Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
stojanko

#1801 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

baggio-ns wrote:Pozdrav svima!
Vidim da me citiraju ovde pa da se javim:-)
Trenutno dvojnu kucu od (40+40)+60m2 grejem sa 4 invertera + lozenje na cvrsto gorivo(1 pec trenutno). Peti inverter ce uskoro biti montiran. Plan je da se sve greje iskljucivo inverterima do nekih -5, a tek tada pomazem sa lozenjem.
Uredjaji koje imam su sledeci:
-Fujitsu asya12lgc, pomenuta nedavno od strane kolege u prici sa duzinom cevi
-Midea msr12hrdn1
-LG Hero CS12 AF
-Fujitsu General ashg07leca
-Fujitsu General ashg09leca(tek treba da se montira).

U par reci utisci..kasnije mogu i opsirnije. Fujitsu LECA serija za klasu kvalitetnija plastika od LGC. LGC greje odlicno ali je plastika losija. Klima definitivno radi lepse sa 6m instalacije nego 2-3;-) Midea odlicna za te pare (320eur). LG plastika ocajna, videcemo kako greje. Fujitsu07 prikljucen na wmetar, za mesec i po potrosila 80kwh struje za grejanje sobe od 16m3, 90% namestena 23C quiet, nocu uglavnom off. UVEK je bolje dva uredjaja nego samo jedan pa makar i duplo bolji, osim ako raspored prostorija nije idealan. Grejao sam prve sezone samo sa jednom klimom, vec sledece ubacio Mideu u kuhinju i mnogoo veci konfor dobio, ujednacenu temp u celom stanu.

Ukupna vrednost investicije oko 2500eur (sa montazom), sukcesivno u poslednje 4 god.
Pozdrav druže

Nadam se da nisam ništa pogrešno uradio što sam te citirao.

Drug mislim da si nam na forumu od velike koristi, sa tolikim brojem uređaja. Drago mi je sto si nam se pridruzio i nadam se da ces biti aktivan na forumu
otorinolaringorolog

#1802 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

stojanko dovedi nam jos takvih :-D :-D :-D da kompletiramo sve proizvodjace
-fali nam daikina,slabo ih je na forumu
baggio-ns

#1803 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

Nema ljutnje, naravno. Prenecu svoja iskustva koliko mi vreme dozvoli, nadam se da ce to biti od koristi onima koji tek treba da se odluce za inverter. Ono sto je definitivno moj zakljucak je da se ovaj tip grejanja na nasem podneblju itekako isplati. A kako vreme prolazi vi ustvari stedite pa mozete dogodine uzeti jos jedan inverter:)
Ja sam se odlucio uglavnom za Mid-range modele umesto Top class, posto tako mogu za iste pare kupiti vise uredjaja. Grejanje na -20c me ne zanima, posto je prosecna temp kod nas daleko od toga i 95% vremena ce i jeftiniji brand uredjaj odraditi posao.
otorinolaringorolog

#1804 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

baggio takodje me zanima kakva je potrosnja tih jeftinijih invertera,u papirima obicno imaju slabiji cop,kolko se to primijeti na racunima
Hajlac

#1805 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Kolega Baggio sa drugog foruma je stavio sljedece:

Evo posle duzeg vremena i epiloga sa mojom Fujitsu (asya 12lgc) klimom.
Nasao sam servis koji "radi" Fujitsu uredjaje i koji je odradio montazu korektno, mogu slobodno i da ih preporucim (na pm ako nekoga zanima).
Jedina stvar oko koje sam promenio misljenje je bila pominjana minimalna duzina instalacije od 3m.

Na preporuku servisera da nece biti problema ni sa kracom duzinom cevi odlucio sam da prihvatim da se uradi tako (oko 1,2-1,5m).
Takodje na forumu sam procitao misljenja istaknutijih clanova da to nema neke veze, na nekom drugom forumu takodje su mi rekli da ce biti ok.

Ovo mi je prvenstveno odgovaralo zvog estetskih razloga (posto je ledja na ledja instalacija), znaci nije da sam se stiskao za 10-15e...
Ljudi rekose da ako se cevi povezu kako treba tu nece biti problema. Cevi nisu spajali holenderima nego varili, vakuumirali nakon toga itd...

Klima je montirana i pustena u rad. Medjutim... nije mi trebalo mnogo vremene da vidim da tu ipak ne radi sve kako treba...
Sam ventilator uredjaja je prilicno tih kada se stavi na 'quiet' i tu nije problem ali rad uredjaja su pratili neki cudni zvuci koji su bili isuvise bucni (zvuk prolaska freona kroz sistem).
Za one koji ne znaju kako se to cuje, otprilike kao vodokotlic kada se puni vodom.

