Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#1801 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63 wrote:Ministru Lukiću treba uzeti fotelju i natjerati ga da sam pokaže kako se skida snijeg sa krovova (nakon gledanja priloga na TV-u i komentara o nesreći kada je snijeg pao na auto u M. Spahe).

http://balkans.aljazeera.net/makale/eks ... nja-vozaca
Ova izjava je bezveze! Kakve veze ima Ministar s ovom nesrecom? Je li mInistar duzan da skida snijeg s krova? Jesu li upravitelji duzni nekoga moliti da skine snijeg s krova? Ovo nisam ocekivala. Ono sto ja mogu reci za ovu nesrecu je:
Izuzetno mi je drago sto je covjek ziv i zdrav i drugo, nadam se da je ova zgrada osigurana jer je materijalna steta ogromna.
Ministra svakako ne treba smijeniti, zasto bas Ministra, zasto EV te zgrade ne bi platiti odstetu, nema MInistar nista s privatno imovinom, Ministar je tu da nam pomogne da zgrade dobro odrzavamo onoliko koliko mozemo s obzirom na uplate. Krivce za ovu nesrecu treba traziti na nekom drugom mjestu.
Nadam se da ovo nisi napisala da bi zakuhala jos vise na ovako vec zakuhanoj temi :D
sarajevo63

#1802 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Sreća pa je eto čovek živ i zdrav! Šta da nije? Ko bi odgovarao? Niko!
Uostalom to je gosp. lijepo objasnio, dva su zakona........

Izvini Bellice, a i ostali, neću vam kvariti temu, koja je kao zakuhana??? :mrgreen: no Gosp Ministar, o kako to gordo zvuči nije tu da pomaže, on je dobro plaćen kao i svi ostali za ono što radi, kao i za ono što ne radi.
Da li je iko ikog od foteljaša vidio na ulici s lopatom, a kamoli na krovu? Oni su tu da nam pomognu :dance:
Uživajte u temi, neću da vam je kvarim. Nek ste živi i zdravi.
novi.dan.nova.nafaka

#1803 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

sarajevo63 wrote:Sreća pa je eto čovek živ i zdrav! Šta da nije? Ko bi odgovarao? Niko!

Izvini Bellice, a i ostali, neću vam kvariti temu, koja je kao zakuhana??? :mrgreen: no Gosp Ministar, o kako to gordo zvuči nije tu da pomaže, on je dobro plaćen kao i svi ostali za ono što radi, kao i za ono što ne radi.
Da li je iko ikog od foteljaša vidio na ulici s lopatom, a kamoli na krovu? Oni su tu da nam pomognu :dance:
Jah, eto treba tebi doći ministar da čisti ispred zgrade. :lol:
Kojeg bi ministra želio - prosvjete, stambena pitanja, kulture ili nekog trećeg. :-D
Jao, svakakvih nebuloza da čovjek pročita - bitno je pljuvati bezveze i tarlahati, a niko nije pročitao ni 10 članova iz Zakona o održavanju...
Bellica

#1804 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63 wrote:Sreća pa je eto čovek živ i zdrav! Šta da nije? Ko bi odgovarao? Niko!

Odogovarali bi etazni vlasnici koji su vlasnici te stambene zgrade, u ovom slucaju Biskupija u cijem je zgrada vlasnistvu. Ako padne snijeg sa tvoje zgrade ti i EV u tvojoj zgradi cete odgovarati i covjeku platiti stetu, ako je zgrada osigurana pokrit ce 20.000KM stete, ako nije, sve troskove odstete snosite vi EV.

Ja ne dozvoljavam ni svojim upraviteljima da lopataju ispred vrata, a pogotovo Ministru, jer svaka zgrada ima ili stambene ili poslovne prostore, a oni hvala Bogu imaju vlasnike, pa neka zagrnu rukave i neka lopataju. Ne, tesko izaci, evo i danas, nije hladno uopste, ali nece, pa kad se nesto onako desi kao juce, kriv upravitelj, Ministar PEV, Zeljko Majstorovic...svako, samo ne EV.
Svakako, i ti kao i svi mi imas pravo da izneses svoje misljenje, kad sam rekla da je zakuhano stavila sam zelenog smile-ija koji valjda simbolizira ironiju, ali nisi shvatila.

