Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- žulijan asanž
#1801 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ponekad testisi nisu spušteni u mošnje i potreban je veći rez kroz dijafragmu, tako da je moguće da je to bio slučaj kada je trebalo mačku duže vremena da se oporavi...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1802 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Znam i ja mačka koji se nakon anestezije počeo igrati.. u mom slučaju nekako je bio tužan čitav mjesec... ležao, "ugašen", bezvoljan... baš ne bih ponovila taj period...Imao je tad 2 godineitekako wrote:koliko je bio star macak kad si ga dala kastrirati? da li je bilo nekih komplikacija?KatarinaKosaca wrote: Moram ti reći da je moj mačak dosta teško podnio kastraciju, oporavak je trajao oko mjesec dana... Cijena, mislim da je oko 100KM, mada sam ja to radila sa mačkom prije 4 godine...
znam za slucaj gdje je macak dosao sebi za manje od 12 sati, a sutra je vec bio ko avion...
-
itekako
#1803 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Procitao sam dosta toga vezano za kastraciju, i generelano "strucnjaci" smatraju da je kastraciju najbolje uraditi prije spolne zrelosti. Tradicionalno misljenje vecine kaze da je za macore najbolje to uraditi najdalje do 8 mjeseca starosti, a idelano izmedju 4 i 6 mjeseca. Za macke je taj prag nesto nizi.KatarinaKosaca wrote:Znam i ja mačka koji se nakon anestezije počeo igrati.. u mom slučaju nekako je bio tužan čitav mjesec... ležao, "ugašen", bezvoljan... baš ne bih ponovila taj period...Imao je tad 2 godineitekako wrote:koliko je bio star macak kad si ga dala kastrirati? da li je bilo nekih komplikacija?KatarinaKosaca wrote: Moram ti reći da je moj mačak dosta teško podnio kastraciju, oporavak je trajao oko mjesec dana... Cijena, mislim da je oko 100KM, mada sam ja to radila sa mačkom prije 4 godine...
znam za slucaj gdje je macak dosao sebi za manje od 12 sati, a sutra je vec bio ko avion...
Takodjer, postoje i oni koji preporucuju kastraciju u jos ranijem zivotnom dobu vec sa 2 do tri mjeseca.
Moguce je da je tvoj macak zbog godina upao u neku "depru"...
- minjonja
#1804 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mjesec dana oporavak? moj skako nakon 2 dva sata. zenke isto, samo je jednoj trebalo dan, dan i po da bude ista kao i prije operacije.
-
globosa
#1805 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:mjesec dana oporavak? moj skako nakon 2 dva sata. zenke isto, samo je jednoj trebalo dan, dan i po da bude ista kao i prije operacije.
Isti slučaj i kod mojih Micka i Micke
-
luna09
#1806 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Aman ljudi kakvi dugi dani oporavka poslije kastracije/sterilizacije. Mačak poslije 3-4 sata ustao i tražio hranu a mace su recimo do sutra ujutro bile malo ošamućene. Amar lijepo dođe kući ja pričuvala dok im je dao anesteziju, za pet minuta u dubokom snu. Čovjek odradio svoje, otišao.Ja ih ostavila blizu grijanja čisto da im ne bude hladno zato što su pod anestezijom. Sve gledala nema krvarenja, nema nikakvih scena. I dalje me vole ko što su i prije.Konci za sedam dana ispali. Kod maca bila mala kvrgica na kraju rane jedno 15ak dana i to prošlo,dlaka narasla ko da ništa nije ni bilo 
-
itekako
#1807 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Bili smo jucer kod veterinara
Macor je kastriran i primio je vakcinu. Bio je u behutu od anestezije nekih 4 sata. Dva puta u tom periodu je pokusavao ustati da piski ali bezuspjesno. Prvi put nisam provalio da hoce piskiti pa sam kasno reagovao i on se popiskio u transporter gdje je lezao a drugi put sam skontao sta hoce pa sam ga samo prebacio u pijesak. Jednom je i oblino povratio i to je to. Jutros je ko munja.
Kad je povratio u onoj smjesi koju je izbacio sam vidio par parazita. Dugi su par centimetara i tanki poput igle, bijele boje. Danas cu mu dati tabletu protiv parazita da i to zavrsimo.
