Smrcak15 wrote:
svrha iskusenja da se pokaze na sudnjem danu ko zasluzuje Raj i boziju milost a ko zasluzuje kaznu i Boziju srdzbu
Da , tacno je da Bog zna sve, pa i poteze koje cemo uraditi i koje ne uraditi...ali to je potrebno za nas da nam se prezentira poslijena sudnjem danu sta ko zasluzuje , da ne bude da Bog stavi direktno u Raj ili Pakao bez ikakvih iskusenja, jer bi tako mogli okriviti Boga za nepravdu.
Sta mislis kako bi se covjek osjecao ako bi dosao u Pakao i pita se, sta sam uradio da sam zasluzio ovo, a sta mislis da Bog kaze, ma ja znam sta bi ti radio da sam te pustio na zemlju da imas lobodnu volju, pa sam i sebe i Tebe postedio toga jer inako znam gdje ces..
Ovako Bog daje sansu svima.
Ali kako ce obicni smrtnik krivit Boga? Odakle mu pravo?
Bog dao sansu...ako on vec unaprijed zna sta cemo i kako cemo sta uraditi (gdje cemo zavrsiti), onda ne mozemo govoriti da mi ljudi imamo fer sansu.
To ti je isto kao da si krenuo do Dubrovnika u autu kojeg ti ja dam i u kojem imas svega 2 litara benzina u rezervoaru. Ja ZNAM da neces stici do Dubrovnika sa toliko goriva ali hajd eto da te vidim.
Zasto bih ti to uradila kada znam neces uspjeti?
bog je taj koji daje i koji uzima, ako si ti usla u ugovor sa njim da ces na test, nemas ga sta kriviti...
ako ti uskrati nesto to je iskusenje ako ti dadne i to je iskusenje, samo je stvar kako ces se postaviti prema tome.
Moj dogovor/ugovor sa Bogom je vrlo jednostavan.
Radim i mislim onako kako mislim da je najbolje pri tome strogo vodeci racuna da se prema svima ponasam onako kako zelim da se drugi ponasaju prema meni, te da nikome ne nanosim bilo kakvu bol i tugu.
Usput cu pojest poneki sendvic sa sunkom i napravi jaje sa slaninom.
Sta mislis...hocu li goriti?