Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1801 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Moram reći da mi je drago što nam se interesovanja napokon poklapaju Smrčak...a to je lingvistika, sintaksa...
Npr. ova lijepa analiza koja se nalazi na tvom linku odmah na početku.

Znaš za šta stoje oznake N,V, P, te šta znači zvjezdica, te šta označavaju strelice?

Image
pritisni na to pa ce ti pisati sta je

REL – masculine singular relative pronoun

V – 3rd person masculine singular (form VI) perfect verb

P – prefixed preposition bi
N – genitive feminine singular noun
PRON – 3rd person masculine singular possessive pronoun

N – nominative masculine noun
Bloo
Globalna šefica

#1802 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Moram reći da mi je drago što nam se interesovanja napokon poklapaju Smrčak...a to je lingvistika, sintaksa...
Npr. ova lijepa analiza koja se nalazi na tvom linku odmah na početku.

Znaš za šta stoje oznake N,V, P, te šta znači zvjezdica, te šta označavaju strelice?

Image
pritisni na to pa ce ti pisati sta je

REL – masculine singular relative pronoun

V – 3rd person masculine singular (form VI) perfect verb

P – prefixed preposition bi
N – genitive feminine singular noun
PRON – 3rd person masculine singular possessive pronoun

N – nominative masculine noun
A da li znas sta znaci to? Sta je zvjezdica? Sta su strelice na ovom drvetu?
Smrcak15

#1803 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: Mislim na ovaj tvoj program?
http://corpus.quran.com/
Kako znas da je rezultat onga sto pronadjes tacan kad znamo da programi imaju mnogo propusta, zar se uopste moze koristiti program da bi neko pravilno interpretirao Qur'an, jos kad uzmemo u obzir da je program koji ti koristis baziran na jeziku za programiranje i OS-u koji su napisali ne muslimani?
taj nema propusta kad se tacno sortiraju, i kad pravilno trazis

ali ja koristi i druga pomagala, recimo pretrazivac Tanzil.net
Smrcak15

#1804 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: A da li znas sta znaci to? Sta je zvjezdica? Sta su strelice na ovom drvetu?

ne znam
Bloo
Globalna šefica

#1805 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: A da li znas sta znaci to? Sta je zvjezdica? Sta su strelice na ovom drvetu?

ne znam
Pa kako se mozes baviti prevodom ako ne poznajes generativnu sintaksu, morfologiju, registre?
Plavo-bijeli

#1806 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Plavo-bijeli »

Image
Pa ja.
Smrcak15

#1807 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

ne znam
Pa kako se mozes baviti prevodom ako ne poznajes generativnu sintaksu, morfologiju, registre?
:-) sta reci na ovo, kakav posluku porati, kome cemu, ocima koje ne cuju usima koje ne vide :D
Bloo
Globalna šefica

#1808 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

ne znam
:-) sta reci na ovo, kakav posluku porati, kome cemu, ocima koje ne cuju usima koje ne vide :D
Kakav je to odgovor?
Pitam te lijepo.
Kako se bavis prevodom, pogotovo jezika (npr. Middle aramaic) koje i ne poznajes?
Da li ti je jasno koliko je prevod kompleksan posao?
Sam si napisao da sve radis sam, svojim rukama ....
I da radis sa vise jezika.
Jasno ti je da prevod nije uzmes rijec i ubacis je u google translate, pa onda uzmes drugu rijec...
Smrcak15

#1809 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Kakav je to odgovor?
Pitam te lijepo.
Kako se bavis prevodom, pogotovo jezika (npr. Middle aramaic) koje i ne poznajes?
Jasno ti je da prevod nije uzmes rijec i ubacis je u google translate, pa onda uzmes drugu rijec...
kao sto ti kazem, radim sto je u mojoj moci/kapacitetu da dodjem do zakljucka, ne samo sta ja istrazim, nego sta cujem i od drugih kazu nesto pa ja to provjerava je li tako ako znam proveriti.

