Ne pravdam ih ni ja, niti su jedina adresa za rjesavanje problema, ja samo kazem da ne iskoristavaju svoje kapacitete 100% i okrecu glavu a nebi trebali....Chmoljo wrote:zaboli mene iza čega policija krije. ja nisam tu da ih pravdam, nego samo govorim kako se ljudi upinju adresirati sve probleme na jednu adresu.sanaman wrote:
Ja prvi ovo nikad nebi prizivao, niti smatram da takva policija treba da bude. Takodjer sam svjestan da nista nije idealno, pitanje je samo koliko imas kapaciteta da nesto umanjis, ogranicis i stvoris utisak sigurnosti, tj. da li resurse koje imas na raspolaganju efektivno i ciljano iskoristavas ili se konstano krijes iza konstatacije da je sistem kriv.
Moramo priznati da policija to cesto radi. Rekoh da razumijem da nije jedini faktor ali svakodnevnih malih prijmera gdje mogu a nece ima. Moraju i trebaju da svoje kapacitete 100% iskoriste, a kako ce dalje to ih ne treba zanimati, treba svoj dio posla dobro odraditi.
u policiji mnogo toga ne štima, ponajviše iz razloga jer je loše "nasađena". da si ti samo svjestan koliko je nepravilnosti svjesno uvedeno zapanjio bi se.
ali, to da će neko raditi posao dok drugi tarlahaju okolo, to nigdje nećeš doživjeti. ne znam, mrsko mi dalje oko ovih stvari, uvijek jedno te isto guslanje, ali jedna opaska... reče ti da si negdje vani, i da vani policija radi te neke poslove za koje ih ovdje prozivaš.
misliš li da bi takvu policiju ovaj narod ovdje širokih ruku dočekao? naši ljudi vole autoritet, i vole kad ga se boje. ako se imalo pitaju tu, mrze ga. opet kažem - policija je ogledalo nas samih, jer je naša, dolaze iz našeg miljea i sistema kojeg stvaraju naši ljudi. ne neki vanzemaljci, stranci.
Na pitanje kako bi narod docekao takvu policiju, nemam sta dodati ni oduzeti, osim mozda samo da je mnogima ovo tesko priznati...jer se smatramo pametijima i boljima od sugradjanja i uvijek bi radili bolje nego oni sto rade. Kao sto rece, nisu to vanzemaljci vec komsije, prijatelji, poznanici, itd. A sto se tice ovog da necu nigdje docekati da ljudi rade svoj posao dok drugi ne rade...vjerovatno jeste tako, a mozda i nije...zavisno od mentaliteta i odnosa prema poslu.
Imao sam profesora na faxu koji je kada bi se mi nesto bunili govorio: "Ne valja teren, ne valja lopta, ne valja sudija ALI igrati moras" niko u ovim uslovima ne ocekuje pobjedu, ali borbu.
P.S Konstatacija gore vrijedi ne samo za policiju vec i za borbu protiv korupcije, ipak to voli nas narod