Nisu svi isti!
Sarajevski taksisti- dno dna
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1801 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sarajevo-taxi 330 Enver ili Ekrem mi poklonio vožnju iz kruga bolnice Koševo do moje parkirane vozilice izvan kruga Bolnice kada je vidio da se teško krećem uz pomoć štaka.
Nisu svi isti!

Nisu svi isti!
-
quarterback
-
Bimmer_
#1803 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nije samo dijete, po zakonu je definisano kao blizi srodnik (supruznik, dijete), uprincipu to je zato sto u slucaju bolesti ili smrti da ne ostanu bez primanja.miki.ba wrote:Pitanje za taxiste.
Kako to da dijete od taxiste može naslijediti licencu, a neko drugi ne?
Kakva je razlika, nije valjda da djeca taxista imaju genetski kod za taxiranje.
Licenca se moze naslijediti samo u slucaju smrti ili gubitka poslovne sposobnosti onoga koji je posjeduje nikako drugacije. Znaci ukoliko je otac zdrav ili zeli u penziju sin ne moze preuzeti licencu
-
Bimmer_
#1804 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
PipiDugaDevetka wrote:Sarajevo-taxi 330 Enver ili Ekrem mi poklonio vožnju iz kruga bolnice Koševo do moje parkirane vozilice izvan kruga Bolnice kada je vidio da se teško krećem uz pomoć štaka.
Nisu svi isti!
![]()
- Coppertone
#1805 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Srijeda vece, drecavi plavi VW, cini mi se golf 5-6, oznaka na krovu 072 (pretpostavljam nekadasnji clan SA taxi), tablice pocinju E15-A-... vjerovatno mu uzor Prle i Tihi.
Malo kasnije iza njega sivi VW, imao je oznaku 014-M-..., na vratima ima je naljepnicu drugog privatnog taksi udruzenje, ali nije imao na krovu oznaku. U autu je bio samo vozac. Mozda je ovo auto koje sluzi za potrebe same firme ali vrlo lako se moze izbaciti taxi oznaka na krov i furati taxi usluge.
Malo kasnije iza njega sivi VW, imao je oznaku 014-M-..., na vratima ima je naljepnicu drugog privatnog taksi udruzenje, ali nije imao na krovu oznaku. U autu je bio samo vozac. Mozda je ovo auto koje sluzi za potrebe same firme ali vrlo lako se moze izbaciti taxi oznaka na krov i furati taxi usluge.
-
aduka11
#1806 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Svaka mu čast. Jesil' mu ostavio to sitno ?R_v_P20 wrote:Samo da pohvalim, iako nije sarajevo taxi, vozaca zutog taksija br 76 (ja mislim) koji me je uredno odvezao, naplatio i vratio sitno, a uz sve me fino uljudno i kulturno upitao da li moze zapaliti cigaretu. Ne moram ni reci da je dobio potvrdan odgovor ?!
Ugledajte se!
-
Bimmer_
#1807 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Prijatelju ti se stvarno onda rijetko vozis taksijem, pa ja razumijem ima losih iskustava desi se, ali to sto ti opisujes je jedan uobicajen dan. Pa ja sam veceras ima 16 takvih voznji samo bez tih cigaraR_v_P20 wrote:Samo da pohvalim, iako nije sarajevo taxi, vozaca zutog taksija br 76 (ja mislim) koji me je uredno odvezao, naplatio i vratio sitno, a uz sve me fino uljudno i kulturno upitao da li moze zapaliti cigaretu. Ne moram ni reci da je dobio potvrdan odgovor ?!
Ugledajte se!
-
Bimmer_
#1808 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Prvi Golf 4, ima i Golf 5, obojica nekadasnji BOSS taxi sadasnji "cistokrvni divljo"Coppertone wrote:Srijeda vece, drecavi plavi VW, cini mi se golf 5-6, oznaka na krovu 072 (pretpostavljam nekadasnji clan SA taxi), tablice pocinju E15-A-... vjerovatno mu uzor Prle i Tihi.
