NecuVise wrote: ↑04/11/2023 09:52 Za prošlo svjetsko sjeo i pogledao finale, eto koliko mi je to bitno.Što se mene tiče neka ga ukinu. Nemoj samo lažnog moralisanja. Nek bude u Bjelorusiji, baš me briga. Tebi nije ok u Kataru jer su nepalci izrabljivani a bi bilo ok da bude u Sjedinjenim američkim državama koje su ojadile toliko ljudi i pokrale i bile saučesnici u puno gorim stvarima. Za mene je to lažno moralisanje. Selektivno biraš ljudska prava i na njih se fokusiraš.
Fudbal, nogomet i još ponešto
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- mayab
#1801 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
-
NecuVise
#1802 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
vaučer wrote: ↑04/11/2023 10:19Ako Amerika bude gradila stadione robljem kojem uzima putovnice pa ih šalje mrtve nazad, selektivno dozvoljava ili ne dozvoljava ulaz na stadion navijačima na osnovu odjeće, laže o ekoškim standardima, laže o terminu SP-a itd - zaslužuju jednaku kritiku. Ali to nije u whataboutizmičnom spektru razmišljanja. Amerika je napala Irak, Vijetnam i šta već = Amerika je napravila više štete kroz povijesta od Katara. Što je naravno istina i što također naravno nema apsolutno ništa sa tim Svjetskim Prvenstvom. Ako se FIFA hoće pozicionirati kao 'donositelj svjetla' u razne kutke planete - onda nek se ispoštuje dogovoreno, što Qatar nije napravio. Jer da jesu, ne bi pakirali nepalce u limenke niti bi SP bio zimi. Vidjeli smo u Rusiji koliko 'svjetlo nogometa' ima efekta na diktatorske režime.NecuVise wrote: ↑04/11/2023 09:52 Za prošlo svjetsko sjeo i pogledao finale, eto koliko mi je to bitno.Što se mene tiče neka ga ukinu. Nemoj samo lažnog moralisanja. Nek bude u Bjelorusiji, baš me briga. Tebi nije ok u Kataru jer su nepalci izrabljivani a bi bilo ok da bude u Sjedinjenim američkim državama koje su ojadile toliko ljudi i pokrale i bile saučesnici u puno gorim stvarima. Za mene je to lažno moralisanje. Selektivno biraš ljudska prava i na njih se fokusiraš.
Fino si ilustrovao ovo lažno moralisanje i selektivnu brigu o ljudskim pravima
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1803 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
I opet su ti jadnici vise zaradjivali u Kataru gradeci stadione nego sto bi u svojim raspad republikama ikad zaradili radeci iste poslove.
Istina je voda duboka.
Istina je voda duboka.
- vaučer
#1804 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Aha, ako su bili sretni pa su:
1- Dobili nazad putovnicu
2 - Preživjeli
3 - Bili na kraju plaćeni za rad
Što je daleko od očekivanog ishoda za dsota tih radnika nažalost. Najsmješnije od svega je da je Qatar mogao bez ikakvih problema imati najbolje uvjete i plaće za radnike, promovirati to do beskraja, hvaliti se tim. Koštalo bi ih ništa u odnosu na sve potrošeno. Ali jebiga, navike su to, navikao si ovako i to je stvar principa da nastaviš po starom.
1- Dobili nazad putovnicu
2 - Preživjeli
3 - Bili na kraju plaćeni za rad
Što je daleko od očekivanog ishoda za dsota tih radnika nažalost. Najsmješnije od svega je da je Qatar mogao bez ikakvih problema imati najbolje uvjete i plaće za radnike, promovirati to do beskraja, hvaliti se tim. Koštalo bi ih ništa u odnosu na sve potrošeno. Ali jebiga, navike su to, navikao si ovako i to je stvar principa da nastaviš po starom.
- rocco_siffredi
#1805 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Katar je potrošio 200 milijardi $ za SP. Više nego sva dosadašnja prvenstva zajedno. Dobili su i radnici svoje.
- JohnnyS
#1806 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Ja bih isto volio da živimo u svijetu iz Zvjezdanih staza pa da svi stanovnici Ujedinjene federacije planeta žive u blagostanju i miru dok ih povremeno ne napadnu Romulanci.
