Identitet Bosnjaka
- CPT
#1801 Re: Identitet Bosnjaka
Jer u Austriji (ili Kini) to ima isto znacenje kao u BIH, zar ne?
Usput, spomenuo samo jednu stvar po kojoj si znao gdje si. Iako je "sve isto", iako "religija nema veze", itd, itd. Jos uvijek nema odgovora na ono pitanje?
- sadie_forever
#1802 Re: Identitet Bosnjaka
cpt zasto vise ulazis s njima u raspravu? evo moj odgovor: da religija je formirala nacije,ali ne samo u bih vec citav dio balkana gdje se nalazi dio hrvatske,citava srbija i citava bosna,..znaci sve je to isti narod s razlicitim akcentima( i obicajima(sto u drugim nacijama kao recimo svedska sasvim normalno i niko ne preispituje istu narodnost).znaci ako bosnjaci ne postoje ne postoje ni hrvati ni srbi jer sve je to isti narod.
religija je logicno formirala nacije,religija je do jucer jedino i djelila ljude nacije nastaju u 19 stoljecu kao nesto ozbiljno.
religija je logicno formirala nacije,religija je do jucer jedino i djelila ljude nacije nastaju u 19 stoljecu kao nesto ozbiljno.
- 512MB
#1803 Re: Identitet Bosnjaka
Koje pitanje?CPT wrote:Jer u Austriji (ili Kini) to ima isto znacenje kao u BIH, zar ne?Usput, spomenuo samo jednu stvar po kojoj si znao gdje si. Iako je "sve isto", iako "religija nema veze", itd, itd. Jos uvijek nema odgovora na ono pitanje?
- Point.
#1804 Re: Identitet Bosnjaka
Tema zvana iz šupljeg u prazno.
- славянин
#1805 Re: Identitet Bosnjaka
Ti i nemas identiteta osim onog vjerskog.sadie_forever wrote:cpt zasto vise ulazis s njima u raspravu? evo moj odgovor: da religija je formirala nacije,ali ne samo u bih vec citav dio balkana gdje se nalazi dio hrvatske,citava srbija i citava bosna,..znaci sve je to isti narod s razlicitim akcentima( i obicajima(sto u drugim nacijama kao recimo svedska sasvim normalno i niko ne preispituje istu narodnost).znaci ako bosnjaci ne postoje ne postoje ni hrvati ni srbi jer sve je to isti narod.
- славянин
#1806 Re: Identitet Bosnjaka
Srecom ti si uletio u insomnija stilu i nadasve kvalitetan doprinos dao.Point. wrote:Tema zvana iz šupljeg u prazno.
-
_Scarlett_
#1807 Re: Identitet Bosnjaka
Pa ti nemas ni vjerski ni nacionalni identitet.славянин wrote: Ti i nemas identiteta osim onog vjerskog.“religija formirala nacije”
-
_Scarlett_
#1808 Re: Identitet Bosnjaka
Elem, drzim se svoje teze: irelevantni su. Glasna manjina.
Popis je tacno pokazao kolio ima "Bosanaca" i "ostalih". Nekih 10% u bosnjackim gradovima ("Bosanci" i jesu Bosnjaci u 99% slucajeva), 1% u srpskim i hrvatskim.
To sto ti 10% najvise galame po forumima i online je valjda normalno. Jedino online se mogu osjecati relevantno jer ih u realnom zivotu ima toliko malo i nikakav uticaj nemaju.
Popis je tacno pokazao kolio ima "Bosanaca" i "ostalih". Nekih 10% u bosnjackim gradovima ("Bosanci" i jesu Bosnjaci u 99% slucajeva), 1% u srpskim i hrvatskim.
To sto ti 10% najvise galame po forumima i online je valjda normalno. Jedino online se mogu osjecati relevantno jer ih u realnom zivotu ima toliko malo i nikakav uticaj nemaju.
