Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
-
AsharaK
#1801 Re: Bitcoins
svaki dan kada ustaneš, kažeš sebi da valuta u koju si uložio neće porasti, i može samo pasti. Rast od 0.1% te onda čini sretnim. 
- phillie
#1802 Re: Bitcoins
e to je vec mantra, sektashu jedan

ps. jos da waves skoci na "bar" 20%
ps. jos da waves skoci na "bar" 20%
-
mega_mashcine
#1803 Re: Bitcoins
Ma jok, ne diram, uložio sam lovu za kojom neću žaliti šta god da se desi.Tomahawk11 wrote:Ništa ne diraj i ne gledaj punomega_mashcine wrote: Uzeo sam Rippla i OMGa-a za oko 250$, evo sam već u minusu oko 30$![]()
od jucer sve valute su u blagom padu, ali vjerujem samo trenutno.
Ali mi je zanimljivo pratiti valjda jer sam tek počeo. To je kao kad djetetu kupiš neku igračku, zanimljiva mu je par dana i onda je odbaci, tako ću i ja, prvih dana stalno pratiti, i onda nakon nekog vremena ulaziti možda jednom dnevno.
- Bancho
#1804 Re: Bitcoins
HvalaKAMI666 wrote:IOTA: Lightwallet, tamo generis svoj seed (kljuc sa kojim ces da udjes sa bilo kojeg IOTA wallet na svoj account). Skini prije toga offline seed generator sa stranice i uradi to na svom kompu, niposto to raditi sa nekakavim online generatorima, jer oni snime tvoj seed, pogledaju kasnije jel ima sta unutra i ukradu ti gaBancho wrote:Ljudovi planiram da uzmem XRP i IOTA ali zelim da ih pohranim u offline wallet. Koji je najbolji da koristim? Da li neko ima iskustva sa ELECTRUM-om?
Ripple: kupis sebi Ledger Nano S, on podrzava ripple wallet, kao i ostalu vecinu trenutno vrijednih coins i tokena.
Electroneum (to mislis?): iako znam sta je to i da je novi ICO, nisam se upustio u njegove "cari"
Mislim na ELECTRUM https://electrum.org/#home mislim da podrzava vecinu ovih coinsa, a ima varijantu Cold Storagea
-
Niemand
#1805 Re: Bitcoins
Za takvo nesto je potrebno da svaki stanovnik planete ima elektronski uredjaj sa pristupom net-u. Zivimo na planeti dje svi ljudi nemaju komad hljeba kamoli pristup internetu. I onda citam kako neki idealisti, sve u fazonu mi protiv bjelosvjetskih banaka, mastaju o elektronskom novcu kojem ce pristup imati samo povlasteni dio planete.seldzuk wrote:Vjerovatno neće nikad u potpunosti, ali kao i sve i novac ima svoje troškove: štampanje, transport itd. Bitcoin je tu u prednosti, apsolutno je elektronski.Niemand wrote:Na stranu ovo sada sa bitcoinom, al kako neko moze vjerovati da ce kriptovalute zamijeniti danasnji novac?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1806 Re: Bitcoins
Imaju li svi stanovnici planete račune u bankama?Niemand wrote: Za takvo nesto je potrebno da svaki stanovnik planete ima elektronski uredjaj sa pristupom net-u. Zivimo na planeti dje svi ljudi nemaju komad hljeba kamoli pristup internetu. I onda citam kako neki idealisti, sve u fazonu mi protiv bjelosvjetskih banaka, mastaju o elektronskom novcu kojem ce pristup imati samo povlasteni dio planete.
Na kraju krajeva, imaju li svi pristup novcu?
Tačno, živimo na planeti gdje jedni imaju milijarde, drugi nemaju ni vode, o hljebu da i ne pričamo.
Dakle, ništa se po tom pitanju ne mijenja.
Ne mašta niko, to je logičan slijed događaja. Neke promjene je nemoguće zaustaviti.
Da nije tako, danas ne bi bilo aviona, interneta, pa ni elektronskih kartica, moguće ni telefona, o smartphone da ni ne govorim.
Ne bi bilo ni traktora zbog kojeg stoka neće da jede travu
-
Niemand
#1807 Re: Bitcoins
Sa danasnjim novcem, da, imaju pristup novcu-niko ne mora kupovati uredjaj novcem na kojem ce posjedovati isti taj novac. Kao sto sam rekla, sa kriptovalutom, novcu bi imali pristup samo povlasteni. To nije nikakav idealisticni svijet vec jos gori hinjaluk i od tih bankaka kojima se tako glasno rugaju.Tomahawk11 wrote: imaju li svi pristup novcu?
