Da nisu kakvi NATO/EUFOR-ci...?bhnapoleon1 wrote: Ima li neki od MUPova nesto vece sa vise tockova, danas su prosli vjerovatno na putu za Zivinice. 4 vozila, pise policija nisu ovi BOV M-86
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- drndalo
#1801 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
-
Juliuscezar
#1802 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nisu pisalo je policija, jedino da pocnem sumnjat u vlastiti vid. Nista vidjet cemo danas ako se ne ukazu ova fantomska vozila mozda je do mene.drndalo wrote:Da nisu kakvi NATO/EUFOR-ci...?bhnapoleon1 wrote: Ima li neki od MUPova nesto vece sa vise tockova, danas su prosli vjerovatno na putu za Zivinice. 4 vozila, pise policija nisu ovi BOV M-86
- argyle
#1803 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
par fotki sa vjezbe

- argyle
- argyle
-
Nuken
#1806 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ne znam da li je ovo prikladna tema za komentarisati današnju vježbu ali u nedostatku drugih....
Odlično odrađeno.Pokazali smo opremljenost ,dosta oklopa,helikopterski desant ,veliki broj pripadnika.Kako sam očekivao,"hrvata",tj. JZP iz Mostara nije bilo.Razlozi su nam poznati.Drago mi je što vidim da pripadnici pojedinih jedinica još uvijek koriste "kalašnjikov".Nikad neću shvatiti odluku da se poslije rata VF naoruža rashodovanim i slabim M16 a odbaci se kalašnjikov koji radi u svakom mogućem uslovu
Odlično odrađeno.Pokazali smo opremljenost ,dosta oklopa,helikopterski desant ,veliki broj pripadnika.Kako sam očekivao,"hrvata",tj. JZP iz Mostara nije bilo.Razlozi su nam poznati.Drago mi je što vidim da pripadnici pojedinih jedinica još uvijek koriste "kalašnjikov".Nikad neću shvatiti odluku da se poslije rata VF naoruža rashodovanim i slabim M16 a odbaci se kalašnjikov koji radi u svakom mogućem uslovu
-
archi_a
#1807 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Pa, da... BOV M-86
Oni mnogo zaebanije i glomaznije izgledaju kad naletiš na njih na cesti, nego na slikama.
Sve u svemu, dokaz, da u svakom gradu ima jedinica, dugih cijevi i opreme, koji mogu odgovoriti zadacima ako se ukaže potreba.
Argyle & Krater, svaka čast za slike. Hvala

Oni mnogo zaebanije i glomaznije izgledaju kad naletiš na njih na cesti, nego na slikama.
Sve u svemu, dokaz, da u svakom gradu ima jedinica, dugih cijevi i opreme, koji mogu odgovoriti zadacima ako se ukaže potreba.
Argyle & Krater, svaka čast za slike. Hvala
-
Nuken
#1808 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Znaš li išta o opremljenosti MUPa USK te sastava i opremljenosti OS u USK.Neki link ili nešto?archi_a wrote:Pa, da... BOV M-86
Oni mnogo zaebanije i glomaznije izgledaju kad naletiš na njih na cesti, nego na slikama.![]()
Argyle & Krater, svaka čast za slike. Hvala![]()
- argyle
- argyle
#1810 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
sa Kalesija Online

-
archi_a
#1811 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
MUP USK malo kuburi sa opremom ali to kompeziraju ratničkom snagom i borbenošću koju su već pokazali u prošlosti. Ide se ka tome da se sve policijske snage opskrbe potrebnom opremom i tehnikom, kao što je viđena na ovoj vježbi.Nuken wrote:
Znaš li išta o opremljenosti MUPa USK te sastava i opremljenosti OS u USK.Neki link ili nešto?

