Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1801 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dado dijasporitus »

za sad je OK :)

Image
tech10

#1802 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tech10 »

Image
SijuksA

#1803 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SijuksA »

sharwoodforest wrote:Image

Preporucujem, ovo je knjiga koja se na prvo citanje cini teska i nejasna, ali je zaista hrana za dusu i tijelo. Prevedena je kao "Zenska francuskog porucnika", a snimljen je i film prema knjizi.
Dobar pastiche
friks_x

#1804 Re: Šta trenutno čitate?

Post by friks_x »

Gospodare Prstenova - JRR Tolkien :thumbup:
friks_x

#1805 Re: Šta trenutno čitate?

Post by friks_x »

Gledala sam film iz prema gore navedenoj knjizi. Nije mi bas nesto posebno bio.
A ako je i knjiga tako losa... Onda, ne hvala... :x
php()

#1806 Re: Šta trenutno čitate?

Post by php() »

Nevidljiva ruka - uvod u istoriju zavjere ( Ralf Eperson)
http://eknjige.org/download.php?knjiga= ... ju-zavjere

Zapečaćeni džennetski napitak ( Safijurrahman El-Mubarakfuri )
http://islamski.net/dwld/Zap_dzen_napitak.rar
anais_nin

#1807 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:Image

procitah je prije par dana. sjajna knjiga.
:)

:oops:
budem i ovo zbavila :D hvala sto mi skrenu paznju :)
black

#1808 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

Image

Sveta umjetnost na Istoku i na Zapadu : njena nacela i metodi
Titus Burckhardt

Burckhardtovo najbitnije djelo iz oblasti umjetnosti jeste Sveta umjetnost na Istoku i Zapadu (Sacred Art in East and West), koje sadrži veliki broj divnih poglavlja o metafizici i estetici hinduizma, budizma, taoizma, kršćanstva i islama...
danas

#1809 Re: Šta trenutno čitate?

Post by danas »

zavrsila :kravata:
Image

dosla do pola :)
Image

pocela :-)

Image
Last edited by danas on 22/05/2008 20:11, edited 1 time in total.
black

#1810 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

fundamentalisto :mrgreen:
Marta k. Djakovic

#1811 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Marta k. Djakovic »

Boris Dežulović, Jebo sad hiljadu dinara
Sjajan!
Hvala Figurama:)
anais_nin

#1812 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

danas wrote: dosla do pola :)
Image
i ja se spremam da pocnem fundamentalistu :)
trenutno uzivam u ovom

Image

In The Assassin’s Song, Karsan Dargawalla tells the story of the medieval Sufi shrine of Pirbaag, and his betrayal of its legacy. But Karsan’s conflicted attempt to settle accounts quickly blossoms into a layered tale that spans centuries: from the mysterious Nur Fazal’s spiritual journeys through thirteenth century India, to his shrine’s eventual destruction in the horrifying "riots" of 2002.

From the age of eleven, Karsan has been told that one day he will succeed his father as guardian of the Shrine of the Wanderer: as the highest spiritual authority in their region, he will be God’s representative to the multitudes who come to the shrine for penance and worship. But Karsan’s longings are simpler: to play cricket with his friends, to discover more of the exciting world he reads about in the newspapers his friend Raja Singh, a truck driver, brings him from all over India.

Half on a whim, Karsan applies to study at Harvard, but when he is unexpectedly offered a scholarship there he must try to meld his family’s wishes with his own yearnings. Two years immersed in the intellectual and sexual ferment of America splits him further, until finally Karsan abdicates his successorship to the eight hundred-year-old throne.

But even as Karsan succeeds in his "ordinary" life – marrying and having a son, becoming a professor in suburban British Columbia – his heritage haunts him in unexpected ways. And after tragedy strikes, both in Canada and Pirbaag, he is drawn back across thirty years of silence and separation to discover what, if anything, is left for him in India.