Meni je bilo smijesno traziti smjenu MInistra zato jer je snijeg s krova pao covjeku na auto i izazvao to sto je izazvao. Zao mi je covjeka svakako, hvala dragom Bogu dobro je, traumu je dozivio zasigurno, ali Ministar nije tome kriv i ne treba traziti njegovu ostavku. Slusam jutros covjeku neprijatno reci da su EV odgovorni jer snijeg s krova nije ociscen. A ko bi drugi bio odgovoran? Evo, zamisli imas kucu na Ilidzi, pored puta, nisi ocistila snijeg, pa je zavrsio na krovu necijeg automobila. Sta mislis ko bi bio kriv? Ministar prostornog uredjenja, Abid Jusic, Alija Tihic, nacelnik opstine...? Ne, bila bi odgovorna ti jer si vlasnik kuce. Eh, tako isto je i ovdje, samo sto je stambena zgrada privatizovana 1/broj EV (30 npr.) i svih 30 su odgovorni za nezgodu.

Po mom misljenju, to sam davno rekla, trebalo je proglasiti vanredno stanje 2-3 dana, mobilizirati sve radno sposobne gradjane, nabaviti opremu i materijal, pa ocistiti snijeg i s krovova i s trotoara, ulica, drveca... Pa bi onda radili i zivjeli u normalnom gradu, a ne bi pjesacili po 2,5 sata do posla, ja sam prva trazila dozovolu iz MUP-a da pocnem voziti jer vise nisam mogla ici gradskim prevozom niti pjeske. Nakon sto mi je taxi jednom uzeo 20KM, zaklela sam se da vise nikada necu prici jednom od njih. Vidi koliko dana djeca ne idu u skolu. Da su postupili po ovom mom prijedlogu nista od ovoga se ne bi desilo. Civilna zastita je ovo sve trebala organizovati, ali nije i zato je ovako kako je.
Bellica

#1805 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:

Jah, eto treba tebi doći ministar da čisti ispred zgrade. :lol:
Kojeg bi ministra želio - prosvjete, stambena pitanja, kulture ili nekog trećeg. :-D
Jao, svakakvih nebuloza da čovjek pročita - bitno je pljuvati bezveze i tarlahati, a niko nije pročitao ni 10 članova iz Zakona o održavanju...
Ne treba citati Zakon, nego uzeti za lopatu i cistiti snijeg :D Zakon se moze i na plazi citati :) a ne po ovako losem vremenu.
sarajevo63

#1806 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Što se mene tiče: trebalo je vidjeti bilo koga od foteljaša da čisti snijeg ispred svog haustora il svoje vile (bar da se uslika i pokaže svojim primjerom kako se to radi):
Ne znam odakle ideja da je Ministar kriv što je snijeg pao?
Prizivanje Boga i zahvaljivanje što se nije desilo - šta da se desilo? Onda bi bilo Bože sačuvaj nas...
Jedan čovjek mrtav i 30 EV krivih, mrtav se ne vraća
Lopatala, skidala snijeg, platila svojim novcem, odgovorna, pročitala Zakon i nemam više želje da ga čitam. Pogotovo ne na odmoru. To trebaju nadležni, bar na odmoru.
Treba ga sprovest.
:bih:
Innovation

#1807 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Sarajevo63 nemoj se ljutiti. Komentar ti je mozda bio u afektu. Cim kazes uzeti fotelju, natjerati na krov pokusavas reci da je neko kriv.Doticna zgrada nema upravitelja, a adresa joj je Pruscakova /ne znam broj/, nekadasnja stamparija Oslobodjenja dok im je nisu oduzeli. Treba sve sagledati pa onda reci da li je neko kriv. Kako znas da doticni nije lopatao? Jos jednom, molim te ne ljuti se, samo komentarisemo. :)
sarajevo63

#1808 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Innovation wrote:Sarajevo63 nemoj se ljutiti. Komentar ti je mozda bio u afektu. Cim kazes uzeti fotelju, natjerati na krov pokusavas reci da je neko kriv.Doticna zgrada nema upravitelja, a adresa joj je Pruscakova /ne znam broj/, nekadasnja stamparija Oslobodjenja dok im je nisu oduzeli. Treba sve sagledati pa onda reci da li je neko kriv. Kako znas da doticni nije lopatao? Jos jednom, molim te ne ljuti se, samo komentarisemo. :)
Ne ljutim se uopšte. Ja sam uzela sve u svoje ruke, ne pozivam na neplaćanje bilo koga. Ova situacija je pokazala da je kompletan lanac vlasti kriv. I tu je kraj moje priče o zakonima, ministrima i svim ostalim. :skoljka:
sorge_sa

