Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mirzaaa33

#1801 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Zašto koristiš "vi", nas i njihovu, našu majku u komparaciji, zašto nisi napisao da voliš Muhameda više od majke svoje
ABH017

#1802 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mousstapha wrote:
SamoVasGledam wrote:Ali kako možeš voleti nekog čoveka više od rođene majke kojeg nikada nisi ni video, ni čuo, o kojem znaš samo onoliko koliko ti drugi govore? A i na kraju krajeva kako znaš da je to što si čuo o njemu sve istina?

Ja ni dok sam bio hrišćanin nisam mogao da volim ni Isusa, ni Boga više nego svoju majku i užu familiju. Pokušao sam, ali nije išlo i na kraju sam prestao i da razmišljam o tome. To je tako uvrnuto...
Teško je to razumjeti kad si izvan Islama i ako nisi nikad bio dio te religije. On kroz svoju historiju muslimanima predstavlja savršen primjer čovjeka kojeg treba slijediti, a opet je od početka objave pa do današnjeg dana jako često napadan. Danas se to može jasno vidjeti kada se na zapadu pojavi karikatura Muhameda kako reaguje islamski svijet. Mnogima je odbrana njegovog lika i djela farz.
Muhammed a.s. je miljenik Onog koji nas je STVORIO, prema islamskom vjerovanju. Ti bi to trebao znati. Otuda i ljubav, ašk prema njemu. Otuda i takmičenje među muslimanima da ga što više slijede i poštuju. Od ljubavi prema Bogu.
Ove konstrukcije i prozivke, koje dolaze od ostalih EXPERATA za sve, su smiješne.
Nek' mi samo objasne kako čovjek prevari voljenu ženu. Kako voli djecu, ženu, ljubavnicu više od majke (nemojte mi samo reći da to ne postoji)?
Mislim, jasno je meni da to neko ne može shvatiti. Posebno me nije iznenadilo "društvo" koje ne razumije. Probrano.
Kod nas se barem zna kako su stvari poredane.
ABH017

#1803 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:Zašto koristiš "vi", nas i njihovu, našu majku u komparaciji, zašto nisi napisao da voliš Muhameda više od majke svoje
Počeo si razmišljati.
Neka. Na vrijeme. Bil hajr.
Odrednicu "vi" sam koristio, jer "vas" ima više, koji ne shvatate, pa vrijeđate.
Zato što te dvije ljubavi nisam ni poredio, već sam uporedio intenzitet različitih tipova ljubavi.
Te dvije ljubavi, kao što rekoh, nisu suprotstavljene, nego se nadopunjuju.
Ako me shvataš?
mousstapha

#1804 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

ABH017 wrote: Muhammed a.s. je miljenik Onog koji nas je STVORIO, prema islamskom vjerovanju. Ti bi to trebao znati.
Da, da naslušo sam se mevluda u mladosti. :D Mada nisam siguran koliko to praktikuju ostali muslimani u svijetu.
ABH017

#1805 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mousstapha wrote:
ABH017 wrote: Muhammed a.s. je miljenik Onog koji nas je STVORIO, prema islamskom vjerovanju. Ti bi to trebao znati.
Da, da naslušo sam se mevluda u mladosti. :D Mada nisam siguran koliko to praktikuju ostali muslimani u svijetu.
Zar nisi pročitao ni jedan hadis u mladosti, ni jedan ajet, u kojem se Muhammed a.s. naziva miljenikom Allahovim? :shock:
Nisi valjda sve iz mevluda učio?
mirzaaa33

#1806 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

ABH017 wrote:
mirzaaa33 wrote:Zašto koristiš "vi", nas i njihovu, našu majku u komparaciji, zašto nisi napisao da voliš Muhameda više od majke svoje
Počeo si razmišljati.
Odrednicu "vi" sam koristio, jer "vas" ima više, koji ne shvatate, pa vrijeđate.
Zato što te dvije ljubavi nisam ni poredio, već sam uporedio intenzitet različitih tipova ljubavi.
Ako me shvataš?
Ko ti dade to pravo da određuješ ko koliko i koga voli, samo to me zanima. :)
mousstapha

#1807 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

ABH017 wrote: Zar nisi pročitao ni jedan hadis u mladosti, ni jedan ajet, u kojem se Muhammed a.s. naziva miljenikom Allahovim? :shock:
Moguće, vjerovatno jesam, ako je bilo u Ilmihalu. Ne kažem da mi to nije poznato.
ABH017