Both sweeping and intimate, The Assassin’s Song is a great novel in the grandest sense: a book that captures the intricate complexities of the individual conscience even as it grippingly portrays entire civilizations in tumult.

svoje utiske pribiljezim kasnije :) za sada :thumbup:
domingo_rajvoSA

#1813 Re: Šta trenutno čitate?

Post by domingo_rajvoSA »

Image
ketrin nevil-osmica

preporuka svima koji su citali da vincijev kod :D :-D
Soul_Sista

#1814 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Soul_Sista »

Ja trenutno citam dvije knjige, citam ih onako paralelno i dobro mi ide sa obzirom da nisam navikla na to :D :-)
Amosa Oza, prvi put se susrecem sa ovim piscem - "A Tale of Love and Darkness" (ne znam prevod na Bosanski). Ukratko, ova novela je jedno zivotno putovanje i pisani memoari piscevog zivota od djetinstva u vremenu pred kraj Britanskog mandata i stvaranje noze drzave Izraela, prica nastavlja dalje u odraslim godina. Amosova prica je zapravo portret njegovog zivota od ranog djetinstva i emotivna sjecanja na odnos sa majkom i ocem, ali nadalje opisuje i odnose sa blizom i daljnjom rodbinom. Novela je i vise od personalnog jer se paralelno sa njegovim zivotom i zivotom svih ljudi koji ga okruzuju i ostavljaju na njega tragove opisuju i historijski tokovi u Evropi, Jerusalemu i Palestini a koji itekako ostavljaju duboko urezane tragove straha u njegovom narodu.

No agreement is possible about the history of this conflict. There is no objective truth, however much Zionists and anti-colonialists wrangle. The Palestinian writer Samir el-Youssef has remarked on the new genre that is emerging in Palestinian literature: memoir. The subjective truths of the participants are the real story of this long war between Jews and Arabs. The generation that escaped to Palestine in the 1930s were neither one thing nor another; the precursors of the idea of being Europeans, driven out of Europe by nationalism and racism, they arrived in the middle of a project to squeeze the ghetto of the Jewish soul. Everything they brought with them, the memories of forests and old cities, the polyglot soul, withered in the Middle Eastern heat, like the plants in the garden the Klausners tried to grow. Haunted by genocide that had claimed their own parents or brothers and sisters, they paid no attention to the population already there. They had enough to contend with, without that additional burden.

http://books.guardian.co.uk/reviews/bio ... 74,00.html

Druga knjiga je "Orientalism" od Edwarda Saida.

Obadvije knjige imaju jednu zajednicku komponentu, iako razlicti literarni zanrovi, a to je tema Orijenta i Evrope.
skyspy

#1815 Re: Šta trenutno čitate?

Post by skyspy »

Strah od letenja- Erica Jong

Good !!!!!!!!
otherside

#1816 Re: Šta trenutno čitate?

Post by otherside »

Danas zavrsih citanje Pamukove "Zovem se crvena". Prvi dojam mi i nije bas neko odusevljenje. Knjiga je preslojevita za samo jedno citanje. Autoru se mora odati priznanje za virtuoznost pisanja i interesantnu formu. Mislim da cu ponoviti putovanje u Orhanov literarni svijet. :)
StLouis

#1817 Re: Šta trenutno čitate?

Post by StLouis »

otherside wrote:Danas zavrsih citanje Pamukove "Zovem se crvena". Prvi dojam mi i nije bas neko odusevljenje. Knjiga je preslojevita za samo jedno citanje. Autoru se mora odati priznanje za virtuoznost pisanja i interesantnu formu. Mislim da cu ponoviti putovanje u Orhanov literarni svijet. :)
A ja upravo zavrsih Pamukov "Snijeg." Po prvi put citam njegovu knjigu i jako sam odusevljen. Spremam se za Dostojevskog, "Zlocin i Kazna"
zaphodia

#1818 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zaphodia »

Khaled Hosseini, Hiljadu sjajnih Sunaca.