#1809 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sorge_sa »

ne znam koliko je tema ,ali mislim da ipak ima veze, molim za misljenja i savjete, imao sam problem u stanu sa vodom, dakle u kupatilu, na instalaciji u zidu,iz cijevi je bilo curenje vode, koje prouzrocilo, dizanje parketa u sobi do kupatila, upravitelj je rijesio problem sa cijevi dakle, iskopan je zid, doslo se do cijevi i problem je saniran od strane upravitelja, predstavnik stanara mi kaze, kao da upravitelj nije duzan da rjesava problem dizanja parketa, napominjem da je do curenja doslo ne mojom greskom, zbog zastarjelih cijevi i instalacija u zidu zgrade, ako je neko imao slicno iskustvo ili poznaje materiju, imam li osnova da pritiscem upravitelja i predstavnika stanara, da mi pokriju troskove sanacije dignutog parketa, a sve izazvano kvarom na zajednickim instalacijama zgrade
Garden of illusion

#1810 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

sorge_sa wrote:ne znam koliko je tema ,ali mislim da ipak ima veze, molim za misljenja i savjete, imao sam problem u stanu sa vodom, dakle u kupatilu, na instalaciji u zidu,iz cijevi je bilo curenje vode, koje prouzrocilo, dizanje parketa u sobi do kupatila, upravitelj je rijesio problem sa cijevi dakle, iskopan je zid, doslo se do cijevi i problem je saniran od strane upravitelja, predstavnik stanara mi kaze, kao da upravitelj nije duzan da rjesava problem dizanja parketa, napominjem da je do curenja doslo ne mojom greskom, zbog zastarjelih cijevi i instalacija u zidu zgrade, ako je neko imao slicno iskustvo ili poznaje materiju, imam li osnova da pritiscem upravitelja i predstavnika stanara, da mi pokriju troskove sanacije dignutog parketa, a sve izazvano kvarom na zajednickim instalacijama zgrade
Upravitelj nije dužan sanirati nastalu štetu u stanu koje je privatno vlasništvo, ali ukoliko je zgrada osigurana (pitaj predstavnika etažnih vlasnika, zna sigurno ima li zgrada osiguranje) imaš pravo na isplatu nastale štete zbog curenja iz zajedničke instalacije. Ukoliko plaćate osiguranje, kuća kod koje ste osigurani je obavezna izvršiti uviđaj, konstatovati stanje te isplatiti sanaciju nastale štete.Isplata štete se odnosi samo na konstruktivne dijelove zgrade, znači plafoni, zidovi i podovi te podne obloge(parketi i laminati) ne i na stvari u stanu). Ako PEV neće da obavjesti upravitelja, uzmeš telefon i nazoveš :-D Mali naglasak na činjenicu da prilikom isplate štete procjenu i iznos štete daje osiguranje ne upravitelj.
Zvoncica123

#1811 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Zvoncica123 »

Garden of illusion wrote: Upravitelj nije dužan sanirati nastalu štetu u stanu koje je privatno vlasništvo, ali ukoliko je zgrada osigurana (pitaj predstavnika etažnih vlasnika, zna sigurno ima li zgrada osiguranje) imaš pravo na isplatu nastale štete zbog curenja iz zajedničke instalacije. Ukoliko plaćate osiguranje, kuća kod koje ste osigurani je obavezna izvršiti uviđaj, konstatovati stanje te isplatiti sanaciju nastale štete.Isplata štete se odnosi samo na konstruktivne dijelove zgrade, znači plafoni, zidovi i podovi te podne obloge(parketi i laminati) ne i na stvari u stanu). Ako PEV neće da obavjesti upravitelja, uzmeš telefon i nazoveš :-D Mali naglasak na činjenicu da prilikom isplate štete procjenu i iznos štete daje osiguranje ne upravitelj.
Kako lijepo sroceno :thumbup: Obavezno pri prijai stete u osiguranje treba naglasiti da je zbog zajedničkih instalacija, da osiguranje ne odbije.
Bellica