#1808 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:
ABH017 wrote:
Počeo si razmišljati.
Ako me shvataš?
Ko ti dade to pravo da određuješ ko koliko i koga voli, samo to me zanima. :)
A tebi???
ABH017

#1809 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mousstapha wrote:
ABH017 wrote: Zar nisi pročitao ni jedan hadis u mladosti, ni jedan ajet, u kojem se Muhammed a.s. naziva miljenikom Allahovim? :shock:
Moguće, vjerovatno jesam, ako je bilo u Ilmihalu. Ne kažem da mi to nije poznato.
Ilmihal je ostalom, muslimanskom, svijetu, također nepoznat.
mirzaaa33

#1810 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

ABH017 wrote: A tebi???
Pa bože dragi, ti si prvi počeo, gdje si vidio da ja sudim i određujem
ABH017

#1811 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:
ABH017 wrote: A tebi???
Pa bože dragi, ti si prvi počeo, gdje si vidio da ja sudim i određujem
Ali vrijeđaš, majstore. Zar nisi?
mirzaaa33

#1812 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Naravno da nisam, izrazio sam nevjericu prema onome što pišeš.
ABH017

#1813 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

Ma hajde?!
Ti se danas registrovao na forumu?
Montana

#1814 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Montana »

ABH017 wrote:
Pogrešna ti je postavka pitanja. Zamka, zapravo.
Srbin nije ubio, niti Hrvat, niti Bošnjak, pa da idemo dalje, nije ubio ni Kinez, ni Nijemac, ni Amerikanac itd.
Ja ne mrzim Srbina, ni pravoslavlje, ni Hrvata, ni katolicizam, niti bilo koga, ni ateizam, također.
Čak, šta više, svakodnevno, ali bukvalno svakodnevno, se družim sa svima i imam pravih prijatelja na sve strane. Posljednjih Bajrama, svaki put konstatujem, da sam višestruko više čestitki dobio od nemuslimana, nego od muslimana.
Ali, kako to objasniti forumskim gilipterima, koji su ubijeđeni da su svu pamet svijeta pokupili, a u stvari, nesvjesno predstavljaju medij, preko kojeg neko širi svoju ideologiju?

Niti jedan čovjek nije ubica, dok mu politika ili ideologija ne utupi u glavu da mu je ugrožena egzistencija.
Stvarne ubice su nacionalističke, šovinističke ideje, koje ispiraju mozak svakom čovjeku i prave zvijer od njega.

Mislim da si shvatio šta u stvari mrzim i da sam ti dao odgovor na pitanje.
Htjedoh što jasnije pitanje postavit,bez zamki,tebi..jer sam htjeo saznat,a i naučit možda..

Odgovorio si mi da nikog ne mrziš,kao i ovaj momak:
broj dva wrote: -
Ne smatram se muslimanom ali su me "ocistili" kao muslimana, muslimani mi tata i mama i skoro svi u porodici i vidi, ne mrzim nikoga samo zato sto je neke nacije, religije ili muzickog ukusa...
Interesovalo me je,ti kao čoek od vjere,da tebi sutra srbin,hrvat,musliman..nekog ubije,dali bi počeo mrzit.
Koliko sam skonto,iz tvog posta,ti nebi tog što je ubio,mrzio..već bi ljut bio na političare.

Ja...ne mrzim,držim se učenja..ali,da mi se dogodi,da mi neko ubijen bude..dali bi uspio,tog učenog se i dalje držat,i ne mrzit.To me interesovalo.
broj dva

#1815 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by broj dva »

Valjda bi mrzio onoga ko ubije a ne njegov narod. Da ti kinez nekog ubije bi li mrzio njih milijardu i po ?
belfy

#1816 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: a ko pisati zna - zna vise od tebe (pa nas ne sprecava da diskutujemo)... no, to nije tema.

daj mi onda pomozi i reci sta je ego i koja je moja egoisticna izjava (evo po treci put). i daj mi tu pravu sliko o realnosti. mene vreme dobro gazi i meni je to jasno, samo opet nemam pojma kakve to ima veze i sa cim? i...ne moze se vidjeti kvazi-tudji ego. taj pojam je besmislen.

ovo sada odgovoras samo da bi napisao nesto? pa nisi morao kada pises bez ikakvog smisla, jer ovdje apsolutno nista nisi rekao. ako vec zelis da je tvoja zadnja - reci. ja cu ti namah reci da si pametan i da je sve jasno.
Kako čitaš ako ja ne znam da pišem?!Niko kao ti,ti znaš koliko neko zna.A ti si inače samoproklamovani stručnjak za pisanje? A treba ti još i kao neki dokaz o tvom egoizmu.:-D I pored ovoga ne vidiš ga opet?.. Stulti est se ipsum sapientem putare.