Sve u svemu, nije toliko strasno koliko sam mislio
Sto se tice veterinara,
dr. Amar od mene dobija desetku
Macor je kastriran i primio je vakcinu. Bio je u behutu od anestezije nekih 4 sata. Dva puta u tom periodu je pokusavao ustati da piski ali bezuspjesno. Prvi put nisam provalio da hoce piskiti pa sam kasno reagovao i on se popiskio u transporter gdje je lezao a drugi put sam skontao sta hoce pa sam ga samo prebacio u pijesak. Jednom je i oblino povratio i to je to. Jutros je ko munja.
Kad je povratio u onoj smjesi koju je izbacio sam vidio par parazita. Dugi su par centimetara i tanki poput igle, bijele boje. Danas cu mu dati tabletu protiv parazita da i to zavrsimo.
Sve u svemu, nije toliko strasno koliko sam mislio
Sto se tice veterinara,
dr. Amar od mene dobija desetku
- amiria
#1808 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sta osim one trave za macke mogu kupiti da macka izbaci onu lopticu sa dlakama? Gigy ima dugu dlaku i u posljednje vrijeme ne jede mnogo, ali konstatno trazi biljke po kuci da gricka. Mislim da sam nekad procitala da ima nesto od cega povrate loptice sa dlakom, pa ako neko zna sta je upitanju, bila bih mnogo zahvalna 
-
luna09
#1809 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
U pet shopu možeš kupiti pastu za izbacivanje dlaka.Košta oko 15KM ali može dugo trajati.Istisneš oko 1cm na hranu ili samu da poliže 1-2 puta sedmično.Ja sam kupovala u onom na pofalićima al moja chupa nešto nije bila zainteresovana.Ako nema trave ona lijepo gricne metlu i ujutro valjčić s dlakom je negdje u čošku kupatilaamiria wrote:Sta osim one trave za macke mogu kupiti da macka izbaci onu lopticu sa dlakama? Gigy ima dugu dlaku i u posljednje vrijeme ne jede mnogo, ali konstatno trazi biljke po kuci da gricka. Mislim da sam nekad procitala da ima nesto od cega povrate loptice sa dlakom, pa ako neko zna sta je upitanju, bila bih mnogo zahvalna
- Cholina_Lokica
#1810 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Dok spava iscijedis pastu na sape, odatle ce sigurno polizatiluna09 wrote:U pet shopu možeš kupiti pastu za izbacivanje dlaka.Košta oko 15KM ali može dugo trajati.Istisneš oko 1cm na hranu ili samu da poliže 1-2 puta sedmično.Ja sam kupovala u onom na pofalićima al moja chupa nešto nije bila zainteresovana.Ako nema trave ona lijepo gricne metlu i ujutro valjčić s dlakom je negdje u čošku kupatilaamiria wrote:Sta osim one trave za macke mogu kupiti da macka izbaci onu lopticu sa dlakama? Gigy ima dugu dlaku i u posljednje vrijeme ne jede mnogo, ali konstatno trazi biljke po kuci da gricka. Mislim da sam nekad procitala da ima nesto od cega povrate loptice sa dlakom, pa ako neko zna sta je upitanju, bila bih mnogo zahvalna
- amiria
#1811 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sinoc je povratila, ali samo malo piletine sto je pojela. Danas cu kupiti pastu pa cu da vidim, a ako veceras ne bude nista jela sutra je vodim veterinaru.
Maca je udomljena prije 2 mjeseca i kad smo je donijele kuci to je bilo najmrsavije stvorenje. Smrsala je jer nije uzimala hranu danima, jer je dobila udrac u trbuh nogom. Tada su joj svi putevi bili oteceni i uzimala je samo mrvicu po mrvicu kuhane pilece dzigare, veceras cu joj to opet to da skuham pa cemo vidjeti.
Strah me sada da nema opet neki problem sa digestivnim traktom.
Maca je udomljena prije 2 mjeseca i kad smo je donijele kuci to je bilo najmrsavije stvorenje. Smrsala je jer nije uzimala hranu danima, jer je dobila udrac u trbuh nogom. Tada su joj svi putevi bili oteceni i uzimala je samo mrvicu po mrvicu kuhane pilece dzigare, veceras cu joj to opet to da skuham pa cemo vidjeti.