Kako mi je ovo bilo isuvise bucno nekako sam sam zakljucio da to tako ne valja.
Resio sam da posaljem mejl direktno Fujitsu-u (tehnickoj podrsci) i pitam ljude o cemu se radi.
Covek iz podrske mi je potvrdio da postoji problem zvuka prolaska freona kroz sitem, ukoliko je duzina instalacije manja od 3m i da je to NAROCITO IZRAZENO PRI GREJANJU!

Pretpostavljam posto se u najvecem broju slucajeva klima koristi za hladjanje, cak i oni koji imaju ovaj problem nisu mogli da ga "iskuse".
Problem je u tome sto je kolicina freona "podesena" da bude za instalacije od 3m pa na vise i tako je uredjaj i testiran. Ukoliko je instalacija kraca, odredjena kolicina freona ne stigne da predje u gasovito stanje i proizvodi te zvuke pri prolasku.
Takodje sto je veoma bitno covek mi je naglasio da je u tom slucaju potrosnja uredjaja povecana, kao i da su zabrinuti za radni vek kompresora
;)

Nakon toga, zvao sam ljude iz servisa da dodju i produze instalaciju. Od kada je to uradjeno klima radi MNOGO tise, sam zvuk jos postoji u pozadini ali je mnogo tisi i maltene se ne cuje osim u potpunoj tisini.
Tako da ukoliko vam u uputstvu pise da postoji i minimalna duzina instalacije, verovatno ne pise to dzabe ;)
Eto ga - isto kao u ovom slučaju koji gore već opisah - abnormalno velika potrošnja i upozorenje s "više instance" tj. inžinjera da gas u tom slučaju ne završava cikluse agregatnih stanja i da se smanjuje vijek kompresora(neadekvatno podmazivanje...).
Osim te abnormalne potrošnje, tad dok je dužina bila manje od 1m, desilo se i da je klima zakazala tj. prestala grijati. Kategorični odgovor(čitaj - od*eb) je bio u fonu "Vi ste to nešto prčkali"...

A prije toga, od ovih lokalaca iz MB Frigo Sarajevo(istina, ne od servisera koji su nezvanično natuknuli da može biti problema) bila je samo trgovačka priča kako to nema veze s vezom kako je sve OK, nije do instalacije nije do klime već je do veličine stana bla bla bla bla :evil:
Nema ništa gore od toga da imaš posla s lokalnim "serviserima" i firmama! Samo jel ti vide leđa nakon što im daš pare, više ne postojiš za njih! Sve je do tebe, ništa do njih!

Naravoučenje: ljudi ne dajte se zbuniti i nasamariti šupljacima "servisera/instalatera" - zahtijevajte instalaciju striktno po instrukcijama iz zvaničnog uputstva od datog proizvođača!
baggio-ns

#1806 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

Fujitsu leca07 i 09 imaju COP oko 4.3. Potrosnja ce biti minimalna ukoliko je klima dobro dimenzionisana, sto znaci obezbediti joj takve uslove (kvadraturu, izolaciju objekta) da ne mora da radi punim kapacitetom. Na ovim temperaturama u NSu kod mene 'sedmica' radi na minimumu i cesto se gasi posto i tako dostigne zadatu temp od 23C. Na ovim spoljnim temp prosecno vuce oko 300w dok radi. To je u dobro izolovanoj sobi od oko 16m2. Sedmica je 3kw snage nominalno a devetka 10ak posto jaca. LGC mi radi evo cetvrtu sezonu, grejala je na najvecim minusima koji su bili, nije me ostavila na cedilu :-). Ono sto je veliki problem je cest defrost pri vlaznom vremenu, ali tu je bitna izolacija objekta koja ce spreciti prevelik paf temperature.

