Mu'min wrote:Morel al sa ćasama na glavi i ako će Oticon biti sa nama, da imamo i žeMskog predstavnika u organizacijskom odboru.vrtlar wrote:Zaboravih napisati Pipun za Safran.Mumin i ja cemo organizovati pipunijadu za safran.
Bášča
Moderator: anex
-
Oticon
#1801 Re: Bášča
- Mu'min
- Mu'min
#1803 Re: Bášča
Narode
jel kad ko vidio ovoliko velik bijeli luk.
Ovaj srednji je običan bijeli luk, pokraj je findžan a sa druge strane mega bijeli luk.
Jučer dobio od poznanika.

jel kad ko vidio ovoliko velik bijeli luk.
Ovaj srednji je običan bijeli luk, pokraj je findžan a sa druge strane mega bijeli luk.
Jučer dobio od poznanika.

-
kerima1
#1804 Re: Bášča
ajj "coece koliki je !masallah samo da nije kineski onaj posadjen pa toliki "ispo.ja se ubijam sa bijelim lukom koliko ga trosim meni bi to bilo tamam da mi tako radja 
-
Oticon
#1805 Re: Bášča
Hajmo sad najaktivniji muški članovi odbora ...brzo raport šta je sa "egzotama".
Vrtlar...kako napreduje chayote?
Mumin šta je sa 8 sadnica meksičkih krastavaca?
Flag..riješi li problem vodosnadbjevanja?
Hoću i slike.
Hoću i slike.
- Mu'min
#1806 Re: Bášča
Veli da je on sijao, dobio sjeme od seste a odakle je ona, pitaj Boga.kerima1 wrote:ajj "coece koliki je !masallah samo da nije kineski onaj posadjen pa toliki "ispo.ja se ubijam sa bijelim lukom koliko ga trosim meni bi to bilo tamam da mi tako radja
- Mu'min
#1807 Re: Bášča
Meksičke krastavice veličine klikera. Htio jutro slikati (bio u njivi sabahilde) al reko puna kapa i Mu'mina i njegovih slika. Nek još ko šta objavi.Oticon wrote:Hajmo sad najaktivniji muški članovi odbora ...brzo raport šta je sa "egzotama".
Hoću i slike.
Vrtlar, ti to voliš čajotu? Mene nije uvjerila. Sem što je "bocata" nije ništa ni kao kulinarika, bar ono što sam probao.
Flag, kako cvijeće?
Šta je sa curama? Kako u vas ide agrofitnes?
- vrtlar
#1808 Re: Bášča
Mu'min wrote:Jedna od stvari zbog kojih se divim i pomalo "zavidim" vrltaru jeste ova urednost. Sve po švabsko, uredno, čisto...
Bašča po mom ukusu i standardima.
Kod mene to na žalost nije moguće al eto trudimo.
Kad smo već kod paprika evo i 1 slike od mene.
Slatke, veličine upaljača, prljave od kišei mašaAllah rodne.
![]()
Mumine ja to jednom uradim kako treba i poslije samo odrzavam.Iskreno jedino se u basti ne umorim.
- Mu'min
#1809 Re: Bášča
Vrtlar, koliko ti je daleko bašča od kuće?
U mene 7km.
U mene 7km.
- vrtlar
#1810 Re: Bášča
Oticon wrote:Hajmo sad najaktivniji muški članovi odbora ...brzo raport šta je sa "egzotama".
Hoću i slike.
Chayota je pustila 4 vrijeze i dvije sam odsjekao a dvije pustio na dvije razlicite strane.Vrijeze su oko 2m ali mislim da sam pogrijesio.Stavio sam chayotu u jedan dio baste gdje je kao zavjetrina ali nema puno sunca oko 4 do 5h.Mislim da zbog toga slabije raste a i vrijeme nije bas bilo povoljno za nju.U jesen je presadjujem u drugio dio baste.A za slike ja cu kao i Mumin dosta je nasih slika
- vrtlar
#1811 Re: Bášča
Mu'min wrote:Vrtlar, koliko ti je daleko bašča od kuće?
U mene 7km.
