BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

ad0o

#1801 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

Ovaj kokise ko onaj Ekrem iz nju jorka :mrgreen:
On otisao ko izbjeglica na Zapad zavrsio neku skolicu i misli da je pokupio svu pamet svjeta a mi budale sto smo ostali u Bosni i sto nismo zeljeli napustit svoju zemlju ( a mogli smo ) smo obicni maloumnici .
Dzaba tebi skola ako mozga nemas jer to se nemoze nac ni na Oxfordu ni na Cambridge-u.
andromeda101

#1802 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ako ne možemo voz proizvesti, počnimo od igle.

Ako ne možemo tenk proizvesti, počnimo od baruta i municije.

Nismo mi velika zemlja, površinski i po broju stanovnika da imamo ekonomije da proizvodimo sve.

Koncentrišimo se na najbitnije i najlakše.

Sramota je da nismo u stanju proizvesti 100% komponenata za običnu municiju.

I da smo što se toga tiče nezavisni.
kokise

#1803 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

andromeda101 wrote:Ako ne možemo voz proizvesti, počnimo od igle.

Ako ne možemo tenk proizvesti, počnimo od baruta i municije.

.
Barut i municiju; za to imate kapacitete 3 puta vece nego sto vam treba za odbranu drzave. Dakle imali ste prije rata kapacitete koje su 6 puta veci (jer je se producirala za JNA plus izvoz) a danas kada je se malo razjebala industrija i malo oporavila vasi kapaciteti su negdje tri puta veci.

Znaci ako pricamo konkretno o odbrambenoj fuknciji namjenske industrije mozemo reci da je ona vec faktor 3 osigurana. Znaci to sto ce Pretis mozda za godini izvesti jos 100 vagona granata u Pakistan a Ginex 50 vagona u Tursku... nista vam to ne znaci u kontekstu konkretne odbrane jer to vec imate.

Ono sto je vama bitno je da gradite novu expertizu i da trazite partnere u tome. R Turska je rekla da zeli modernizirati vojnu industriju BiH. Do sada sve sto je obecala je i ispunila pa neznam zasto bi vas slagala u tome...

Recimo; znam jednog PHD studenta Turcina sa kojim ponekad znam popricati. Njega stipendira Turska drzava na jednom od boljih gradjevinskih faxova evrope. Odsjek mu je "fibre reinforced polimers". Ti polimiri koji se prave iz "Resina" koji se crpi iz drveta se koriste za najnovije generacije oklopnih vozila. Znaci da bi imao dobre strucnjake koji mogu biti u toku najnovijih tehnologija za pravljenje oklopa moraju biti napredni u toj nauci. Cesto sam na nasem faxu vidio ljude u uniformima koji ulaze u to odjeljenje gdje se radi na tim polimirima.

Znaci moderna oklopna vozila; da bi znao napraviti oklop koji je je 3 puta jaci od zeljeza a 10 puta laksi; za takvo nesto ti trebaju jako skolovani ljudi. A barut i metci; to zna svako napraviti... jebo to. To nije nista novo imate te kapacitete vec i to 3 puta vece.

Traziti partnere; graditi odsjeke na vasim mashinskim i gradjevinskim faxovima koji ce poceti u malim projektima da se bave nekim komplikovanijim stvarima. Pa ako BiH sa 20 godina bude specijalist u lupam izgradnji "fibre reinforce polimira xy" koji ima jako dobru izdrzljivost protiv 120 mm granate i koji je laksi faktor 2,5 od zeljeza.... to bi vec bio uspjeh. Onda vec mozes biti partner nekome.
Last edited by kokise on 24/05/2013 14:31, edited 1 time in total.
madner

#1804 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Moze li nekog ovog strucnjaka za "polimire" ukloniti, zaglupljuje okolinu.
kokise

