lijepa u dusi wrote:[]Instruktor sam prve pomoci, znam pravila i znam da je tesko nadvladati ljudski nagon da nekome pomognes. Samo sto mi se cini da ga ovdje nije ni bilo i to je problem.
Poenta je u tome da jedan policajac MORA znati pruziti adekvatnu prvu pomoc, a ona nekad podrazumijeva i samo komunikaciju sa povrijedjenim.
već sam napisao da se slažem sa ovim, da mora znati pružiti prvu pomoć, i kao policajac i kao vozač.
lijepa u dusi wrote:Da je napadac 100 metara ispred tebe, a sam si s povrijedjenim, povrijedjeni je prioritet, ljudski je zivot prioritet bez obzira jesi li policajac, doktor, cistac ulica, nevazno.
apsolutno se slažem
lijepa u dusi wrote:A pogotovo sto je njih vise bilo. Bukvalno u pola minute, minutu su mogli poslikati stanje koje su zatekli, a zatim pristupiti pomaganju.
nema slikanja, prvo prva pomoć pa onda sve ostalo. to je pravilo i tu nema priče.
lijepa u dusi wrote:Policajci bi trebali biti jedni od prvih koji stizu na mjesto nesrece, i zato insistiram na tome da moraju znati pruziti prvu pomoc.
slazem se
lijepa u dusi wrote:Postoji nesto sto se zove trijaza mjesta nesrece i trijaza nad povrijedjenim. Nekad se rizikuje kvadriplegija da bi povrijedjeni ostao u zivotu (npr. povreda kicme u slucajevima kad se mora raditi reanimacija). Jedan policajac bi, nakon detaljnog pregleda, morao znati ustanoviti da li je kicma povrijedjena, znati da mora komunicirati s povrijedjenim pogotovo ako je krkljao i pomjerao ruke i noge. Cinjenica je da se ne moze uciti mnogo, ali ostavit ga samog da lezi bez da iko obraca paznju na njega... Pa gore od ovog je moglo samo jos da su ga pokrili plahtom preko glave.
e to bas je malo teze da policajas pregleda kičmu, to teško i doktor može na licu mjesta utvrditi. koliko ja znam trijaža je kad se bira od više povrijeđenih kome će se prvo pomoći, u ovom slučaju smatram da su morali pružiti prvu pomoć i slažem se sa zadnjom rečenicom. no tako je to kod nas, i niko ne odgovara.