Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Danguba wrote:Prestanite vise spominjati to djubre od pregovaraca(Kutiljero). On je prvi spomenuo podjelu BiH na tri dijela, on je uveo teroriste i secesioniste u pregovore, on je za mnogo sta kriv...i nije cudo sto su to Amerikanci uocili i savjetovali Izetbegovicu odbijanje njegovog plana i da se proba gurati cjelovita BiH.
Daleko smo dogurali u p.m.
Nas opstanak je nasa pobjeda.
Jeste da nas je to i kostalo ali opet se isplatilo. Oni nam to nikada ne bi dali.
Danguba wrote:Prestanite vise spominjati to djubre od pregovaraca(Kutiljero). On je prvi spomenuo podjelu BiH na tri dijela, on je uveo teroriste i secesioniste u pregovore, on je za mnogo sta kriv...i nije cudo sto su to Amerikanci uocili i savjetovali Izetbegovicu odbijanje njegovog plana i da se proba gurati cjelovita BiH.
Daleko smo dogurali u p.m.
Nas opstanak je nasa pobjeda.
Jeste da nas je to i kostalo ali opet se isplatilo. Oni nam to nikada ne bi dali.
Vidis, meni nije opstao clan porodice, i sasvim je logicno, a i imam pravo da se pitam da li je moglo drugacije.
Ovako znam sta je bilo, i sta sada imamo, tako da je legitimno razmisljanje i kako je MOZDA moglo biti.
Ja sam u proteklom ratu puno toga izgubio, tako da me drugaciji scenario ne plasi previse.
Ripicipi wrote:
Vidis, meni nije opstao clan porodice, i sasvim je logicno, a i imam pravo da se pitam da li je moglo drugacije. Ovako znam sta je bilo, i sta sada imamo, tako da je legitimno razmisljanje i kako je MOZDA moglo biti.
Ja sam u proteklom ratu puno toga izgubio, tako da me drugaciji scenario ne plasi previse.
Sam si napisao da razmišljaš šbkb dok ja i pojedinci pokusavamo da te sire okolnosti u tom vremenu sagledamo mnogo drugacije.
Znam da bi neki i tada prihvatili Kutiljerov plan ali vecina ga je odbila.
Ne vidjeh proteste povodom odbijanja tog plana kao one protiv rata.
Ripicipi wrote:
Vidis, meni nije opstao clan porodice, i sasvim je logicno, a i imam pravo da se pitam da li je moglo drugacije. Ovako znam sta je bilo, i sta sada imamo, tako da je legitimno razmisljanje i kako je MOZDA moglo biti.
Sam si napisao da razmišljaš šbkb dok ja i pojedinci pokusavamo da te sire okolnosti u tom vremenu sagledamo mnogo drugacije.
Znam da bi neki i tada prihvatili Kutiljerov plan ali vecina ga je odbila.
Ne vidjeh proteste povodom odbijanja tog plana kao one protiv rata.
Kako, tako sto tvrdite da nije moglo drugacije?
Sto onda ne sagledate POSTENO pa barem ne kazete da je Kutiljerova mapa 1000000% puta bila bolja za Bosnjake i BiH nego sto je Dayton danas.
Ako stvarno kazete da nije, onda ili vam nije stalo do pobijenih i protjeranih, ili apsolutno lazete sami sebe.
Ti to posmatras bukvalno ''kó general poslije bitke''. Ne mogu ti pomoci.
Da je mozda moglo bolje, vjerovatno da jeste a kada se sjetim svih okolnosti, tu je to negdje.
p.s. citas li ti sta ti se pise i postire? karadzicu i com. kutiljero je sluzio da ih uvuce u igru ne kao teroriste nego kao ravnopravne igrace.
da je prihvacen kutiljerov plan, je li mislis da bi karadzic rekao kukanjcu ''hajde kupite se preko drine''?
nama su gace spale onog trenutka kada se jna pocela ukopavati oko nasih gradova ali smo bili naivni sto smo vjerovali da nase dojucerasnje komsije, radne kolege...nece pokazati toliko zvjerstvo. tu smo se zajebali odnosno taj nas neki merhametluk i ono ''ne cini drugom sto ne bi volio da se tebi ucini''.
Danguba wrote:Ti to posmatras bukvalno ''kó general poslije bitke''. Ne mogu ti pomoci.
Da je mozda moglo bolje, vjerovatno da jeste a kada se sjetim svih okolnosti, tu je to negdje.
p.s. citas li ti sta ti se pise i postire? karadzicu i com. kutiljero je sluzio da ih uvuce u igru ne kao teroriste nego kao ravnopravne igrace.
da je prihvacen kutiljerov plan, je li mislis da bi karadzic rekao kukanjcu ''hajde kupite se preko drine''?
nama su gace spale onog trenutka kada se jna pocela ukopavati oko nasih gradova ali smo bili naivni sto smo vjerovali da nase dojucerasnje komsije, radne kolege...nece pokazati toliko zvjerstvo. tu smo se zajebali odnosno taj nas neki merhametluk i ono ''ne cini drugom sto ne bi volio da se tebi ucini''.
Treba nekada stati i razmisliti, pogotovo oko tako velikih pitanja i mogucih velikih zrtava.
Slicno su Srbi razmisljali i odbili plan Z4, a danas ih nema u Hrvatskoj.
Ne uporedjujem BiH i Hr. nego ti samo navodim kako o svemu treba dobro razmisliti.
Bh Srbi su jedva na nagovor Milosevica prihvaili Dayton, a danas priznaju da ni sami sebi ne bi sastavili nesto bolje.