Kad pročitaš neku mudru izreku treba da se oplemeniš a ne da postaneš još gori.A baš ti je ona izreka bila sa porukom da pažljivije čitaš..Ne samo da ne znaš izabrati poslovicu, al' što se odluči još da ti nešto izkombinuješ. Taman kad pomislim ne može gore, ti me onda demantuješ :D Umjetnost je ovako nešto arogantno reći sugovorniku, sa visoka i još tražiti dokaz o sopstvenom egoizmu i pitaš se gdje je tvoja egoistična izjava!? Valjda ćeš sad pogledati dalje od svog nosa?
Vidjeti kvazi tudji ego,a ne prepoznati,ne pogledati svoj sopstveni, postoji itekako,drugim riječima: prepotentnost,bahatost,arogancija,samoljublje.

Iluzija.Ono što ti zoveš realnost..Izmislio sam novu poslovicu.
„Realnost je Iluzija skeptika u odnosu na relativnost vremena.“Hardcore :)

I opet ti.Niko kao ti,tebe se treba pitati jel neko pametan. „Ko nema u glavi, on misli da ima više nego svi drugi.” Dositej
kako citam? pa tesko, ali uspijevam nekako. cuj strucnjak za pisanje...jesi to sam izmislio? mudro. sto se tice dokaza o egoizmu tu sam zavrsio. jasno je da si samo lupio, pa se poslije vadio. meni vise tu ne treba.

sta sam se ja odlucio da iskombinujem bolan? evo sada idemo opet - daj mi tu poslovicu koju sam ja iskombinovao (a ne izkobinovao). tvoje nepoznavanje necega ne znaci da nesto nije.

cuj umjetnost je traziti potvrdu o egoizmu ako te neko drugi optuzuje za isti. znaci ja bih to trebao prihvatiti samo zato sto si ti to rekao? jasta... jos te prozivam da mi kazes zasto, a ti to ne mozes. onda je ocito da sam egoista, jel?

i po drugi put - ne moze se vidjeti nikakav "kvazi tudji ego". ta izjava je besmislena. sve sto si iznio iza toga je odraz ega, nikakvog kvazi-ega. takav ne postoji.
HardcoreMX

#1817 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: kako citam? pa tesko, ali uspijevam nekako. cuj strucnjak za pisanje...jesi to sam izmislio? mudro. sto se tice dokaza o egoizmu tu sam zavrsio. jasno je da si samo lupio, pa se poslije vadio. meni vise tu ne treba.

sta...
Ti voliš biti u centru pažnje,zauzeo si dva thread-a,na svakom hočeš da se o tebi priča.Eto ti još jedan dokaz tvog egoizma,tj.egocentričnosti.
ABH017

#1818 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

@Montana
Nisu u pitanju političari ili vjerske vođe. Napisao sam jasno da je ono što kvari čovjeka šovinizam i fašizam, bolesne ideologije, koje kod čovjeka prave strah od drugog i nepoznatog (da bi lakše upravljalo s njim i stavilo ga pod kontrolu, kad zatreba), i govore mu da je njegova grupacija vrijednija od druge, na osnovu upravo te fašistoidne i šovinističke ideje.
U tom slučaju ljudi su zavedeni iz neznanja, jednostavno nisu svjesni svoje zablude, kao ni svojih postupaka.
Druga je stvar, kad čovjek ubija iz koristoljublja. Ali to nije tema ove emisije.
belfy

#1819 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: kako citam? pa tesko, ali uspijevam nekako. cuj strucnjak za pisanje...jesi to sam izmislio? mudro. sto se tice dokaza o egoizmu tu sam zavrsio. jasno je da si samo lupio, pa se poslije vadio. meni vise tu ne treba.