Fantasticno (iako ne bolje od Lovca na zmajeve).
tulipan2

#1819 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tulipan2 »

Meša Selimović - Derviš i smrt
lilia

#1820 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lilia »

Vedrana Rudan - Crnci u Firenci

Simpatična priča, odnosno više priča u jednoj, koje na kraju čine više nego logičnu cjelinu.
Gdja Rudan je prepoznatljiva po svom specifičnom načinu pisanja. Vrlo duhovita, domišljata, smjela, žena bez dlake na jeziku, koja ne štedi nikoga.
Roman se sastoji od zanimljivih dijaloga koje vode blizanci, kao plodovi u utrobi još, šta će biti kad odrastu, hoće li se uopće roditi, prepričavaju i komentiraju ono što se kao dešava u vanjskom svijetu. Usto su pride i potpuno različiti, pa su njihove diskusije time zanimljivije. Drugi dio romana se sastoji od, može se reći, monologa none, mame, deke... Oni pričaju u kasetu, i to o svom životu, o svemu onome što medjusobno jedni drugima nikad nisu imali hrabrosti reći. Uhvaćeni kao na foru da je ta priča potrebna za neku anketu (pa još anketu za amerikance).
Sve u svemu, nije loše, ako zaboravimo ogromnu količinu psovki. No, psovanje je dio stila kojim piše Vedrana Rudan. Možemo joj to zamjeriti, možemo je osudjivati, ali je to prosto ono što ona želi prenijeti na papir, pomalo drsko, kruto, ali ipak inteligentno i duhovito. :roll:

Ali, ukoliko se ovaj roman, četvrti po redu, poredi sa njenim ranijim radovima, rekla bih da su "Ja, nevjernica" i "Ljubav na posljednji pogled" za nijansu bolji. Subjektivni dojam moje malenkosti. ;-) (Mada sam svjesna da je upravo ovaj roman stilistički bio mnogo zahtjevniji i sigurno iziskivao više truda. Ukoliko pročitate roman, shvatićete zašto.)

Kako god, zanimljivo štivo za subotu poslijepodne je tu.
Elmira37

#1821 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Elmira37 »

Podsjetila sam se da sam davno citala Strah od letenja. Bas sam uzivala.
Ovih dana nema erotike, jer sam zanesena mudrostima knjige 'Tajna'. Knjiga koja me toliko inspirise da sam vec sada sigurna da ce mi promijeniti zivot. Na bolje, naravno.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1822 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

sve se kanim da počnem i četvrtu knjigu: Martin, George RR - Song of Ice and Fire 04 - A feast for crows, a sve mi nekako tegoba...znam ako počnem, ništa od ispita...
Adson

#1823 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Adson »

Idiot od Dostojevskog. Inače rusi su za mene vrh u književnosti, a na tom vrhu sjedi upravo Dostojevski.
Bumbar

#1824 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bumbar »

StLouis wrote:
otherside wrote:Danas zavrsih citanje Pamukove "Zovem se crvena". Prvi dojam mi i nije bas neko odusevljenje. Knjiga je preslojevita za samo jedno citanje. Autoru se mora odati priznanje za virtuoznost pisanja i interesantnu formu. Mislim da cu ponoviti putovanje u Orhanov literarni svijet. :)
A ja upravo zavrsih Pamukov "Snijeg." Po prvi put citam njegovu knjigu i jako sam odusevljen. Spremam se za Dostojevskog, "Zlocin i Kazna"
ja se nikako nisam mogla zainteresirati za snijeg...ali nikakoooooo :S
Adson

#1825 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Adson »

Ma vala, meni nije nešto taj Pamukov "Snijeg", pravio je velike gafove u njemu, e sad, da li namjerno ili nenamjerno :? ... a malo je i dosadan. Puno više sam uživao u njegovom drugom romanu "Zovem se Crvena"
Post Reply