Oko 200 m .tebi treba godisnji da stignes u bastu
- Mu'min
#1812 Daljina
Ma zato je i sve upola kilavo. Bukvalno mora sjesti u autu otići. Ne mogu ono poslije posla, popit kahvu, ruke na gu... i prijeći par koraka i eto me u bašči. Bit pola sahata i opet kući.vrtlar wrote:Oko 200 m .tebi treba godisnji da stignes u bastuMu'min wrote:Vrtlar, koliko ti je daleko bašča od kuće?
U mene 7km.![]()
![]()
Ovako 1x na heftu se nakanim.
Last edited by Mu'min on 14/07/2012 11:55, edited 1 time in total.
- Mu'min
#1813 Kako saditi paprike?
vrtlar
vjerovatno si gdje prije pisao al da ne tražim jer nisam siguran da li si pisao.
De mi reci 2 stvar:
1. koliko razmaka izmeđue slatkih i koliko između ljutih paprika imaš u centrmetrima?
2. Da li sadiš po 1 ili po 2 sadnice skupa? Kako kod slatkih kako kod ljutih?
Volio bi da mogu po 2 saditi al negdje sam čitao da 2 daju rod kao jedna jer se navodno otimaju za hranu.
Govorim o sadnji na otvorenom. U posudama je opet druga priča (ako ništa ovisno od veličine posude).
vjerovatno si gdje prije pisao al da ne tražim jer nisam siguran da li si pisao.
De mi reci 2 stvar:
1. koliko razmaka izmeđue slatkih i koliko između ljutih paprika imaš u centrmetrima?
Volio bi da mogu po 2 saditi al negdje sam čitao da 2 daju rod kao jedna jer se navodno otimaju za hranu.
Govorim o sadnji na otvorenom. U posudama je opet druga priča (ako ništa ovisno od veličine posude).
-
kerima1
#1814 Re: Bášča
Volio bi da mogu po 2 saditi al negdje sam čitao da 2 daju rod kao jedna jer se navodno
otimaju za hranu.
vrtlar fine ti paprike blago ti se svoje domace.
juce ja kod dajdze kupila kilu paprika i paradajza iz plastenika ponadala se ukusu finom,kad isto ko i sa pijace ko nije raslo na otvorenom.
- Mu'min
#1815 Re: Bášča
kerima1
kad bi ti znala s čim je sve tvoj dajdza to prsko, nije ni čudo što nema ukusa, al zato je lijepa oblika, baš za pijace za ljude, koji gledaju samo izgled i nisku cijenu.
kad bi ti znala s čim je sve tvoj dajdza to prsko, nije ni čudo što nema ukusa, al zato je lijepa oblika, baš za pijace za ljude, koji gledaju samo izgled i nisku cijenu.
- vrtlar
#1816 Re: Kako saditi paprike?
Mu'min wrote:vrtlar
De mi reci 2 stvar:
Sve zavisi gdje sadim paprike ako je neka zavjetrina onda sadim od 30cm do 40cm i to po jednu i stavljam male stapove da se ne obori paprika.Ako je dio baste gdje ima malo vise vjetra onda stavljam po dvije i to od 25 cm do 35cm zavisi od sorte paprike. Jedna drugu cuva da ne padne na zemlju i da ih vjetar ne slomi.Ako stavljam ljute u lijehe onda ih stavljam kao slatke. Ali pretezno stavljam u velike saksije po 4 komada.Ove godine sam stavio u lijehe i nesto u saksije.Ja sam bas pratio kad su dvije u pitanju i obadvije rode normalno kao da su posebno posadjene.Naravno ako se rade oko njih.
- vrtlar
#1817 Re: Bášča
Mu'min wrote:Meksičke krastavice veličine klikera. Htio jutro slikati (bio u njivi sabahilde) al reko puna kapa i Mu'mina i njegovih slika. Nek još ko šta objavi.Oticon wrote:Hajmo sad najaktivniji muški članovi odbora ...brzo raport šta je sa "egzotama".
Hoću i slike.![]()
Vrtlar, ti to voliš čajotu? Mene nije uvjerila. Sem što je "bocata" nije ništa ni kao kulinarika, bar ono što sam probao.
