Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
King Theoden

#1801 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

muzicar_iz_parka wrote:Ja bi da se umjesto služenja vojnog roka uvede obavezan rad u jednom od tri glavna građevinska preduzeća, na 9 mjeseci, ima da se sve napravi za godinu najkasnije dvije.
Treba preduhitriti radnu snagu prije nego što pobjegne.
A radili bi naravno za obrok i smještaj. :D
Imam ideju :oops:
Da bi omladina pristala, taj poduhvat moramo nazvati nekim zvučnim imenom :!:
Recimo, omladinska radna akcija, skraćeno ora.
Fino i kulturno zamolimo (čitaj: natjeramo) poznate pjevače da ih uveseljavaju, pekare da doniraju hljeb, mesare meso i dobili smo besplatnu radnu snagu.
Priznaj da se radi o genijalnoj ideji.
escobar__

#1802 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Da, genijalna je za 1960. godine, danas to ne ide tako, a i nema potrebe da to ide tako - bruku para su kriminalci oteli od građana (kroz poreze, akcize i druge oblike nameta) da bi bilo krajnje sramno da se još ide na ORA-e kako bi završili neke projekte.

Ni govora!
King Theoden

#1803 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

escobar__ wrote:Da, genijalna je za 1960. godine, danas to ne ide tako, a i nema potrebe da to ide tako - bruku para su kriminalci oteli od građana (kroz poreze, akcize i druge oblike nameta) da bi bilo krajnje sramno da se još ide na ORA-e kako bi završili neke projekte.

Ni govora!
Vidi stvarno, neko je već ranije došo na tu genijalnu ideju :sad:
Ček da vidim...
*gugl,gugl,gugl*
Stani, i juga je imala te namete pa su opet organizovali ora-e. Mi možemo razraditi postojeći plan i dodati zatvoraše.
Zašto bi se kockaste glave izležavale na naš račun?!
So What!

#1804 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Velike gužve u Ormanici zbog rekonstrukcije tunela, nervozni vozači prolaze na crveno
Image

Radovi na rekonstrukciji tunela u Ormanici između Srebrenika i Gradačca u punom su jeku zbog čega se stvaraju izuzetno velike saobraćajne gužve. Veliki problem predstavljaju nervozni i nesavjesni vozači koji krše saobraćajnu signalizaciju te prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu ugrožavaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Tunel Ormanica nalazi se na dijelu magistralnog puta Tuzla - Orašje, a njegova sanacija je počela u maju ove godine. Vrijednost cjelokupnog projekta je dva miliona konvertibilnih maraka, a kada će radovi tačno biti završeni za sada nije poznato.

Zbog prirode radova tunel će uskoro biti u potpunosti zatvoren za saobraćaj, a trenutno se radi na uređenju dva alternativna putna pravca koje će koristiti teretna vozila i automobili.

Zbog činjenice da se nalazimo u jeku turističke sezone, veliki broj građana prolaskom kroz ovaj tunel dolazi do granice između naše zemlje i Hrvatske, a najveće, kilometarske gužve bilježe se oko 12 sati, kao i u dane vikenda.

"Čekanje u koloni, na izuzetno visokim temperaturama zraka je frustrirajuće, međutim nemamo alternativu. Nadamo se da će radovi biti uskoro završeni, jer su gužve iz dana u dan sve veće", kaže nam Dževad Hujdurović koji svakodnevno zbog posla mora prolaziti kroz ovaj tunel.

Sigurnost svih učesnika u saobraćaju u unutrašnjosti tunela narušavaju nesavjesni vozači koji prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu ugrožavaju svoje i živote drugih. Zbog ovog problema na terenu su policajci iz Srebrenika i Gradačca koji izdaju prekršajne naloge onima koji prekrše saobraćajna pravila.

"Prema nadležnosti i teritorijalnoj podijeljenosti pripadnici policije iz Gradačca i Srebrenika zajednički vrše regulaciju saobraćajne signalizacije. Policija je u kontinuitetu prisutna na terenu, a dosad su izdali blizu 30 prekršajnih naloga nesavjesnim vozačima", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić.