netrebaju meni u tom slucaju i na tom nivou nikakve sintaksi jer nikoe nista ne prevodima u lexikone itd...istrazujem stvari za svoju dusu onako iz ceifa.
Bloo
Globalna šefica

#1810 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Pitam te lijepo.
kao sto ti kazem, radim sto je u mojoj moci/kapacitetu da dodjem do zakljucka, ne samo sta ja istrazim, nego sta cujem i od drugih kazu nesto pa ja to provjerava je li tako ako znam proveriti.

netrebaju meni u tom slucaju i na tom nivou nikakve sintaksi jer nikoe nista ne prevodima u lexikone itd...istrazujem stvari za svoju dusu onako iz ceifa.
Znači ti provjeravaš šta je eventualno neki prevodilac uradio?
A šta su tačno tvoje moći i kapaciteti? Koje jezike poznaješ? Aktivno, pasivno?
Morfologija je bitna da znaš stem i root riječi. Nastavke, sufikse i prefikse.
Sam si tvrdio da uzmeš SAM u SVOJE ruke i provjeravaš. Kako provjeravaš Isaiah scroll, jedini sa prevodom? Pogledaš riječ na engleskom i kako nađeš koja je to riječ na hebrejskom?
To bi bilo ravno tome da ja "analiziram" prevod neke pjesme sa kineskog na engleski i pokušavam da riječ house nađem koji je simbol na kineskom...A NE ZNAM KINESKI!
I kad nađem, onda da provjeravam šta sve taj znak znači...

Znači ti provjeravaš prevode profesionalnih prevodilaca, ljudi koji su studirali taj jezik i kulturu?
Da li uopšte znaš kako se radi prevod? Zašto je prevodilac uzeo baš to značenje prevoda, a ne neko drugo?
Šta radiš kada se susretneš sa imeničkim frazama (u onom drveću ti je to oznaka NP) kada se fraza sastoji od više imenica, te sama za sebe ima značenje? Uzimaš imenicu po imenicu i provjeravaš?

Napisao si:
koristio sam se i kumranske spise da vidim sta tacno u orginalu pise
Za mene kao prevodioca, to znači da si uzeo kumranske spise i pročitao na ORIGINALNOM jeziku.
Jer prevod je i djelomično interpretacija značenja, prenos poruke.

Kada bih ja rekla, uzela sam Kur'an da vidim šta tačno u originalu piše, to bi značilo da sam isti pročitala na arapskom jeziku, a ne prevod.

Kada kažeš istraživanjima
u svojim istrazivanjima koristio sam se ovom stranicu biblija na hebrejski
http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0101.htm
Kako misliš da istražuješ nešto poput:
א בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. 1 In the beginning God created the heaven and the earth.
Pogledaš riječ Bog na engleskom i kako znaš gdje je hebrejsko slovo za Bog?

Osim što sam sebe negiraš u dva posta (sam provjeravaš, onda koristiš tuđe prevode i to jedan dookument sa komparacijom riječi), nemaš osnovna znanja iz oblasti sintakse, morfologije, generativne sintakse, registara, da bi uopšte i kao laik se mogao baviti ovim, a kamoli analiziranjem tekstova pisanih na jeziku koji niti znaš čitati, niti pisati, a sumnjam i prepoznati.

Osim što si do sada masakrirao prirode nauke, sada si krenuo i na društvene vidim.
Osim što si do ovog momenta na više polja prokazan kao apsolutni laik, neko sklon spekulacijama i akrobacijama u zakljucivanjima koja se opiru zdravom razumu, sada ti možemo prišiti i titulu lažova.

Mislim da je za tebe najpamentije da se okaneš ovakvih tema, te da postaš vesele video uratke na temi Za posvećene Allahu.
Smrcak15

#1811 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Pitam te lijepo.