Drugi- to auto ide 5 km/h uvijek, vjerovatno pise Adin i Benjo (mada ima i drugih) i taj auto ide na pozive telefonom, a u povratku se kotrlja cestom sto sporije, hvata val crvenih, tako da ljudi primjete naljepnice i skontaju da je taksi pa ga zaustave
- Coppertone
#1809 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Meni je licilo na SA-taxi jer je broj 072 bio pomjeren udesno a lijevo ide grb kantona kao sto je bilo kod SA-taxi. Mozda bi mogao biti nekadasnji BOSS. Ne bitno jel SA ili BOSS ako tako radi u ilegali jer nema TA table. I danas sam vidio ovog drugog, VW polo sivi metalik, bio je samo vozac unutra. Ako radi kako si naveo, to je ilegalno.Bimmer_ wrote:Prvi Golf 4, ima i Golf 5, obojica nekadasnji BOSS taxi sadasnji "cistokrvni divljo"Coppertone wrote:Srijeda vece, drecavi plavi VW, cini mi se golf 5-6, oznaka na krovu 072 (pretpostavljam nekadasnji clan SA taxi), tablice pocinju E15-A-... vjerovatno mu uzor Prle i Tihi.
Malo kasnije iza njega sivi VW, imao je oznaku 014-M-..., na vratima ima je naljepnicu drugog privatnog taksi udruzenje, ali nije imao na krovu oznaku. U autu je bio samo vozac. Mozda je ovo auto koje sluzi za potrebe same firme ali vrlo lako se moze izbaciti taxi oznaka na krov i furati taxi usluge.![]()
Drugi- to auto ide 5 km/h uvijek, vjerovatno pise Adin i Benjo (mada ima i drugih) i taj auto ide na pozive telefonom, a u povratku se kotrlja cestom sto sporije, hvata val crvenih, tako da ljudi primjete naljepnice i skontaju da je taksi pa ga zaustave
-
Adara87
#1810 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Tema totalno zaslužuje ovaj, ako ne i gori naziv - SA Taxi - DNO DNA.
Vjerujem ipak da ima tu poštenih i čestitih ljudi koji rade svoj posao profesionalno i pošteno. Samo što sam ja jednom ili 2 puta uspio na takve naletiti od nekih 20tak vožnji koje sam imao sa njima. Zbog posla kojim se bavim i niza drugih stvari, jako puno se vozim taxijem, jedan mjesec sam računao - malo manje od 500KM. 95% mojih vožnji ide po pozivu - prvo Crveni, pa Paja taxi, eventualno SamiriEmir...
Bahato, totalno neprofesionalno ponašanje, ne paljenje taximetra, odbijanje vožnji jer su: kratke, 3 ili 4 su putnika, ide se u brdo, ili im se jednostavno NE DA, pušenje, pričanje na tel., stav - kao da su oni najveće hadžije, a mahom su neostvareni sarajevski klošari, neobrazovani i polupismeni mahalaši..., čast izuzecima.
Štandovi - aerodrom, autobuska/željeznička stanica i onaj u centru grada, kod hotala Central, iz ličnog, a i iz iskustva dosta poznanika, redovno prave probleme. Zaista ima niz, što vlastith, što tuđih primjera..., i zato se već 3-4 godine ne vozim sa SaTaxijem, kako ja tako i niz poslovnih partnera, poznanika i svih kojima znam da taxi prevoz treba, kažem i preporučim Crveni ili Paja taxii NAGLASIM da se nipošto ne voze Sa Taxijem.