Cini mi se da Alija uopste nije razmisljao
Danguba wrote:Ti to posmatras bukvalno ''kó general poslije bitke''. Ne mogu ti pomoci.
Treba nekada stati i razmisliti, pogotovo oko tako velikih pitanja i mogucih velikih zrtava.
Slicno su Srbi razmisljali i odbili plan Z4, a danas ih nema u Hrvatskoj.
Ne uporedjujem BiH i Hr. nego ti samo navodim kako o svemu treba dobro razmisliti.
Bh Srbi su jedva na nagovor Milosevica prihvaili Dayton, a danas priznaju da ni sami sebi ne bi sastavili nesto bolje.
Cini mi se da Alija uopste nije razmisljao
Nije tačno, nisi izbrisao samo komentare sa te teme. Što se mene tiče, na ovoj temi mi se više ne obraćaj, jer sam stekao utisak da ćeš iz tebi znanih razloga i sa ove teme da obrišeš svoje komentare.
Walther wrote:
Rat su "zavrsili" Amerikanci. Nema to veze sa Alijom, Slobodanom ili Kinezima. Da su Amerkanci trazili da Bosni preda Kosovo on bi to uradio jer bi inace fasovao bombe. Kao sto je na kraju i uradio btw. To porediti sa pocetkom rata je zesca glupost. Sa Srbima se na pocetku nije moglo dogovoriti jer su imali vojnu premoc. Kad su to izgubili postali su jako kooperativni.
Ista prica je bila u HR i Kosovo. Na pocetku dogovor nije bio moguc. Pa su padale bombe... Pa je pao "dogovor". Valjda zbog Alije.
Bolan i ne bio, prestani se provaljivati. Pa procitaj barem nesto sto su napisali Amerikanci o Dejtonu. Volja ti Holbruk, volja ti Voren Kristofer.
Walther wrote:
Rat su "zavrsili" Amerikanci. Nema to veze sa Alijom, Slobodanom ili Kinezima. Da su Amerkanci trazili da Bosni preda Kosovo on bi to uradio jer bi inace fasovao bombe. Kao sto je na kraju i uradio btw. To porediti sa pocetkom rata je zesca glupost. Sa Srbima se na pocetku nije moglo dogovoriti jer su imali vojnu premoc. Kad su to izgubili postali su jako kooperativni.
Ista prica je bila u HR i Kosovo. Na pocetku dogovor nije bio moguc. Pa su padale bombe... Pa je pao "dogovor". Valjda zbog Alije.
Bolan i ne bio, prestani se provaljivati. Pa procitaj barem nesto sto su napisali Amerikanci o Dejtonu. Volja ti Holbruk, volja ti Voren Kristofer.
Zar nismo to vec obradili? Nema potrebe da citas Holbrooka ili Christophera. Nakon americkog bombardovanja u BIH sve skupa odvedu u SAD na "dogovor". I tebi nije jasno sta i kako jel?
Bitnije je šta na sve to što se desilo u BiH u vremenskom periodu od 1992 do 1995 godine, je rekao ili će reći MKSJ (Međunarodni Krivični Sud Za Jugoslaviju). Prebacivanje krivice sa stvarnih krivaca na žrtvu ili bilo koga drugog je laž, kukavičluk i negiranje odgovornih za počinjena nedjela.
Nije Kerim bezveze lik da o njemu svako moze pisati sta hoce.
Pročitaj njegovu knjigu a ako si bio u ratu bar 15 minuta vidjećeš kakve sve nebuloze valja hadžija i bivši direktor...
Mozda jeste bivsi direktor ali i dalje je veoma mocan i uticajan. Znaci nije bezopasan. Pisala je slobodna bosna o njemu i njegovim kriminalcima pa je bilo prijetnji i svega .
Prilicno pojednostavljen zakljucak u vezi daljnjeg toka dogadanja,u ravni sa kafanskim sbkb napdivanjem,bez osvrta na politicku situaciju,historijski kontekst,odnos snaga na terenu -faktora koji nuzno odreduju isti.
Crna Gora je nezavisnost stekla nakon sto je Srbija oslabljena ratovima i sankcijama,te od strane USA disciplinirana "milosrdnim andelom" .Da su Bosnjaci pristali sudjelovati u UZP protiv Hrvatske,sad bi najvjerovatnije pisao iz serpske Zenice,moj Bato.
No kako bilo,ostaju fakta:izmedu 92-95 na medunarodno priznatu drzavu BiH izvrsena je agresija i sproveden genocid nad njenim najbrojnijim narodom od strane nepriznate "krnje" Jugoslavije,tako da odgovor na pitanje o mogucnosti izbjegavanja rata treba traziti jedino na toj adresi.
Nije Kerim bezveze lik da o njemu svako moze pisati sta hoce.
Pročitaj njegovu knjigu a ako si bio u ratu bar 15 minuta vidjećeš kakve sve nebuloze valja hadžija i bivši direktor...
Mozda jeste bivsi direktor ali i dalje je veoma mocan i uticajan. Znaci nije bezopasan. Pisala je slobodna bosna o njemu i njegovim kriminalcima pa je bilo prijetnji i svega .
U pravu si.Izvinjavam se.Kad je Juki rekao "šta radiš majmune" šta bi tek s mene uradio. Znači,od danas vjerujem da je on s ekipom uništio 45 tenkova na Mojmilu.
I? Veza sa ovom pricom je kakva? Da BiH nema pete kolone bila bi vec dio EU i ne samo u NATU. Usput, nije to blagoslov ili dostignuce.
CG je izasla na miran nacin jer su Srbi oslabljeni ostalim ratovima. U svakom smislu. Da su Bosnjaci ostali u Velikoj Srbiji popusili bi Crnogorci referendum.