- славянин
#1809 Re: Identitet Bosnjaka
Vjerski apsolutno ne , nacionalni apsolutno da_Scarlett_ wrote:Pa ti nemas ni vjerski ni nacionalni identitet.славянин wrote: Ti i nemas identiteta osim onog vjerskog.“religija formirala nacije”
- sadie_forever
#1810 Re: Identitet Bosnjaka
10% je previse,mozda u centar sa ali sumnjam_Scarlett_ wrote:Elem, drzim se svoje teze: irelevantni su. Glasna manjina.
-
_Scarlett_
#1811 Re: Identitet Bosnjaka
Cek, koji je tebi nacionalni identitet? Kojim jezikom govoris, kojoj nacionalnoj skupini pripadas, ko su vasi velikani?славянин wrote: Vjerski apsolutno ne , nacionalni apsolutno da. Nego zna se ko ti je “sestra/brat” to sigurno nisam ja koji je iz iste zemlje,prica istim jezikom itd.
Ti ces sigurno navesti primjere ljudi koji sebe nisu nikada racunali kao dio tvoje nacije. Bosnjaci koji se izjasnjavaju kao Bosanci cesto navedu (lupam) Branka Copica kao primjer "nacionalnog Bosanca", a covjek Srbin da veceg ne moze bit.
Da nije mozda Tito?
- sadie_forever
#1812 Re: Identitet Bosnjaka
Nema razlike izmedju hrvatske bosne i srbije ako cemo po vasoj logici,razlika je na nivou svedjana iz juzne i sjeverne svedske.znaci naglasak,lokalni obicaji(formirani mahom preko religije)славянин wrote:Ti i nemas identiteta osim onog vjerskog.sadie_forever wrote:cpt zasto vise ulazis s njima u raspravu? evo moj odgovor: da religija je formirala nacije,ali ne samo u bih vec citav dio balkana gdje se nalazi dio hrvatske,citava srbija i citava bosna,..znaci sve je to isti narod s razlicitim akcentima( i obicajima(sto u drugim nacijama kao recimo svedska sasvim normalno i niko ne preispituje istu narodnost).znaci ako bosnjaci ne postoje ne postoje ni hrvati ni srbi jer sve je to isti narod.
religija je logicno formirala nacije,religija je do jucer jedino i djelila ljude nacije nastaju u 19 stoljecu kao nesto ozbiljno.“religija formirala nacije”
- славянин
#1813 Re: Identitet Bosnjaka
Auh ti si na najgoreg potrefila_Scarlett_ wrote:Cek, koji je tebi nacionalni identitet? Kojim jezikom govoris, kojoj nacionalnoj skupini pripadas, ko su vasi velikani?славянин wrote: Vjerski apsolutno ne , nacionalni apsolutno da. Nego zna se ko ti je “sestra/brat” to sigurno nisam ja koji je iz iste zemlje,prica istim jezikom itd.
Ti ces sigurno navesti primjere ljudi koji sebe nisu nikada racunali kao dio tvoje nacije. Bosnjaci koji se izjasnjavaju kao Bosanci cesto navedu (lupam) Branka Copica kao primjer "nacionalnog Bosanca", a covjek Srbin da veceg ne moze bit.
Da nije mozda Tito?Sloveno-Hrvat ciji unuci danas pricaju o antifasistickoj Republici Srpskoj?
Jugosloven,Srpsko-Hrvatskim (danas poznatiji kao BHS) , Jugoslovenima , svi jugosloveni koji su ucinili nesto dobro za jugoslovenske narode.
Tito sloveno-hrvat
- славянин
#1814 Re: Identitet Bosnjaka
sadie_forever wrote: religija je logicno formirala nacije,religija je do jucer jedino i djelila ljude nacije nastaju u 19 stoljecu kao nesto ozbiljno.
Nema razlike izmedju hrvatske bosne i srbije ako cemo po vasoj logici,razlika je na nivou svedjana iz juzne i sjeverne svedske.znaci naglasak,lokalni obicaji(formirani mahom preko religije)
-
_Scarlett_
#1815 Re: Identitet Bosnjaka
Bahahahahahh. Ovo sto si ti naveo nije nacionalni identitet nego bas nedostatak istog.славянин wrote: Auh ti si na najgoreg potrefila![]()
Jugosloven,Srpsko-Hrvatskim (danas poznatiji kao BHS) , Jugoslovenima , svi jugosloveni koji su ucinili nesto dobro za jugoslovenske narode.
