Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pandakonda wrote: ↑10/03/2023 09:16
Uzrok manjka kurira je to sto studenti ne mogu raditi. Tacnije nas zakon je toliko glup da ne dopusta ugovor o radu redovnim studentima tako da bi mogli raditi samo vandredni koji svakako rade druge poslove. A ugovor o djelu nije moguc radi samog tipa posla dostave. Naravno da je tesko pronaci radnika gdje imas konflikt koliko neki rad vrijedi VS koliko imas ljudi da to mogu raditi. U ovom slucaju gdje ne mozes studente, ti moras zaposliti "odrasle" ljude koji traze ogromne pare u odnosnu na ono sto to vrijedi jer im je to primarni izvor egzistencije dok je studentu samo dodatak. Ja recimo smatram da posao kurira ne vrijedi vise od 1100 km. Korpa ce vjerovatno biti primorana davati vise od toga jer se to onda nikome od ovih odraslih radnika ne isplati raditi a onda nemas koga drugog. Student ce vjerovatno pristati za nekih 700 - 800 maraka raditi sto je njima predobro ako zive kod roditelja ili ako su iz drugih gradova pa im treba malo para dok ne idu na faks.
U smislu cijene usluga, brzine dostave i generalnog iskustva, Korpa je bila najbolja u pocetku kada je ustvari varala zakon pa zaposljavala nekako studente i srednjoskolce 18+ da rade te poslove. To je bila idealna kombinacija gdje studentima ne treba puno para samo za dzeparac, znaci i njemu dobro, meni kao korisniku dobro jer ne placam puno, a i gazda dobio profit. Međutim neko ih je prijavio (glasine su da je Glovo) i onda su masovno otpustili ljude i ostali su samo ovi radnici sto mogu imati regularno ugovor o radu ali ih moraju placati vise jer je to vec odrasla radna snaga.
kad kazes 1100 KM, jel kontas na ono sto cisto ostane kuriru? dostavljac ima masu troskova. doprinosi, gorivo, amortizacija vozila, agregator, kazne.... dobar poznanik mi radi kao dostavljac i kaze da za cistu milju mora raditi preko 200 sati mjesecno. kad skontas, maltene, troskovi kao kod taksiste, a zarada mu nije ni u pola kao taksisti. dodaj na to da se pentraju po spratovima, parkiraj negdje, pa hodaj do restorana ili kupca, po kisi, snijegu, zegi...
uglavnom, ovaj poznanik kaze da njemu, od prikazane zarade, odnosno bruta, ostane cisto cca 45% neto
Ovdje je primarno bio fokus na studentima koji su generalno biciklima dostavljali. Dobro se sjecam u prvom periodu korpe da nisi morao dugo cekati jer odakle god narucujes uvijek je bilo omladine koji to pokriju ili trotinetima ili biciklima. Njima je sasvim ok ova cifra od 700-800 km za malo rada, ja dobijem jeftino uslugu a korpa dobije profit. Naravno tokom zime je bilo drugacije moralo se vise placati jer tad nije moglo drugacije nego autom. A naravno nema ovih troskova vezanih za auta.
Problem dolazi upravo sto si ti sad spomenuo da ova "starija" radna snaga koja sada dostavlja autom treba dosta vise para da bi obavila uslugu sto se na kraju odbije iz dzepa krajnjeg korisnika. Glovo je recimo sada uveo dodatni fee kada je lose vrijeme da je usluga skuplja jer kurir mora raditi po tim uslovima. U evropi na svakom koraku vidis omladinu na bajkovima i trotinetima kako dostavljaju i zarađuju pare dok mi ne znamo obicni zakon rijesiti
kad kazes 1100 KM, jel kontas na ono sto cisto ostane kuriru? dostavljac ima masu troskova. doprinosi, gorivo, amortizacija vozila, agregator, kazne.... dobar poznanik mi radi kao dostavljac i kaze da za cistu milju mora raditi preko 200 sati mjesecno. kad skontas, maltene, troskovi kao kod taksiste, a zarada mu nije ni u pola kao taksisti. dodaj na to da se pentraju po spratovima, parkiraj negdje, pa hodaj do restorana ili kupca, po kisi, snijegu, zegi...
uglavnom, ovaj poznanik kaze da njemu, od prikazane zarade, odnosno bruta, ostane cisto cca 45% neto
Ovdje je primarno bio fokus na studentima koji su generalno biciklima dostavljali. Dobro se sjecam u prvom periodu korpe da nisi morao dugo cekati jer odakle god narucujes uvijek je bilo omladine koji to pokriju ili trotinetima ili biciklima. Njima je sasvim ok ova cifra od 700-800 km za malo rada, ja dobijem jeftino uslugu a korpa dobije profit. Naravno tokom zime je bilo drugacije moralo se vise placati jer tad nije moglo drugacije nego autom. A naravno nema ovih troskova vezanih za auta.