Krajinu brani 2. pješadijški bataljon 6. pBr. koji baštini tradiciju Rangera. Na ovoj temi imaš dosta "slikovitih" objašnjenja o nekoj opremi koja je tamo stacionirana. Nedavno su neki ostali zadivljeni "raritetima" koje su postavljeni na slikama na ovom topicu.

LP
-
Juliuscezar
#1812 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Jbg jedino logicno objasnjenje da je mene zbunila njihova glomaznost u stvarnosti u odnosu na slike .archi_a wrote:Pa, da... BOV M-86
Oni mnogo zaebanije i glomaznije izgledaju kad naletiš na njih na cesti, nego na slikama.![]()
Argyle & Krater, svaka čast za slike. Hvala![]()
-
Nuken
#1813 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Hvala puno.Selam i pozdrav iz najljepšeg bosanskog grada,Banja Luke!archi_a wrote:MUP USK malo kuburi sa opremom ali to kompeziraju ratničkom snagom i borbenošću koju su već pokazali u prošlosti. Ide se ka tome da se sve policijske snage opskrbe potrebnom opremom i tehnikom, kao što je viđena na ovoj vježbi.Nuken wrote:
Znaš li išta o opremljenosti MUPa USK te sastava i opremljenosti OS u USK.Neki link ili nešto?
Krajinu brani 2. pješadijški bataljon 6. pBr. koji baštini tradiciju Rangera. Na ovoj temi imaš dosta "slikovitih" objašnjenja o nekoj opremi koja je tamo stacionirana. Nedavno su neki ostali zadivljeni "raritetima" koje su postavljeni na slikama na ovom topicu.
LP
-
archi_a
#1814 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Pozdrav i Selam 
-
krater
#1815 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
@Nuken
Mup USK

Mup USK
Premijer Unako-sanskog kantona mr.sci. Izudin Saračević i ministar unutrašnjih poslova, Senad Kljajić, prisustvovali su zvaničnoj predaji 10 novih terenskih vozila MUP-u USK.
Vozila su nabavljena sredstvima MUP-a USK i Vlade USK. Nakon preuzimanja,vozila su upućena u sve općine Kantona.
Za budući period je najavljena nabavka nove uniforme za policijske službenike, te utopljavanja određenih policijskih objekata.

DIGITALIZACIJA MUP-a USK: Instalirana modernija oprema
S ciljem modernizacije sistema veza u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona, instalirana je digitalna oprema. Ona podrazumijeva repetirore i operativne stanice koje je MUP-u donirala američka kompanija US DOJ ICITAP (US Deparmetn of Justice – The International Criminal Investigative Training Assistance Program)koja se bavi pitanjima sigurnosti. Donacija je vrijedna 120.000 KM i predstavlja tek početak digitalizacije policijskih sistema veze.
Instaliranjem digitalne opreme, repetitora i operativnih stanica van snage će biti stavljen analogni sistem koji je korišten do sada. Time će sistem veza biti znatno zaštićeniji, efikasniji i brži čime će biti onemogućeno ometanje komunikacije policije.
Pilot projekt u okviru kojega je ispitano funcioniranje opreme proveden je u Orašju, a Unsko – sanski kanton je prvi u Federaciji u kojem je počela njegova primjena. Za sada sistem funkcionira na području Bihaća. Prema riječima ministra Senada Kljajića, rebalansom budžeta će se pokušati osigurati oko 60.000 KM kako bi se oprema instalirala u još jednu policijsku stanicu u Kantonu.
-
Itsoktobealone
#1816 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Jučer (07.09) sam poslije posla prolazio pored MUP-a kod kampusa gdje je 5 marica bilo parkirano. Svi specijalci (a moguće da je tu bilo i članova SPJ-a, valjda sam ih prepoznao po onim tamnijim crnim uniformama. Uglavnom bile su drugačije od onih koje nose "obični" specijalci) su bili do vrha naoružani te su bili pospremali opremu (štitove, kalašnjikove, mreže i još neke meni nepoznate predmete) nazad u zgradi. Jel' zna neko o čemu je riječ? Neka vježba? Neka akcija? Nisam ništa uspio naci o tome...