#1812 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sorge_sa wrote:ne znam koliko je tema ,ali mislim da ipak ima veze, molim za misljenja i savjete, imao sam problem u stanu sa vodom, dakle u kupatilu, na instalaciji u zidu,iz cijevi je bilo curenje vode, koje prouzrocilo, dizanje parketa u sobi do kupatila, upravitelj je rijesio problem sa cijevi dakle, iskopan je zid, doslo se do cijevi i problem je saniran od strane upravitelja, predstavnik stanara mi kaze, kao da upravitelj nije duzan da rjesava problem dizanja parketa, napominjem da je do curenja doslo ne mojom greskom, zbog zastarjelih cijevi i instalacija u zidu zgrade, ako je neko imao slicno iskustvo ili poznaje materiju, imam li osnova da pritiscem upravitelja i predstavnika stanara, da mi pokriju troskove sanacije dignutog parketa, a sve izazvano kvarom na zajednickim instalacijama zgrade
Samo cu dodati na post iznad da na analitickoj kartici ulaza postoji stavka "Osiguranje zajednickih dijelova", ako je upisana onda imate osiguranje, a ako ne, onda nemate uplaceno i nazalost niko nece da ti pokrije nastalu stetu. Ovo govorim za slucaj da ti je odnos s PEV los i da vam fali komunikacije (kao u vecini stambenih objekata). Pa koliko je to curilo da je stiglo do parketa, koliko dana, kad je prijavljeno, kad su upravitelji dosli, kad ih je PEV pozvao? To ima sve svoje, molim te da mi odgovoris na postavljena pitanja, jer cijev od vode je pukla i u mom kupatilu i nije bilo nikakve stete jer su upravitelji dosli odmah po mom pozivu, dakle, nisam cekala do ujutru nego cim sam primijetila curenje odmah sam pozvala, a oni dosli. Kad mi odgovoris na postavljena pitanja, onda cu da ti odgovorim da li ima osnove da pritisnes bilo koga.
Bellica

#1813 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Ako namjeravate cistiti snijeg s krova i tom prilikom platiti nekome uslugu, ja vam preporucujem da angazujete upravitelje jer su jeftiniji u odnosu na "momke koji ciste snijeg", jer kod upravitelja su cijene do 2KM/m2, a kod ovih drugih fizickih lica od 4-15KM/m2. Ja sam nabavljala neke ponude i putem nekih upraviteljskih firmi i kod fizickih lica i dosla sam do ovih podataka :)
sunčan dan

#1814 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sunčan dan »

Bellica wrote:Ako namjeravate cistiti snijeg s krova i tom prilikom platiti nekome uslugu, ja vam preporucujem da angazujete upravitelje jer su jeftiniji u odnosu na "momke koji ciste snijeg", jer kod upravitelja su cijene do 2KM/m2, a kod ovih drugih fizickih lica od 4-15KM/m2. Ja sam nabavljala neke ponude i putem nekih upraviteljskih firmi i kod fizickih lica i dosla sam do ovih podataka :)
Sarajevostan cijena 3,nešto plus PDV.... i ja sam malo istraživala, tako da bi u mom slučaju privatno lice bilo jeftinije.
sarajevo63

#1815 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

sunčan dan wrote:
Bellica wrote:Ako namjeravate cistiti snijeg s krova i tom prilikom platiti nekome uslugu, ja vam preporucujem da angazujete upravitelje jer su jeftiniji u odnosu na "momke koji ciste snijeg", jer kod upravitelja su cijene do 2KM/m2, a kod ovih drugih fizickih lica od 4-15KM/m2. Ja sam nabavljala neke ponude i putem nekih upraviteljskih firmi i kod fizickih lica i dosla sam do ovih podataka :)
Sarajevostan cijena 3,nešto plus PDV.... i ja sam malo istraživala, tako da bi u mom slučaju privatno lice bilo jeftinije.
:thumbup: 200m2=700,00KM (uključen PDV), upravitelj poznat :) (kooperantska firma u pitanju)
HALO.BA

#1816 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

sarajevo63 wrote:
sunčan dan wrote:
:thumbup: 200m2=700,00KM (uključen PDV), upravitelj poznat :) (kooperantska firma u pitanju)
Jesu li makar odvezli snijeg koji su skinuli sa krova za ovu lovu?
Bellica

#1818 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA wrote:Evo par videa kako se skida snijeg sa krova.

http://www.youtube.com/watch?v=LaWq0Zsw ... creen&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=TvrBAVio ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=4yt89atTuYw

meni je ovaj treci nacin naj naj ....... :bih:
Hvala!