Znači ti provjeravaš šta je eventualno neki prevodilac uradio?
A šta su tačno tvoje moći i kapaciteti? Koje jezike poznaješ? Aktivno, pasivno?
Morfologija je bitna da znaš stem i root riječi. Nastavke, sufikse i prefikse.
Sam si tvrdio da uzmeš SAM u SVOJE ruke i provjeravaš. Kako provjeravaš Isaiah scroll, jedini sa prevodom? Pogledaš riječ na engleskom i kako nađeš koja je to riječ na hebrejskom?
To bi bilo ravno tome da ja "analiziram" prevod neke pjesme sa kineskog na engleski i pokušavam da riječ house nađem koji je simbol na kineskom...A NE ZNAM KINESKI!
I kad nađem, onda da provjeravam šta sve taj znak znači...

Znači ti provjeravaš prevode profesionalnih prevodilaca, ljudi koji su studirali taj jezik i kulturu?
Da li uopšte znaš kako se radi prevod? Zašto je prevodilac uzeo baš to značenje prevoda, a ne neko drugo?
Šta radiš kada se susretneš sa imeničkim frazama (u onom drveću ti je to oznaka NP) kada se fraza sastoji od više imenica, te sama za sebe ima značenje? Uzimaš imenicu po imenicu i provjeravaš?

Napisao si:
Za mene kao prevodioca, to znači da si uzeo kumranske spise i pročitao na ORIGINALNOM jeziku.
Jer prevod je i djelomično interpretacija značenja, prenos poruke.

Kada bih ja rekla, uzela sam Kur'an da vidim šta tačno u originalu piše, to bi značilo da sam isti pročitala na arapskom jeziku, a ne prevod.

Kada kažeš istraživanjima
Kako misliš da istražuješ nešto poput:
א בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. 1 In the beginning God created the heaven and the earth.

Osim što sam sebe negiraš u dva posta (sam provjeravaš, onda koristiš tuđe prevode i to jedan dookument sa komparacijom riječi), nemaš osnovna znanja iz oblasti sintakse, morfologije, generativne sintakse, registara, da bi uopšte i kao laik se mogao baviti ovim, a kamoli analiziranjem tekstova pisanih na jeziku koji niti znaš čitati, niti pisati, a sumnjam i prepoznati.

Osim što si do sada masakrirao prirode nauke, sada si krenuo i na društvene vidim.
Osim što si do ovog momenta na više polja prokazan kao apsolutni laik, neko sklon spekulacijama i akrobacijama u zakljucivanjima koja se opiru zdravom razumu, sada ti možemo prišiti i titulu lažova.

Mislim da je za tebe najpamentije da se okaneš ovakvih tema, te da postaš vesele video uratke na temi Za posvećene Allahu.
ti si covjece totalno izgubila poentu moje price, ama totalno....ti jos nisi skuzila sta hocu da kazem iako sam jasno nazancio sta hocu sa tim da kazem. a ti sad pucas u totalno pogresnom pravcu :-)
Bloo
Globalna šefica

#1812 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Fino mi odgovori na svako pitanje :)
Ako već tvrdiš da SAM provjeravaš prastare spise šta u njima piše u originalu, mislim da su ti moji upiti mačji kašalj.
Smrcak15

#1813 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Fino mi odgovori na svako pitanje :)
Ako već tvrdiš da SAM provjeravaš prastare spise šta u njima piše u originalu, mislim da su ti moji upiti mačji kašalj.
nepotrebno je o tome diskutovati jer to nije poenta mooje prica koje ti jos nisi shvatila, iako sam je cak i opisao poentu zasto ja to radim, a ti se ovdje hvatas na datelje koje strucnjaci lingivstike znaju :-)

ja ne tvrdim da sam ja strucnjak lingvistike pa da ti mogu odgovarati na ta pitanja, ali me cudi stvarno da ne shvtas poentu jos uvijek ove moje price.
Bloo
Globalna šefica

#1814 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Tvoja poenta je:
Smrcak15 wrote:
Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)

Da si ispao budala :)
Smrcak15

#1815 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Tvoja poenta je:
Smrcak15 wrote:
Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)