-
jefferson
#1817 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Dobre ove entitetske vojske, zato nam OS BiH kada treba ljude u poplavama spasavati kuburi sa mazivom i slicnim glupostima. Ali hajde, kako bi drugacije garantovali ovaj nakaradni sistem u BiH nego da svaki entitet ima svoju vojsku.
-
archi_a
#1818 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nikad, ali nikad, policijske jedinice ne mogu zamijeniti oružane snage, ni po sastavu, ni po zadacima koji ih u ratnim okolnostima očekuju. Ali, u situaciji gdje se možda ne zna kako bi neki odreagovali, a priznat ćeš, u nakaradnom sistemu, ne u "nakaradnoj" državi, sve je moguće, ovakve organizovane jedinice dobro dođu u prvom času, da amortizuju udar, dok se ne ustabili i pokrene odbrana. 
-
jefferson
#1819 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Sistem cine ljudi. Sistem nije vanzemaljski entitet koji magicnom moci upravlja odredjenom populacijom. Sistm ili drzava ce biti onliko nakardni koliko ga ljudi ucine nakardnim.archi_a wrote:Nikad, ali nikad, policijske jedinice ne mogu zamijeniti oružane snage, ni po sastavu, ni po zadacima koji ih u ratnim okolnostima očekuju. Ali, u situaciji gdje se možda ne zna kako bi neki odreagovali, a priznat ćeš, u nakaradnom sistemu, ne u "nakaradnoj" državi, sve je moguće, ovakve organizovane jedinice dobro dođu u prvom času, da amortizuju udar, dok se ne ustabili i pokrene odbrana.
Ti opravdavas to sto policje RS i FBiH su bolje obucene, utrenirane, uhranjene itd. od OSBiH. Onda se postavlja pitanje cemu OS BiH?
Znaci da niti jedna strana nema interesa u zajednickoj vojsci nego svi stvaraju svoje policije koje ce sluziti za odbranu ono malo zemlje gdje je ta politicka elita na vlasti (to jest odbranu sumnjivo stecenog kapitala). OSBiH samo dodje kao neugodna institucija koaj eto treba da bude tu jer nam je neko nametnuo.
Ja uopste ne kazem da ne treba imati jaku policiju. Medjutim, ogromna je razlika izmedju policja FBiH a posebno RS i OSBiH.
Sto se tice stabilnosti i odbrane, ja samo znam da oni koji se sjecaju onog rata ce u tom slucaju kupiti vrlo dobre patike da im omoguci sto brzi prelazak preko grane.
-
archi_a
#1820 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Da, sistem čine ljudi u većini država. Jednu si stvar zanemario. Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična pa tako u našem slučaju pored ljudi, naš sistem čine i neljudi.
Da krenemo od kraja. Ja prvi neću obući patike za prelazak. Prošli rat me nije zaobišao, u prvih dvije godine kao civila a kasnije, zna se...
Izdržalo se, nisam tad prešao, sad pogotovo neću.
Jeffersone, nije ovo prva naša prepiska. Nema veze opet ću odgovoriti. Pokušavaš da me uvučeš u neku svoju raspravu u kojoj ćeš eto ti iz daljine mene ubjeđivati da vidiš i znaš šta se ovdje dešava. I nije to problem. Možeš se ti dobro nafilovati informacijama koje se plasiraju, samo te savjetujem da provjeravaš izvore koje čitaš. Probaj malo filtrirati informacije.