Kapidžić je istakla da policajci imaju dobru saradnju sa rukovodiocima gradilišta u cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja i očuvanja sigurnosti izvođača radova.

"Ovom prilikom apelujemo na vozače da imaju strpljenja te da poštuju zakonske odredbe", naglasila je Kapidžić.

Radovi na tunelu Ormanica, koji predstavlja žilu kucavicu privrede Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju povezanost sa Evropskom unijom, nisu izvođeni od 1968. godine.

Privrednici ističu da je njegova sanacija od velikog značaja, jer je u prošloj godini kroz njega samo iz Tuzlanskog kantona prošlo 2,4 miliona tona robe uz 1,8 miliona putnika.

"Značaj ovog tunela za Tuzlanski kanton je izuzetno veliki jer drži svu komunikaciju sa Evropskom unijom. U prvih šest mjeseci ove godine mi smo izvezli 905 miliona KM robe, a 70 posto ukupnog izvoza je otišlo u zemlje Evropske unije. Uvezli smo milijardu i 100 hiljada KM od čega je 50 posto došlo iz Evropske unije", rekao je za Klix.ba. direktor Privredne komore TK Nedret Kikanović.

Na području Tuzlanskog kantona registrovano je skoro devet hiljada poslovnih subjekata i 11 hiljada obrta, uz 100 hiljada zaposlenih osoba. Ovaj kanton ima 12.965 registrovanih teretnih vozila, 112.466 putničkih vozila i 628 autobusa.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
So What!

#1805 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Nakon dugotrajnih pregovora nastavljeni radovi na mostu u Drivuši
Image

Nakon dugotrajnih pregovora sa Elektroprivredom BiH, usaglašavanja imovinsko – pravnih odnosa, te određenih izmjena projektne dokumentacije, nastavljeni su radovi na mostu u Drivuši, kao i na dva kružna toka, te pristupnim saobraćajnicama.

Kako je izjavio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u sklopu izgradnje mosta u Drivuši sa predstavnicima Elektroprivrede BiH, ranije je dogovoreno izmještanje dalekovoda koji povezuje Zenicu sa Busovačom.

U prvobitnom rješenju bila je predviđena jedna varijanta, ali nakon što je Gradska uprava i vijeće donijelo odluku o formiranju poslovne zone Zenica – jug, projekat je morao pretrpiti određene izmjene. Paralelno, dodao je Kasumović, usaglašeni su imovinsko – pravni odnosi, urađena potpuno nova projektna dokumentacija, a shodno tome izdata je nova građevinska dozvola.

Radovi trebaju biti završeni u naredna dva mjeseca, a ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na 5.500 000 konvertibilnih maraka.
Zenicainfo
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1806 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

Ovo ce biti dobra opcija za ulaz u Zenicu, samo koliko se sjecam Sarajevska ulica i nije bas za velikog prometa...
King Theoden

#1807 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Danas sam se provozao preko stare majevice tj putem koji spaja čelić i tuzlu.
Tačna ruta je bila previle-podorašje, pa sam se preko majevice spustio u selo brezje i odatle u humce tj na taj put čelić-tuzla.
Dakle, humci-nahvioci-šibošnica-drijenča-dom na majevici, pa spuštanje u solinu tj tuzlu.

Ono što me iznenadilo jeste kvalitet puta. Odličan lokalni put za eu uslove a kamoli bosanske.
Nigdje nijedne jedine rupice ili oštećenja.

Image

Sve rupe kvalitetno zakrpljene, a linije iscrtane.
Tako je onom stranom od čelića.
Par puta sam zastao i uživao u prelijepom krajoliku i podmajevičkim selima.

Image

Put uz majevicu je friško saniran.

Image

Kada se popneš do doma i počneš spuštanje prema tuzli, imaš onako nekih 1,5-2 km dobrog makadama, pa onda opet odličan asfaltni put.
Taj dio pod makadamom se radi i vjerujem da će ubrzo biti pod asfaltom.
Spuštanje niz majevicu:
Image

Budući da sam bio jedini na putu, za svaku sliku sam fino stao, uživao u prelijepim krajolicima naše bih i uslikao.

