Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citro
#1801 Re: Dolazi zima - zimske gume
@direstraits0078
@jefferson
Siguran sam da i vi postujete ove preporuke, zar ne ? Budite iskreni ovaj put.
Ilustracija koju nam je jefferson / michelin dao:
http://www.michelinman.com/mediabin/App ... 042009.pdf
je vise nego idealizirana jer u slucaju boljih guma na zadnjoj osovini automobil nije prikazan u fazi klizanja, a da jeste doslo bi do izrazaja ono o cemu sam govorio.
Na kraju krajeva to je moje misljenje i moj stav kojeg sam zelio podijeliti sa drugima i zato ovaj forum i sluzi.
Volio bih cuti i vase misljenje ukoliko ga imate bez da slijepo verujete "savjetima" velikih kompanija koji u velikom broju slucajeva nisu nista vise nego komercijalni trikovi. Recite nesto iz sopstvenog iskustva, nemojte samo kao papagaji ponavljati sta su drugi rekli i sta ste negdje na net-u procitali. Barem sam licno dosta poslovao i poslujem sa nekim krupnijim zapadnim kompanijama da ne bih znao cime se sve sluze.
A sada ono sto mi najvise smeta:
Izgleda da je blacenje i pljuvanje tudjih misljenja ovdje neki nacionalni sport. Momci, nije fol samo tako serpom u glavu nekoga ko izrazava svoje licno misljenje i iznosi svoja iskustva, i to iz busije iza nick-a i avatara. Hrabro, veoma.
Ja se na vase stavove, iskustva i misljenja ne bih nikada tako pos..o.
Ali nemojte me izazivati.
Dakle civilizirano, please, u narednim postovima.
Pa, da cujemo sada vasa licna iskustva sa losim / boljim gumama u kompletu. Na redu ste !
@jefferson
je vise nego idealizirana jer u slucaju boljih guma na zadnjoj osovini automobil nije prikazan u fazi klizanja, a da jeste doslo bi do izrazaja ono o cemu sam govorio.
Na kraju krajeva to je moje misljenje i moj stav kojeg sam zelio podijeliti sa drugima i zato ovaj forum i sluzi.
Volio bih cuti i vase misljenje ukoliko ga imate bez da slijepo verujete "savjetima" velikih kompanija koji u velikom broju slucajeva nisu nista vise nego komercijalni trikovi. Recite nesto iz sopstvenog iskustva, nemojte samo kao papagaji ponavljati sta su drugi rekli i sta ste negdje na net-u procitali. Barem sam licno dosta poslovao i poslujem sa nekim krupnijim zapadnim kompanijama da ne bih znao cime se sve sluze.
Izgleda da je blacenje i pljuvanje tudjih misljenja ovdje neki nacionalni sport. Momci, nije fol samo tako serpom u glavu nekoga ko izrazava svoje licno misljenje i iznosi svoja iskustva, i to iz busije iza nick-a i avatara. Hrabro, veoma.
Pa, da cujemo sada vasa licna iskustva sa losim / boljim gumama u kompletu. Na redu ste !
-
direstraits0078
#1802 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo ti iz licnog iskustva:
Megane 2 karavan, ASR, ESP, 205/55 R16 Goodyear Ultra Grip Performance, naprijed su gume imale 1-2 mm dublji profil. Zalijepio sam u bankinu na desnoj strani autoceste kad sam u traci br. 3 naletio na snijeg. To se desilo na njemackom autobahnu, a desilo se jer je zadnji kraj izgubio grip @110 km/h i nisam nista mogao da ucinim ni ja ni ESP, zbog losijih guma koje sam imao na zadnjoj osovini, a bile su tamo jer mi je bilo lijeno da ih prebacim na prednju osovinu prije puta, sto inace redovno radim. Sreca je da sam presao 3 trake autoceste a da me niko nije zakacio niti sam ja ikoga zakacio.
Ako si u prilici da odes na poligon gdje se moze simulirati voznja na skliskoj podlozi, probaj da upravljas pri kocenju sa losim zadnjim gumama u krivini, vidjeces da nema sanse, dok kod suprotne kombinacije imas sansu, jer ESP moze da radi normalno. Sto nije slucaj s losim gumama na zadnjoj osovini.