Tito sloveno-hrvatajde ako ti kazes tako
A onda druge kritiziras sto "nemaju ideniteta". "Ovaj...Jugosloven... moji velikani su svi koji su ucinili nesto dobro za jugoslovenske narode"
Evo, ja sam covjek svijeta, moji su velikani svi koji su ucinili nesto za covjecanstvo
Last edited by _Scarlett_ on 16/05/2019 13:39, edited 1 time in total.
- Dozer
#1816 Re: Identitet Bosnjaka
Nepostojeci i dalje jase, i k'o maksim po divizijiCPT wrote: Po religiji, po imenu, obicajima, ... Na prvu loptu uvijek ime i prezime.
Sta je Otto Jones po religiji. koji su mu obicaju, sta je nacionalno?
Moram crtati "sta dalje"? Ime? Obicaji? itd, itd. To naravno ne znaci da ChinChinChong teoretski ne moze biti Bosnjak ali nema slucajno vecina Bosnjaka slicna imena (povezana sa religijom btw). Isto vazi i za obicaje koji su opet jako povezani sa religijom, btw. To opet znaci da ne mozes biti Bosnjak ako ne ... ali nije slucajno da vecina Bosnjaka ima "slicne".
Kod nas konkretno se bosnjacke kuce moglo prepoznati bar po krovu. Sto su Srbi konkretno izkoristili u ratu. A i po ostalim elementima.
Ching Ching Chong moze biti Bosnjak ako se tako izjasni na popisuMa ja bolan, ne moze. Zbog toga je Bosnjak sasvim slucajno Mehmed. Jer to nema veze sa religijom. Mehmed sasvim slucajno ne jede svinjetinu jer eto religija nema veze i ne definise ga. Sasvim slucajno Mehmed ne pije alkohol. Jer ga religija ne definise, jelte. Itd, itd, itd
Moze biti i Srbin, ili Hrvat, opet - ako se tako izjasni na popisu
Bosnjaci danas imaju imena povezana s jednom religijom. Do 19. vijeka nisu imali, tj. imali su, ali povezana s vise religija. Kako ovo objasnjavas?
Nego, jesi ti nepostojeci nacionalni ili postojeci etnicki/narodni Bosnjak?
Na kojoj slici su "tipicne bosnjacke kuce"? 1, 2 ili 3?Imas Google pa provjeri kako je izgledao krov (i ne samo krov) tipicne bosnjacke kuce
1.

2.

3.

Last edited by Dozer on 16/05/2019 13:45, edited 1 time in total.
- CPT
#1817 Re: Identitet Bosnjaka
Ono kad je Islam najveci trnk u oku 
-
_Scarlett_
#1818 Re: Identitet Bosnjaka
Da se razumijemo, svaki covjek ima pravo da se izjasnjava i osjeca kako hoce.
Mozes se sutra izjasniti kao Kinez, tvoje pravo.
Kao sto je nase pravo da se sprdamo s vama zbog tih izjasnjavanja

Kao sto je nase pravo da se sprdamo s vama zbog tih izjasnjavanja
- Dozer
#1819 Re: Identitet Bosnjaka
Ono kad se toliko nalupetas da vise ne znas ni sta pricas, pa ne znas ni sta da kazes na cinjenicne argumenteCPT wrote:Ono kad je Islam najveci trnk u oku
Nego, jesi li postojeci ili nepostojeci ba?
I - koja slika prikazuje izvorne, pardon - tipicne bosnjacke kuce?
- славянин
#1820 Re: Identitet Bosnjaka
Ako ti kazes tako_Scarlett_ wrote: Bahahahahahh. Ovo sto si ti naveo nije nacionalni identitet nego bas nedostatak istog.