Problem dolazi upravo sto si ti sad spomenuo da ova "starija" radna snaga koja sada dostavlja autom treba dosta vise para da bi obavila uslugu sto se na kraju odbije iz dzepa krajnjeg korisnika. Glovo je recimo sada uveo dodatni fee kada je lose vrijeme da je usluga skuplja jer kurir mora raditi po tim uslovima. U evropi na svakom koraku vidis omladinu na bajkovima i trotinetima kako dostavljaju i zarađuju pare dok mi ne znamo obicni zakon rijesiti
stoji to za studente, ali nisu oni nikakvo konacno rjesenje sa biciklima i el. romobilima. ne mogu oni bas, kako ti kazes, donijeti odakle god ti narucis. minimalno, 50% narudzbi zahtjeva motorno vozilo, da li zbog brdovitog terena, da li zbog udaljenosti, da li zbog tezine i strukture narudzbe (masovno se i ovdje rondalo kako se donosi ispreturana ili prosuta hrana)...
ps
nema cistih 700-800 KM sa malo rada, za taj iznos, skoro, puno mjesecno radno vrijeme
I opet na kraju, kad podvuces crtu, gazda hoce da iskoristava radnike po mogucnosti studente "koji ne traze puno para" i kad ne moze jer zakon ne da, onda smrc drzava me handri.
Ima li u ovoj drzavi poslodavac kojem biznis plan ne sadrzava "iskoristavati radnike" kao prvu stavku.
dječak sa šibicama wrote: ↑11/03/2023 01:43
I opet na kraju, kad podvuces crtu, gazda hoce da iskoristava radnike po mogucnosti studente "koji ne traze puno para" i kad ne moze jer zakon ne da, onda smrc drzava me handri.
Ima li u ovoj drzavi poslodavac kojem biznis plan ne sadrzava "iskoristavati radnike" kao prvu stavku.
Svugdje u razvijenom svijetu omladina radi i studira, paralelno. Al eto, mi smo pametniji, sad treba da sjede i piju kafe puse shishe, imace kad radit.
dječak sa šibicama wrote: ↑11/03/2023 01:43
Svugdje u razvijenom svijetu omladina radi i studira, paralelno. Al eto, mi smo pametniji, sad treba da sjede i piju kafe puse shishe, imace kad radit.
Jes eto student za 700 maraka treba platiti smjestaj, hranu, studije, odjecu? Izlaske ne smijem spomenuti
Jes eto student za 700 maraka treba platiti smjestaj, hranu, studije, odjecu? Izlaske ne smijem spomenuti
Nemoj da student radi, umara se umno, ne treba dodatni teret.
Ovdje ljudi ne zele da plate puno za dostavu, ali ne bi ni da student radi, jer ga krupni kapital izrabljuje. Da je kako da je dzaba dostava, a da radnik ima dvije milje, da se mi dobro osjecamo.
Ja kad sam govorio da je ovo burzujstvo i da narucujem samo iz restorana koji imaju besplatnu dostavu nazivali su me retrogradnim eto vam sad Korpa, naplacuju dostavu kao da dostavljaju helikopterom
Reci sta hoces o Glovu ali bar te iole postuju ko korisnika. Iz Korpe ce ti dati vaucer/povrat novca jedino ako ti je kurir ruku osjekao pri dostavljanju narudzbe.
Koliko sam cuo, sve vise im se klijentela svodi na dnevne dorucke ruckove po firmama, posebno u ove mjesece kad skuteri bicikli romobili preuzimaju primat po uzem dijelu grada.
kio01 wrote: ↑02/06/2023 20:37
Reci sta hoces o Glovu ali bar te iole postuju ko korisnika. Iz Korpe ce ti dati vaucer/povrat novca jedino ako ti je kurir ruku osjekao pri dostavljanju narudzbe.
Ne znam, meni je korpa nekoliko puta uredno refundirala na kredit, jednom falilo jedno jelo oni vratili cijeli iznos narudžbe, jednom zamijenili jelo pa umanjili za cijenu tog jela, par puta dali besplatno dostavu kad sam duže čekao...glovo ne znam, samo sam 2-3 puta preko njih narucio
dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2023 22:01
Koliko sam cuo, sve vise im se klijentela svodi na dnevne dorucke ruckove po firmama, posebno u ove mjesece kad skuteri bicikli romobili preuzimaju primat po uzem dijelu grada.
Preskupi su za neke kucne varijante.
Meni korpa app sluzi samo da vidim sta bih mogao jesti. Nazovem radnju i kad krenem sa posla pokupim.
dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2023 22:01
Preskupi su za neke kucne varijante.
Meni korpa app sluzi samo da vidim sta bih mogao jesti. Nazovem radnju i kad krenem sa posla pokupim.
Mozes i preko aplikacije naruciti i onda pokupiti u radnji i jos imas povrata, ja tako stalno radim kada mi je usput da mogu pokupiti, a ako ne mogu onda direktno kuci narucim i dodje taman kada sam i ja kuci.
kio01 wrote: ↑02/06/2023 20:37
vala ako na korpi ista valja onda je to podrska korisnicima, apsolutno nikad nisam ostao zakinut, a imao sam cesto prituzbi uglavnom na restorane