Evo pročitao sam par zadnjih str foruma, vidim šta bimmer_ i aduka pišu. Vjerujem da ste vi normalni radnici i da ima još takvih u SaTaxiju. Bojim se da ste u velikoj manjini. Pojava konkurencije je na SaTaxi djelovala, umjesto pozitivno i u pravcu poboljšanja vaših usluga, uradila to da ste postali još gori. Valjda kako imate manje vožnji, pa, npr - tip sa aerodroma kojem crveni, paja, samirIEmir..., uzme 3-4 "njegove" vožnje, onda on kada dograbi jednu, e tu jednu će bar da oguli mušteriju, pa će reči - "Aj da se dog. do grada vas je troje, imate 5 kofera, evo 30KM, da ne palimo taximetar, ovi pristanu i kad dodju do grada traži im 30€ jer kaže - takav je bio dogovor?" (primjer partnera iz Ljubljane).
Stvarno sam u više navrata bio toliko iznerviran, zgorežen vašim ophođenjem..., i istina, zaista, blago rečeno - DNO DNA.
Čast izuzecima, eto, opet da se ogradim, ali stvarno bih volio naći na takve.
Vjerujem ipak da ima tu poštenih i čestitih ljudi koji rade svoj posao profesionalno i pošteno. Samo što sam ja jednom ili 2 puta uspio na takve naletiti od nekih 20tak vožnji koje sam imao sa njima. Zbog posla kojim se bavim i niza drugih stvari, jako puno se vozim taxijem, jedan mjesec sam računao - malo manje od 500KM. 95% mojih vožnji ide po pozivu - prvo Crveni, pa Paja taxi, eventualno SamiriEmir...
Bahato, totalno neprofesionalno ponašanje, ne paljenje taximetra, odbijanje vožnji jer su: kratke, 3 ili 4 su putnika, ide se u brdo, ili im se jednostavno NE DA, pušenje, pričanje na tel., stav - kao da su oni najveće hadžije, a mahom su neostvareni sarajevski klošari, neobrazovani i polupismeni mahalaši..., čast izuzecima.
Štandovi - aerodrom, autobuska/željeznička stanica i onaj u centru grada, kod hotala Central, iz ličnog, a i iz iskustva dosta poznanika, redovno prave probleme. Zaista ima niz, što vlastith, što tuđih primjera..., i zato se već 3-4 godine ne vozim sa SaTaxijem, kako ja tako i niz poslovnih partnera, poznanika i svih kojima znam da taxi prevoz treba, kažem i preporučim Crveni ili Paja taxii NAGLASIM da se nipošto ne voze Sa Taxijem.
Evo pročitao sam par zadnjih str foruma, vidim šta bimmer_ i aduka pišu. Vjerujem da ste vi normalni radnici i da ima još takvih u SaTaxiju. Bojim se da ste u velikoj manjini. Pojava konkurencije je na SaTaxi djelovala, umjesto pozitivno i u pravcu poboljšanja vaših usluga, uradila to da ste postali još gori. Valjda kako imate manje vožnji, pa, npr - tip sa aerodroma kojem crveni, paja, samirIEmir..., uzme 3-4 "njegove" vožnje, onda on kada dograbi jednu, e tu jednu će bar da oguli mušteriju, pa će reči - "Aj da se dog. do grada vas je troje, imate 5 kofera, evo 30KM, da ne palimo taximetar, ovi pristanu i kad dodju do grada traži im 30€ jer kaže - takav je bio dogovor?" (primjer partnera iz Ljubljane).
Stvarno sam u više navrata bio toliko iznerviran, zgorežen vašim ophođenjem..., i istina, zaista, blago rečeno - DNO DNA.
Čast izuzecima, eto, opet da se ogradim, ali stvarno bih volio naći na takve.
- poznanik
#1811 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Jesi li ikad u Paja ili Crvenom taxi-vozilu od vozača dobio fiskalni račun?Adara87 wrote:T... i zato se već 3-4 godine ne vozim sa SaTaxijem, kako ja tako i niz poslovnih partnera, poznanika i svih kojima znam da taxi prevoz treba, kažem i preporučim Crveni ili Paja taxii
NAGLASIM da se nipošto ne voze Sa Taxijem...