Nažalost, živimo na Zemlji s ljudima koji su mahom stoka. Tvoje pravo da gonjaš principe i svaka ti čast na tome, ali se šokirati što se prvenstva daju jednim zemljama, a ne drugima, vidjeti u tome nešto neobično, malo je infantilno. Svakako, svatko tko gleda nogomet bi trebao prihvatiti da su tu mutna posla. Još od najmlađih uzrasta kad se talentirana djeca trebaju izboriti za mjesta među pionirima u konkurenciji djece bogatih očeva pa sve do seniora gdje ako zabiješ autogol mafija te upuca.
To nije nikakav whatabautism, to je realnost. A ne gledati SP jer je u saudijskoj Arabiji ili kataru, a gledati EPL ili LP pogonjenu istim tim parama je, dozvolit ćeš, licemjerje. Lako je ne gledati i biti principijelan na nečem za što te boli kurac, tako ni ja ne gledam Barcelonu jer sam protiv toga da se plaća suce. Nego budi dosljedan, traži ultimativni moral i etiku i prestani gledati kad Liverpool igra protiv Newcastlea ili Cityja, gledanjem daješ legitimitet kršiteljima ljudskih prava
Nažalost, živimo na Zemlji s ljudima koji su mahom stoka. Tvoje pravo da gonjaš principe i svaka ti čast na tome, ali se šokirati što se prvenstva daju jednim zemljama, a ne drugima, vidjeti u tome nešto neobično, malo je infantilno. Svakako, svatko tko gleda nogomet bi trebao prihvatiti da su tu mutna posla. Još od najmlađih uzrasta kad se talentirana djeca trebaju izboriti za mjesta među pionirima u konkurenciji djece bogatih očeva pa sve do seniora gdje ako zabiješ autogol mafija te upuca.
To nije nikakav whatabautism, to je realnost. A ne gledati SP jer je u saudijskoj Arabiji ili kataru, a gledati EPL ili LP pogonjenu istim tim parama je, dozvolit ćeš, licemjerje. Lako je ne gledati i biti principijelan na nečem za što te boli kurac, tako ni ja ne gledam Barcelonu jer sam protiv toga da se plaća suce. Nego budi dosljedan, traži ultimativni moral i etiku i prestani gledati kad Liverpool igra protiv Newcastlea ili Cityja, gledanjem daješ legitimitet kršiteljima ljudskih prava
- vaučer
#1807 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
I opet su ih izrabljivali i držali kao stoku.rocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 11:36 Katar je potrošio 200 milijardi $ za SP. Više nego sva dosadašnja prvenstva zajedno. Dobili su i radnici svoje.
Umjesto da imaju najbolje uvjete i plaće.
Jer im je to tradicija i ne mogu protiv sebe.
- rocco_siffredi
#1808 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Zašto plaćati nekog 2000 ako taj isti spreman raditi i za 500? Gdje si ti učio ekonomiju? Zašto Zara ne plati radnike u Bangladešu kao one u Španiji? Zašto KIA otvara fabriku u Slovačkoj, a ne u Švicarskoj? Zašto Apple ima fabrike u Kini, a ne u Norveškoj?vaučer wrote: ↑04/11/2023 11:46I opet su ih izrabljivali i držali kao stoku.rocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 11:36 Katar je potrošio 200 milijardi $ za SP. Više nego sva dosadašnja prvenstva zajedno. Dobili su i radnici svoje.
- vaučer
#1809 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Velik je jaz između traženja ultimativnog morala i etike s jedne, i ne traženja ni modikuma istog s druge strane. Po meni su FIFA a bome i UEFA, odavno zreli za brisanje s lica Zemlje i potpunu reformu. Nije ni EPL daleko iza, iako imaju još jednu zadnju priliku da se iskobeljaju kroz proces koji vode protiv Manchester Citya. Izgube li tu - City je stvarni vlasnik Lige. Iz jednostavnog razloga jer ako jedan klub može odbiti suradnju i predaju tražene dokumentacije ligi u kojoj igra i proći nekažnjeno - taj klub de facto ne potpada pod pravila te Lige nego za njih pravila ne vrijede. Za mene je pitanje FIFA-e i njihovog niza SP-a u despotskim zemljama definitivno simptom većeg problema u nogometu - i naravno, konzumacija bilo kakvog nogmeta danas (osim nekog lokalnog polu amaterskog) je licemjerno jer hrani ciklus pohlepe u kojem se vrtimo. Ali valjda ima neka granica negdje za bilo kod od nas? Meni jeste lako ne gledati međunarodni nogmet jer ga prezirem ionako, ali isto tako sve manje gledam ikakav iz sličnih razloga. Jer sve manje ima smisla kao sport.JohnnyS wrote: ↑04/11/2023 11:40 Ja bih isto volio da živimo u svijetu iz Zvjezdanih staza pa da svi stanovnici Ujedinjene federacije planeta žive u blagostanju i miru dok ih povremeno ne napadnu Romulanci.