- phillie
#1808 Re: Bitcoins
ome gugu bake rols 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1809 Re: Bitcoins
To opet ne znači da svi imaju pristup novcu.Niemand wrote:Sa danasnjim novcem, da, imaju pristup novcu-niko ne mora kupovati uredjaj novcem na kojem ce posjedovati isti taj novac. Kao sto sam rekla, sa kriptovalutom, novcu bi imali pristup samo povlasteni. To nije nikakav idealisticni svijet vec jos gori hinjaluk i od tih bankaka kojima se tako glasno rugaju.Tomahawk11 wrote: imaju li svi pristup novcu?
No, nebitno, nemaju ni svi pristup internetu, pa ipak nije zaustavljen njegov progres.
Nije to nikakav hinjaluk nego logičan slijed događaja, sljedeća era u razvoju finansijskog svijeta.
- Thorgerson
#1810 Re: Bitcoins
Da, ali ovo traje vec duze vrijeme. Pogledaj boom sa 2012 na 2013? Mozda je bolje da ovako docaram, tad je BTC skocio za 70 puta - a sada je u odnosu na 2016 skocio za 23 puta. Dakle, gledano procentualno taj boom je bio veci od ovoga! Naravno, bile su manje vrijednosti pa nije bilo toliko interesantno. I naravno nije bilo na klixu.hladan.preminger wrote:Poenta cryptovaluta nije zarada kroz investiranje, već direktno plaćanje među osobama sa bilo krojeg kraja svijeta.
Ovo sada sa btc je prilika da se na taj nacin zarade pare na brz nacin, ali mislim da nije dugog vijeka jer da bi btc ispunio svoju svrhu, a to je univerzalno sredstvo direktnog plaćanja, njegova vrijednost mora biti stabilna ili se kretati u razumnim granicama.
010 - 0,29 $
2011 - 3,91 $
2012 - 13,41 $
2013 - 945 $
2014 - 323 $
2015 - 455 $
2016 - 780 $
2017 - 12.000 $
Da li ce grohnuti, ko zna...ako se to i desi...bice opet zbog ljudske pohlepe. Jer nije bas normalno da marketcap raste i po 40-50mlrd USD dnevno tek tako. Isto tako naplata transkacija samo raste i to ubija ljude u pojam i sta je onda poenta?
Ni ja ne vidim svrhu da sve valute tek tako rastu i da se svi bogatimo. To ne ide. Jbg, tako je. U nekom trenutku ce doci do zasicenja, to svi znamo. Medjutim, ostaje cinjenica da ce neko ipak zaraditi na tome i da neko vec zaradjuje - neko gubi. Tako na kraju niti ce se svi obogatiti, niti ce svi izgubiti.
-
Niemand
#1811 Re: Bitcoins
Da bi kupio elektronski uredjaj potreban ti je novac. Logicno. Da bi imao novac da kupis elektronski uredjaj, potreban ti je elektronski uredjaj na kojem je kriptonovac. Dje tu logika?
To je ko logika bosanskog trzista rada, gdje traze iskustvo od nekoliko godina a niko ne nudi praksu gdje mozes steci to iskustvo.
Kriptovalute doslovno znace da je odredjeno stanovnisto planete otpisano i diskvalifikovano za sva vremena.
Posmatrate kriptovalute samo u svom udobnom civilizovanom svijetu i kako da vam isti bude jos udobniji.
I to vi, koji ste osjetili cari socijalizma i dan danas naricete za njim.
Uberkapitalisti. Black swan je u pravu.

To je ko logika bosanskog trzista rada, gdje traze iskustvo od nekoliko godina a niko ne nudi praksu gdje mozes steci to iskustvo.
Kriptovalute doslovno znace da je odredjeno stanovnisto planete otpisano i diskvalifikovano za sva vremena.
Posmatrate kriptovalute samo u svom udobnom civilizovanom svijetu i kako da vam isti bude jos udobniji.
I to vi, koji ste osjetili cari socijalizma i dan danas naricete za njim.
Uberkapitalisti. Black swan je u pravu.