Apropo, nametnutih institucija, u ovom slučaju oružanih snaga.. OS BiH će postojati i opstati u bilo kojem obliku, ali ukinute neće biti, mada bi mnogi, odnosi se na one posljednje spomenute u mojoj trećoj rečenici, to iz sveg srca željeli. Zašto je situacija ovakva kakva jeste? Imaš tu grupu neljudi, koji će ujutro poželjeti građanima dobro večer, samo da bi bili kontra. Upinju se iz petnih žila da opstruiraju sve što državu čini, da bi kao eto pokazali da Bosna i Hercegovina nije moguća. Imaš dodika, željku, majkićku, ebenog špirića i comp. koji će sve pokušati da unište što ima državni predznak. Al koga to više zanima. Proći će i to.
Da bi stvari funkcionisale dogovorom, moraš imati sagovornika a secesionisti to nisu i nikada neće biti.
Naše policijske snage su dobro obučene i spremne, ali ni u OS-u nije tako loše kao što se predstavlja.
Policija jeste obučena i spremna ali imaš i u OS-u spremnog inžinjerca, pilota, sanitetliju, deminera, vezistu, izviđača, tenkistu, oficira, komandira (bar 5000 Bošnjaka u uniformi u ovom trenutku)..... Imaš sve ono što nisi imao na početku agresije 92. I vidiš, tu je najveći uspjeh oružanih snaga.
Jeffersone, evo reći ću. Oružane snage, njihov razvoj i napredovanje me isključivo interesuje kroz napredovanje Bošnjaka unutar te strukture. Bilo bi dobro da je drugačije, ali 20-tak godina nakon rata i stalne najave nekakvog otcjepljenja me je ubijedilo da gledam ovako kako gledam.
Činjenice: Bošnjaci su u najmanje 20 vojnih kasarni. 92. niti jedna. Bošnjaci kontrolišu bar 15 vojnih magacina i minimalno 100.000 dugih cijevi. Bošnjaci imaju pod kontrolom bar 100 haubica. Bošnjaci imaju pod kontrolom neutvrđen broj minobacača svih kalibara, pam-ova, pat-ova, vojnih vozila. Bošnjaci imaju pod kontrolom bar 100 oklopnjaka. Bošnjaci imaju pod kontrolom bar 10-tak centara veze. etc I to je druže moj garant da se Bosna nikada neće raspasti. Nije me briga da li ćeš se složiti ili nećeš.
Poruka svima onima koji razmišljaju drugačije, odnosno razmišljaju kao laktašenko. Imajte na umu da svakog dana na teritoriji države Bosne i Hercegovine, u svakom trenutku, 24 sata dnevno, u startu imate 20.000 do 25.000 Bošnjaka pod oružjem, što kroz policajce, što kroz oružane snage, što kroz DKPT, što kroz obavještajne agencije, što kroz graničare. To je dovoljno za zaustavljanje prvog udara i kupovinu vremena za organizovanje i mobilizaciju. TOGA NISI IMAO 92.
Ne može više ukopavanje artiljerijskih položaja oko gradova proći neopaženo i pod objašnjenjem da se održavaju neke vojne vježbe. Ako do tih "vojnih vježbi" dođe u NJIMA ĆE NEIZOSTAVLJENO MORATI UČESTVOVATI I BOŠNJACI !
Eto i to je, druže Jafferson, garant opstojnosti Bosne i Hercegovine.
A laktašenkova policija, nek vježba sa policijom i vojskom sa one strane Drine. Važno je da policija i vojska sa one strane Drine nije mogla preći da vježba u Bosni i Hercegovini. Možda je i mogla ali bi izgubili dosta vremena na našoj pasoškoj kontroli.
Lijep pozdrav
Da krenemo od kraja. Ja prvi neću obući patike za prelazak. Prošli rat me nije zaobišao, u prvih dvije godine kao civila a kasnije, zna se...
Jeffersone, nije ovo prva naša prepiska. Nema veze opet ću odgovoriti. Pokušavaš da me uvučeš u neku svoju raspravu u kojoj ćeš eto ti iz daljine mene ubjeđivati da vidiš i znaš šta se ovdje dešava. I nije to problem. Možeš se ti dobro nafilovati informacijama koje se plasiraju, samo te savjetujem da provjeravaš izvore koje čitaš. Probaj malo filtrirati informacije.