- vaučer
#1810 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Da, jer Qatar funkcionira na tržištu gdje su bitne profit margine.rocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 11:56 Zašto plaćati nekog 2000 ako taj isti spreman raditi i za 500? Gdje si ti učio ekonomiju? Zašto Zara ne plati radnike u Bangladešu kao one u Španiji? Zašto KIA otvara fabriku u Slovačkoj, a ne u Švicarskoj? Zašto Apple ima fabrike u Kini, a ne u Norveškoj?
Ispravno pitanje je:
Zašto potpisati papir na kojem se obvezuješ da ćeš pri organizaciji natjecanja održati određeni standard plaća i smještaja za radnike - da bi kasnije ignorirao sve potpisano i nastavio po uhodanoj praksi polu-ropstva koju inače prakticiraš u svojoj zemlji? Razlika između odrađivanja potpisanog i onog što su napravili bi ih koštala minimalno. Potrošili su tri puta više novca na influencere nego na radnike. Ali ne - nećeš iz principa jer ih u osnovi boli kurac jer imaju FIFU u džepu.
- Edin H.
#1811 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
To je pogled sa strane kapitalističkih iliti feudalnih izrabljivača. Stoga i jeste uloga države da uvede i sprovede zakone koji će omogućiti radnicima da budu fer plaćeni uz plaćene doprinose poput penzionog i zdravstvenog osiguranja. U ovom slučaju kao organizator FIFA mafija ima ulogu da to dogovori sa zemljom organizatorom. U Engleskoj mnogi odbijaju da kupuju proizvode ukoliko nije napomenuto da radnici plaćeni fair wages u recimo u Bangladešu, ali tačno je da većinu plebsa to ne zanima. Tu i jesu rupe u zakonu, jer u biti razvijene zemlje ne bi smjele dozvoliti prodaju robe koja je proizvedena eksploatacijom radnika u trećim zemljana, pa neka onda velike kompanije rade šta žele. To se odnosi i na robu proizvedenu u BiH.rocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 11:56Zašto plaćati nekog 2000 ako taj isti spreman raditi i za 500? Gdje si ti učio ekonomiju? Zašto Zara ne plati radnike u Bangladešu kao one u Španiji? Zašto KIA otvara fabriku u Slovačkoj, a ne u Švicarskoj? Zašto Apple ima fabrike u Kini, a ne u Norveškoj?vaučer wrote: ↑04/11/2023 11:46I opet su ih izrabljivali i držali kao stoku.rocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 11:36 Katar je potrošio 200 milijardi $ za SP. Više nego sva dosadašnja prvenstva zajedno. Dobili su i radnici svoje.
- rocco_siffredi
#1812 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Otac je prodao motor, a ja Play Station samo da dođemo ovdje. Nemamo ni ulaznicu, ali ovo je Boca", poručio je strastveni dječak.
Finale Kupa Libertadores
Finale Kupa Libertadores
-
Zoooka
#1813 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Mali i otac su retardirani.rocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 14:17 Otac je prodao motor, a ja Play Station samo da dođemo ovdje. Nemamo ni ulaznicu, ali ovo je Boca", poručio je strastveni dječak.
Finale Kupa Libertadores
- JohnnyS
#1814 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Zasad se doima kao izvrsna investicija
-
Zoooka
#1815 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Ima da mali plače za plejkom čitav dan sutra. Bi li ovako mali Ahmedhodzic prodao plejku da dođe gledati reprezentaciju, šta mislite ?
- Logovan
#1816 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Niti motora, niti plejke, niti pobjederocco_siffredi wrote: ↑04/11/2023 14:17 Otac je prodao motor, a ja Play Station samo da dođemo ovdje. Nemamo ni ulaznicu, ali ovo je Boca", poručio je strastveni dječak.
Finale Kupa Libertadores
-
Zoooka
#1817 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Nema odvratnije nacije od argentinske i veceg ljudskog sljama
- JohnnyS
#1818 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Tko hvata HRT2, večeras u 22:15 dobar dokumentarac o usponu Premiershipa
- N.N.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Zoooka
#1822 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Nema iritantnije face u sportu od ove raspale Rapinoe
- JohnnyS
#1823 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto
Mediji su krivi, ja sam živio u savršenom neznanju tko je ta osoba do prije par mjeseci
- JohnnyS