-
teAMICA
#1812 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Odvedi je hitno veterinaru ako danima ne jede. Moze biti svasta, pogotovo ako je bila povrijedjena (dabogda mu se noga osusila, ko god je udarioamiria wrote:Sinoc je povratila, ali samo malo piletine sto je pojela. Danas cu kupiti pastu pa cu da vidim, a ako veceras ne bude nista jela sutra je vodim veterinaru.
Kad pocne jesti probaj joj dati Royal Canin HAIRBALL, mom macoru je dosta pomogla, izbacuje dlake kroz stolicu, ne povraca ih. Sretno
- amiria
#1813 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jucer ujutru nije jela, sinoc malo samo kuhane piletine, jutros nije opet jela. Sinoc ono sto je pojela povratila je, veceras ako ne bude jela, sutra je vodim vetreinaru!teAMICA wrote:Odvedi je hitno veterinaru ako danima ne jede. Moze biti svasta, pogotovo ako je bila povrijedjena (dabogda mu se noga osusila, ko god je udarioamiria wrote:Sinoc je povratila, ali samo malo piletine sto je pojela. Danas cu kupiti pastu pa cu da vidim, a ako veceras ne bude nista jela sutra je vodim veterinaru.
Strah me sada da nema opet neki problem sa digestivnim traktom.).
Kad pocne jesti probaj joj dati Royal Canin HAIRBALL, mom macoru je dosta pomogla, izbacuje dlake kroz stolicu, ne povraca ih. Sretno
-
itekako
#1814 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pitanje,
kako cu znati da li se maca ocistila od parazita buduci da sam joj danas dao tabletu? Da li se to vidi na govancetu ili...?
kako cu znati da li se maca ocistila od parazita buduci da sam joj danas dao tabletu? Da li se to vidi na govancetu ili...?
- Cholina_Lokica
#1815 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vidjeces k'o spagete u govancetu ako ih je biloitekako wrote:Pitanje,
-
itekako
#1816 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ima ih 100%, samo je pitanje kolikoCholina_Lokica wrote:Vidjeces k'o spagete u govancetu ako ih je biloitekako wrote:Pitanje,
- Cholina_Lokica
#1817 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
To ti ostaje da vidis koliko ih je 
-
itekako
#1818 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ubi me znatizeljaCholina_Lokica wrote:To ti ostaje da vidis koliko ih je
- žulijan asanž
#1819 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
još da su al dente....itekako wrote:ubi me znatizeljaCholina_Lokica wrote:To ti ostaje da vidis koliko ih je
-
itekako
#1820 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jesu li vam se mace i macori poceli linjati? Kako rjesavate problem dlaka po kuci?
-
globosa
#1821 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Užasno!itekako wrote:Jesu li vam se mace i macori poceli linjati? Kako rjesavate problem dlaka po kuci?
Dlaka svuda, a najviše po tamnoj odjeći!
-
itekako
#1822 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vec par dana zaredom svakodnevno cetkam macka i cini mi se da je stanje znatno bolje, ipak jos uvijek hodam u gacama po kuci 
- holowey
#1823 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kad je macka sarena, crno-zuto-bijela, ne gine mi "dlakavost" bez obzira na boju odjece... jbg, ja sam je birao, moja ljubimica, suti i trpiglobosa wrote:Užasno!itekako wrote:Jesu li vam se mace i macori poceli linjati? Kako rjesavate problem dlaka po kuci?
Dlaka svuda, a najviše po tamnoj odjeći!
- jedan_dobar_dan
#1824 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
molim vas za savjet,
kako bi svojoj ljepotici dala tabletu protiv parazita,
preporucili su mi da dam 1/2 tablete, (za svaki slucaj, jer sam se zalila da ne jede puno)
znam kako izgleda postupak davanja, da joj otvorim usta,
ali ne smijem, a ona je nece pojesti u hrani, nema govora.
ali mozda se nisam sjetila necega u sto bih joj mogla ''podvaliti' tableticu,
pa ako ima kakav savjet ?
preporucili su mi da dam 1/2 tablete, (za svaki slucaj, jer sam se zalila da ne jede puno)
-
globosa
#1825 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
U kliker od faširanog, a ako ge ne voli, onda u štapić (Cat-stick) kojeg vole sve vace, a ako i to ne upali, onda na silu, što dublje u grlo...jedan_dobar_dan wrote:molim vas za savjet,