sve je uslovljeno visinom prihoda, nešto prema potrebama, a nešto i željama, pa kad se sve izvaga, zaključak se sam nameće.
golfiista

#1814 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

tempuser wrote:Prosjecan covjek u normalnoj zemlji kupuje auto prema potrebama i mogucnostima, a ne da impresionira okolinu i pri tome se jos kreditno zaduzi. Ako ima potrebu za gradskim autom, a pri tome hoce da mu je stedljiv i dobro opremljen, on ce kupiti dobro opremljen dizel gradski automobil bez obzira na cijeni i na to sto je za te pare mogao kupiti stariju limuzinu koja puno vise nudi. Zato ne treba da cudi sto po zapadnim gradovima ima vise gradskih nego bjesnih auta i zasto smo mi tamo gdje jesmo. U Parizu mozes imati para koliko hoces, mozes kupiti BMW-a 7-icu i plakati pored nje jer si u gradskoj guzvi i deficitu parkinga bespomocan, zato bogati ljudi tamo ne kupe tu 7-icu nego Twinga, Ypsilona i sl sa kozom, klimom itd itd koji nije nimalo jeftin.
Haj sad pročitaj još jednom šta si napisao. Bogat čovjek nije prosječan ni kreditno zadužen, pogrešan početni koncept posta proizvodi i pogrešan zaključak ili poentu. Drugo, bogat čovjek ne razmišlja o automobilima kao drugi, u žiži interesovanja su mu neke druge stvari, tako da to da taj isti razmišlja o gužvi i parkingu je besmisleno i neutemeljeno, zaboli njega gužva i parking, o tome drugi misle.
Možda si mislio na prosječnog europljanina? Tu je ve druga priča čliju suštinu možeš pročitati u postovima iza.
direstraits0078

#1815 Re: Škoda all about

Post by direstraits0078 »

tempuser wrote:Prosjecan covjek u normalnoj zemlji kupuje auto prema potrebama i mogucnostima, a ne da impresionira okolinu i pri tome se jos kreditno zaduzi. Ako ima potrebu za limuzinom on ce je kupiti, ali ako ima potrebu gradskim autom, a pri tome hoce da mu je stedljiv i dobro opremljen, on ce kupiti dobro opremljen dizel gradski automobil bez obzira na cijenu i na to sto je mogao pristiti i limuzinu. Zato ne treba da cudi sto po zapadnim gradovima ima vise gradskih nego bjesnih auta i zasto smo mi tamo gdje jesmo. U Parizu mozes imati para koliko hoces, mozes kupiti BMW-a 7-icu i plakati pored nje jer si u gradskoj guzvi i deficitu parkinga bespomocan, zato bogati ljudi tamo ne kupe tu 7-icu nego Twinga, Ypsilona i sl sa kozom, klimom itd itd koji nije nimalo jeftin.
Kod potrebe za gradskim autom, kupuje se uglavnom benzinac, tipa C1/aygo/108, citygo/up/mii, twingo, itd. Dizel nije čest u tim klasama. I često je na kredit, ili leasing, s tim da se ne osjeti rata, jer su prihodi veći. Bogata klijentela kupi najnapucaniju verziju koja postoji.
Drvosjeca iz Dejcica

#1816 Re: Škoda all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Koliko je vas ovdje koji raspravljate imalo Fabiju ili da ne kažem Fabija u životu?

Ja sam i na prijašnjim temama govorio da od nekih 15 auta koje sam promijenio 4 su bile Fabije, dvije Fabije I i dvije Fabije II. Ostatak je bio Renault, Mercedes, Golf, Fiat, Volvo. Od svih tih auta Fabije su bile najrentabilnije po pitanju održavanja i kvarova. Razočarenje je bio Fiat Bravo i Volvo V50 star svega 3 godine.

Top modeli Fabija od 30+ hiljada KM se rijetko kod nas uzimaju, ljudi obično uzimaju one sa minimalnom opremom ili sa nekim srednjim paketima u rangu cijena od 16 do 25 hiljada KM. To možete vidjeti i na oglasima da su većinom auta iz BiH sa nekim standardnim paketima opreme. Top paket opreme "Elegance" je rijedak kod kupovine u BiH, uvoz iz vana je nešto drugo.
tempuser