-
Niemand
#1812 Re: Bitcoins
Ne slazem se, al dobro, tvoje misljenje.Tomahawk11 wrote:
To opet ne znači da svi imaju pristup novcu.
No, nebitno, nemaju ni svi pristup internetu, pa ipak nije zaustavljen njegov progres.
Nije to nikakav hinjaluk nego logičan slijed događaja, sljedeća era u razvoju finansijskog svijeta.
- Muhamed Đakmić
#1813 Re: Bitcoins
Ima puno veće troškove energije na miningu.seldzuk wrote:Vjerovatno neće nikad u potpunosti, ali kao i sve i novac ima svoje troškove: štampanje, transport itd. Bitcoin je tu u prednosti, apsolutno je elektronski.Niemand wrote:Na stranu ovo sada sa bitcoinom, al kako neko moze vjerovati da ce kriptovalute zamijeniti danasnji novac?
-
Niemand
#1814 Re: Bitcoins
Klimatske promjene. Pa to ti je. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1815 Re: Bitcoins
Poštujem, možeš da se ne slažeš.Niemand wrote:Ne slazem se, al dobro, tvoje misljenje.Tomahawk11 wrote:
To opet ne znači da svi imaju pristup novcu.
Ko je u pravu i je li u pitanju samo tvoje mišljenje, vrijeme će pokazati.
-
Niemand
#1816 Re: Bitcoins
Tomahavk, nemoj zamjeriti, al nekad svijet treba sagledati kakav jest. Ja ne bi imala nista protiv toga da mi zivimo u razvijenijem svijetu, al ne zivimo i u tom i jest problem, sto se ljudima u civilizovanom svijetu to sada cini bas onako super, jer su davno odmakli od nekog drugog svijeta, ne vide ga, ne razmisljaju o njemu, nebitan im je. Al mi i dalje zivimo svi skupa u tom svijetu, iako ga ignorisemo.Tomahawk11 wrote: Poštujem, možeš da se ne slažeš.
Sa fizickim novcem, kojeg neko moze staviti u dzep makar i kao milostinju civilizovanog zapadnog covjeka, ljudi i dalje imaju pristup istom. Novcem za koji je potrebno da prvo budes dio civilizovanog svijeta, tebi je pristup istom zapravo blokiran.
Kako to moze biti buducnost? Kako uopste neko moze to smatrati pravednim, jer upravo o pravednosti kriptonovca govore?
Kada stvorimo svijet u kojem ce postojati uslovi za takvu vrstu novca, nikakav problem. Al danas.. licemjerno. Nehumano zapravo.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1817 Re: Bitcoins
Pa imate fin primjer u Venecueli 
Raja majna crypto i onda sa tim crypto coinom narucuju po Americi razne potrepstine koje su im potrebne.
Eto jedan primjer kako crypto pomaze i bez "konkretnog" i "opipljivog" novca.
Raja majna crypto i onda sa tim crypto coinom narucuju po Americi razne potrepstine koje su im potrebne.
Eto jedan primjer kako crypto pomaze i bez "konkretnog" i "opipljivog" novca.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1818 Re: Bitcoins
Misliš li da, recimo, gladni u Africi imaju pristup novcu? Baš svi? Da ne govorimo o neravnomjrenom rasporedu istog.Niemand wrote:Tomahavk, nemoj zamjeriti, al nekad svijet treba sagledati kakav jest. Ja ne bi imala nista protiv toga da mi zivimo u razvijenijem svijetu, al ne zivimo i u tom i jest problem, sto se ljudima u civilizovanom svijetu to sada cini bas onako super, jer su davno odmakli od nekog drugog svijeta, ne vide ga, ne razmisljaju o njemu, nebitan im je. Al mi i dalje zivimo svi skupa u tom svijetu, iako ga ignorisemo.Tomahawk11 wrote: Poštujem, možeš da se ne slažeš.
Sa fizickim novcem, kojeg neko moze staviti u dzep makar i kao milostinju civilizovanog zapadnog covjeka, ljudi i dalje imaju pristup istom. Novcem za koji je potrebno da prvo budes dio civilizovanog svijeta, tebi je pristup istom zapravo blokiran.
Kako to moze biti buducnost? Kako uopste neko moze to smatrati pravednim, jer upravo o pravednosti kriptonovca govore?
Kada stvorimo svijet u kojem ce postojati uslovi za takvu vrstu novca, nikakav problem. Al danas.. licemjerno. Nehumano zapravo.