Megane 2 karavan, ASR, ESP, 205/55 R16 Goodyear Ultra Grip Performance, naprijed su gume imale 1-2 mm dublji profil. Zalijepio sam u bankinu na desnoj strani autoceste kad sam u traci br. 3 naletio na snijeg. To se desilo na njemackom autobahnu, a desilo se jer je zadnji kraj izgubio grip @110 km/h i nisam nista mogao da ucinim ni ja ni ESP, zbog losijih guma koje sam imao na zadnjoj osovini, a bile su tamo jer mi je bilo lijeno da ih prebacim na prednju osovinu prije puta, sto inace redovno radim. Sreca je da sam presao 3 trake autoceste a da me niko nije zakacio niti sam ja ikoga zakacio.
Ako si u prilici da odes na poligon gdje se moze simulirati voznja na skliskoj podlozi, probaj da upravljas pri kocenju sa losim zadnjim gumama u krivini, vidjeces da nema sanse, dok kod suprotne kombinacije imas sansu, jer ESP moze da radi normalno. Sto nije slucaj s losim gumama na zadnjoj osovini.
-
jefferson
#1803 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma da to su sve trikovi, zavjere, CIA, KGB, NSA, mozda cak i Masoni, a sve u cilju da zajebu pametnog bosanca koji sve zna, najpametniji, najbolje izgleda, a svi su glupi i debeli naspram prosjecnog bosanca. U svemu tome mi nije jasno kako smo najsiromasnija drzava u evropi.citro wrote:@direstraits0078
@jefferson
Iz mog iskustva:
Imao sam nove GY UG6 (koje su tada bile mjerilo zimskih guma) i vulkanizer ih stavi naprijed a nazad vec jednu sezonu koristene Hankook W300 (ili tako nesto, koje su by the way, uzasne nove).
Kako su bile na autu sa poprilicno teskim prednji krajem (5-cil dizel motor) GY su kopale extra, medjutim na zasnjezenoj podlozi ili ledu, zadnji kraj mi je uvijek zadavao probleme, i na kraju sam rotirao gume (a vozio sam po izuzetno krivudavim i zasnjezenim cestama jer sam cesto bio na skijanju).
Znaci ta teorija koju ti smatras zavjerom velikih kompanija (eto kompaniji bitno kada kupujes dvije gume na koju ces osovinu staviti) vazi za normalan svijet, koji ima sve cetiri zimske gume, ali su dvije vise potrosene od druge dvije. Znaci imas dvije zimske polovne i onda kupis dvije zimske nove. Isti princip je i ljeti.
Medjutim, upravu si, ta teorija ne moze imati smisla ako imas naprijed striktno ljetne gume, pa se trebas popeti uz dalmatinsku ulicu. Da samo kazem, po BiH zimi voziti na ljetnim gumama na bilo kojoj osovini nema bas nekog zdravog razuma.
Zato ove preporuke imaju smisla, jer zdrava pamet govori da ces imati cetiri zimske gume, dvije nove a dvije polovne (u najboljem slucaju sve 4 nove pa neces doci u ovu dilemu).
Ova preporuka nije pravljena, niti se auta prave za mala trzista, u kojima svi sve znaju, od toga cemu sluzi M+S oznaka (i to je zavjera prema nekim forumasima), pa do toga da s ljetnim gumama mozes bez problema zimi.
Sve ja razumijem sto ti kazes, nemoj odmah serpom u glavu. Ali jaro, toliko se puta sazvakala ova tema, i opet se vracamo u krug, da je serpa nekako najbezbolniji pristup.
-
citro
#1804 Re: Dolazi zima - zimske gume
Eto vidis moj dobri direstraits0078, i ja sam brdo kilometara presao po autobanu i po suhom i po snijegu, a naravno jos vise i po lijepoj i surovoj Bosni pa nisam dodirivao bankine.direstraits0078 wrote:Evo ti iz licnog iskustva:
Sto se tice poligona, to sam jos davno krajem 80-tih godina vjezbao kada nije bilo ni ABS-a ni ESP-a, ne tebas mi to savjetovati.
Uglavnom, ostajem pri svom misljenju a tebi sretno.
