Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1801 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

yoda82 wrote: Zajedniči nam prijatelj kaže da je knjiga duplo bolja :-D
Onom drugom masivnijem sam rekla da film u odredenim aspektima je blagi improvement u odnosu na knjigu :mrgreen:
irac300

#1802 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by irac300 »

Lost in Space
http://www.imdb.com/title/tt5232792/

Večeras premijera na Netflixu, znači odmah svih 10 epizoda.
Bloo
Globalna šefica

#1803 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

irac300 wrote:Lost in Space

:thumbup:

Danke na reminderu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1804 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

samo da ne bude teranovizacija
Filter

#1805 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Filter »

krenula treca sezona the expanse
Mali_Vuk

#1807 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Mali_Vuk »

Marvelovci, kakva je ova The Defenders?

Gleda li ko?
Moenx

#1808 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Moenx »

RIZVA wrote:Jedna od najgorih serija sto sam pogledao
Serija na početku obecava nesto kao walking dead u smislu drame prezivljavanja
Mozda je bas losa zato sto razocara
Srz serije je misterija nastala situacijom -- kupolom oko jedne zajednice sto se blizi kraju sve vise postaje losa
Ja je gledam pa makar zaludo
Dosao sam do 11 epizode prve sezone pa sta bude bude
ExNihilo

#1809 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by ExNihilo »

Image
Bloo
Globalna šefica

#1810 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

To mozda labudanu mogu povjerovati.... :mrgreen:
arzuhal

#1811 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

Srpski prevod (scena kada malac izlazi iz broda) ImageImageImage

Image
irac300

#1812 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by irac300 »

arzuhal wrote:

Image
Nisam jos gledao. :D Da nije onaj Gale prevoditelj? To mi lici na njega, pratio sam njegove prijevode na Vikinzima, nije bilo "masala", ali je bilo bisera. :D
arzuhal

#1813 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

Ne znam ko je, al' je neko s duhom :lol: :thumbup:
Kaligrafija

#1814 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Kaligrafija »

arzuhal wrote:

Image
Kaze mali wow, prevod masala... :lol: :lol:
Ja reklame za Oreo keks, komplet druga epizoda, Oreo ovo, Oreo ono...jbt... Ona mala crvenokosa, mi na silu gluma, ovi ostali solidni...uvod je mogao biti bolji...
Dasi

#1815 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Dasi »

irac300 wrote:Nisam jos gledao. :D Da nije onaj Gale prevoditelj? To mi lici na njega, pratio sam njegove prijevode na Vikinzima, nije bilo "masala", ali je bilo bisera. :D
Ma izgleda da jeste, jebo ga konj sjebo mi je par epizoda Vikinga :) Sad u sirokom luku izbjegavam njegove titlove posvecene ocu.
mali_balon

#1816 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by mali_balon »

Kaligrafija wrote:
arzuhal wrote:

Image
Kaze mali wow, prevod masala... :lol: :lol:
Ja reklame za Oreo keks, komplet druga epizoda, Oreo ovo, Oreo ono...jbt... Ona mala crvenokosa, mi na silu gluma, ovi ostali solidni...uvod je mogao biti bolji...
Pregledo sve....bezveze...radnja je ok ali one ljudske i usputne price usrase sve..."baza" za seriju je film
irac300

#1817 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by irac300 »

Dasi wrote:
irac300 wrote:Nisam jos gledao. :D Da nije onaj Gale prevoditelj? To mi lici na njega, pratio sam njegove prijevode na Vikinzima, nije bilo "masala", ali je bilo bisera. :D
Ma izgleda da jeste, jebo ga konj sjebo mi je par epizoda Vikinga :) Sad u sirokom luku izbjegavam njegove titlove posvecene ocu.
Ja sam preskak'o veče za gledanje Vikinga kada vidim da nema drugih titlova osim njegovih. :D Doduše, popravio se u zadnje vrijeme, izgleda da su mu sugerisali da ne radi prijevode kao srpske epske pjesme. :D
Kaligrafija

#1818 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Kaligrafija »

Serija Krypton nije losa...vrijeme prije Supermena...nije losa...par epizoda samo, ali gledljiva...solidni glumci...
arzuhal

#1819 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

Pogledao i treću epizodu The Crossing :thumbup:

Sviđa mi više nekih stvari u vezi sa serijom i nadam se da će biti ok u nastavku. Nakon što smo pregrmili (ovi u pubertetu se i ne sjećaju) eru vampira i vukodlaka (prije toga su duhovi držali stvar pod kontrolom), a era zombija je već na izmaku, ideja o nadljudima (GMO insanima, ničeancima bez nekih pretjeranih aman-zaman supermoći tipa Marvelovih mutanata i sl), koja sama po sebi nije uopće nova, mi dođe kao okrepljenje i osvježenje. Sviđa mi se i tempo kojim sa radnja razvija i grana, ima šmek i intrigantnost X-filesa (i to je pod/svjesni razlog na koji se pecam i tražim nadu :mrgreen:).
KB9

#1820 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by KB9 »

Bloo wrote:Friško iz kina Novi Grad.
READY PLAYER ONE!

I nisam bila ready za ovo što sam odgledala.