#1805 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

155_mm wrote:ali gledano sa nase tacke gledista takva vrsta saradnje nama mnogo i ne znaci. jer ako na primjer ZRAK proizvodi periskope i druge opticke stvari za te turske transportere to nama nece mnogo pomoci u slucaju novog rata. mnogo vise bi nam znacila ponovna vlastita proizvodnja baruta i vojnog eksploziva za municiju koju imamo u ponudi. i to su nasi prioriteti. nadamo se da ce mo valjati ovima iz NATOa da kupuju od nas i pjesadijsku municiju posto su uniforme vec poceli (mozda ce nekad poceti i granate da kupuju). ih kad bi uspijeli u suradnji sa NATO uspijeli povecati iskoristenost kapaciteta na nekih 90% bolje nam nebi ni trebalo jer je danasnja iskoristenost kapaciteta navodno nekih 10-15 %.
GINEX ti vex proizvodi barut. Vi ste vec nezavisni za proizvodnju municije. Municiju zna proizvesti svako. Ta tehnologija se nije mjenjala ima 60 godina.
kokise

#1806 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

ad0o wrote:Ovaj kokise ko onaj Ekrem iz nju jorka :mrgreen:
On otisao ko izbjeglica na Zapad zavrsio neku skolicu i misli da je pokupio svu pamet svjeta a mi budale sto smo ostali u Bosni i sto nismo zeljeli napustit svoju zemlju ( a mogli smo ) smo obicni maloumnici .
Dzaba tebi skola ako mozga nemas jer to se nemoze nac ni na Oxfordu ni na Cambridge-u.
Pa eto vi imate mozga... Moze se naci na sarajevoskom fakultetu gdje ispit kosta 1000 KM a diploma 20.000. A sve neki pametnjakovici napuhani i strucnjaci. Samo neznam zasto imate kad vas covijek vidi kompleks manje vrijenosti prema svemu sto j eiz dijaspore i zapada sto se ocitava na vasem govoru tijela u roku od 5 sekundi... :-)

Ali i ja sam glup da se sa luserima raspravljam... Hajd vozdra... ;)
The 51st State

#1807 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

kokise wrote:
Pa eto vi imate mozga... Moze se naci na sarajevoskom fakultetu gdje ispit kosta 1000 KM a diploma 20.000. A sve neki pametnjakovici napuhani i strucnjaci. Samo neznam zasto imate kad vas covijek vidi kompleks manje vrijenosti prema svemu sto j eiz dijaspore i zapada sto se ocitava na vasem govoru tijela u roku od 5 sekundi... :-)

a da ti konkurises u ministarstvo odbrane ili federalno ministarstvo energetike i industrije, pa da onda poguras taj silni know-how u pratece fabrike?
andromeda101

#1808 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ja stvarno ne znam, što se bakćati s transporterima, oklopnjacima, tenkovima i oklopom...

Napraviti laser ili micro-wave koji će spržiti tenk i sve unutra, probiti taj polimerski oklop za čas i spasiti situaciju.

Ko vruć nož kroz puter.

Isto tako laser koji bi rušio avione, ko će se bakćati s raketama itd.

Onako nešto ko u Star Wars-u.

Laser precizan, nemoraš ga ni navoditi.

Precizan i brz ko brzina svjetlosti.

Daj da vidim što sam još sanjo??.......

Ma jebeš rakete, tankove i oklopnjake.

Laser riješava sve. Ne moraš imati ni nafte ni goriva, sve na električnu struju.

Tu bar nismo deficitarni.

Samo trebamo napraviti dobre baterije.

I to je to.

Začas posla.

Koji je ono "mach" brzina svjetlosti?

Ostalima ćemo prodavati municiju, a lasere ćemo za sebe, pošto oni ne trebaju municiju nego struju.
andromeda101

#1809 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Još samo da stručnjaci izume baterije koje bi mogle da "drže" dovoljnu količinu energije a da nisu veličine kamiona, nego kutije šibica...

Ne govorimo o oklopu, tenkovima i ovim baterijama:

Image

tehnologiji koja je stara 150, 100 godina.