Btw u Fujitsu pa i LG technical manualu lepo stoji stavka Min pipe length 3m. Ako tako pise ne znam zasto neko hoce da se pravi pametan..zahtevajte instalaciju po uputstvu proizvodjaca.
Last edited by baggio-ns on 23/11/2013 00:11, edited 1 time in total.
Hajlac

#1807 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

damper wrote:pitam se samo kojim ucesnicima na ovoj temi je profesija usko povezana sa instalacijom i pustanjem u rad klima i slicnih uredjaja..............
vidi se da ima ljudi koji se razumiju u neke stvari ali isto tako i mnogo dundzer majstora ili pakosnih ljudi koji zele samo unijeti zabunu medju forumase koji se zele informisati o necemu u cemu su laici.......
pa ljudi zar mislite da ste samo vi napravili pravi izbor kupovinom nekog uredjaja odredjene marke..........otkud znate da neki drugi nije isto tako dobar .........
zbunjujete ljude prepucavanjima...........najlakse je KUPI ONO STO JE SKUPO......

ako imate sta PAMETNO podijeliti onda to i uradite ..........

a ako ne :izet:
Tako ti je to. Onaj Nocria1 i Nocria2 utuši pričom o svojoj klimi - gdje god i kod god je spomene, eto ga da svakom loncu bude poklopac, a ja koji sam kupio Toshibu SKVP preporučujem ono što je za date pare trenutno očito najbolje - Mitsubishi FH seriju.
otorinolaringorolog

#1808 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-lako je preporuciti fh seriju,mudro skroz,kamo srece da svi imaju para za to :-)
-kontam ako je lgc radila na svim temperaturama,dali bi i leca12 radila na svim temp ako nije previse kvadrata
Last edited by otorinolaringorolog on 23/11/2013 00:14, edited 1 time in total.
otorinolaringorolog

#1809 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Tako ti je to. Onaj Nocria1 i Nocria2 utuši pričom o svojoj klimi - gdje god i kod god je spomene, eto ga da svakom loncu bude poklopac, a ja koji sam kupio Toshibu SKVP preporučujem ono što je za date pare trenutno očito najbolje - Mitsubishi FH seriju.[/quote]
ovaj nocriu spominje samo kad jedan drugi pocne izmisljat grozote o tako dobroj klimi,a nikad ju ni vidio nije na djelu
baggio-ns

#1810 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

U tabelama proizvodjaca (technical manual) za Max capacity Fujitsu12lgc i 12leca (naslednik) imaju IDENTICNE vrednosti (ulazna i izlazna snaga).
Hajlac

#1811 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

FH35VE košta 100KM više tj. 2000KM a em je jedno 4 godine novija klima em vidno efikasnija na nasim zimskim temperaturama :zzzz:

Eno čovjek javio da mu je na momenat išla do 2,1kW ulazne snage što je više nego dovoljno za bilo kakve situacije... :zzzz:

Što kaže kralj Mesić - ovaj iskače iz paštete :run:
stojanko

#1812 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

baggio-ns wrote:U tabelama proizvodjaca (technical manual) za Max capacity Fujitsu12lgc i 12leca (naslednik) imaju IDENTICNE vrednosti (ulazna i izlazna snaga).
Koliko kvadrata grijes sa 12 lgc, pretpostavljam da je slicno sa leca i lmca
otorinolaringorolog

#1813 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-Neces zar opet pocet,to je stvar izbora,svako ima pravo birat
-kad sam pitao zastupnika mitsubishi-ja na mojih 100-ak m2 sta moram kupit da grijem ali bez pomoci drugih grijalica,oni mi nudili tri komada 25vehz,ili kasnije 3 komada 35ve,to je 6000KM ovih drugih
-moj izbor je pao na 2 x nocria i to za 3500KM
-jos uvijek griju na minimumu 250-300w s tim sto jedna preko noci skoro i ne radi a druga preko dana slabo radi,jos ne treba jako grijat
-mozes li ti mene malo zaboravit please
baggio-ns

#1814 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

stojanko wrote:
baggio-ns wrote:U tabelama proizvodjaca (technical manual) za Max capacity Fujitsu12lgc i 12leca (naslednik) imaju IDENTICNE vrednosti (ulazna i izlazna snaga).
Prizemlje kuce 40m2 (23soba+17 kuhinja i trp) grejem sa 12lgc + 12midea msr
otorinolaringorolog

#1815 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

baggio-ns wrote:
stojanko wrote:
Po tvojoj pretpostavci,sta mislis da li bi 12 leca izdrzala 30m2 srednje izolovanog prostora,bez pomoci drugog grijanja
Hajlac

#1816 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:-Neces zar opet pocet,to je stvar izbora,svako ima pravo birat
-kad sam pitao zastupnika mitsubishi-ja na mojih 100-ak m2 sta moram kupit da grijem ali bez pomoci drugih grijalica,oni mi nudili tri komada 25vehz,ili kasnije 3 komada 35ve,to je 6000KM ovih drugih
-jos uvijek griju na minimumu 250-300w s tim sto jedna preko noci skoro i ne radi a druga preko dana slabo radi,jos ne treba jako grijat
Biraj ti šta hoćeš ali bolan bolan mojne ovdje tušiti isto kao tvoj prethodnik @lamudan - Nocria pa Nocria salve o Nocriji :zzzz:

U šta ćeš da se kladimo da ti nikad nećeš iskoristiti tu snagu koju Nocria ima? Drugim riječima, dvije FH35VE s svojih barem do 2,1kW ulazne snage bi ti isto tako u ovom momentu grijale "na minimumu 250-300W" (ali s većom efikasnošću) :wink: Ili možda očekuješ "zimu milenija" pa si se htio obezbijediti klimom koja teoretski ide do 2,9kW ?