Meni je takodjer ovaj treci bio najljepsi, najblizi, najlogicniji :D Zapravo, svaki od ovih je bolji od placanja upraviteljima ili fizickim licima od 500-800KM.
Iduce godine radim video prezentaciju u ulazu s ovim snimcima, da EV odluce koji od ova tri nacina cemo koristiti :)
rimac

#1819 Prijavljivanje podstanara

Post by rimac »

Dilema, pitanje, sugestija. Prije svega predstavnicima stanara i ostalim vlasnicima stanova. Naime, u zgradi imam tri stana koja se iznajmljuju. Samo vidim jedno jutro kako se nepoznate osobe šetaju haustorom. Kakva je regulativa a kakva praksa po ovom pitanju? Moraju li se stanari prijavi predstavniku stanara, imena i prezimena, ili barem broj zbog prijave vodovodu....
Innovation

#1820 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Naravno da moraju. Za to su odgovorni vlasnici stanova. Oni /zavisno od ugovora/dogovora/ sa podstanarima moraju placati sve obaveze u zgradi. Ugovore uglavnom neprave zbog placanja poreza, ali zato ih vi, ostali EV mozete prijaviti opcini. PEV bi morao da ima podatke, ko mu boravi u zgradi/ne mislim na goste/. :)
Bellica

#1821 Re: Prijavljivanje podstanara

Post by Bellica »

rimac wrote:Dilema, pitanje, sugestija. Prije svega predstavnicima stanara i ostalim vlasnicima stanova. Naime, u zgradi imam tri stana koja se iznajmljuju. Samo vidim jedno jutro kako se nepoznate osobe šetaju haustorom. Kakva je regulativa a kakva praksa po ovom pitanju? Moraju li se stanari prijavi predstavniku stanara, imena i prezimena, ili barem broj zbog prijave vodovodu....
Obavezno! Jer, dodje tu po 10 ljudi, svi trose vodu, a ostali placaju, svi se vozaju liftom, a ostali placaju odrzavanje istog. Pronadji vlasnika i pitaj koliko ima podstanara. Prijavi ih vodovodu i prati, ako ih bude vise obavijesti vlasnika. Meni se desilo da je covjek izdao stan dvjema studenticama, a one su dovele jos tri da podijele troskove. Znam, studiraju, tesko im je, ali brate, prijavi tacan broj. Ja sam svakako odmah reagovala. Porez na podstanare se treba placati, nadlezna je porezna uprava, a prijava ide putem opstine, mislim da je Innovation vec napisala, pa PEV je obavezan da to rijesi u cilju zastite ostalih EV i kradje drzave, jer ko ne placa porez na podstanare krade drzavu. Ja moram priznati da ni ja svoje nisam prijavila za porez, za ove rezije jesam, ali za porez nisam, nesto mi ne dopusta da to uradim ili sam jednostavno previse zauzeta da bih se i tim bavila. Iako, obaveza je svih PEV da urade ovo napisano. I jos nesto, ako primijetis da ne placaju vodu ili odrzavanje, bilo bi lijepo da obavijestis EV, jer ako se ovaj iseli, a njemu ostane dug... ne bi bilo posteno ako mozemo na taj nacin zastiti komsiju :)
Bellica

#1822 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Innovation wrote:Naravno da moraju. Za to su odgovorni vlasnici stanova. Oni /zavisno od ugovora/dogovora/ sa podstanarima moraju placati sve obaveze u zgradi. Ugovore uglavnom neprave zbog placanja poreza, ali zato ih vi, ostali EV mozete prijaviti opcini. PEV bi morao da ima podatke, ko mu boravi u zgradi/ne mislim na goste/. :)
Meni komsije obavezno prijavljuju i goste kod nekih EV. Meni je to tako smijesno svaki put, jer recenica glasi otprilike ovako "...gledaj ti, gore na cetvrtom, danima mu gosti borave, ima tri dana od kad su dosli, hm, garant se i kuapaju, vidim ja auto na parkingu, strane su to tablice, navece dodju kasno, vozaju se liftom..." zar nije smijesno? Pratiti ko dolazi komsijama? Jos u goste. Mi u zgradi imamo komsije s Kosova i njima jednom godisnje dodju gosti na nekoliko dana i ovo se ne prijavljuje vodovodu, ali zato sam ja losa PEV sto dopustam ovakve stvari. Jednom su rekli da je logicno da dopustam kad i meni nana svaki dan dodje na rucak :)
Garden of illusion

#1823 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

Bellica wrote:... Jednom su rekli da je logicno da dopustam kad i meni nana svaki dan dodje na rucak :)
Pa opere žena ruke, znaš šta je to vode :D :D :D
Bellica

#1824 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:
Bellica wrote:... Jednom su rekli da je logicno da dopustam kad i meni nana svaki dan dodje na rucak :)
Pa opere žena ruke, znaš šta je to vode :D :D :D
:lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1825 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Zna li neko jesu li objavljene Službene novine KS sa novim Zakonom o upraviteljstvu?
Post Reply