Nego baterijama koje sadrže dosta dosta dosta više energije u maloj veličini...

Laser, radar, micro-controler, gdje avion u datom trenutku, putanja, micro-controller izračuna sam gdje će se avion ili raketa nalaziti nakon 2-3 sekunda, opali laserom u proračunato mjesto.

I hop, ode avion skup 100 miliona dolara.

Ili ode tenk skup milione i milione dolara.

Sve to na neprijateljskoj strani, a mi samo potrošimo nešto struje.

Economy of Scale

Neprijatelj bankrotiro, mi pobjedili, čiča miča gotova priča.
andromeda101

#1810 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

E sad pošto bi neprijateljski avion zbombo naš radar, moramo raditi na decoy-radarima.

Decoy-radar, mora biti jeftin, da imitira pravi radar, da "zrači" i privuče pažnju neprijateljskog aviona i njegovih AR raketica.

Postaviš 100 decoy-radara a jedan ili dva prava, tako da ti oni pravi ostanu neuništeni, da možeš laserom srušiti onaj avion.
Last edited by andromeda101 on 24/05/2013 16:00, edited 1 time in total.
andromeda101

#1811 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Eto narudžbe, ljudi, pravite! :thumbup: :run:

P.S. Laseri trebaju da imaju dovoljno dometa da možemo rušiti i satelite.

Jebeš rakete, tenkove i gorivo za njih.

Samo laser i struja.

P.S. Na principu elektro-magnetizma, možemo i satelite slati u orbitu za veoma male pare.

Načardžuješ i samo ispucaš satelit u orbitu, bez rakete, goriva itd.

Samo struja. T.j. energija.

Ko bi išo do Kazahstana ili Equat. Gineje da šalje rakete u svemir.

Nema potrebe.

Haj zovni tog svog Arkadaša da odemo na kafu.
andromeda101

#1812 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Jebote, šta bi mi mogli da radimo s tim laserom.

Možeš i nosač aviona izbušiti da potone.

Oni mogu zaustaviti torpedo ili raketu.

Haj zaustavi svjetlost, energiju.

Ne treba ti ni tandem da prodreš kroz oklop tenka.

Ono kad ugrije, ko da mi je did rahmetli nahajco u kući.

Bože mili.
kokise

#1813 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

Ti se poceo sprdati andromeda... :kiss:

Ja mislim da ste vi strucnjaci nesto totalno pobrkali. Kazete da nam treba barut kako bi postali neovisni? :-)

Image

Kolko ja znam ekploziv koji koristi Ginex za municiju oni sami prave. Cak su ga pravili u ratu. Pored toga je Igman Konjic fabricirao municiju tokom cijelog rata.

Da bi napravio municiju ili punjenje za municiju ti treba:

1) Innicijalna kapsila
2) Barut

Innicijalnu kapsilu pravi Ginex kao i barut koji se sastoji od :

a) KaliumNitraata (KNO3)
b) sameljenog uglja
c) sulfura (S).

Dakle neka mi neko od strucnjaka kaze sta je to toliko tajanstveno sto nam jos treba da bi bili neovisni? Sta nemamo uglja ili Sulfura ili KNO3? :-)

BH namjenska industrija je neovisna. Ta tehnologija za pravljenje inicijalnih kapsila i baruta... to nije nista spektakularno. Kinezi su pravili barut od urina i uglja i jos nekih smjesa prije 1100 godina. Vitezit u Vitezu pravi cak Industrijski ekploziv koji je nekih faktor 20 jaci od punjenja za municiju...

Dakle da li cemo na ovoj temi poceti pisati o tome sta treba biti sledeci korak ili sta bi mogli biti ili cemo se drkati na jos neke isporuke obicnoh metaka i kojekakvih granata (koje same po sebi vrve od "ne-eticnosti" ). Ili je potrebno da izvezemo godisnje 5 puta vise municije nego sto 2 Bosanske armije mou potrositi da bi poceli razmisljati o nekakvim ozbiljnim obrambenim sistemima?