-
jefferson
#1805 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ah dobro je, cim ti nisi dodirivao bankine znaci da je ova teorija neprimjenjivacitro wrote:Eto vidis moj dobri direstraits0078, i ja sam brdo kilometara presao po autobanu i po suhom i po snijegu, a naravno jos vise i po lijepoj i surovoj Bosni pa nisam dodirivao bankine.direstraits0078 wrote:Evo ti iz licnog iskustva:
Sto se tice poligona, to sam jos davno krajem 80-tih godina vjezbao kada nije bilo ni ABS-a ni ESP-a, ne tebas mi to savjetovati.
Uglavnom, ostajem pri svom misljenju a tebi sretno.
Naravno, tvoje misljenje je tvoje misljenje. Ali me ovo podsjeca na forumasa od prosle godine koji rece da i nema veze cinjenica jel zaustavni put sa zimskim gumama 10-20m kraci!
-
negredo
#1806 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam bas neki poznavaoc guma, ali sam cuo za odedjene marke i znam otprilike koji su jaci brandovi. Hocu da kupim 4 nove za zimu, al su mi conti ts 850 i alpin a4 malo poskupe, a povoljne su mi cijene za sava eskimo s3 i dunlop 3D tako da imam tu dilemu pa sta mi vi savjetujete?
-
citro
#1807 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jefferson-e,jefferson wrote:Ah dobro je, cim ti nisi dodirivao bankine znaci da je ova teorija neprimjenjivacitro wrote:Eto vidis moj dobri direstraits0078, i ja sam brdo kilometara presao po autobanu i po suhom i po snijegu, a naravno jos vise i po lijepoj i surovoj Bosni pa nisam dodirivao bankine.direstraits0078 wrote:Evo ti iz licnog iskustva:
Uglavnom, ostajem pri svom misljenju a tebi sretno.![]()
Naravno, tvoje misljenje je tvoje misljenje. Ali me ovo podsjeca na forumasa od prosle godine koji rece da i nema veze cinjenica jel zaustavni put sa zimskim gumama 10-20m kraci!
Citao sam ranije vise puta tvoje postove i uvijek bio iznanadjen korektnim i tacnim informacijama sa kojima si raspolagao.
Stoga me cudi da si se pretvorio u filozofa. Imam osjecaj da si popio pola Viagre pa bi malo podjeb...o.
Ne bih ti to savjetovao.
U pretproslom postu spominjes i neke zavjere i to vise puta. Nije li to malo simptomaticno, negdje sam citao o tim slucajevima. Zavjere ja nisam ni pomenuo, samo sam rekao da ne treba slijepo vjerovati onome sto se podmece potrosackom drustvu.
Takodjer nisam govorio o kombinaciji ljetnih i zimskih guma, govorimo samo o kombinaciji boljih i losijih zimskih guma. Inace si sestar i pomoci ti nema.
I tvoj primjer je vrlo radikalan, i sam si rekao da si imao drasticnu razliku u kvaliteti guma koju je naravno vrlo tezak prednji kraj tvog automobila popravio velikim pritiskom na losije gume.
Uglavnom, moje iskustvo mi govori da ako mi klize zadnji kraj imam 90% sanse da se izvadim, a ako mi klize prednji kraj onda imam 90% sanse da se ne izvadim.
Bilo kako bilo, svakom njegovo i da mi jos puno kilometara u miru i veselju predjemo.
-
citro
#1808 Re: Dolazi zima - zimske gume
Izgleda da su svi dezurni savjetodavci zauzetinegredo wrote:nisam bas neki poznavaoc guma, ali sam cuo za odedjene marke i znam otprilike koji su jaci brandovi. Hocu da kupim 4 nove za zimu, al su mi conti ts 850 i alpin a4 malo poskupe, a povoljne su mi cijene za sava eskimo s3 i dunlop 3D tako da imam tu dilemu pa sta mi vi savjetujete?
Ako nisi previse zahtjevan vozac i auto koje posjedujes spada u srednju kategoriju onda ce ti i Sava S3 obaviti sve zadatke. Ako ti Dunlop 3D nije skup onda bolje uzmi njega. Bolji je po suhoj cesti, a zima ne podrazumijeva uvijek snijegom prekrivenu cestu.