- Hemera
#1812 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
u čemu je fazon da taxisti uzurpiraju stajaliste trolejbusko na skenderiji(ono prema dobrinji)?imaju neko odobrenje da otvore stand tu?
svaku noc tu je sa-taxi sa TA tablama i "samostalni taksi prevoznici" sa TA i bez tablica?
koja je to logika umjesto da trole i autobusi stanu na stajaliste,oni to ne mogu a moras taksiste preskakati
i to je sve uvece tu preko dana ih nema
fuj
svaku noc tu je sa-taxi sa TA tablama i "samostalni taksi prevoznici" sa TA i bez tablica?
koja je to logika umjesto da trole i autobusi stanu na stajaliste,oni to ne mogu a moras taksiste preskakati
fuj
-
bull21
#1813 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Što bih volio da se jednom tako nonšalantno zakuca trola i sve ih odreda pokupi.
Bez ikakvih žrtava, naravno.
Bez ikakvih žrtava, naravno.
-
titanik
#1814 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Probajte ovaj taksi 062 899 000 u dnevnoj smjeni lokacija Alipasino.
-
titanik
#1815 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne moras imati naljepnice standa i udruzenja i radio stanicu da bi bio legalan.Bimmer_ wrote:Ne nisi me shvatio, ne gledam sa visine, vjeruj mi cvrsto sam prizemljen. Nego kazem da legalni taksista, malo je takvih vjeruj mi, nece za neke 2KM da upropastava sebi posao i rizikuje prijavu inspekciji. To sam mislio;)drndalo wrote:Vidim da fino pises, i drago mi je da vas i u SA taxiju ima, a da znate sastaviti nekoliko recenica, sa znakovima interpunkcije, danas je to sve rjedje svuda, ne samo u SA taxiju...Bimmer_ wrote:ali samo da vidite i drugu perspektivu, nece se niko obogatit na vase 2KM.
Pazite se nelegalnih taksista i 99% sa legalnim necete imati problem izbilo kog udruzenja
Mada sam dio recenice:"nece se niko obogatit na vase 2KM" ukazuje na moguce gledanje "s visine", ono sto zamjeras nekim svojim musterijama... Nece se niko od toga obogatiti, ali bas zbog toga mi nije jasno da se veliki dio tvojih kolega hoce polakomit za te iste 2 KM... Nekad i manje...
Ovaj dio sa 99% legalnih cu te zamoliti da malo bolje proracunas, podijeli broj svojih kolega na standovima Autobuska stanica, Zeljeznicka stanica, Aerodrom (a slozicemo se da na tim standovima ima najvise zavrtanja), sa kompletnim brojem licenci SA taxija, pa cemo doci do drugacijeg procenta... By the way, jutros na vasem standu u Ive Andrica vidim zelenu Opel Astru karavan, bez TA tablica, aparat ne imadoh pri ruci... Cini mi se da je nesto tipa E85-xxxxxxx... On isto legalan, jel' de ?
A ima mnogo taksista iz Travnika i drugih gradova koji dodju ovde da rade sa TA tablama. Puno ih pravi negdje TA table i stave na auto, zaboli njega briga svidja li se tabi ili ne svakako je nelegalan koliko god zaradi dosta mu je...
Naravno ima izuzetaka, ja ne kazem da je meni tesko sto je neko gore konstatovao, imam izbora i obrazovanje. Kad osjetim da mi je tesko mijenjat cu posao, mlad sam, naravno kad nadjem posao koji je laksi i ima vece prinose.
Meni je prednost ovog posla sto radim kada ja hocu (full klizno radno vrijeme) , nemam nadredjenog i podredjene, idem na godisnji kada ja hocu, odmah je isplata, ne moram da cekam pocetak mjeseca.
Samo hocu da kazem koliko god ima negativnih iskustava sa strane korisnika (obicno su isti prepricani sa koljena na koljeno od rodjaka, prijatelja, rodicinog momka, itd.) imam i losih musterija isto toliko.