Možeš li ti, sad kad ubrzo postavim usporedbu svih do sad urađenih testova u VTT institutu, ne biti svakom loncu poklopac tj. ne pokrenuti još jedno razvodnjavanje teme besmislenim i selektivnim prebiranjem svake linijice iz datih testova?
Haj živ ti meni i zdrav bio :kiss:
Hajlac

#1817 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

baggio-ns wrote:
stojanko wrote:
Koliko su te te dvije klime došle para uključujući instalacije?
otorinolaringorolog

#1818 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

bogami opet poceo :D
baggio-ns

#1819 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

@ otorinilaringolorog

Po mojoj GRUBOJ slobodnoj proceni mislum da bi ti radila posao do max -10C, stim sto bi imao probleme pri vlaznom vremenu kad ide u defrost posto bi osetio pad temperature.

@Hajlac

Oko 1000eur ukupno obe klime sa montazom.
otorinolaringorolog

#1820 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hajlac wrote:
otorinolaringorolog wrote:-Neces zar opet pocet,to je stvar izbora,svako ima pravo birat
Biraj ti šta hoćeš ali bolan bolan mojne ovdje tušiti isto kao tvoj prethodnik @lamudan - Nocria pa Nocria salve o Nocriji :zzzz:

U šta ćeš da se kladimo da ti nikad nećeš iskoristiti tu snagu koju Nocria ima? Drugim riječima, dvije FH35VE s svojih barem do 2,1kW ulazne snage bi ti isto tako u ovom momentu grijale "na minimumu 250-300W" (ali s većom efikasnošću) :wink: Ili možda očekuješ "zimu milenija" pa si se htio obezbijediti klimom koja teoretski ide do 2,9kW ?

Možeš li ti, sad kad ubrzo postavim usporedbu svih do sad urađenih testova u VTT institutu, ne biti svakom loncu poklopac tj. ne pokrenuti još jedno razvodnjavanje teme besmislenim i selektivnim prebiranjem svake linijice iz datih testova?
Haj živ ti meni i zdrav bio :kiss:
-Eto vidis da se slazemo:-)
-nisam ja kupio i drugu nocriu zato sto mi treba 10-12 kw toplote na - 15
-vec sam uzeo sto mi je ispala dobra cijena a izgleda da ih necu nikad skinut sa economy moda (70%) :-)
-meni racunica jasna,mitsko bi mi stedio mjesecno par markica,a ovako sam u startu ustedio 2500KM
stojanko

#1821 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hvala baggio na konkretnim odgovorima. Bas sam htio da cujem ocekivanja za 12 leca model. Ocekivao sam takav odgovor. Mislim da je taj model deklarisan na -15 C i pretpostavljao sam da bi odradio posao za neku prostoriju do 20 kvadrata .
stojanko

#1822 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Molim te baggio reci nam jos o leca modelu da li je bucna i kako ti se cini kvalitet izrade. Da li je kvalitet materija vidljivo bolji u odnosu na lg i mideu
stojanko

#1823 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Imali kakvih vrijednosti za lmca i luca na -10 i -15 temperaturama

Ove vrijednosti sam pogresno ocitao sa euroventa, kasnije sam vidio da je za multisplit
Last edited by stojanko on 23/11/2013 01:22, edited 2 times in total.
otorinolaringorolog

#1824 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-doplata na 12luca bi bila 350KM u odnosu na 12leca
-kako se to kome cini
-meni onako,ne vjerujem da je to bas veliki skok u performansama
otorinolaringorolog

#1825 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

stojanko wrote:Na euroventu sam vidio da su stavili podatke za 12 lmca. Na -15 su stavili da je emituje 2.65 KWh toplote. Tako da bi trebala da odradi posao po mom proracunu do 25 kvadrata.
-kazu da je leca i lmca ista klima,samo nastavak,ali je lmca skuplja za 150 KM
-vjerovatno nesto kao i mits fd 35 va pa sad fh35ve
Post Reply