- kloniran
#1809 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hajde raja dosta preseravanja, kome je veći, ko je pametniji, čula kazala, bla bla...
Ja bih volio da se ovdje ograničimo na područje naše zemlje, a ne tamo neke auto bahnove i države gdje je standard koji nećemo stići za 7000 godina. Ja sam u postu iznad rekao sta se meni desilo, znaci iz iskustva i stojim pri tome, jer zimi ne vozim nigdje 110 km/h realno nemas gdje ni razviti tu brzinu a da je sigurno, tako da malu prednost dajem boljim prednjim gumama, a trudim se da mi i prednje i zadnje budu zadovoljavajuće dubine šare (ovo govorim za cestu nakon snježnih padavina, a ne na suhu cestu zimi). A što se tiče tog proklizavanja i kocenja u krivini, jedno je zlatno pravilo, uvijek koci prije krivine, posebno one u koju prvi put u zivotu ulaziš
edit: da zaboravih reci da sam ove godine uzeo savine eskimo S3+ i kad ulijećem u krivinu imam osjećaj da ću blago proklizati, valjda nisam navikao na ovako mehke gume

Ja bih volio da se ovdje ograničimo na područje naše zemlje, a ne tamo neke auto bahnove i države gdje je standard koji nećemo stići za 7000 godina. Ja sam u postu iznad rekao sta se meni desilo, znaci iz iskustva i stojim pri tome, jer zimi ne vozim nigdje 110 km/h realno nemas gdje ni razviti tu brzinu a da je sigurno, tako da malu prednost dajem boljim prednjim gumama, a trudim se da mi i prednje i zadnje budu zadovoljavajuće dubine šare (ovo govorim za cestu nakon snježnih padavina, a ne na suhu cestu zimi). A što se tiče tog proklizavanja i kocenja u krivini, jedno je zlatno pravilo, uvijek koci prije krivine, posebno one u koju prvi put u zivotu ulaziš
edit: da zaboravih reci da sam ove godine uzeo savine eskimo S3+ i kad ulijećem u krivinu imam osjećaj da ću blago proklizati, valjda nisam navikao na ovako mehke gume
-
negredo
#1810 Re: Dolazi zima - zimske gume
hvala.citro wrote:Izgleda da su svi dezurni savjetodavci zauzetinegredo wrote:nisam bas neki poznavaoc guma, ali sam cuo za odedjene marke i znam otprilike koji su jaci brandovi. Hocu da kupim 4 nove za zimu, al su mi conti ts 850 i alpin a4 malo poskupe, a povoljne su mi cijene za sava eskimo s3 i dunlop 3D tako da imam tu dilemu pa sta mi vi savjetujete?
Ako nisi previse zahtjevan vozac i auto koje posjedujes spada u srednju kategoriju onda ce ti i Sava S3 obaviti sve zadatke. Ako ti Dunlop 3D nije skup onda bolje uzmi njega. Bolji je po suhoj cesti, a zima ne podrazumijeva uvijek snijegom prekrivenu cestu.
-
citro
#1811 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pretoplo je za njih, ako ih sada vozis. S3 je vrlo mekana guma i kao takva je odlicna po snijegu ali po ovom vremenu nije cemu. Asfalt jos nema dovoljno nisku temperaturu.kloniran wrote:Hajde raja dosta preseravanja, kome je veći, ko je pametniji, čula kazala, bla bla...
edit: da zaboravih reci da sam ove godine uzeo savine eskimo S3+ i kad ulijećem u krivinu imam osjećaj da ću blago proklizati, valjda nisam navikao na ovako mehke gume![]()
Slazem se za ovo preseravanje, ali ja samo vracam servirane loptice.