A onda druge kritiziras sto "nemaju ideniteta". "Ovaj...Jugosloven... moji velikani su svi koji su ucinili nesto dobro za jugoslovenske narode"![]()
![]()
![]()
![]()
Evo, ja sam covjek svijeta, moji su velikani svi koji su ucinili nesto za covjecanstvo![]()
![]()
To je moj "nacionalni identitet"
![]()
![]()
![]()
Ja imam rodni list i to onaj na kojem je gore 6 baklji u grbu
Malo razmisli da onda pricaj o "citizen of the world" - znam da ti je tesko... razmisliti
- славянин
#1821 Re: Identitet Bosnjaka
Oces da se sprdamo oko izjasnjavanja ? Ali samo nemoj posle da se nadjes iznenadjena i uvredjena_Scarlett_ wrote:Da se razumijemo, svaki covjek ima pravo da se izjasnjava i osjeca kako hoce.
Kao sto je nase pravo da se sprdamo s vama zbog tih izjasnjavanja![]()
- Dozer
#1822 Re: Identitet Bosnjaka
Jarane...Skandinavske zemlje su danas vecinom ateisticke, vecinski. Hoces reci da ti ljudi nisu pripadnici nekog naroda, nemaju kulturu, nemaju naciju...? I to sve jer su - ateisti?CPT wrote:Cek, zar nisi rekao da religija nema veze? Znaci ima sad ima veze i sad je to jedina razlika? To zelis reci da smo svi isti? Jugoslaveni ili sta vec? Da Bosnjaci zapravo ne postoje? Ali uopste ne negiras narod, zar ne?
- Dozer
#1823 Re: Identitet Bosnjaka
Hocete to na javnom forumu? Bas to hocete?славянин wrote:Oces da se sprdamo oko izjasnjavanja ? Ali samo nemoj posle da se nadjes iznenadjena i uvredjena_Scarlett_ wrote:Da se razumijemo, svaki covjek ima pravo da se izjasnjava i osjeca kako hoce.
Kao sto je nase pravo da se sprdamo s vama zbog tih izjasnjavanja![]()
![]()
E, hajmo ovako:
Ako su deda i baba otisli iz Albanije, nastanili se u Austriji, dobili djecu, a onda i ta djeca dobila djecu (unuke) - sta su ta djeca, tj. ti unuci po nacionalnosti, narodnosti, religiji?
Last edited by Dozer on 16/05/2019 13:53, edited 1 time in total.
- CPT
#1824 Re: Identitet Bosnjaka
Ta kolumna je kod nas nepostojeca jer taj podatak privatan. Drzava me ne shvata kao pripadnika nacije jer imam pogresan maternji jezik. Jos nesto?Dozer wrote:Ono kad se toliko nalupetas da vise ne znas ni sta pricas, pa ne znas ni sta da kazes na cinjenicne argumenteCPT wrote:Ono kad je Islam najveci trnk u oku![]()
![]()
Nego, jesi li postojeci ili nepostojeci ba?
I - koja slika prikazuje izvorne, pardon - tipicne bosnjacke kuce?(P.S. Sve su s GoogleEarth-a
)
Roditelje ili starije komsije pitaj kakve su nekad bile bosnjacke kuce
- CPT
#1825 Re: Identitet Bosnjaka
Ma i jedna FR je "ateisticka", al u guzu. Religija je dio njihove kulture, tradicije, itd, itd. Uostalom, u vecini ima RKC povlasten status.Dozer wrote:Jarane...Skandinavske zemlje su danas vecinom ateisticke, vecinski. Hoces reci da ti ljudi nisu pripadnici nekog naroda, nemaju kulturu, nemaju naciju...? I to sve jer su - ateisti?CPT wrote:Cek, zar nisi rekao da religija nema veze? Znaci ima sad ima veze i sad je to jedina razlika? To zelis reci da smo svi isti? Jugoslaveni ili sta vec? Da Bosnjaci zapravo ne postoje? Ali uopste ne negiras narod, zar ne?![]()
![]()