Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jyqan wrote:šta se dešava sa ovim tržištem
mislite li da će cijene dalje padati ili rasti? Ja mislim da bi trebalo da padnu zbog ovoliko relativno jeftine novogradnje, krize koja će potrajat još dugo i opadanja kupovne moći dijaspore
je li iko pratio cijene posljdenjih godinu - dvije?
-------------------------------
pa padanje cijena je dato u procentima i kao i svaka statistika nosi dio istine.Prosječno su cijene pale zbog stanova od 1400KM,ali gdje.Na benzinskoj pumpi na Stupu,između 2 tramvajske stanice po kilometar do svake,bez trotoara,a sa balkona na balkon suprotnih zgrada možeš preko daske za peglanje.Male su korekcije u Centru i tamo gdje imaš sve.
jyqan wrote:šta se dešava sa ovim tržištem
mislite li da će cijene dalje padati ili rasti? Ja mislim da bi trebalo da padnu zbog ovoliko relativno jeftine novogradnje, krize koja će potrajat još dugo i opadanja kupovne moći dijaspore
je li iko pratio cijene posljdenjih godinu - dvije?
-------------------------------
pa padanje cijena je dato u procentima i kao i svaka statistika nosi dio istine.Prosječno su cijene pale zbog stanova od 1400KM,ali gdje.Na benzinskoj pumpi na Stupu,između 2 tramvajske stanice po kilometar do svake,bez trotoara,a sa balkona na balkon suprotnih zgrada možeš preko daske za peglanje.Male su korekcije u Centru i tamo gdje imaš sve.
Mozeli se ikakva izjava dati o cijenama po kvadratu na udarnim mjestima u SA?
Dobio sam dvije razlicite procjene trgovaca pa neznam kojem da vjerujem vise
jyqan wrote:i meni se čini da je situacije poprilično haotična, sve ovisi od toga koliko ti je frka da prodaš/kupiš
oboriš jednu cijenu (agencijsku) za cca 60.000 KM, a drugi neće ni da pomjeri za 10.000...
jah, to vazda bi tako... da mi je samo cifra neka da se mogu ravnati. jedan nudi 2'800 km a drugi 3050 km po kvadratu. nije da nude, nego procjenjuju i tvrde da mogu tako prodati. Fazon je u tom sto hoce postotak pa kontam da zato dizu cijenu sto vise (stan je u jako losem stanju. Polozaj extra ali da bi mogo zivjet u stanu treba uloziz min. nekih 50 milja
SarajVox wrote:
izjava za dnevnik
ja ti mogu reci za ciglane (ako to spada u udarnu lokaciju).
obicno traze 3000 KM po kvadratu ali se stanovi prodaju po cijeni od 2300-2500/m2.
SarajVox wrote:
izjava za dnevnik
obicno traze 3000 KM po kvadratu ali se stanovi prodaju po cijeni od 2300-2500/m2.
sta te je fasciniralo toliko na mojoj izjavi pa je za dnevnika?
daj da se i ja smijem stobom
Kad se vozim prema jugu često prođem kroz Hadžiće. U posljednje vrijeme je u tom malom mjestu napredak evidentan, bar nama sa strane koji ne živimo tu. Juče mi u oči upade cijena stanova u novoj zgradi u centru mjesta, kojju je izgradio vlasnik Hoše komerca. Cijena za današnje "pomahnitale" apetite graditelja prava "sitnica" 999 KM / M2.+PDV što je u konačnici 1168 KM. Znam da su se prošle godine stanovi u istoj zgradi prodavali za oko 1600 KM/M2.Cijene opadaju.Jest' da je predgrađe ali...nešto razmišljam imaju sve: Oš, Srednju školu,Dom Zdravlja, Polikliniku, Zanatski centar.....mnogo toga još nedostaje ali np. za ljude s djecom koji bi htjeli odgajati ih van sarajevske vrve i problema, ovo se mjestašce čini kao idealno rješenje.
po meni su ove cijene kod nas pretjerano visoke.
momentalno je usljed nove krize došlo do pada cijena nekretnina u svijetu, kvadrat stambenog prostora na Floridi npr je jeftiniji nego u Vogošći maltene, u manjim gradovima (veliki su Berlin, Muenchen i sl.) u Njemačkoj je cijena u prosjeku 1000 eura po kvadratu, u Italiji, u jednom manjem mjestu 7km od mora je kuća 250 m2 sa 600m2 okućnice 200.000 eura itd itd
namjerno zadnjih dana pratim cijene nekretnina u raznim državama i shvaćam da nije negdje tamo toliko jeftino koliko je kod nas bezobrazno skupo
MC_82 wrote:ovo je tačno da su kod nas cijene, obzirom na standard previsoke. npr. cijena m2 u kelnu, njemačka, na solidnoj lokaciji kreće se oko 1000 €.
--------------------
plačaju li u Njemačkoj reket?