- kloniran
#1812 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jeste toplo, al ko zna kad ce puhnuti na nasim planinskim prevojima, a uzeo sam ih jer je prosle godine pred onaj snijeg nestalo bilo guma, a meni se nisu uzimale ove skuplje jer ipak je to 13" guma, pa ostadoh na istrosenim tako da sam ove godine morao zamjeniti i haj reko da isprobam i savine.citro wrote:Pretoplo je za njih, ako ih sada vozis. S3 je vrlo mekana guma i kao takva je odlicna po snijegu ali po ovom vremenu nije cemu. Asfalt jos nema dovoljno nisku temperaturu.kloniran wrote:Hajde raja dosta preseravanja, kome je veći, ko je pametniji, čula kazala, bla bla...
edit: da zaboravih reci da sam ove godine uzeo savine eskimo S3+ i kad ulijećem u krivinu imam osjećaj da ću blago proklizati, valjda nisam navikao na ovako mehke gume![]()
-
direstraits0078
#1813 Re: Dolazi zima - zimske gume
@citro
Trazio si licno iskustvo, dobio si licno iskustvo. Niko ti nista ne servira. To sto ti nisi imao slicno iskustvo ne znaci da si u pravu, naprotiv. Slicno iskustvo steknes ako krenes zimi uz npr. Odobasinu ulicu u Sarajevu, a moras stati u pola strane jer je ispred tebe neko ko uopste nema zimsku opremu. I onda se moras vratiti u rikverc u strani. Kazi mi, iz iskustva, sta ce se desiti ako imas lose zadnje gume?
Takodje, budi ljubazan i pojasni sta ce se desiti ako se vozilom koje ima losije zadnje gume udje u krivinu i pocne kociti zbog necega sto nisi mogao predvidjeti? Zaustavljen sleper, zivotinje na cesti itd. Uzmi npr. desnu krivinu na spustanju niz Ivan, izlazak iz naseljenog mjesta Bradina, prije samog ulaza u Tunel prije naseljenog mjesta Zukici.
Trazio si licno iskustvo, dobio si licno iskustvo. Niko ti nista ne servira. To sto ti nisi imao slicno iskustvo ne znaci da si u pravu, naprotiv. Slicno iskustvo steknes ako krenes zimi uz npr. Odobasinu ulicu u Sarajevu, a moras stati u pola strane jer je ispred tebe neko ko uopste nema zimsku opremu. I onda se moras vratiti u rikverc u strani. Kazi mi, iz iskustva, sta ce se desiti ako imas lose zadnje gume?
Takodje, budi ljubazan i pojasni sta ce se desiti ako se vozilom koje ima losije zadnje gume udje u krivinu i pocne kociti zbog necega sto nisi mogao predvidjeti? Zaustavljen sleper, zivotinje na cesti itd. Uzmi npr. desnu krivinu na spustanju niz Ivan, izlazak iz naseljenog mjesta Bradina, prije samog ulaza u Tunel prije naseljenog mjesta Zukici.
-
jefferson
#1814 Re: Dolazi zima - zimske gume
Reagovao sam na te zavjere jer kako ti kazes proizvodjac plasira neke neutemeljene informacije. Nije samo proizvodjac, brdo nezavisnih kuca, novina isto preporucuje.Jefferson-e,
Citao sam ranije vise puta tvoje postove i uvijek bio iznanadjen korektnim i tacnim informacijama sa kojima si raspolagao.
Stoga me cudi da si se pretvorio u filozofa. Imam osjecaj da si popio pola Viagre pa bi malo podjeb...o.
Ne bih ti to savjetovao.
U pretproslom postu spominjes i neke zavjere i to vise puta. Nije li to malo simptomaticno, negdje sam citao o tim slucajevima. Zavjere ja nisam ni pomenuo, samo sam rekao da ne treba slijepo vjerovati onome sto se podmece potrosackom drustvu.
Takodjer nisam govorio o kombinaciji ljetnih i zimskih guma, govorimo samo o kombinaciji boljih i losijih zimskih guma. Inace si sestar i pomoci ti nema.
I tvoj primjer je vrlo radikalan, i sam si rekao da si imao drasticnu razliku u kvaliteti guma koju je naravno vrlo tezak prednji kraj tvog automobila popravio velikim pritiskom na losije gume.
Uglavnom, moje iskustvo mi govori da ako mi klize zadnji kraj imam 90% sanse da se izvadim, a ako mi klize prednji kraj onda imam 90% sanse da se ne izvadim.
Bilo kako bilo, svakom njegovo i da mi jos puno kilometara u miru i veselju predjemo.
Kao sto sam rekao, ako su dvije zimske gume OK ja bi uvijek stavio bolje nazad. Sve dok prednje mogu obaviti posao kako bog zapovjeda pri vuci, zadnje su bitnije.