Evo sta rade Srbi:

Ljudi prave oklopna vozila; dijelove tenkova...

Mi pricamo o jebenom barutu a UNIS prije rata sastavljao motore i mjenjace tenkova u Hrasnici.... :-)
kokise

#1814 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

Strucnjaci vidite ovog cika sto govori u 30. sekundi. Bivsi predsjednik Srpske radikalne stranke.... :oops:

Toliko o barutu.... :oops:

Ako mi ne pocnemo razmisljati o nekim ozbiljnim borbenim sistemima i budemo nastavili o barutu crno nam se pise. Srbija ce otici daleko. Bezpilotne letijelice, oklopna vozila, puske, pistolje, municiju.... sve to oni prave a na celu su im radikali. Oni isti koji su odrzavali skupove za seselja kada je otisao u zatvor... :thumbup:
ad0o

#1815 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ad0o »

kokise wrote:

Mozda se kod vas ne kupuju diplome al fakultet zavrsava svaka susa koja ga upise( pojedine starlete su primjer)
I sto stalno naglasavas VI ti se nesto odvajas od nas, vise i nisi Bosanac je li?

Sto se tice sigurnosti BiH ja mislim da je najvaznije da se proizvodi municija, pusaka i topova ima dovoljno u skladistima a i nije neki problem uvesti jos 50 000 pusaka ili pistolja
Ovo je dovoljno za odbranu od unutrasnjeg neprijatelja a do napada iz vana sigurno nece doci( od Hrvatske sigurno a napad Srbije bi znacio njihovo samounistenje )
kokise

#1816 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

ad0o wrote:
Mozda se kod vas ne kupuju diplome al fakultet zavrsava svaka susa koja ga upise( pojedine starlete su primjer)
I sto stalno naglasavas VI ti se nesto odvajas od nas, vise i nisi Bosanac je li?

Pa dovoljno je vidijeti gdje je prvi rangirani fakultet u BiH na nekom 300. mjestu. No nebitno to ja samo napisem kad se naljutim. Ako se neko vec naziva strucnjakom pa cak i u imenu napise 155mm a usudi se pricati o tome kako recimo nemamo baruta... pobogu...

Image

To je provala godine i za koju stranicu ce ti isti likovi poceti sebe opet profilirati kao neki autoriteti o vojnoj industriji i druge nazivati "ne znalcima"; govoriti da "lupetaju"....

Image
155_mm

#1817 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@kokise posto vidim da dobro poznajes materiju a ja vecinom znam samo ono sto nadjem u vijestima, mozes mi reci od kad GINEX proizvodi barut za municiju.
SFRJ.Tito

#1818 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SFRJ.Tito »

kokise wrote:Strucnjaci vidite ovog cika sto govori u 30. sekundi. Bivsi predsjednik Srpske radikalne stranke.... :oops:

Toliko o barutu.... :oops:

Ako mi ne pocnemo razmisljati o nekim ozbiljnim borbenim sistemima i budemo nastavili o barutu crno nam se pise. Srbija ce otici daleko. Bezpilotne letijelice, oklopna vozila, puske, pistolje, municiju.... sve to oni prave a na celu su im radikali. Oni isti koji su odrzavali skupove za seselja kada je otisao u zatvor... :thumbup:
Vjeruj mi druže, nije ni Srbija odmakla daleko što se tiće proizvodnje nekih savremenih borbenih sistema !!!
Vamo u Srbiji je još uvijek u snazi tehnika koja je napravljena prije dvadeset ili više godina, a kakva je sada situacija, ne vjerujem da će se išta promijeniti u skorije vrijeme :) .
155_mm

#1819 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@kokise:
ovi tvoji sastojci za barut mi se cine malo zastarijeli:
a) KaliumNitraata (KNO3)
b) sameljenog uglja
c) sulfura (S).