Flag, kako cvijeće?![]()
Šta je sa curama? Kako u vas ide agrofitnes?
Chayotu obozavam i kao salatu i u gulasu i paprikasu dodam je u ova jela itd.Kod nje se sve jede i lisce i ona ima kao krompir u zemlji a lisce koristim umjesto japraka.Ovo sam uzimao od prijatelja a sad sam i sam posijao pa bice nesto.Vec je bila sarmica u liscu od chayote.
- vrtlar
#1818 Re: Bášča
kerima1 wrote:Volio bi da mogu po 2 saditi al negdje sam čitao da 2 daju rod kao jedna jer se navodno
otimaju za hranu.![]()
juce ja kod dajdze kupila kilu paprika i paradajza iz plastenika ponadala se ukusu finom,kad isto ko i sa pijace ko nije raslo na otvorenom.
Da si mi blize dao bih ti koju kilu paprika i paradajza sve bio proizvod.Pa da vidis ukusa koji je.
- Mu'min
#1819 Re: Bášča
Ja sam doduše dobio 2 čajota, to je jedno vrijeme stajalo, sušilo se, poslije je žena napravila.vrtlar wrote:Chayotu obozavam i kao salatu i u gulasu i paprikasu dodam je u ova jela itd.Kod nje se sve jede i lisce i ona ima kao krompir u zemlji a lisce koristim umjesto japraka.Ovo sam uzimao od prijatelja a sad sam i sam posijao pa bice nesto.Vec je bila sarmica u liscu od chayote.
Nije bilo loše al nije bilo ono wau a zbog male količine nisam mogo šta više testirati.
Jedan pozaznik (donje slike su njegove) je koliko se sjećam posijao 2 čajota i pokrile povrišu za 3 do 4 autogaraže.
Čudo od raste, kakvo grožđe i hlad.

- Mu'min
#1820 Re: Kako saditi paprike?
Ovaj mi komentar puno vrijedi, jer gledam kako drugi i uspoređujem sa mojim iskustvom.vrtlar wrote:Sve zavisi gdje sadim paprike ako je neka zavjetrina onda sadim od 30cm do 40cm i to po jednu i stavljam male stapove da se ne obori paprika.Ako je dio baste gdje ima malo vise vjetra onda stavljam po dvije i to od 25 cm do 35cm zavisi od sorte paprike. Jedna drugu cuva da ne padne na zemlju i da ih vjetar ne slomi.Ako stavljam ljute u lijehe onda ih stavljam kao slatke. Ali pretezno stavljam u velike saksije po 4 komada.Ove godine sam stavio u lijehe i nesto u saksije.Ja sam bas pratio kad su dvije u pitanju i obadvije rode normalno kao da su posebno posadjene.Naravno ako se rade oko njih.
Ja stavljam 40 cm ne ovisno gdje i ne ovisno od slatko-ljuto kao ni sorte, al proba ću ovo tvoje primjeniti naredne godine.
Sad još podpitanje oko ljutih.
Čemu ti daješ prednost bašča ili saksija?
Koliko velike su saskije u koje stavljaš po 4 komada (koje sorte uopće imaš)?
De mi malo opiši kakav tretman imaš oko paprika i da li šta razlikuješ slatke-ljute?
Da li šta gledaš da nisu blizu slatke/ljute?
Eto kamara pitanja.
Evo 2 slike vezano na ovu temu mojih ovogodišnjih čilija (mada sam rekao da neću više slike, al ovo je samo za nas dvojicu

-
kerima1
#1821 Re: Bášča
ma probala sam ja kod sebe prosle godine paprike i paradajz zato i znam sta je pravi ukus i miris toga pa sam se razocarala koliko plati za nistavrtlar wrote:kerima1 wrote:Volio bi da mogu po 2 saditi al negdje sam čitao da 2 daju rod kao jedna jer se navodno
otimaju za hranu.![]()
Da si mi blize dao bih ti koju kilu paprika i paradajza sve bio proizvod.Pa da vidis ukusa koji je.