Opet sve je do toga sta preferiras (doduse ako zivis u dalmatinskoj i slicnom podrucjima onda ima smisla imati bolje gume naprijed), meni se desilo jednom da sam imao razlicite gume na te dvije osovine, inace uvijek sam imao sve 4 gume ravnomjerno potrosene jer mi se cini investicija u dobre sve 4 gume razumnom investicijom.
Takodje, prednji kraj zbog same tezine, pogonskih tockova, teze proklizava nego zadnji, i lakse je kontrolisati proklizavanje prednjeg kraja nego zadnjeg koji kada izgubi kontrolu ne mozes kontrolisati jer tockovi nisu pogonski.
Druga stvar, kao sto ovaj video objasnjava, ti sa losiji prednjim gumama mozes na volanu osjetiti kada se priblizavas granici pri kojoj mozes kontrolisati vozilo.
Zadnji tockovi nikad ne daju upozorenje, oni samo najednom proklizu:
Last edited by jefferson on 09/10/2013 22:45, edited 1 time in total.
- kloniran
#1815 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve to druze stoji, al sve sto si napisao se moze primjeniti i obrnuto, jer se može desiti da prilikom vraćanja unazad niz brdo prokližeš i sa novim gumama, a ako su ti lošije prve onda nemaš mogućnost upravljanja automobilom što je nekad od presudnog značaja. Evo ti si za primjer uzeo desnu krivinu, e sad mi reci je li bolje da ti u toj desnoj krivini prokliže prvi ili zadnji kraj, il ti ga nedaj boze pri proklizavanju jel bolje da ti razbije zadnji kraj automobila ili da se zabijes direktno u drugi automobil?direstraits0078 wrote:@citro
O gumama ne treba puno polemisati, najbolje je sve 4 da su nove, a ostalo je do vozača i svako će stavljati onako kako njemu odgovara.
p.s. prošle godine mi je komšija razbio novog pežoa jer mu je auto niz brdo proklizalo, a imao je nove gume nazad a stare naprijed, ponijelo ga u krivini niz brdo i pravac u betonski zid, a nije vozio brzo jer sam isao sa svojim automobilom iza njega, i to bas bila desna krivina
-
citro
#1816 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jeffersone (ali i direstraits0078),jefferson wrote:Reagovao sam na te zavjere jer kako ti kazes proizvodjac plasira neke neutemeljene informacije. Nije samo proizvodjac, brdo nezavisnih kuca, novina isto preporucuje.Jefferson-e,
Ne bih ti to savjetovao.
Kao sto sam rekao, ako su dvije zimske gume OK ja bi uvijek stavio bolje nazad. Sve dok prednje mogu obaviti posao kako bog zapovjeda pri vuci, zadnje su bitnije.
Opet sve je do toga sta preferiras (doduse ako zivis u dalmatinskoj i slicnom podrucjima onda ima smisla imati bolje gume naprijed), meni se desilo jednom da sam imao razlicite gume na te dvije osovine, inace uvijek sam imao sve 4 gume ravnomjerno potrosene jer mi se cini investicija u dobre sve 4 gume razumnom investicijom.
Takodje, prednji kraj zbog same tezine, pogonskih tockova, teze proklizava nego zadnji, i lakse je kontrolisati proklizavanje prednjeg kraja nego zadnjeg koji kada izgubi kontrolu ne mozes kontrolisati jer tockovi nisu pogonski.
Druga stvar, kao sto ovaj video objasnjava, ti sa losiji prednjim gumama mozes na volanu osjetiti kada se priblizavas granici pri kojoj mozes kontrolisati vozilo.
Pazljivijim pregledom drugog prilozenog videa nedvojbeno se da primijetiti da vozac automobila nije niti pokusao malo kontrirati volanom vec je, hajde da i to javno kazem, namjerno pustio auto da se izvrti. Nije to nikakav problem, na klizavoj podlozi naglo pustis gas, ne korigujes se volanom i eto te u vrtesci. Sa svim kombinacijama guma, ne brini. Bezbroj puta sam se tako igrao zimi po Karauli i ostalim domacim vrletima. Malo mi je veci problem kada mi prednji kraj pocne klizati. A bogami sto je slabija guma naprijed prije ce proklizati.