.. Kinezi su pravili barut od urina i uglja i jos nekih smjesa prije 1100 godina .....
onako cisto informativno posto si rekao da odlicno znas englesi mozes ovdje potraziti taj tvoj "mljeveni ugalj" i "kinesku mokracu"
http://en.wikipedia.org/wiki/Smokeless_powder
Bodkin

#1821 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bodkin »

kokise wrote:Ti se poceo sprdati andromeda... :kiss:

Ja mislim da ste vi strucnjaci nesto totalno pobrkali. Kazete da nam treba barut kako bi postali neovisni? :-)

Image

Kolko ja znam ekploziv koji koristi Ginex za municiju oni sami prave. Cak su ga pravili u ratu. Pored toga je Igman Konjic fabricirao municiju tokom cijelog rata.

1) Innicijalna kapsila
2) Barut

a) KaliumNitraata (KNO3)
b) sameljenog uglja
c) sulfura (S).

Dakle neka mi neko od strucnjaka kaze sta je to toliko tajanstveno sto nam jos treba da bi bili neovisni? Sta nemamo uglja ili Sulfura ili KNO3? :-)

BH namjenska industrija je neovisna. Ta tehnologija za pravljenje inicijalnih kapsila i baruta... to nije nista spektakularno. Kinezi su pravili barut od urina i uglja i jos nekih smjesa prije 1100 godina. Vitezit u Vitezu pravi cak Industrijski ekploziv koji je nekih faktor 20 jaci od punjenja za municiju...

Dakle da li cemo na ovoj temi poceti pisati o tome sta treba biti sledeci korak ili sta bi mogli biti ili cemo se drkati na jos neke isporuke obicnoh metaka i kojekakvih granata (koje same po sebi vrve od "ne-eticnosti" ). Ili je potrebno da izvezemo godisnje 5 puta vise municije nego sto 2 Bosanske armije mou potrositi da bi poceli razmisljati o nekakvim ozbiljnim obrambenim sistemima?

Evo sta rade Srbi:

sta je ovo na kraju videa? jel to ta famozna nora 52 ili kako vec?
SFRJ.Tito

#1822 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SFRJ.Tito »

Bodkin wrote:
kokise wrote:Ti se poceo sprdati andromeda... :kiss:

Image

1) Innicijalna kapsila
2) Barut

a) KaliumNitraata (KNO3)
b) sameljenog uglja
c) sulfura (S).

Evo sta rade Srbi:

sta je ovo na kraju videa? jel to ta famozna nora 52 ili kako vec?
Koliko ja znam, to nije Nora, ali opet, ja nisam baš neki ekspert za oružje :) .
SFRJ.Tito

#1823 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SFRJ.Tito »

:thumbup: .
Last edited by SFRJ.Tito on 04/06/2013 01:52, edited 1 time in total.
155_mm

#1824 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

drago mi je da je kolega forumas kokise stavio ove priloge jer sad znamo o otprilike o cem se radi oko te famozne nove fabrike.

osnovne informacije su:
"ovo je fabrika takozvanih slozenih borbenih sistema" tako bar rece ministar.
a za lazara novinar rece ".. za sada se neki njegovi dijelovi uvoze ali cilj vlade srbije je ....." ovo za cilj mi zvuci nekako poznato :D

na snimci se vidi veliki broj visokostrucnih radnika sa krpama u rukama koji strucno brisu te takozvane slozene borbene sisteme. ma ljudi jeli ono sperploca ugradjena u sjedez od "laze" a i volan mi se cini da je od LADE. :-)
SFRJ.Tito

#1825 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SFRJ.Tito »

Nego da ja vas nešto pitam :) . Koliko borbenih aviona ima Bosna i Hercegovina ? Ja sam negdje čuo da ih ima devetnaest, a sada da li je to istina ne znam. Pa, je li to istina ? ;) .
Post Reply