Ali zato ima i divnih, kulturnih ljudi sa kojima se lijepo ispricam nerijetko se nastavim privatno druzit. I ono sto sam primjetio da su gospoda, obrazovani i prefinjani ljudi daleko prizemljeniji, komunikativniji i prirodniji nego, neki drugi, znam se sa nekim ljudima nasmijat da me stomak zaboli. I naravno stariji ljudi su vecinom mnogo prijatniji od mladjih, valjda ljudi shvatili da nema potrebe za distancom i uzdizanjem.
Mozete se vi ponasti kako hocete, ali ako nekome sjedete u auto ne mozete u startu krmat i ignorisat covjeka;)
Kako god, poenta svega je 100 ljudi, 100 cudi, 100 zena, 200... svi ljudi su raliciti te ima losih i klijenata i vozaca isto tako, samo je poenta na koga naletimo;)
I da opet kazem ne branim ja "kolege" iz bilo koje firme, ja te ljude ne poznajem, ove koje poznajem znam da su regularni. Ja sam samostalni djelatnik i pisem u svoje ime;)
Ko nema iskaznicu vozaca, vidno postavljene naljepnice standa i udruzenja tekuce godine, radio stanicu, taksimetar sa naljepnicom tekuce godine, vidno postavljen cjenovnik usluga, na koncu i TA table nije legalan i zelim im sto manje posla:D
Salim se, inspekcija treba da radi svoj posao i meni je u interesu da je sto manje takvih;)
-
titanik
#1816 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Koliko znam stariji covjek vozi crveni Passat karavan Sarajevo Taxi 665.Bimmer_ wrote:Sarajvo taxi 665haris0032 wrote:bimmer, koji si stand i vozilo, da te zaustavim maksuz
Mlad sam, za razliku od ostalih taksista
Crveni Passat karavan, uskoro cu prebaciti papire na BMW 3 E46 FL limuzina sivi, Passat mi dosadio, a BMW bezveze stoji vozim ga kad izlazim sa drustvom. Passat ide u oglase:D
Radim samo navece, po danu mi vruce, a ljudi su zabavniji nocu
Ako me prepoznate javite se da ste kolege sa teme
- Coppertone
#1817 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Prave racune, odstampane od uredjaja koji sam obracuna voznju ima samo Zuti taxi. U Crvenom dosad sam uvijek dobijao klasicni ovjeren racun koji vozac rucno popuni. Paja taxi nisam puno koristio pa se ne sjecam.poznanik wrote:Jesi li ikad u Paja ili Crvenom taxi-vozilu od vozača dobio fiskalni račun?
-
r_faruk
#1818 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
vidim neki dan kod BBI centra na standu vozilo sarajevo taxi-a sa tablicama T i ostali brojevi kao na obicnim tablicama. mene zanima jel postoje dvije vrste taxi tablica ili se ovome potrefilo slovo T?
-
Nostromo
#1819 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Mislim da je problem taxista iz SA Taxija psiholoske prirode, a zove se sindrom gazde.
Jednostavno, skupe nekako 5 000 KM, kupe Passat koji ce uskoro u srednju skolu i misle da su gazde, gazde poput onih sto imaju firme, kafice, restorane... (biti gazda u ovom gradu je imperativ)
Ponasaju se poput nekoga ko ima obrt vrijedan milon maraka, bahati, raspojasani, nadobudni, a nemaju ni znanja ni vjestina da rade bilo sta pametnije u zivotu...
A kada se pocnu zaliti, ne gubimo iz vida da oni u principu ne rade nista drugo nego voze automobil. Nisu oni ni ljekari, ni inzenjeri, ni profesori, oni samo voze fu**ing automobil, nesto za sta ne treba ni skole ni pameti...