Ali poenta je na kraju videa - it is allways best to have 4 good tires. Citaj nove 4 gume.
Mislim, nezavisne kuce i novinari .... Svi znamo ko ih finansira, nismo s Marsa jucer dosli.
Ali, kao sto rekoh, po mom ukusu i po mojim vozackim navikama ja nastavljam bolje gume stavljati naprijed a svako naravno neka radi kako mu se vise svidja. Kada imam priliku ili potrebu i ja kupujem sve 4 nove i tada sam najsretniji.
Zivjela sloboda misljenja !
-
citro
#1817 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ukratko, o tome i govorimo. Bas ce ga zadnje gume spasiti kada prednje proklizukloniran wrote:
p.s. prošle godine mi je komšija razbio novog pežoa jer mu je auto niz brdo proklizalo, a imao je nove gume nazad a stare naprijed, ponijelo ga u krivini niz brdo i pravac u betonski zid, a nije vozio brzo jer sam isao sa svojim automobilom iza njega, i to bas bila desna krivina.
-
jefferson
#1818 Re: Dolazi zima - zimske gume
Slazem se, sloboda misljenja. Ja sam namjerno stavio dva videa, od kojih je jedan iz devedestih (da ne bi bilo ono: "u zadnjih 4-5 godina nova teorija se razvila").
Mislim da gumarski lobi ne treba da nekome placa da kaze da su 4 nove gume uvijek najbolje rjesenje, to je zdrav razum a ne neki marketing.
Mozes ti sad traziti manu u videu jel on reagovao ili ne, ali na videu upravo to i govore, da je vrlo tesko na volanu osjetiti (kao i sto sam znas) kada zadnje gume popuste, za razliku od prednjih guma koje ti daju upozorenje kada pocnu gubiti kontakt sa podlogom.
Opet se vracamo na ono o cemu se svi slazemo, 4 nove zimske gume su pravo rjesenje za nekoliko sezona ako ce se mjenjati ljetnim gumama tokom ljeta i pravilno rotirati svakih 7-10,000km. Najbolje i najjeftinije rjesenje takodje (bez obzira sto iskazuje vece pocetno ulaganje u gume)!
Mislim da gumarski lobi ne treba da nekome placa da kaze da su 4 nove gume uvijek najbolje rjesenje, to je zdrav razum a ne neki marketing.
Mozes ti sad traziti manu u videu jel on reagovao ili ne, ali na videu upravo to i govore, da je vrlo tesko na volanu osjetiti (kao i sto sam znas) kada zadnje gume popuste, za razliku od prednjih guma koje ti daju upozorenje kada pocnu gubiti kontakt sa podlogom.
Opet se vracamo na ono o cemu se svi slazemo, 4 nove zimske gume su pravo rjesenje za nekoliko sezona ako ce se mjenjati ljetnim gumama tokom ljeta i pravilno rotirati svakih 7-10,000km. Najbolje i najjeftinije rjesenje takodje (bez obzira sto iskazuje vece pocetno ulaganje u gume)!
-
citro
#1819 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kladim se da se neces u finalu razocarati, ja sam ih godinama koristio i presao brdo kilometara. Mislim da sam potrosio 5 ili 6 kompleta. Samo, po toplom treba smanjiti dozivljaje u krivinama, to je tako sa S3.kloniran wrote:Jeste toplo, al ko zna kad ce puhnuti na nasim planinskim prevojima, a uzeo sam ih jer je prosle godine pred onaj snijeg nestalo bilo guma, a meni se nisu uzimale ove skuplje jer ipak je to 13" guma, pa ostadoh na istrosenim tako da sam ove godine morao zamjeniti i haj reko da isprobam i savine.citro wrote:Pretoplo je za njih, ako ih sada vozis. S3 je vrlo mekana guma i kao takva je odlicna po snijegu ali po ovom vremenu nije cemu. Asfalt jos nema dovoljno nisku temperaturu.kloniran wrote:Hajde raja dosta preseravanja, kome je veći, ko je pametniji, čula kazala, bla bla...