@mu'mine vice mi dajdzina zena nismo nicim prskali samo zarom
-
kerima1
#1822 Re: Bášča
sto se tice paprika njima pomaze rahla zemlja i kokosije djubre razmutiit i zaliti,naravno i stalno zalijevanje.al hajd nadji kokosije djubre :- )
- vrtlar
#1823 Re: Kako saditi paprike?
Mu'min wrote:Ovaj mi komentar puno vrijedi, jer gledam kako drugi i uspoređujem sa mojim iskustvom.vrtlar wrote:Sve zavisi gdje sadim paprike ako je neka zavjetrina onda sadim od 30cm do 40cm i to po jednu i stavljam male stapove da se ne obori paprika.Ako je dio baste gdje ima malo vise vjetra onda stavljam po dvije i to od 25 cm do 35cm zavisi od sorte paprike. Jedna drugu cuva da ne padne na zemlju i da ih vjetar ne slomi.Ako stavljam ljute u lijehe onda ih stavljam kao slatke. Ali pretezno stavljam u velike saksije po 4 komada.Ove godine sam stavio u lijehe i nesto u saksije.Ja sam bas pratio kad su dvije u pitanju i obadvije rode normalno kao da su posebno posadjene.Naravno ako se rade oko njih.
Ja stavljam 40 cm ne ovisno gdje i ne ovisno od slatko-ljuto kao ni sorte, al proba ću ovo tvoje primjeniti naredne godine.
Sad još podpitanje oko ljutih.
Čemu ti daješ prednost bašča ili saksija?
Koliko velike su saskije u koje stavljaš po 4 komada (koje sorte uopće imaš)?
De mi malo opiši kakav tretman imaš oko paprika i da li šta razlikuješ slatke-ljute?
Da li šta gledaš da nisu blizu slatke/ljute?
Eto kamara pitanja.
Evo 2 slike vezano na ovu temu mojih ovogodišnjih čilija (mada sam rekao da neću više slike, al ovo je samo za nas dvojicu).
Nisam mozda dobro napisao ja kad drzim paprike u saksiji one su u basti.Saksije su promjera od 80 do 90cm a visoke oko 70cm odprilike.Mislim da bolje rastu u saksijama ili je zbog toga sto ja saksije stavim pored puta pa ih vise gledam i zalijevam itd.Nisam nikada obracao paznju na to.
Imam( negdje sam te pitao za onu vrstu ali da ih nazovem male ljute) imam javanero,javanero cokoladni i Big sun.I imam nase domace feferone.A dobio sam i sjeme ima puno imena neki ga zovu kardinalov sesir, japanska ruza brazilsko zvono itd kazu naraste i do jedan i po metar a sazrijevaju u septembru ali mislim da ti znas o kojoj je paprici rijec.A od slatkih imam somborku,slonovo uho,madjarske velike zute,imam duge zute( ima slika ovdje) duge zelene i imam jedne duge a kora im kao kod kiwija ista boja.Ja je zovem kiwi paprike.Problem je u plasteniku ako imas samo jednu ljutu a ostale slatke sve ce biti ljute dok je na otvorenom svijedno.Imam isti tretman i za ljute i za slatke.
- vrtlar
#1824 Re: Bášča
kerima1 wrote:sto se tice paprika njima pomaze rahla zemlja i kokosije djubre razmutiit i zaliti,naravno i stalno zalijevanje.al hajd nadji kokosije djubre :- )
Ima u Obiju kupiti kokosije djubrivo 10kg pakovanje.
- Mu'min
#1825 Bio insekticitid
vrtlar 1 pitanje
evo da probam tvoj recept sa bijelim lukom u vezi ušiju, koje imam na papriki - ljute.
ako nasjecakm bijeli luk (možda i crveni i čili kako na početku ove teme predložiše) jel tu dolije malo vode da se prije "optopi" ili samo to pomiješam, stavim vani preko noći da malo "uzrije", procijedim, dodam vodu i pršćem?
evo da probam tvoj recept sa bijelim lukom u vezi ušiju, koje imam na papriki - ljute.
ako nasjecakm bijeli luk (možda i crveni i čili kako na početku ove teme predložiše) jel tu dolije malo vode da se prije "optopi" ili samo to pomiješam, stavim vani preko noći da malo "uzrije", procijedim, dodam vodu i pršćem?