Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ElkoM

#1801 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

zposao wrote: 12/03/2020 21:02
ElkoM wrote: 12/03/2020 19:54
pa prodruži im se
ha ?
hoćeš li?
mislim, tim koji su se zarazili, "otkašljucali" par dana...
eno čak negdje bi i plačaju par milja eura dobrovoljcima koji se zaraze
eto spojis ugodno s korisnim

'očeš li
ili samo.prosipaš iz šupljeg u prazno
Gdje plaćaju da ja odem? Taman nešto o tome danas kontam... Kolektivna psihoza. (nije da nema razloga)
Al hebat mu mater ako ćemo se već svi kad tad zarazit onda bi volio što prije , ovako ubi čovjeka stres :D stalno praćenje naslova, panika, širenje, ovo, ono...
Onako, oboliš, ako ostaneš nemaš sekiracije, ako ne ostaneš, opet nema sekiracije... Hebi mi sve ako se ne bi sad odma prijavio na to...
https://www.poslovni.hr/svijet/placaju- ... om-4217571

https://m.24sata.hr/news/traze-cjepivo- ... nom-680081
Kako bi razvili cjepivo protiv korona virusa, britanski znanstvenici sa inovacijskog centra Queen Mary BioEnterprises u Whitechapelu u Londonu, došli su na jednu ideju. Plan im je zaraziti čak 24 volontera korona virusom, a za to bi ih platili 3500 funti.
neko_sa_strane

#1802 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

http://rs.n1info.com/Zdravlje/a571837/K ... brega.html
Štivo za čitanje o "smiješnom virusu" kojim bi se neki rado zarazili.
neko_sa_strane

#1803 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

pepeljara wrote: 12/03/2020 17:49 Ako nas ne zgazi corona onda ce ekonomija
Ljudi okolo nas uvode,a nasi se uzdaju u boga

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/sl ... a-20200309
Zar mi imamo ekonomiju? Otkad se priliv deviza iz inostranstva naziva ekonomijom. Mi smo i prije pojave korona virusa bili na aparatima.
zposao

#1804 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Ko je reko da je smiješno?
Nego primjetim na sebi koliko sam zabrinut, pod stresom ili cak psihozom od te "nepoznate bolesti" da kontam danas u sebi jebo mater lakše bit bolestan, pa jal osto, jal ne osto, nego strahovat stalno...
Gore ove psihoze nego bolest sama po sebi.
A svima nam je mrijet kad tad...samo to zaboravimo često..
Što rekoše: život je spolno prenosiva neizlječiva bolest :mrgreen:
Gore umirat od straha nego od bolesti jebemi mater...
Al opet, ne bi volio zaraziti druge pa biti uzrok nečije smrti ili patnje..
Milenkov buraz

#1805 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

zposao wrote: 12/03/2020 21:20 Ko je reko da je smiješno?
Nego primjetim na sebi koliko sam zabrinut, pod stresom ili cak psihozom od te "nepoznate bolesti" da kontam danas u sebi jebo mater lakše bit bolestan, pa jal osto, jal ne osto, nego strahovat stalno...
Ti jarane sam sebe tješiš, tako su ljudi isto u ratu.
pizarro

#1806 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

---
Last edited by pizarro on 12/03/2020 21:39, edited 1 time in total.
neko_sa_strane

#1807 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Ja sam najviše zabrinut zbog ignorantskih pojedinaca koji šire virus u masi ljudi ili koji se ne žele testirati ako su došli iz zemlje u kojoj postoji veći broj oboljelih odmahujući rukom. U ovoj zemlji pored standardne nedisciplinovanosti i poštovanja pravila veliki problem predstavlja zatucanost stanovništva, odsustvo odgovornosti kako pojedinca tako i države. Hoće li iko snositi sankcije ako se ne testira osoba koja je upravo pristigla iz Španije, Norveške, Velike Britanije ili neke druge zemlje? Hoće li iko odgovarati ako taj neko sleti u Hrvatsku i onda automobilom uđe u BiH a pripadnik granične policije samo mahne rukom za prolazak dok zaraženi nakon ulaska u zemlju prešuti poznanicima i prijateljima da je boravio u zemlji u kojoj se broj smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom povećava? Nema sankcija. Neke od zemalja koje su ozbiljnije shvatili pandemiju uvele su novčane kazne i kazne zatvora u slučaju nepoštovanja pravila.
Mene je gore opisanih pojedinaca izuzetno strah pogotovo što godinama vučem bronhitis. Strah me je i da nema dovoljno respiratora u bolnicama. Prije neki dan ministar čini mi se u kantonalnoj vladi kupio je javnim novcem novo auto i niko riječ nije rekao. Nov respirator košta oko 4500 eura. Mogli su kupiti još respiratora umjesto auta ali bagra ne razmišlja tako ako uopšte i razmišlja.
pepeljara

