gaius wrote:elSaik wrote:
Sem Penologije (koju ima i stari sistem) ostalo pobrojano su izborni predmeti koji idu uz obavezne i to samo onima koji izaberu krivičnu oblast, tako da će nam pravnici za par godina znati ispričati sve o uzrocima kriminala.. o teorijama tržišnih ciklus i imat će pojma šta je produženo krivično djelo i koje granice zakonodavac ima pri donošenju zakona.

jašta će.. ja općenito mislim da kvalitet našeg obrazovanja u cjelini, pa tako i na pravnom fakultetu, ide silaznom putanjom... polomiše se sa šminkanjem reforme.. stari magistarski studij su pretvorili u smijuriju od mastera.. od doktorata koji je imao punog smisla prave doktorat za doktore opšte prakse..
umjesto da se insistira na produbljavanju znanja iz onog što će ljudima stvarno trebati u praksi, iz onog od čega će imati korist šira zajednica, ide se studentima niz dlaku banaliziranjem studija, banaliziranjem postdiplomskog studija a dabome i doktorata.. sutra ćemo imati stotine magistara i doktora koji su eksperti opšteg smjera a praktično besplatan master nije uopšte dobra stvar i dovešće do poplave studenata koji će smatrati da sve što upišu moraju i završiti (kao i do sada) pa nije daleko dan kada će se i na doktorskom studiju tražiti socijalni rok sve s ciljem ostvarenja "evropskih standarda" i "poboljšanja prolaznosti".. koji usput budi rečeno, da ne idemo dalje od bliskog pravnog okruženja (germanskog), ne daju polaganje više od tri puta (austrija - poslije toga pa-pa) ili još rigoroznije, jedan završni ispit koji se može ponoviti samo jednom (njemačka).. naši studenti danas završavaju pravo na longi temporis preskripciju...
no ja ionako nemam pojma o pravu i pravnom fakultetu pa me stoga slobodno popljujte...
Ti si postavio stvari na način da ljudi neće niti da mogu učiti nešto iz "bitnog" jer je su ubačeni novi predmeti vezani za "nebitno." Moja reakcija se tiče toga. I po starom sistemu i po bolonji ko hoće da nauči moći će, a ko neće da nauči neće i gotovo. Ispade po tvome da su ljudi po starom sistemu predodređeni bili da bolje i više znaju. Jesu, ali malo sutra. Banalan primjer, imali ste čitavu godinu da polažete Ustavno, sada ljudi imaju ravno 5 termina za isto gradivo. Od toga na Ustavno II mogu izaći na tri termina. Junsko/julski i jednom u septembru. Da, jasno mi je iz tog primjera kako je Bolonja mnogo lakša.
Bolonja sama po sebi jeste apsurdan sistem i kontraproduktivan sistem, ali to što je ona takva kakva jeste ne znači da su ljudi koji po njoj studiraju manje vrijedni, manje pametni i da manje znaju od onih koji su studirali po tom vašem bogom danom starom sistemu. Pogotovo je smiješno pričati o superiornosti starog sistema u odnosu na Bolonju kod nas na Pravu gdje su ostali isti profesori isti predmeti, samo sa manje vremena za spremiti Bolonjcima.
Zaista ste mi nije jasno šta ste si vi sa starog umislili. Eto, takve ste gromade da ste iznjedrili tipove poput Lučića, Golića, Saltage. Akademici par excellence. Dajte, molim vas.
Što se tiče II ciklusa, smanjenje cijena u odnosu na ranije i jeste skoro jedina pozitivna stvar na Bolonji. Tvoje zagovaranje da isti treba plaćati enormnim ciframa dovoljno govori o tvojoj želji da studije završe oni koji zaslužuju, žele i vole, a ne oni koji imaju sredstava da plate da završe.
Što se rokova tiče. ljudi koji su prošle upisani po Bolonji (ja ih zovem Petrovićevi) imaju manje rokova i termina u odnosu na starosistemaše. Uz istu količinu gradiva, jasno ti je šta to znači po pitanju lakoće polaganja.