Da se mene pita, ja bih da ovi milijarderi pomognu ove gladne. Ionako umru i nasljednici prokockaju, potroše na drogu i ostale gluposti.
Ali, tako stvari ne funkcionišu.
Razumijem tvoj otpor. Gledano generalno, on je ispravan. Realan? Kažem, vrijeme će pokazati.
Neće nikad biti globalne pravde, to sigurno.
-
Niemand
#1819 Re: Bitcoins
U venecueli ni danasnji novac a ni kriptonovac nema previse koristi kad su police prazne. Mozda se doduse i sta promjenilo, nisam odavno nista upratila o venecueli.
- victom
#1820 Re: Bitcoins
jel neko od vas možda inicijator KMCoina ?
Last edited by victom on 01/03/2021 04:29, edited 2 times in total.
-
Niemand
#1821 Re: Bitcoins
Naravno da nemaju. Indija je isto dobar primjer, zemlja sa finim brojem it strucnjaka, ljudi sto klikajuci po netu zarade nesto sa strane, al koji za to imaju za pocetak neki elektronski uredjaj. Oni nisu dakle problem za kriptovalutu. Al je problem drugi dio stanovnistva iste zemlje, koji zivi daleko od tog svijeta. Dakle, ista zemlja, milioni bi hladno mogli koristiti kriptonovac, a preostali milioni ne bi imali sansu ni da ga u teoriji posjeduju.Tomahawk11 wrote:
Misliš li da, recimo, gladni u Africi imaju pristup novcu? Baš svi? Da ne govorimo o neravnomjrenom rasporedu istog.
Da se mene pita, ja bih da ovi milijarderi pomognu ove gladne. Ionako umru i nasljednici prokockaju, potroše na drogu i ostale gluposti.
Ali, tako stvari ne funkcionišu.
Razumijem tvoj otpor. Gledano generalno, on je ispravan. Realan? Kažem, vrijeme će pokazati.
Neće nikad biti globalne pravde, to sigurno.
Meni zapravo najvise smeta taj idealisticki pogled na kriptovalute, kao eto to bi bila pravda, jer je kolicina istog ogranicena. A to je zapravo stvaranje jos nehumanijeg drustva od ovog danasnjeg.
Kada bi svi imali elektronske uredjaje, mozda bi i imalo smisla. Al i tad mi je to suhveli, s jedne strane se satrasmo o klimatskim promjenama, o autima, o covjekovom uticaju, a onda bi jos trebali trositi ogromnu energiju za svako placanje i onih zvakacih sa trafike. Kao da nije dovoljno i sve ovo do sad. Meni je to sve poprilicno besmisleno. Nepravedno. Nehumano. Budalasto.
Razumijem da ti kao ekonomist vidis u tom i neke pozitivne stvari, ja ih, u obicnom svakodnevnom svijetu, ne mogu ni zamisliti.
-
ljiljan02
#1822 Re: Bitcoins
victom wrote:jel neko od vas možda inicijator KMCoina ?
A vjerovatno znaju ovi sto su otvorili topic https://bitcointalk.org/index.php?topic=2335467.0
- victom
#1823 Re: Bitcoins
sve sam to vidio.ljiljan02 wrote:victom wrote:jel neko od vas možda inicijator KMCoina ?imas na piku lika sto prodaje
pa vidi i s njim.
A vjerovatno znaju ovi sto su otvorili topic https://bitcointalk.org/index.php?topic=2335467.0
reko da nije neki od vas miševa ?
Last edited by victom on 01/03/2021 04:29, edited 3 times in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1824 Re: Bitcoins
Inovacije, da.Niemand wrote:
Razumijem da ti kao ekonomist vidis u tom i neke pozitivne stvari, ja ih, u obicnom svakodnevnom svijetu, ne mogu ni zamisliti.
Kao i sve, mislim da će i ovo biti zloupotrijebljeno.
Atomska energija, cijepanje atoma, to nije istraživano u svrhu tako opasnog oružja, međutim....
Ja kao ekonomist vidim neizbježan slijed događaja. Koliko je pravedno ili ne...nema globalne pravde.
- victom
#1825 Re: Bitcoins
bio sam jednom u Venecueli, prelijepa država, ali sirotinja sve
nešto ko BiH.
nešto ko BiH.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:29, edited 2 times in total.