Amateri u dresovima profesionalaca:
U Željezničaru se proteklih sedmica, da ne kažemo mjeseci, događaju čudne stvari, koje je nekada teško i objasniti. Na početku sezone čelništvo kluba odreklo se nekolicine igrača, među kojima su bili i oni što su ponikli na Grbavici.
Pojedini igrači imaju previsoko mišljenje o sebi, smatra Odović
Dovedeni su neki novi igrači, od kojih je tek jedan pravo pojačanje, a ostali popunjavaju broj u zapisniku. Prodata su dvojica za lijepu svotu novaca, a zaradilo se i u evropskim nastupima, gdje je Željo izgledao znatno bolje i kvalitetnije nego u domaćem prvenstvu.
Klub, talac pojedinaca
U međuvremenu, smijenjen je šef omladinskog pogona Mensur Dogan, otpušteno je nekoliko dugogodišnjih radnika iz kluba, na čija mjesta su dovedeni mladi, ali neiskusni kadrovi, a čelnici kluba su zaratili sa N/FSBiH!? Uz sve to, politika kluba se pravi prepiskom preko e-mailova, a Skupština je raspuštena, tako da uprava nema kome ni odgovarati za trenutno stanje.
I da, nekolicina ljudi iz trenutne uprave, zapravo će imenovati članove Skupštine, čime su praktično preuzeli klub i privatizovali ga, a da to niko nije ni primjetio.
Sve ovo je prikrivao rezultat ekipe, koja je proljetni dio prošle sezone završila bez poraza, a sjajne utakmice u Evropi dali su vjetar u leđa čelnicima da smatraju kako su napravili sjajan posao.
Ipak, trenutni rezultati ekipe nisu više tako sjajni, a ozbiljnost kluba se može ogledati i u tome da je jedan od najboljih igrača ekipe umjesto da bude na utakmici i pomogne ekipi, jer od toga živi, zapravo bio na vjenčanju.
Ognjen Đelmić je jedan od najboljih igrača plavog tima ove jeseni i itekako je bio potreban ekipi u Zenici protiv Mladosti. Nije ga bilo na terenu jer se ženio, ne sačekavši reprezentativnu pauzu, koja je došla nakon meča protiv Mladosti, koji je Željo izgubio sa 2:1.
Naravno da Đelmić nije kriv za poraz Želje, ali je njegov izostanak dovoljan pokazatelj amaterizma koje trenutno vlada Grbavicom.
- Sjećam se da sam 1976. kupio auto, ali ga više od godinu nisam mogao voziti subotom, jer sam bio u karantinu, prisjeća se Odović, koji je doveden pred svršen čin kada je u pitanju Đelmić.
- Znam da je to van pameti, ali događa se. Trebao je voditi računa o tome da mu se svadba poklapa sa utakmicom. Ipak, nije to razlog poraza, svjestan je Odović, koji je možda i sam pogriješio u procjeni kod sastavljanja tima.
Umjesto Dejana Uzelca koji je po vokaciji stoper, priliku je dao Enisu Sadikoviću, kojem je prirodna pozicija ofanzivni vezni.
Bez pravog pristupa
- Moja procjena je bila da je Enis taj. Možda sam i pogriješio i ne bježim od odgovornosti, ali imao sam razloge zbog kojih sam to uradio, tvrdi trener Želje, koji nije zadovoljan nastupom, a pogotovo pojedincima.
- Osjeti se bahatost. Upozoravao sam prije utakmice na kvalitete Mladosti, a mojim igračima, posebno mlađim, su dobri nastupi u evropskim utakmicama očito doprinijeli tome da imaju previsoko mišljenje o sebi. Ako 100 posto nisu u utakmici, onda im se dešavaju greške iz kojih smo i primili golove u Zenici. Jednostavno, 5-6 igrača nisu imali pravi pristup i izgubili smo, a ekipa koja je istrčala na teren, morala je pobijediti i tu nema dileme, kaže nezadovoljni Odović, čija ekipa i dalje ima podršku navijača, ali će definitivno morati promijeniti pristup.
Uostalom, navijači su tokom cijele jeseni, kao i početkom proljeća, bolji dio plavog tima i njihovo povjerenje, igrači bi morali više poštovati, a slijedeću priliku za dokazivanje imat će, nakon reprezentativne pauze, kada na Grbavicu dolazi Sloboda, protiv koje pravo nastupa nemaju Kerim Memija i Dženis Beganović.