Image

Bilo je i kurioziteta tj scena na koje oko gradskog djeteta nije naviklo :mrgreen:

Image

Da, nigdje žive duše. Samo pijev ptica. Sve u svemu, prelijep trip.
mistek

#1808 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mistek »

Ma ima ok puteva, ali uglavnom "lijevih", gdje nije toliko prometno i gdje svakako očekuješ manje. Ja odavno nisam prošao recimo putem Donji Vakuf-Bugojno, pa preko Rostova i iznenadio sam se prije par dana pozitivno, također. Putevi onog ranga i intenziteta saobraćaja ni ne mogu, ni ne trebaju biti bolji.

Inače, u FBiH su problem glavne i najprometnije saobraćajnice. Kada bi imali adekvatnu cestu Bihać-Sarajevo i Sarajevo-Tuzla, apsolutno bi na puteve gledali drugačije. Niko se nikad ne žali ako ide iz Mostara za Široki ili neka tako varijanta. Doduše, ima još sranja po TK, ali tu haman mora tako :D
doktor78

#1809 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by doktor78 »

Po meni je cesta Dubrave-Tuzla (preko Par-Sela) primjer kvalitetno odrađenog puta. Cesta je napravljena/rekonstruisana krajem 2002. i od tada su krpaže urađene samo na mjestima pucanja vodovodnih cijevi. Rupa usljed dotrajalosti asfalta nema. Put se poprilično koristi, pogotovo otkako je aerodrom profunkcionisao.
Alfons Kauders

#1810 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

doktor78 wrote:Po meni je cesta Dubrave-Tuzla (preko Par-Sela) primjer kvalitetno odrađenog puta. Cesta je napravljena/rekonstruisana krajem 2002. i od tada su krpaže urađene samo na mjestima pucanja vodovodnih cijevi. Rupa usljed dotrajalosti asfalta nema. Put se poprilično koristi, pogotovo otkako je aerodrom profunkcionisao.
Eh, ne bi bila takva da nije bilo Amerikanaca. Oni su to pogurali jer su je koristili i skršili dok su bili stacionirani na aerodromu. Naši počeli raditi, američki contractori i inžinjerija radili kontrolu kvalitete. Jednog dana izašli na teren, pogledali tampon, asfalt itd... I samo rekli našim da ne valja i da ponovo rade, ali kako je ugovoreno i plaćeno.

I zato je već 17 godina cesta tip top. Da su je radili "po naški" propala bi prije 10 godina, kao i sve drugo što su radili na putu Tuzla - Sarajevo.
negredo

#1811 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by negredo »

Dino34 wrote:Kada se popneš do doma i počneš spuštanje prema tuzli, imaš onako nekih 1,5-2 km dobrog makadama, pa onda opet odličan asfaltni put.
Da si ti ziv i zdrav, taj makadam je tu otkako ja znam za sebe a imam prilicno godina :-D . To ce se spojiiti taman i kad se napravi Vc, :) Nisam bas siguran da je samo oko dva kilometra ima i 5 najmanje, od dijela kad se prodju Humci pa do Nahvioca-Sibosnica Doduse nisam dugo prosao tamo, mozda se sta i uradilo. Mozes li mozda se sjetiti na kojem dijelu je taj frisak asfalt sto spominjes, iduci preko previla-podorasja-humaca do celica?, ustvari jesi li isao skoroz do Celica, ili si u Nahviocina skrenuo za Dokanj, pa prema Solini i Tuzli?
King Theoden

#1812 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

negredo wrote:jesi li isao skoroz do Celica, ili si u Nahviocina skrenuo za Dokanj, pa prema Solini i Tuzli?
Humci-nahvioci-drijenča-dom na majevici-dokanj-solina

Znači, od humaca do doma na vrhu, asfalt je odličan.
Onda od doma prema doknju ima tih ca 2 km makadama(možda i malo više, nisam mjerio) pa opet novi asfalt.
Ono što su radili niz majevicu je stvarno novo, mjestimično još uvijek crn.
Prođi pa vidi.
The BEN10

#1813 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

mistek wrote:Ma ima ok puteva, ali uglavnom "lijevih", gdje nije toliko prometno i gdje svakako očekuješ manje. Ja odavno nisam prošao recimo putem Donji Vakuf-Bugojno, pa preko Rostova i iznenadio sam se prije par dana pozitivno, također. Putevi onog ranga i intenziteta saobraćaja ni ne mogu, ni ne trebaju biti bolji.