Da si ispao budala :)
nisam ja ispao budala nego ti i dalje ne kontas poentu

a evo cu ti je sad opet pojasnit posto vidim da ne mozes skontati

To sam rekao jer zelim da kazem da kada nesto hocu da saznam idem u srz, do korjena pa istrazujem kako znam i umijem, ne bitno da li znam tvoje sintakse, morfologiju, registre itd itd gdje od mene trazis da budem lingvista koji ce prevoditi i praviti lexikone stranih jezika :-)

ne bitna je prica ovdje o sintaksama i detaljima u ovoj prici....

to je isto poput osobe koja kada ima diskusiju o nekim prirodnim zakonima recimo gravitacija elektromagnetizam i sta ja znam sve jos...ja ti odgovorim , ja odem i citam knjige fizike da vidim sta to kaze naucna fizika iz knjiga...znaci poenta price je da idem direktno do izvora da saznam nesto...a ti meni ko iz topa

a da li ti znas napraviti atomsku bombu, da li znas sta je fuzija, sta nuklearno otapanje, koji su procesi u pravljenju atomske, zasto se koristi teska voda za usporavanje neutrona u neuklearnim reaktorima, sta bi bilo kad ne bi imali te teske vode??? itd itd

onako frapiran gledam u Tebe i kaze....drugarice Bloo , promasili ste poentu, uopste je ne bitno uovoj prici...a ti

a ja sam vas pitala, pitanja odgovori mi to

da li ti znas napraviti atomsku bombu, da li znas sta je fuzija, sta nuklearno otapanje, koji su procesi u pravljenju atomske, zasto se koristi teska voda za usporavanje neutrona u neuklearnim reaktorima, sta bi bilo kad ne bi imali te teske vode??? itd itd

:-)

na tom je nivou prica ovdje izmedju mene i Tebe, sto pucas u skroz suprotno smjeru a ne u pravu stvar.....
Bloo
Globalna šefica

#1816 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

To sam rekao jer zelim da kazem da kada nesto hocu da saznam idem u srz, do korjena pa istrazujem kako znam i umijem, ne bitno da li znam tvoje sintakse, morfologiju, registre itd itd gdje od mene trazis da budem lingvista koji ce prevoditi i praviti lexikone stranih jezika :-)

to je isto poput osobe koja kada ima diskusiju o nekim prirodnim zakonima recimo gravitacija elektromagnetizam i sta ja znam sve jos...ja ti odgovorim , ja odem i citam knjige fizike da vidim sta to kaze naucna fizika iz knjiga...znaci poenta price je da idem direktno do izvora da saznam nesto...a ti meni ko iz topa
Znači Kur'an čitaš na arapskom, Toru na hebrejskom, odnosno:
Smrcak15 wrote:
Evo ne moram te uvlačiti u zastrašujući svijet lingvistike, iako se baviš komparativnom analizom prevoda kao što si sam napisao.
Dosta je da ti podebljam tvoje vlastite izjave.

Također, molim te javi se svim jezičkim odsjecima na FF, ima da postaneš prodekan odmah.
BHCluster

#1817 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
http://corpus.quran.com/
Kako znas da je rezultat onga sto pronadjes tacan kad znamo da programi imaju mnogo propusta, zar se uopste moze koristiti program da bi neko pravilno interpretirao Qur'an, jos kad uzmemo u obzir da je program koji ti koristis baziran na jeziku za programiranje i OS-u koji su napisali ne muslimani?
taj nema propusta kad se tacno sortiraju, i kad pravilno trazis

ali ja koristi i druga pomagala, recimo pretrazivac Tanzil.net
Znaci nema propusta AKO se tacno sortiraju i KAD pravilno trazis ALI ti koristis i druga pomagala. :?
Smrcak15

#1818 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:

Znači Kur'an čitaš na arapskom, Toru na hebrejskom, odnosno:
Smrcak15 wrote:
Evo ne moram te uvlačiti u zastrašujući svijet lingvistike, iako se baviš komparativnom analizom prevoda kao što si sam napisao.
Dosta je da ti podebljam tvoje vlastite izjave.