Apropo, nametnutih institucija, u ovom slučaju oružanih snaga.. OS BiH će postojati i opstati u bilo kojem obliku, ali ukinute neće biti, mada bi mnogi, odnosi se na one posljednje spomenute u mojoj trećoj rečenici, to iz sveg srca željeli. Zašto je situacija ovakva kakva jeste? Imaš tu grupu neljudi, koji će ujutro poželjeti građanima dobro večer, samo da bi bili kontra. Upinju se iz petnih žila da opstruiraju sve što državu čini, da bi kao eto pokazali da Bosna i Hercegovina nije moguća. Imaš dodika, željku, majkićku, ebenog špirića i comp. koji će sve pokušati da unište što ima državni predznak. Al koga to više zanima. Proći će i to.
Da bi stvari funkcionisale dogovorom, moraš imati sagovornika a secesionisti to nisu i nikada neće biti.
Naše policijske snage su dobro obučene i spremne, ali ni u OS-u nije tako loše kao što se predstavlja.
Policija jeste obučena i spremna ali imaš i u OS-u spremnog inžinjerca, pilota, sanitetliju, deminera, vezistu, izviđača, tenkistu, oficira, komandira (bar 5000 Bošnjaka u uniformi u ovom trenutku)..... Imaš sve ono što nisi imao na početku agresije 92. I vidiš, tu je najveći uspjeh oružanih snaga.
Jeffersone, evo reći ću. Oružane snage, njihov razvoj i napredovanje me isključivo interesuje kroz napredovanje Bošnjaka unutar te strukture. Bilo bi dobro da je drugačije, ali 20-tak godina nakon rata i stalne najave nekakvog otcjepljenja me je ubijedilo da gledam ovako kako gledam.
Činjenice: Bošnjaci su u najmanje 20 vojnih kasarni. 92. niti jedna. Bošnjaci kontrolišu bar 15 vojnih magacina i minimalno 100.000 dugih cijevi. Bošnjaci imaju pod kontrolom bar 100 haubica. Bošnjaci imaju pod kontrolom neutvrđen broj minobacača svih kalibara, pam-ova, pat-ova, vojnih vozila. Bošnjaci imaju pod kontrolom bar 100 oklopnjaka. Bošnjaci imaju pod kontrolom bar 10-tak centara veze. etc I to je druže moj garant da se Bosna nikada neće raspasti. Nije me briga da li ćeš se složiti ili nećeš.
Poruka svima onima koji razmišljaju drugačije, odnosno razmišljaju kao laktašenko. Imajte na umu da svakog dana na teritoriji države Bosne i Hercegovine, u svakom trenutku, 24 sata dnevno, u startu imate 20.000 do 25.000 Bošnjaka pod oružjem, što kroz policajce, što kroz oružane snage, što kroz DKPT, što kroz obavještajne agencije, što kroz graničare. To je dovoljno za zaustavljanje prvog udara i kupovinu vremena za organizovanje i mobilizaciju. TOGA NISI IMAO 92.
Ne može više ukopavanje artiljerijskih položaja oko gradova proći neopaženo i pod objašnjenjem da se održavaju neke vojne vježbe. Ako do tih "vojnih vježbi" dođe u NJIMA ĆE NEIZOSTAVLJENO MORATI UČESTVOVATI I BOŠNJACI !
A laktašenkova policija, nek vježba sa policijom i vojskom sa one strane Drine. Važno je da policija i vojska sa one strane Drine nije mogla preći da vježba u Bosni i Hercegovini. Možda je i mogla ali bi izgubili dosta vremena na našoj pasoškoj kontroli.
Lijep pozdrav
-
prog321
#1821 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Stipu ba Heffe.
Melje nonsense kao i obično.