-
jefferson
#1820 Re: Dolazi zima - zimske gume
Za 13 inca gumu nema boljeg rjesenja od Save S3. Sava S3 je upravo pravljena za 13-14 inca velicinu. Sve preko toga je vec problematicno za tu gumu.
- kloniran
#1821 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma sve je ovo ok, ovaj prvi video su automobili sa zadnjim pogonom tako da moraju imati bolje gume, i sve to stoji, doduse ja jos nigdje na nasim cestama nisam uletio u krivinu 70+ km/h, jer po nasim cestama je to ludost, a stavljam naprijed bolje jer me moraju zimi izvuci kuci i spustiti niz ulicu ujutro kad poledi, a bolje gume nazad mi tu ne igraju nikakvu ulogu, a na cesti kad voziš prema uslovima na cesti male su šanse da proklizaš, razumijem i ove što voze brže, al što se mene tiče za relaciju sarajevo/ goražde ili tuzla mi pola sata duže vožnje mišta ne znači.jefferson wrote:Reagovao sam na te zavjere jer kako ti kazes proizvodjac plasira neke neutemeljene informacije. Nije samo proizvodjac, brdo nezavisnih kuca, novina isto preporucuje.Jefferson-e,
Ne bih ti to savjetovao.
A za gume odmah da se goradim, kad mislim loše gume mislim na gume sa min 4 do 5 mm šare
-
citro
#1822 Re: Dolazi zima - zimske gume
"Mislim da gumarski lobi ne treba da nekome placa da kaze da su 4 nove gume uvijek najbolje rjesenje, to je zdrav razum a ne neki marketing." - Zdrav razum kaze i to da nije trebalo biti rata u Bosni ali ko nas j... Prijatelju moj, svijetom ne vlada zdrav razum nego interesi.jefferson wrote:Slazem se, sloboda misljenja. Ja sam namjerno stavio dva videa, od kojih je jedan iz devedestih (da ne bi bilo ono: "u zadnjih 4-5 godina nova teorija se razvila").
Ne znam, ali ne bih se slozio sa tom teorijom da je tesko osjetiti kada zadnje gume popustaju. Odmah se osjeti blagi spin auta koji se moze dosta lako korigovati volanom i/ili blagim dodavanjem gasa. Ali, to su vec vozacke navike. Ja sam tako navikao pa se toga drzim.
Isto tako, kod automobila sa agresivnim servo upravljacem jako je tesko imati pravi osjecaj sta se sa prednjim tockovima dogadja. Sve se svodi na to da osjetis kako se automobil krece, a to zapravo najbolje osjetis preko sjedista. Sto kazu, osjecaj straznjice je vrlo bitan.
Eh, laku noc sada, sutra treba zaraditi za gume
- kloniran
#1823 Re: Dolazi zima - zimske gume
meni su se dobro pokazale i tigar na 13" al samo prvu sezonu, druga je vec kriticnajefferson wrote:Za 13 inca gumu nema boljeg rjesenja od Save S3. Sava S3 je upravo pravljena za 13-14 inca velicinu. Sve preko toga je vec problematicno za tu gumu.
-
jefferson
#1824 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, ali mislim da su Sava S3 dosta kvalitetnije od Tigra. Ja sam ih imao na 14", bile su super 3 zime.kloniran wrote:meni su se dobro pokazale i tigar na 13" al samo prvu sezonu, druga je vec kriticnajefferson wrote:Za 13 inca gumu nema boljeg rjesenja od Save S3. Sava S3 je upravo pravljena za 13-14 inca velicinu. Sve preko toga je vec problematicno za tu gumu.
- kloniran
#1825 Re: Dolazi zima - zimske gume
ove gume mi buraz ima na automobilu i izlazio je kad ni jedna druga guma u naselju nije mogla izaci, i vozi vec dvije godine a šara jos uvijek 8mmjefferson wrote:Da, ali mislim da su Sava S3 dosta kvalitetnije od Tigra. Ja sam ih imao na 14", bile su super 3 zime.kloniran wrote:meni su se dobro pokazale i tigar na 13" al samo prvu sezonu, druga je vec kriticnajefferson wrote:Za 13 inca gumu nema boljeg rjesenja od Save S3. Sava S3 je upravo pravljena za 13-14 inca velicinu. Sve preko toga je vec problematicno za tu gumu.