Također, molim te javi se svim jezičkim odsjecima na FF, ima da postaneš prodekan odmah.
Znači Kur'an čitaš na arapskom,
naravno
Toru na hebrejskom, odnosno:
ne nego neku rijec pokusavam, rastumacit, nije to nikakvo citanje vise se baziram na jednu rijec da je rastabirim sta tacno znaci.

ali to vecinom posto ne znam hebrejski niti aramejski, neko drugi ko poznaje nesto kaze, sto mene zainteresira...kao naprimjer rijec Musliman u hebrejskoj bibliji Mushlam (M, Sh, L, M)= 4 slova isto ovako se musliman pise na arapski (M,S,L,M)=4 slova

gledam malo kontekt, te rijec, u kojem je kontekstu, pa citam prevod , analiziram ima li smisla itd

na tom je to nivou...znaci idem na izvor da pokusam otgonetnuti stvar.

recimo zidov kaze da se Hadzdz Kabi spominje u bibliji i da su ga radili Mojsije i Aron...i to izjavi zidov islamofob koji mrzi islam i muslimane, ali on to kaze na osnovu biblije a ne zato sto mu je to ceif....posto nisam to znao, mene zainteresuje pa to onda istrazujem orginalnu rijec gledam kontekste i vidim da je u pravu.

nemoj me vise pitati ni za kakve sintakste jer to je bezveze pitanje jer nema smisla kao sto nema smisla da me pitas za atomsku bombu kako se radi ako pricamo o gravitaciji ili elektromagnetizmu.
Smrcak15

#1819 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Znaci nema propusta AKO se tacno sortiraju i KAD pravilno trazis ALI ti koristis i druga pomagala. :?
tanzil se koristio u rijetkim situacijama kada je situacija zahtijevala dok nisam naucio raditi na corpus quranu pretrazivacu, tanzil je jednostavnije dok je corpus quran veci nivo pretrazivaca.

a da nista drugo cak se nekad onako koristio u pocetku da vidim je li corpus quran profulao nesto sto tanzil nije pa sporedim, da vidim kvalitet jednog i drugog, cesem jedan software od drugi da vidim koji je bolji.
Smrcak15

#1820 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Neko uleti u ovu temu kaze nema brojcanih cuda u Kur'anu

onda mi objasni samo ovu stvar

U kuranu stoji da je poslanik Nuh zivio 1000 Godina(solarnih) manje 50 (lunarnih) Godina --> 950

ili 1000 solarnih - 48.5 solarnih = (50 lunarnih) ---->951.5 --->951 solarnu godinu i 6 mjeseci zaokruzimo na 952 solarnih Godina.

Pazi sad ovo

Sura Nuh u Kuranu ima 950 slova po metodi 1 ako se broje 2 diagrafa u formi (Alif + hamza) koji se pojavljuju na dva mjesta u suri brojimo kao jedno slovo , dobijemo 950 slova totalno u suri. (primjer diagraf slovo Dz ---jedno slovo)

A ako brojimo slova 1 digraf kao 2 slova onda imamo 952 slova u suri sto odgovara 951.5-->952 solarne godine NUha sa svojim narodom.
Bloo
Globalna šefica

#1821 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
naravno
ne nego neku rijec pokusavam, rastumacit, nije to nikakvo citanje vise se baziram na jednu rijec da je rastabirim sta tacno znaci.

ali to vecinom posto ne znam hebrejski niti aramejski, neko drugi ko poznaje nesto kaze, sto mene zainteresira...kao naprimjer rijec Musliman u hebrejskoj bibliji Mushlam (M, Sh, L, M)= 4 slova isto ovako se musliman pise na arapski (M,S,L,M)=4 slova

gledam malo kontekt, te rijec, u kojem je kontekstu, pa citam prevod , analiziram ima li smisla itd

recimo zidov kaze da se Hadzdz Kabi spominje u bibliji i da su ga radili Mojsije i Aron...i to izjavi zidov islamofob koji mrzi islam i muslimane, ali on to kaze na osnovu biblije a ne zato sto mu je to ceif....posto nisam to znao, mene zainteresuje pa to onda istrazujem orginalnu rijec gledam kontekste i vidim da je u pravu.