Melje nonsense kao i obično.
-
jefferson
#1822 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
O kakavom ukidnju OS BiH ti pricas? Ja ti govorim o opremljenosti policija i cinjenici da npr. zracne snage tokom snjega 2012 nisu imale maziva pa amerikanci morali dopremati, da tokom poplava dva helikoptera nisu letjela zbog djela od 40 dolara, da tokom pozara u Konjicu nije bilo dovoljno goriva i da neki piloti lete 100 i vise sati godisnje a neki jedva nalete vise od 20 sati godisnje.archi_a wrote:Da, sistem čine ljudi u većini država. Jednu si stvar zanemario. Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična pa tako u našem slučaju pored ljudi, naš sistem čine i neljudi.
Da krenemo od kraja. Ja prvi neću obući patike za prelazak. Prošli rat me nije zaobišao, u prvih dvije godine kao civila a kasnije, zna se...Izdržalo se, nisam tad prešao, sad pogotovo neću.
A laktašenkova policija, nek vježba sa policijom i vojskom sa one strane Drine. Važno je da policija i vojska sa one strane Drine nije mogla preći da vježba u Bosni i Hercegovini. Možda je i mogla ali bi izgubili dosta vremena na našoj pasoškoj kontroli.![]()
![]()
Lijep pozdrav
Stos e tice daljine, ne brini se, malo sam bolje upoznat sa stanjem nego ti. Neke stavri se ne mogu preko slika vidjeti.
A o ratu, slobodno za sakrivace iz centralne banke se baci u vatru. Dok je ovaca uvijek ce biti i vune.
-
archi_a
#1823 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Da uprostim. Naravno da zaškripi unutar OS-a jer imaš đikansku bolumentu instaliranu unutra kojoj je cilj da otegne maximalno procese, da se protivi, da ne usvaja, da minira procese. Trebal nacrtat?
Ovo za bacanje u vatru i ovce.... Malo si bezobrazan! Nabijem i Bakira i tebe, jesi čuo. Branit ću, ako bude potrebe, porodicu, sebe, kuću, stan, djedovinu. Ne za pare, nego dostojanstvo. Pravo na život i da pokažem ušljama da nisu najjači.
Ti kao pametan.
nema svrhe, uredu je.
Ovo za bacanje u vatru i ovce.... Malo si bezobrazan! Nabijem i Bakira i tebe, jesi čuo. Branit ću, ako bude potrebe, porodicu, sebe, kuću, stan, djedovinu. Ne za pare, nego dostojanstvo. Pravo na život i da pokažem ušljama da nisu najjači.
Ti kao pametan.
-
jefferson
#1824 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Bolumentu instaliranu unutra? hmmm, ja konto budzet OS BiH dolazi od viejca ministara, ali hajde, sad ce Pume sletiti u Rajlovac.archi_a wrote:Da uprostim. Naravno da zaškripi unutar OS-a jer imaš đikansku bolumentu instaliranu unutra kojoj je cilj da otegne maximalno procese, da se protivi, da ne usvaja, da minira procese. Trebal nacrtat?
Ti kao pametan.
nema svrhe, uredu je.
A stos e tice ovaca, dakako, a to sto ti smatras bezobrazlukom, eh jbg.
Nego vrati se slikovnici.
-
archi_a
#1825 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Pa izgleda da stvarno i treba da se vratimo slikovnicama, jer nekima očigledno treba razdvajati na slogove.
"đikansku bolumentu instaliranu unutra"- što, da nacrtamo pojedincima, u prevodu znači, unutar države, unutar sistema, unutar vijeća ministara, unutar ostalih državnih ministarstava.
Kako smiješan lik.
"đikansku bolumentu instaliranu unutra"- što, da nacrtamo pojedincima, u prevodu znači, unutar države, unutar sistema, unutar vijeća ministara, unutar ostalih državnih ministarstava.
Kako smiješan lik.