sta...
Ti voliš biti u centru pažnje,zauzeo si dva thread-a,na svakom hočeš da se o tebi priča.Eto ti još jedan dokaz tvog egoizma,tj.egocentričnosti.
jasta, evo jos jednom si u pravu. ja tebi odgovoram na ta dva threada. pogledaj koliko sam ja postova napisao u nekoliko godina, a koliko ti u nekoliko mjeseci. jah, ja hocu da budem u centru paznje...

mah, ovo je uzaludno. ostaj mi zdrav i sretan!
ABH017

#1820 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

SamoVasGledam wrote:Religija

Image

Nauka

Image
Večeras upratih na OBN-u, repriziraju seriju Sulejman Veličanstveni. Neki trgovac doveo dva dječaka pred kadiju i tuži ih da su mu ukrali robu i traži odsijecanje ruku. Kadija ga fino ispreskače najprije oko vrijednosti robe, pa onda kaže, nije ispunjen minimum vrijednosti krađe za odsijecanje ruku. Naloži da se provjeri imaju li djeca rodbinu, pa da se trgovcu namiri procijenjena šteta, a trgovcu naredi da robu skloni, kako sirotinju ne bi dovodio u iskušenje.
Šeriatski zakon.

P.S.
Za one koji vole da spominju kamenovanje, kao šeriatsku odredbu za preljub oženjenog i udate, u kontekstu barbarizma, zaostalosti itd.
Jeste u pitanju serija, ali ipak se radilo o 15 vjeku.
Poslije ovog gore trgovca, dolazi na red žena, koja se žali kadiji da je muž optužuje za preljub, jer želi da oženi drugu.
Od kadije traže kamenovanje, ali on kaže "u Osmanskoj državi još uvijek nije zabilježen slučaj kamenovanja. Za kamenovanje je potrebno 4 odrasla svjedoka i da je preljub učinjen javno. Ovdje to nije slučaj." Pa ih onda kazni oboje sa po 100 udaraca bičem ili po 50 akči.

Baš zanimljivi neki detalji iz te serije. :D

Baška nečija potreba da suprotstavlja religiju i nauku. I vjernici su dali veliki doprinos nauci, čak i vjerski službenici, tako da to prisvajanje nauke i njeno suprotstavljanje religijama je, u najmanju ruku, smiješno.
Last edited by ABH017 on 19/07/2016 01:49, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#1821 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: jasta, evo jos jednom si u pravu. ja tebi odgovoram na ta dva threada. pogledaj koliko sam ja postova napisao u nekoliko godina, a koliko ti u nekoliko mjeseci. jah, ja hocu da budem u centru paznje...

Pa napisao sam najviše zahvaljujući tebi,pošto ti odgovaram duplo na ta 2 threada koja si zaposjeo.Imam ideju za tebe,da probaš otvoriti svoj blog?!
belfy

#1822 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: jasta, evo jos jednom si u pravu. ja tebi odgovoram na ta dva threada. pogledaj koliko sam ja postova napisao u nekoliko godina, a koliko ti u nekoliko mjeseci. jah, ja hocu da budem u centru paznje...

Pa napisao sam najviše zahvaljujući tebi,pošto ti odgovaram duplo na ta 2 threada koja si zaposjeo.Imam ideju za tebe,da probaš otvoriti svoj blog?!
a ja tebi ne ogovaram na ta ista dva? dobro i logicno razmisljanje, nema sta. ma samo ti meni ostaj zdrav i sretan.
HardcoreMX

#1823 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: a ja tebi ne ogovaram na ta ista dva? dobro i logicno razmisljanje, nema sta. ma samo ti meni ostaj zdrav i sretan.
Nisam to ni rekao,govorim za sebe,a na tvoju opasku da imam bolji prosjek od tebe!?! Jeli vidiš koliko si opsjednut sobom,ja pa ja....
belfy

#1824 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: a ja tebi ne ogovaram na ta ista dva? dobro i logicno razmisljanje, nema sta. ma samo ti meni ostaj zdrav i sretan.
Nisam to ni rekao,govorim za sebe,a na tvoju opasku da imam bolji prosjek od tebe!?! Jeli vidiš koliko si opsjednut sobom,ja pa ja....
ma nisi ti nista rekao bolan. prvo kazes da nabijas postove samnom, a sada je to "bolji prosjek" - naravno, jel? ma nije ja, nego ti. no, jebes semantiku, jel tako?
mirzaaa33

#1825 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

ABiH, ti nikako da razlučiš razliku između vjernika i vjere, religije.
Locked