SarajVox wrote:
izjava za dnevnik
ma nisi ti mene skontao. ja sam "izjavila" jer si ti napisao da neko da izjavu
izjava za dnevnik
ma nisi ti mene skontao. ja sam "izjavila" jer si ti napisao da neko da izjavu [/quote]
uhh rano bjese za mene.
eto da se obratim ovom jaranu koji misli na cijenkanje. kao i u svakom poslu se radi o potraznji i ponudi.
moj stan je na udarnom mjestu. jedan mi ugovor pravi od 200 a drugi o 240 milja maraka. stan je u dibidus losem stanju. moram investirat nekih 80 do 100 milja da bi ga dotjero u liniju trzista...
sad neznam sta mi je bolje, da zgrabim prvu priliku za prodaju ili da investiram u sanaciju/renovaciju.
ako je realno, da udarna mjesta mogu izvuci za takav stan napucan preko 3'000km / m2 onda bi pokrenuo takvu investiciju
SarajVox wrote:
...sad neznam sta mi je bolje, da zgrabim prvu priliku za prodaju ili da investiram u sanaciju/renovaciju.
ako je realno, da udarna mjesta mogu izvuci za takav stan napucan preko 3'000km / m2 onda bi pokrenuo takvu investiciju
ne znam o koliko kvadratnih metara govorimo ali evo ti misljenje nekoga ko je nedavno kupio stan.
cijenu od 3000km/m2 mozes traziti i napucavati stan ali tesko da ces je dobiti. posto se po svemu sudeci, radi o vecem stanu, mislim da bi ti toliko ulaganje u renoviranje bila promasena investicija.
svaki kupac ima svoje tabijate...ja sam kupila ocuvan stan koji nije zahtijevao nuzno renoviranje ali sam radila kuhinju, kupatilo, wc, balkon...po svojim idejama i zeljama. znaci, to sto se ti izvalis za renoviranje nekome se mozda nece svidjeti, pogotovo sto onaj ko kupi stan od 100 i vise kvadrata ima para i nece mu biti zao uloziti u sredjivanje interijera. sumnjam da si ti kontao ubacivati talijansku keramiku, dekorativne zidove i slicna napucavanja.
SarajVox wrote:
...sad neznam sta mi je bolje, da zgrabim prvu priliku za prodaju ili da investiram u sanaciju/renovaciju.
ne znam o koliko kvadratnih metara govorimo ali evo ti misljenje nekoga ko je nedavno kupio stan.
cijenu od 3000km/m2 mozes traziti i napucavati stan ali tesko da ces je dobiti. posto se po svemu sudeci, radi o vecem stanu, mislim da bi ti toliko ulaganje u renoviranje bila promasena investicija.
svaki kupac ima svoje tabijate...ja sam kupila ocuvan stan koji nije zahtijevao nuzno renoviranje ali sam radila kuhinju, kupatilo, wc, balkon...po svojim idejama i zeljama. znaci, to sto se ti izvalis za renoviranje nekome se mozda nece svidjeti, pogotovo sto onaj ko kupi stan od 100 i vise kvadrata ima para i nece mu biti zao uloziti u sredjivanje interijera. sumnjam da si ti kontao ubacivati talijansku keramiku, dekorativne zidove i slicna napucavanja.
hvala ti na misljenju.
Pomogla si mi vec sa tvojim stavom i obrazlozenjem.
Rijec jeste o vecem stanu. Investicija jeste velika iz bas tih razloga sto se takav objekat nemoze (odnosno bila bi grehota) sanirati jeftino vec samo u odredjenom austroungarskom stilu.
Nemam sumnje da cu pogoditi stil koji ce potencijalnim kupcima odgovarati (zahvaljujuci Star Designera u BiH koji bi bijo arhitekta u projektu) ali se bojim dali postoje takvi kupci u Sarajevu ili opcenito na balkanu. Ko ce davati toliki novac za jedan stan u BiH iako je to bas to i mozda ima tu vrijednost... Sminka...
Znaci pitanje je postoji li to trziste u BiH posto nisam iz te sredine velikana
zašto se ne grade neboderi sa 100 stanova ko prije
16-17 spratova i tako...
Misliš u Sarajevu? Puno razloga. Najvažniji su regulacioni planovi, i što za tu vrstu treba značajniji početni kapital, a i mašinerija, te vrijeme izgradnje je u načelu duže nego god standardnih zgrada 5 do 8 spratova.
Eto, pravi unipromet viši zgradu kod merkatora. Lakše je oploditi investiciju na manjim zgradama. A i mislim da je za Sarajevo bolje što manje viših zgrada.
SarajVox wrote:
hvala ti na misljenju.
Pomogla si mi vec sa tvojim stavom i obrazlozenjem.
Rijec jeste o vecem stanu. Investicija jeste velika iz bas tih razloga sto se takav objekat nemoze (odnosno bila bi grehota) sanirati jeftino vec samo u odredjenom austroungarskom stilu.
Nemam sumnje da cu pogoditi stil koji ce potencijalnim kupcima odgovarati (zahvaljujuci Star Designera u BiH koji bi bijo arhitekta u projektu) ali se bojim dali postoje takvi kupci u Sarajevu ili opcenito na balkanu. Ko ce davati toliki novac za jedan stan u BiH iako je to bas to i mozda ima tu vrijednost... Sminka...
Znaci pitanje je postoji li to trziste u BiH posto nisam iz te sredine velikana
ok...u tom slucaju ti se isplati ulaganje ukoliko znas da ces imati kupca. a ovo mozes provjeriti preko agencija koje rade s nekretninama. nazovi vise njih i upitaj je li bilo i da li ima interesenata za takav tip gradnje i lokaciju.
mozda ce ti se neka ponuditi da radi na prodaji nekretnine s uvidom u idejno rjesenje nakon renoviranja.
u drugim slucajevima, da ti renoviras, ulozis novac pa cekas kupca je vrlo nesigurno. imaj na umu cinjenicu i da cijene nekretnina jos uvijek imaju tendenciju pada.
[quote="SarajVox"
--------------------------------------------------------
pa ne znam o čemu pričaš.Nude ti više nego što bi ti eventualno dobio,kadqa bi uložio toliki novac.Ponovi algebru,sabiranje i oduzimanje.