Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kajmak je kajmak, i to domaci od teta na pijaci.
sve ostalo varijacije na temu...
aah meni je dugo trebalo da se presaltam sa bona i kalaje u sarajevu ,manje zemlje a vise razlicitosti
ultima_palabra wrote:Topa je vrh... mada se uglavnom samo za Ramazan pravi. Mislim da se prvo u Sarajevu pravila, sad se pomalo širi na ostatak BiH. Dobra je za eksperimentisati, meni recimo valja kad se stavi jedno jaje i dimljeni sir
ultima_palabra wrote:Topa je vrh... mada se uglavnom samo za Ramazan pravi. Mislim da se prvo u Sarajevu pravila, sad se pomalo širi na ostatak BiH. Dobra je za eksperimentisati, meni recimo valja kad se stavi jedno jaje i dimljeni sir
Čimbur je drugo, jaja sa faširanim mesom.
Možda je fazon u miješanju nečega s jajima, pa se sve što se pomiješa s jajima, a gdje je jaje vidljivo, zove čimbur? Ko burek sa sirom i mesom?
turci bi rekli ćilbir...
a ovo bi se drzao zenicke cimburijade..
ima tih varijacija na temu s lukom, bez luka, s mesom ,bez mesa. jaja, paradajz sos,mlijeko,sir jogurt...
Topa kao naziv je karakteristican za Sarajevo,dok se u drugim dijelovima BiH ili zvao drukcije ili se nije jelo praktikovalo uopste. Doduse,u zadnje vrijeme se naziv "topa" siri svuda,kako se desavaju migracije naroda. Cimbur bi trebalo da su jaja s mesom,medjutim ima mnogo verzija; cimbur s glijvama,cimbur sa sirom; otprilike kao sto u BiH burek znaci pita s mesom a sve druge pite se ne mogu zvati burekom. Isto tako bi klepe trebale da su tijesto sa mesom ali sam vidio i klepe sa sirom i klepe sa zeljem.
aaaaa varijacije na temu.
ime od turskog ćilbir, ćilbur.
u bosni primilo korijen jaja umucena i na puteru pecena.
jaja s lukom, jaja s prasom, jaja s lukom i mesom.
al cimbur cimbur bez mesa.
doduse svaki kraj ima svoj recept.
sumirprimus wrote:nasa kuhinja je sve osim zdrava...
al je ukusna jebga
zadnjih godina se medicinsko/nutricionistička saznanja/teorije prilično mijenjaju - u tom svjetlu nije naša kuhinja baš totalno nezdrava...glavno što kod nas ne valja je prekomjeran unos uglj.hidrata...šta ćeš kad možemo hljeba s pitom...
kod nas se stosta primilo, pače su specijalitet ej pače
zato i kazem, vecinom stranjska jela s nasim varijacijama na temu...
ko cimbur,cevap,pita...
a meso je uvijek luksuz bilo pogotov prije 100 200 godina.
Moj dedo jede i masno, nije sad da se nešto čuvao da je bila dijetska ishrana....84. mu
Ubija neaktivan život u kombinaciji sa stresom i nezdravom ishranom (danas uglavnom fast food).