#1817 Re: Škoda all about

Post by tempuser »

golfiista wrote:
tempuser wrote:Prosjecan covjek u normalnoj zemlji kupuje auto prema potrebama i mogucnostima, a ne da impresionira okolinu i pri tome se jos kreditno zaduzi. Ako ima potrebu za gradskim autom, a pri tome hoce da mu je stedljiv i dobro opremljen, on ce kupiti dobro opremljen dizel gradski automobil bez obzira na cijeni i na to sto je za te pare mogao kupiti stariju limuzinu koja puno vise nudi. Zato ne treba da cudi sto po zapadnim gradovima ima vise gradskih nego bjesnih auta i zasto smo mi tamo gdje jesmo. U Parizu mozes imati para koliko hoces, mozes kupiti BMW-a 7-icu i plakati pored nje jer si u gradskoj guzvi i deficitu parkinga bespomocan, zato bogati ljudi tamo ne kupe tu 7-icu nego Twinga, Ypsilona i sl sa kozom, klimom itd itd koji nije nimalo jeftin.
Haj sad pročitaj još jednom šta si napisao. Bogat čovjek nije prosječan ni kreditno zadužen, pogrešan početni koncept posta proizvodi i pogrešan zaključak ili poentu. Drugo, bogat čovjek ne razmišlja o automobilima kao drugi, u žiži interesovanja su mu neke druge stvari, tako da to da taj isti razmišlja o gužvi i parkingu je besmisleno i neutemeljeno, zaboli njega gužva i parking, o tome drugi misle.
Možda si mislio na prosječnog europljanina? Tu je ve druga priča čliju suštinu možeš pročitati u postovima iza.
Pod prosjecan ne mislim na materijalni status (kako to nas mentalitet brzo svede na materijalno) nego prosjcen socijalni profil, svakodnevne potrebe, mjesto stanovanja, dnevne aktivnosti, nacin razmisljanja itd, a bez obzira na to u sta si ubjedjenj, bogate ljude u velikim gradovima itekako pogadja gradska guzva i skuceni prostor, jer ne znam kako zamisljas da oni rjesavaju te probleme. Nije to bas kao na filmovima da se kretanje svodi na garaza na poslu - garaza u kuci i da svi bogati imaju sofere.
lavic

#1818 Re: Škoda all about

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
lavic wrote:[quote="ado-šampion]
Ado, da se nadovezem na ovo tvoje, prosli ponedeljak sam bio na kafi sa nekim prijateljima i tu je bilo dvoje pravih Njemaca, jednu od njih znam bar 25 godina, i u razgovoru je pitam sa cim je sad dosla, kaze sa opel zafirom,muz je nagovorio, kao u stilu malo vece udobnije i sigurnije, prosli put bila sa smart-om. Ja je pitam, a sto nije sa nekom limuzinom vecom, merc, bmw,audi,,, kaze phaetona nije htjela da vozi ovamo, zbog dobro znanih razloga, a kaze da bmw je kabrio pa ga oni samo voze ljeti. Tu ja srknem kafu i skontam, njih dvoje imaju malo gradsko, monovolumen, veliku limuzinu, i kabrio za uzivanja. Presao sam na temu, vremenska prognoza za 2016.[/quote]

To je ono sto moze prustiti jako mali procenat Nijemaca, a ne vecina stanovnista. Suprotno misljenu koje vlada na ovim prostorima, za masu njih je jedan nov Passat luksuz koji ne mogu platiti. Masa njih ne moze priustiti da ima dva auta, jedno gradsko jednu limuzinu. Dosta njih prosjecnih Nijemaca voza nove Dacije Sandero.

Jedno je gledati pojedinacne slucajeve iz Bosne, pa donositi globalne zakljucke, to je nazalost ono cemu smo mi skloni, a drugo je kad hoces da zivis tamo pa gledas malo realnije. Na kraju, kad su tamo svi tolike hadzije, s 2, 3, 4 auta, sta sprijecava nase ljude da idu tamo ziviti? Ne vidim ih nesto masovno da idu. U strukama s manjkom radne snage nije nikakav problem otici.[/quote][/quote][/quote]

Slazem se sa tobom da prosjecan Europljanin tako ne zivi, i da 2,3,4 auta su luksuz, ali je i cinjenica da ljudi koji su tamo rodjeni su u prednosti u odnosu na gastarbajtere, ali opet tamo su ti mnoge stvari dostupnije no ovdje, ali oni i u glavi su drugaciji.
Posto ti planiras ici vani, trebas znati da ako budes radio sa Njemcima, da moras biti bar duplo bolji u svemu da bi imao priblizno isti tretman.
Evo nesto za tebe jer volis Benga k'o i ja, pitam ja nju koji ti je beng, kaze kabrio, pitam ja koja serija, 2,4,6, ona me blijedo gleda i kaze nisam nikad pogledala sta pise nazad, ja samo vozim ga, ja se sjebo, kontam izvalili se minimun 50 milja eura i ne zna sta vozi.
tempuser