Steven Spielberg režirao, a scenario zasnovan na sci fi romanu Ready player one od Ernesta Clinea iz 2011.
Ja ne gledam trailere, ne čitam članke o filmovima, niti naknadne analize (osim za Jodorowskog jer sam eejit), niti kritike. Ovo što pišem je čisto moj doživljaj.

Ovaj film je jedan veliki homage pop kulturi 80/90tih pa sve do 2010…količina referenci na filmove, serije, muziku, video igre, anime, stripove, opća mjesta pop kulture i života jednog geeka je unfuckinbelievable.
Rekoše mi da je kritika i publika mlako dočekala ovaj film, ali meni to nije bitno. „Falinke“ filma su više nego očite (character development), ali to nije poenta ovog filma.

Ono što je Spielberg uspio da pretoči na filmsku traku je svijet jednog geeka i mislim da oni drugi i nisu ciljana publika.

Znate onaj osjećaj kada sjedite sa dobrim prijateljima sa kojima imate super zajebanciju i dovoljno je da neko učini i naznaku na nešto iz pop kulture (film, igre, stripovi...) i vi odmah znate šta je u pitanju, zbog čega i smijete se zajedno, povezani tom neopipljivom vezom geekinessa? Ready player one je upravo to.

Ready player one je moj svijet. Moj mozak i moj svijet funkcioniše na tim referencama i općim mjestima iz svijeta pop kulture.
Dok se gleda ovaj film osjećate se kao da ste u pravo dobrom društvu ljudi sa kojim dijelite slična interesovanja i svaka doskočica ima smisao.
Osim što postoji blaga kritika gamerskog svijeta (alijenacija od stvarnosti i drugih ljudi), Ready player one vas natjera da pomno pratite svaki kadar i da iz sjećanja izvlačite svo ono „beskorisno“ znanje koje imate o HALO, Terminatoru, Monty Pythonu, Kiri, LOTR, Minecraftu, Batmanu, Star Treku, Noći u ulici brijestova, Back to the Future, Stephenu Kingu......samo da nabrojim jedan mali, mali broj referenci. Mislim da ih ima preko hiljadu, te da film u skoro svakom kadru ima po jednu. Opet ću ga odgledati, jer jednostavno je nemoguće pohvatati sve. Bitno je da ima Firefly :D

Osim ove tematike, film se može posmatrati i kao analiza ovog našeg virtuelnog života (kroz prizmu npr. Mmporgova ili čak i foruma) – da iako nam te platforme omogućavaju kreiranje neke vrste prijateljstva, ono što je stvarno bitno su ljudi, stvarni, živi ljudi od krvi i mesa koji često apsolutno ne odgovaraju svome avataru ili projekciji u virtuelnom svijetu. Ti ljudi su ono što život čini uzbudljivim, a virtuelne platforme su samo jedan od načina i prvi korak da upoznate te ljude. Ako je to prijateljstvo stvarno i iskreno, prenijet će se i u ovu manje lijepu dimenziju – real life.

Kada bi film bio prijatelj od krvi i mesa, Ready player one bi bio vaš najbolji prijatelj, čudak sa kojim provodite vrijeme pričajući o svemu što vas oduševljava, prijatelj pred kojim je dovoljno da namignete i kažete nobody expects the spanish inquisition, holy cannoli batman ili wanting something does not give you the right to have it i da vas u potpunosti razumije šta osjećate u tom trenutku u toj situaciji, te sam izvor vase reference.

Ready player one možda nije kvalitetan film za jednog filmskog kritičara iz više razloga (scenarij, karakteri…), ali je film koji će vam biti prijatelj.

I muzika je awesome :D
jos dobijes poster za sobe u kinu :izet: :izet: :izet:
Bloo
Globalna šefica

#1821 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

KB9 wrote: jos dobijes poster za sobe u kinu :izet: :izet: :izet:
:cry:
KB9

#1822 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by KB9 »

Bloo wrote:
KB9 wrote: jos dobijes poster za sobe u kinu :izet: :izet: :izet:
:cry:
imam jedan jedini filmski poster u sobi uokviren, stoji na pocasnom mjestu al ovaj je u ozbiljnom razmatranju bas zbog tog nostalgija efekta koji je probudio u ogromnim kolicinama :skoljka:
Bloo
Globalna šefica

#1823 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Bloo »

Ja imam samo X files film I want to believe poster :mrgreen:
Njezno iskamcen od kino tete :mrgreen:
arzuhal

#1824 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

mali_balon wrote:Pregledo sve....bezveze...radnja je ok ali one ljudske i usputne price usrase sve..."baza" za seriju je film
Slažem se. Odnosi likova, dijalozi, replike...Ne da nema neke dubine, nego...Najbolje bi bilo ukinuti ton i titl, gledati i nagađati o čemu li Bože pričaju, to bi makar unekoliko popravilo stvar...
arzuhal

#1825 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by arzuhal »

E, jah, šta sam još otkrio kod gledanja "Lost in space", ispočetka je bilo nevjesno, kasnije sam skužio pa sam uživao...Dok gledam počnem pjevušiti ovu stvar, odnosno refren :lol: :lol: :

:plesu:
Post Reply