Jednostavno, skupe nekako 5 000 KM, kupe Passat koji ce uskoro u srednju skolu i misle da su gazde, gazde poput onih sto imaju firme, kafice, restorane... (biti gazda u ovom gradu je imperativ)
Ponasaju se poput nekoga ko ima obrt vrijedan milon maraka, bahati, raspojasani, nadobudni, a nemaju ni znanja ni vjestina da rade bilo sta pametnije u zivotu...
A kada se pocnu zaliti, ne gubimo iz vida da oni u principu ne rade nista drugo nego voze automobil. Nisu oni ni ljekari, ni inzenjeri, ni profesori, oni samo voze fu**ing automobil, nesto za sta ne treba ni skole ni pameti...
-
kojeime
#1820 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Tacno tako, ali uz malu ogradu, treba i automobil znati voziti. Nije stvar sta radis, za svaki posao treba znanje da bi se dobro radio. Sjedni u taksi sa vozacem koji ne zna voziti kako treba pa rizikuj zivot.
Biti taksista u SA-taksiju nije stvar toga da nemas posao pa eto jedva dobio posao u SA-taksiju jer nisi mogao nista bolje. Ljudi se "ubise" da postanu taksisti u SA-taksiju. I onda se zale. Pa kad je tako lose sta si se borio da to budes. Idi kod Zutog, bice ti bolje mozda?
Biti taksista u SA-taksiju nije stvar toga da nemas posao pa eto jedva dobio posao u SA-taksiju jer nisi mogao nista bolje. Ljudi se "ubise" da postanu taksisti u SA-taksiju. I onda se zale. Pa kad je tako lose sta si se borio da to budes. Idi kod Zutog, bice ti bolje mozda?
-
Bimmer_
#1821 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Legalni stand je gore prije raskrsnice, prekoputa stanice prema Principovom. Na toj donjoj stanici se okupljaju divljaci i oni koji nemaju standoveHemera wrote:u čemu je fazon da taxisti uzurpiraju stajaliste trolejbusko na skenderiji(ono prema dobrinji)?imaju neko odobrenje da otvore stand tu?
fuj
-
Bimmer_
#1822 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne moras imati naljepnice standa i udruzenja i radio stanicu da bi bio legalan.[/quote]
Ne moras imati ali zato moras imati taksi oznaku iz Sarajeva, stand ti realno treba da bi mogao egzistirat, a i stanica ako nisi na nekom bas jakom standu
Ne moras imati ali zato moras imati taksi oznaku iz Sarajeva, stand ti realno treba da bi mogao egzistirat, a i stanica ako nisi na nekom bas jakom standu
-
Bimmer_
#1823 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Vozio nekad, sad vozi ponekad ali bez firme, sa firmom je samo navece i vozim ja. Imam blizanca isti Passat jedan divljak, jedan SA taxi 6xxtitanik wrote:Koliko znam stariji covjek vozi crveni Passat karavan Sarajevo Taxi 665.Bimmer_ wrote:Sarajvo taxi 665haris0032 wrote:bimmer, koji si stand i vozilo, da te zaustavim maksuz
Mlad sam, za razliku od ostalih taksista
Crveni Passat karavan, uskoro cu prebaciti papire na BMW 3 E46 FL limuzina sivi, Passat mi dosadio, a BMW bezveze stoji vozim ga kad izlazim sa drustvom. Passat ide u oglase:D
Radim samo navece, po danu mi vruce, a ljudi su zabavniji nocu
Ako me prepoznate javite se da ste kolege sa teme
-
Bimmer_
#1824 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne postoje, tome je oduzeta licenca cim nema TA tabler_faruk wrote:vidim neki dan kod BBI centra na standu vozilo sarajevo taxi-a sa tablicama T i ostali brojevi kao na obicnim tablicama. mene zanima jel postoje dvije vrste taxi tablica ili se ovome potrefilo slovo T?
-
Bimmer_
#1825 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nostromo wrote:Mislim da je problem taxista iz SA Taxija psiholoske prirode, a zove se sindrom gazde.
To intelektualac