#1808 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pepeljara »

neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 21:20
pepeljara wrote: 12/03/2020 17:49 Ako nas ne zgazi corona onda ce ekonomija
Ljudi okolo nas uvode,a nasi se uzdaju u boga

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/sl ... a-20200309
Zar mi imamo ekonomiju? Otkad se priliv deviza iz inostranstva naziva ekonomijom. Mi smo i prije pojave korona virusa bili na aparatima.
sad ce jos gore biti, mislim... ova mala ekonomija
Milenkov buraz

#1809 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Evo ovo je super, to su te mjere predostrožnosti.
Dezinfikovan Sarajevo City Centar, najveći tržni centar u Sarajevu
Da je u Njemačkoj rekli bi vidi što ti je Njemačka država a kada je kod nas onda je to bezveze i ismijava se od polusvijeta koji ne zna ni zube ujutro oprati.
neko_sa_strane

#1810 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Dobro je da mogu naletiti u DM jer je veći izbor nego na Čengić Vili.
zposao

#1811 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Milenkov buraz wrote: 12/03/2020 21:27
zposao wrote: 12/03/2020 21:20 Ko je reko da je smiješno?
Ti jarane sam sebe tješiš, tako su ljudi isto u ratu.
Pa jesam... Malo nakon svih i informacija sagledao situaciju i skonto AKO ćemo se već svi zaraziti, onda ja tu nemogu ništa uraditi...
Mogu uraditi svoj dio posla, mogu se držati preporuka i naredbi, ali nemogu nikako izbjeći svaku moguću situaciju, jedino ako odem u šumu živjeti ili u planinu...

Pa kontam onda koji sam ja kurac ko na iglama i stražnjem čitajući apokaliptične naslove? Boli me k***c a ako ću umrijeti onda ću umrijeti, nemogu pobjeći od sudbine mm. Ja ću uraditi što je u mojoj moći da zaštitim sebe i sve ljude s kojima sam u kontaktu... Više od toga nije u mojoj moći..

Evo neznam šta je trenutno razumnije od ovoga? Izvrsit samozapaljenje na glavnom gradskom trgu? Ili poludit od sekiracije?

Moj stav se bazira trenutačno na ovome:
Uradi što je u tvojoj moći da učiniš dobro sebi i ljudima oko sebe. Ne možeš utjecati na neke druge faktore poput meteora i pandemija... Jebiga.
Guadalajara

#1812 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Odoh se sutra kroz grad medju raju nakashljavat :oops: :lol:
Benjo34

#1813 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Benjo34 »

Ekonomske posljedice ćemo itekako osjetit, ja sam itekako osjetio, 20 ljudi u mojoj firmi koja posluje u EU je danas dobilo otkaz i ja među njima, u BiH više ne postoji, radna snaga srezana i u državi u kojoj je registrovana, sve zbog supice od šišmiša. Poznavajuci nas, da se oporavimo trebat će nam godine
emigrazione

#1814 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emigrazione »

Nije problem što opuhaste brašno i šećer, al' što graševinu majke vam ga spalim...
Guadalajara

#1815 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Benjo34 wrote: 12/03/2020 22:15 Ekonomske posljedice ćemo itekako osjetit, ja sam itekako osjetio, 20 ljudi u mojoj firmi koja posluje u EU je danas dobilo otkaz i ja među njima, u BiH više ne postoji, radna snaga srezana i u državi u kojoj je registrovana, sve zbog supice od šišmiša. Poznavajuci nas, da se oporavimo trebat će nam godine
Benjo, Firma iz svabije? :roll:
Max Bunker

#1816 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Max Bunker »

Prvi i najvazniji korak u borbi protiv korone je ukinuti forume, komentarisanje i drustvene mreze.
moa

#1817 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moa »

Benjo34 wrote: 12/03/2020 22:15 Ekonomske posljedice ćemo itekako osjetit, ja sam itekako osjetio, 20 ljudi u mojoj firmi koja posluje u EU je danas dobilo otkaz i ja među njima, u BiH više ne postoji, radna snaga srezana i u državi u kojoj je registrovana, sve zbog supice od šišmiša. Poznavajuci nas, da se oporavimo trebat će nam godine
Biće ovo neki opasan restart ali isto tako staviše nas pod kontrolu jako brzo. Svaka čast.
Milenkov buraz

#1818 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

moa wrote: 12/03/2020 22:33
Biće ovo neki opasan restart ali isto tako staviše nas pod kontrolu jako brzo. Svaka čast.
Opet neke teorije zavjere.
Milenkov buraz

#1819 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena su četiri testa na novi soj koronavirusa (COVID-19). Sva četiri su NEGATIVNA.

