Smrcak15 wrote:Bloo wrote:Kakav je to odgovor?
Pitam te lijepo.
Kako se bavis prevodom, pogotovo jezika (npr. Middle aramaic) koje i ne poznajes?
Da li ti je jasno koliko je prevod kompleksan posao?
Sam si napisao da sve radis sam, svojim rukama ....
I da radis sa vise jezika.
Jasno ti je da prevod nije uzmes rijec i ubacis je u google translate, pa onda uzmes drugu rijec...
kao sto ti kazem, radim sto je u mojoj moci/kapacitetu da dodjem do zakljucka, ne samo sta ja istrazim, nego sta cujem i od drugih kazu nesto pa ja to provjerava je li tako ako znam proveriti.
netrebaju meni u tom slucaju i na tom nivou nikakve sintaksi jer nikoe nista ne prevodima u lexikone itd...istrazujem stvari za svoju dusu onako iz ceifa.
Znači ti provjeravaš šta je eventualno neki prevodilac uradio?
A šta su tačno tvoje moći i kapaciteti? Koje jezike poznaješ? Aktivno, pasivno?
Morfologija je bitna da znaš stem i root riječi. Nastavke, sufikse i prefikse.
Sam si tvrdio da uzmeš SAM u SVOJE ruke i provjeravaš. Kako provjeravaš Isaiah scroll, jedini sa prevodom? Pogledaš riječ na engleskom i kako nađeš koja je to riječ na hebrejskom?
To bi bilo ravno tome da ja "analiziram" prevod neke pjesme sa kineskog na engleski i pokušavam da riječ house nađem koji je simbol na kineskom...A NE ZNAM KINESKI!
I kad nađem, onda da provjeravam šta sve taj znak znači...
Znači ti provjeravaš prevode profesionalnih prevodilaca, ljudi koji su studirali taj jezik i kulturu?
Da li uopšte znaš kako se radi prevod? Zašto je prevodilac uzeo baš to značenje prevoda, a ne neko drugo?
Šta radiš kada se susretneš sa imeničkim frazama (u onom drveću ti je to oznaka NP) kada se fraza sastoji od više imenica, te sama za sebe ima značenje? Uzimaš imenicu po imenicu i provjeravaš?
Napisao si:
koristio sam se i kumranske spise da vidim sta tacno u orginalu pise
Za mene kao prevodioca, to znači da si uzeo kumranske spise i pročitao na ORIGINALNOM jeziku.
Jer prevod je i djelomično interpretacija značenja, prenos poruke.
Kada bih ja rekla, uzela sam Kur'an da vidim šta tačno u originalu piše, to bi značilo da sam isti pročitala na arapskom jeziku, a ne prevod.
Kada kažeš istraživanjima
Kako misliš da istražuješ nešto poput:
א בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. 1 In the beginning God created the heaven and the earth.
Pogledaš riječ Bog na engleskom i kako znaš gdje je hebrejsko slovo za Bog?
Osim što sam sebe negiraš u dva posta (sam provjeravaš, onda koristiš tuđe prevode i to jedan dookument sa komparacijom riječi), nemaš osnovna znanja iz oblasti sintakse, morfologije, generativne sintakse, registara, da bi uopšte i kao laik se mogao baviti ovim, a kamoli analiziranjem tekstova pisanih na jeziku koji niti znaš čitati, niti pisati, a sumnjam i prepoznati.
Osim što si do sada masakrirao prirode nauke, sada si krenuo i na društvene vidim.
Osim što si do ovog momenta na više polja prokazan kao apsolutni laik, neko sklon spekulacijama i akrobacijama u zakljucivanjima koja se opiru zdravom razumu, sada ti možemo prišiti i titulu lažova.
Mislim da je za tebe najpamentije da se okaneš ovakvih tema, te da postaš vesele video uratke na temi Za posvećene Allahu.