nemoj me vise pitati ni za kakve sintakste jer to je bezveze pitanje jer nema smisla kao sto nema smisla da me pitas za atomsku bombu kako se radi ako pricamo o gravitaciji ili elektromagnetizmu.
Kako istražuješ originalnu riječ?

Kako analiziraš ima li smisla ako ne znaš hebrejski i aramejski?
Kako možeš analizirati prevod ako ne znaš jezik sa kojeg je prevod rađen?
Konteksti se gledaju tako što uzmeš riječ koja je prevedena, i pogledaš npr. čitav paragraf na originalnom jeziku i onda se vidi zašto je neko izabrao baš to neko značenje u prevedenom dijelu.
Tako se radi analiza.

Naravno da sva moja pitanja imaju smisla, tako da se nemoj batrgati :) s obzirom da ti je ukazano koliko si šupalj na ovom polju, sačuvaj barem neki tračak dostojanstva i povuci se iz ove oblasti.

Osim što ništa ne radiš "svojim rukama" već samo recikliraš tuđa istraživanja (a vamo trljaš nekom blogove na nos) i mišljenja (naravno ona koja potvrđuju neku tovju suludu zamisao), te se u suštini vrtiš u malon zatvorenom svijetu jednog luđaka u nastajanju: nekog ko istražuje značenja riječi jezika koje apsolutno ne poznaje, preko prevoda tih riječi (prvih ili drugih prevoda) na druge jezike...

Ali možemo se podsjetiti opet šta si tvrdio:

http://dss.collections.imj.org.il/isaiah
Bloo
Globalna šefica

#1822 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Pocasno ti dodjeljujem orden u obliku kamena iz Rosette za tvoj nemjerljivi doprinos na polju prevodenja i istrazivanja jezickog korpusa iz najmanje 3 jezika.
:kakoste:
Smrcak15

#1823 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
naravno

Konteksti se gledaju tako što uzmeš riječ koja je prevedena, i pogledaš npr. čitav paragraf na originalnom jeziku i onda se vidi zašto je neko izabrao baš to neko značenje u prevedenom dijelu.
Tako se radi analiza.

Naravno da sva moja pitanja imaju smisla, tako da se nemoj batrgati :) s obzirom da ti je ukazano koliko si šupalj na ovom polju, sačuvaj barem neki tračak dostojanstva i povuci se iz ove oblasti.

Osim što ništa ne radiš "svojim rukama" već samo recikliraš tuđa istraživanja (a vamo trljaš nekom blogove na nos) i mišljenja (naravno ona koja potvrđuju neku tovju suludu zamisao), te se u suštini vrtiš u malon zatvorenom svijetu jednog luđaka u nastajanju: nekog ko istražuje značenja riječi jezika koje apsolutno ne poznaje, preko prevoda tih riječi (prvih ili drugih prevoda) na druge jezike...

Ali možemo se podsjetiti opet šta si tvrdio:

http://dss.collections.imj.org.il/isaiah

ja mislim da sam ti dovoljno objasnio i pojasnio po pitanju ovoga, a ti kako hoces.
Bloo
Globalna šefica

#1824 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Zapravo nisi mi odgovorio niti na jedno pitanje. Već samo papagajski ponavljaš kako ja tebe ne razumijem. Ja sam te samo pitala par jednostavnih zdravorazumskih pitanja.

Evo odgovori mi samo na ovo:

א בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. 1 In the beginning God created the heaven and the earth. - ovo sam uzela sa linka koji si ti dao da koristiš
JVC

#1825 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Bloo, što si tako tvrdoglava i još ne kontaš šta ti cojk želi reći?
Locked