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj se rade testovi na COVID-19 za osobe sa područja cijele Federacije BiH.
:thumbup: :bih:

Samo da nam ga ne zabiju u 91'' :mrgreen: Šala mala, biće ovo ok, treba pozitive malo.
Benjo34

#1820 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Benjo34 »

Guadalajara wrote: 12/03/2020 22:17
Benjo, Firma iz svabije? :roll:
Ne, Holandija, ali je vezana usko za tržište Italije, Njemacke, Holandije i Francuske.
ElkoM

#1821 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

Milenkov buraz wrote: 12/03/2020 22:38
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena su četiri testa na novi soj koronavirusa (COVID-19). Sva četiri su NEGATIVNA.

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj se rade testovi na COVID-19 za osobe sa područja cijele Federacije BiH.
:thumbup: :bih:

Samo da nam ga ne zabiju u 91'' :mrgreen: Šala mala, biće ovo ok, treba pozitive malo.
a šta ako smo tek u petoj - desetoj minuti utakmice :D
ElkoM

#1822 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

Ovo su razlike u simptomima između koronavirusa, gripe i prehlade

Ured UNICEF-a u Bosni i Hercegovini od početka prati kretanje epidemije, a sadašnje pandemije koronavirusa te redovno obavještava građane naše zemlje kako mogu zaštiti sebe i svoju djecu. Iz ovog Ureda sada su uputili građane na razlike u simptomima između Covida-19, gripe i prehlade.
UNICEF BiH prije svega podsjeća da je koronavirus povezan sa istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i nekim vrstama prehlade.

"Karakterizacija Covid-19 kao pandemije nije pokazatelj da je virus postao smrtonosniji. Umjesto toga, to je potvrda geografskog širenja bolesti. UNICEF se priprema i reagira na epidemiju Covid-19 širom svijeta, znajući da se virus može proširiti na djecu i porodice u bilo kojoj zemlji ili zajednici. UNICEF će nastaviti suradnju s vladama i našim partnerima na zaustavljanju prenošenja virusa i zaštiti djece i njihovih porodica", ističu iz UNICEF-a.

S obzirom na brojne mitove i dezinformacije o koronavirusu koje kruže društvenim mrežama i medijima, UNICEF podsjeća da simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu, groznicu, kašalj i kratkoću daha. U težim slučajevima infekcija može prouzrokovati upalu pluća ili otežano disanje.

U nastavku su predstavljene osnovne razlike u simptomima kronavirusa, prehlade i gripe:

Image

https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... ook+status
King Theoden

#1823 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

1Dante1 wrote: 12/03/2020 21:04
neko_sa_strane wrote: 12/03/2020 20:54
King Theoden wrote: 12/03/2020 19:42 Najbolje je čitati komentare na vijesti o koroni. Uvijek se ismijem :lol:

U biti je bolje onima koji su se zarazili nego onima koji nisu. Otkašljucaš nekoliko dana uz temperaturu kao svaka gripa i onda si miran. Imun za sva vremena, ne moraš u karantin niti se paziti. Svi ostali u panici sljedećih pola godine ne mogu ni u prodavnicu ni na posao, ni u javni prevoz ni na godišnji a ti slobodan ko ptica možeš gdje hoćeš.

biće potvrda da si bio bolestan vrednija od pasoša. Ideš preko granice uz smiješak bez problema i svi ti zavide. A oni "zdravi" pola godine u strahu, s podočnjacima do usta, zaključani u stanu sa 600 kg brašna i ulja i buretom sredstava za dezinfekciju

Stopa smrtnosti onih iznad 65 je povelika. Da mi je da nadjem kakvog sa Coronom da ga ubacim medju nase parlamentarce (u oba entiteta),pa u klubove poslanika,pa na stranacke kongrese.... meni se cini da je to jedini nacin da odu. Svi su iznad 65. Ne bih zalila da i ja dobijem Coronu
Ako je tebi toliko smiješno učini nam uslugu i uputi se u Italiju ali nemoj slučajno pomišljati da se vratiš. Ostani tamo. Odluči se već jedanput je li se izjašnjavaš kao muško ili žensko. Opet pišeš i u muškom i u ženskom rodu. Ja mislim da tebi ozbiljno nedostaje koja daska u glavi.
Pa ovo su valjda komentari sa klixa :D
Eee, još kad bi dotični imo kapacitet da shvati... :lol:
mO k3

#1824 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

@king zaista nista nije smijesno ...
King Theoden

#1825 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Meni vala jes', a ti slobodno plači.
Svjetska ekonomija treba da izdane. Fed i ezb pumpaju stotine milijardi kako bi spasili što se spasiti ne može, a vi uzeli kukati zbog gripice koja će proći isto onako kako su prošle p'ičija i krmeća.
Locked