#1819 Re: Škoda all about

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:
tempuser wrote:Prosjecan covjek u normalnoj zemlji kupuje auto prema potrebama i mogucnostima, a ne da impresionira okolinu i pri tome se jos kreditno zaduzi. Ako ima potrebu za limuzinom on ce je kupiti, ali ako ima potrebu gradskim autom, a pri tome hoce da mu je stedljiv i dobro opremljen, on ce kupiti dobro opremljen dizel gradski automobil bez obzira na cijenu i na to sto je mogao pristiti i limuzinu. Zato ne treba da cudi sto po zapadnim gradovima ima vise gradskih nego bjesnih auta i zasto smo mi tamo gdje jesmo. U Parizu mozes imati para koliko hoces, mozes kupiti BMW-a 7-icu i plakati pored nje jer si u gradskoj guzvi i deficitu parkinga bespomocan, zato bogati ljudi tamo ne kupe tu 7-icu nego Twinga, Ypsilona i sl sa kozom, klimom itd itd koji nije nimalo jeftin.
Kod potrebe za gradskim autom, kupuje se uglavnom benzinac, tipa C1/aygo/108, citygo/up/mii, twingo, itd. Dizel nije čest u tim klasama. I često je na kredit, ili leasing, s tim da se ne osjeti rata, jer su prihodi veći. Bogata klijentela kupi najnapucaniju verziju koja postoji.
Sve zavisi od potrebe, ako mu treba mini gradski auto kupice to, ako mu treba gradski auto kupice veci, ali je poenta da ce kupiti klasu auta za kojom ima potrebu, a ne koju si moze priustiti (naravno da impresionira okolinu).
madner

#1820 Re: Škoda all about

Post by madner »

Jest jest, zato i uspjeh raznih BMW modela, cista potreba kod prosjecnog zitelja :D
Ned071

#1821 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

ado-šampion wrote: To je ono sto moze prustiti jako mali procenat Nijemaca, a ne vecina stanovnista. Suprotno misljenu koje vlada na ovim prostorima, za masu njih je jedan nov Passat luksuz koji ne mogu platiti. Masa njih ne moze priustiti da ima dva auta, jedno gradsko jednu limuzinu. Dosta njih prosjecnih Nijemaca voza nove Dacije Sandero.

Jedno je gledati pojedinacne slucajeve iz Bosne, pa donositi globalne zakljucke, to je nazalost ono cemu smo mi skloni, a drugo je kad hoces da zivis tamo pa gledas malo realnije. Na kraju, kad su tamo svi tolike hadzije, s 2, 3, 4 auta, sta sprijecava nase ljude da idu tamo ziviti? Ne vidim ih nesto masovno da idu. U strukama s manjkom radne snage nije nikakav problem otici.

ja sam cesto u njemackoj poslom. nijednu daciju nisam vidio. nikad. nijednog hyundaija. a vidio sam najvise audija, pa bmw-a pa mercedesa. i to uglavnom karavani. niza srednja klasa vozi uglavnom zafiru.
direstraits0078

#1822 Re: Škoda all about

tempuser wrote:
direstraits0078 wrote:
Sve zavisi od potrebe, ako mu treba mini gradski auto kupice to, ako mu treba gradski auto kupice veci, ali je poenta da ce kupiti klasu auta za kojom ima potrebu, a ne koju si moze priustiti (naravno da impresionira okolinu).
Otprilike.
direstraits0078

#1823 Re: Škoda all about

Ned071 wrote:
ado-šampion wrote: To je ono sto moze prustiti jako mali procenat Nijemaca, a ne vecina stanovnista. Suprotno misljenu koje vlada na ovim prostorima, za masu njih je jedan nov Passat luksuz koji ne mogu platiti. Masa njih ne moze priustiti da ima dva auta, jedno gradsko jednu limuzinu. Dosta njih prosjecnih Nijemaca voza nove Dacije Sandero.

ja sam cesto u njemackoj poslom. nijednu daciju nisam vidio. nikad. nijednog hyundaija. a vidio sam najvise audija, pa bmw-a pa mercedesa. i to uglavnom karavani. niza srednja klasa vozi uglavnom zafiru.
Ja sam isto otprilike sedmično u DE. Ima jako puno dacia. Jako puno Hyundai i Kia.
Ned071

#1824 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

ti si sreckovic. ja se nagledam karavana ko nikad u zivotu
tempuser

#1825 Re: Škoda all about

Post by tempuser »

madner wrote:Jest jest, zato i uspjeh raznih BMW modela, cista potreba kod prosjecnog zitelja :D
Upravo je BMW idealna potvrda ovoga sto pisem! Sta mislis zasto je BMW napravio seriju 2 AC,sigurno zato sto svako ima potrebu za RWD sportskim kompaktom, kupeom ili limuzinom srednje klase i vecom?
Post Reply