goran16v wrote:Vrlo jednostavno... Svaki vozac je kroz obuku trebao (a komisija za polaganje vozackog je potvrdila) da je osposobljen za vozaca xy kategorije. To podrazumjeva da je sposoban svoju voznju prilagoditi uslovima na cesti tokom cijele voznje = prilagoditi brzinu. Zdrava i normalna osoba (obrati paznju na ove epitete) ce voziti sigurno i ne ispitujuci gdje su granice sigurnosti. Osim tog propisa kojeg se svaki vozac duzan pridrzavati cijelo vrijeme, drugi propis koji je obavezan cijelo vrijeme je da vozac, prilagodjavajuci svoju voznju uslovima na cesti, duzan voziti sporije od zakonom propisanog opsteg ogranicenja, ili ogranicenja na dionici koji je predvidjen za IDEALNE vremenske uslove.Ateista wrote:@goran16v
Evo jedno pitanje za tebe:
Vise puta smo pominjali procjenu u voznji i ti si tvrdio kako nije nase da procijenjujemo jer postoje saobracajni inzinjeri kojima je to posao i struka te da samo trebamo da postujemo propise a ne da procjenjujemo i razmisljamo.
Isto tako, bila je prica oko losih uslova za voznju i onog clana "prilagoditi brzinu uslovima na cesti", i cini mi se da je eluna na to rekla da voznju treba prilagoditi ali u granicama dozvoljene brzine, ne sjecam se da li si ti imao komentar na to ali pretpostavljam da se slazes sa njom.
E sad, evo aktuelna situacija - pao snijeg, neke dionice nisu jos dovoljno ociscene, temperatura oko nule, cak i ja koji volim voziti brze na nekim dijelovima vozim znatno ispod ogranicenja.
Kako po tvojoj logici procijeniti pravu brzinu za takve uslove ako vec tvrdis da nije nase da procijenjujemo kad za to sluze saobracajni inzinjeri? Ako ja recimo prihvatim taj tvoj stav da ja ne znam koja je prava brzina i ne mislim o tome nego postujem propise koji su postavili pametniji od mene i ljudi od struke, kako onda da se ponasam u ovakvim situacijama, ko ce mi tad reci koja je brzina adekvatna na nekim dionicama a u skladu sa mojim sposobnostima, gumama, vozilom i slicno?
Jesi li ti 100% siguran da je svaki vozac osposobljen da vozi kako treba i da nece izazvati udes svojim "znanjem" voznje automobila