Inače, u FBiH su problem glavne i najprometnije saobraćajnice. Kada bi imali adekvatnu cestu Bihać-Sarajevo i Sarajevo-Tuzla, apsolutno bi na puteve gledali drugačije. Niko se nikad ne žali ako ide iz Mostara za Široki ili neka tako varijanta. Doduše, ima još sranja po TK, ali tu haman mora tako :D
Bravo, to je to manje-više.
sumirprimus

#1814 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

zato zivinice kladanj da bog sacuva i sakloni, dabogda im se stucalo svako malo :lol: :-)
King Theoden

#1815 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

sumirprimus wrote:zato zivinice kladanj da bog sacuva i sakloni, dabogda im se stucalo svako malo :lol: :-)
Dovoljno ti je vidjeti onu katastrofu kod binga, preko puta bkc-a.
sumirprimus

#1816 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

ma nije to nista dok ne naletis na spicu u zivinicama :lol: :-)
King Theoden

#1817 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Govorimo o kvaliteti puta.
Te gužve u zivinicama su nešto što se može izbjeći.
sumirprimus

#1818 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

govorimo o magistralnom putu m 18 koji je dio medjunarodnog puta.
a na kom svaka supa ima izlaz na isti...
Nadzorna_ploca

#1819 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Nadzorna_ploca »

I i Tz isto sranje. Dvije tranzitne ceste kroz centar grada.
A ono kod BKCa..gluho bilo. :mrgreen:
studiorum_tuzlaensis

#1820 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

http://www.doljani.info/vijesti/255-zap ... k-zec.html

jel neko u posljednje vrijeme išao ovom dionicom Jablanica Doljani-Sovići-Risovac-Posušje?

Radili su kao nešto prošle godine, ali volio bi znati iz prve ruke kakva je situacija na 3.6km makadama koji je ostao da se uradi...
escobar__

#1821 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Situacija je vrlo vjerovatno kao qrko ali sačekajmo ipak da piše neko ko se tamo vozio. :D
Dope_Man

#1822 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

studiorum_tuzlaensis wrote:http://www.doljani.info/vijesti/255-zap ... k-zec.html

jel neko u posljednje vrijeme išao ovom dionicom Jablanica Doljani-Sovići-Risovac-Posušje?

Radili su kao nešto prošle godine, ali volio bi znati iz prve ruke kakva je situacija na 3.6km makadama koji je ostao da se uradi...
Radili su asfalt tamo na putu prema Duvnu/Tomislavgadu od jezera, gdje je takodjer bilo 3 km makadama, a ovaj dio makadama oko Sovica cu im vjerovatibda je uradjen kad vidim svojim tockovima. Nekad ubrzo cu tim putem (za sedmicu-dvije) pa cu imati svjeze informacije, ali zasad koliko znam isto sve kao i ranije.
Mommy's_little_ Monster

#1823 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Mommy's_little_ Monster »

Prije mjesec dana nije bilo asfaltirano, sumnjam da su u međuvremenu.
studiorum_tuzlaensis

#1824 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Mommy's_little_ Monster wrote:Prije mjesec dana nije bilo asfaltirano, sumnjam da su u međuvremenu.
jel barem podnošljiv makadam i jesu li nasuli šta barem? Kad sam išao zadnji put prije 3 godine, bio je katastrofa.
studiorum_tuzlaensis

#1825 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Dope_Man wrote:
Radili su asfalt tamo na putu prema Duvnu/Tomislavgadu od jezera, gdje je takodjer bilo 3 km makadama, a ovaj dio makadama oko Sovica cu im vjerovatibda je uradjen kad vidim svojim tockovima. Nekad ubrzo cu tim putem (za sedmicu-dvije) pa cu imati svjeze informacije, ali zasad koliko znam isto sve kao i ranije.
i ja sam početkom septembra mislio zapaliti tim putem do mora, tako da mi tad neće biti važno :D
Post Reply